Teraz ani nie.
Ale keď som mala asi 12 mala som serióznu dendrofóbiu, keď som išla okolo väčšieho stromu pustila som sa do behu, strašne som sa bála, nemohla som ani spať pri okne kde bol strom, nie to ísť do lesa, to bola moja smrť.
Nenormálne sa bojím hmyzu ktorý skáče a lieta, napríklad lúčnych koníkov. Dnes som musela zneškodňovať vyhodím von z izby dva jedine neidentifikovateľného druhu ktoré lietali, skákali a divne smrdeli.
@5 ja som tak dnes videl v kauflande jednej babke na nohe obrovsku ale vazne velku kobylku. mala hnede nohavice a ta zelena kobylka tam tak svietila. nevedel som, ci jej nieco hovorit alebo nie tak som ju nechal tak.
@trdelniiiq hm vieš čo sa mi minule stalo v škole na hodine? sedím v zadnom rade, spolužiačke lezie po lavici ten neidentifikovateľný hmyz (to je asi nejaký miestny endemit alebo čo) a skôr ako jej stihnem povedať čo sa deje, tak jej to vyliezlo na ruku, zľakla sa a hmyz letel rovno na mňa a ja som musela vyzerať ako keby som mala epileptický záchvať keď som sa snažila zapojiť všetky ninja skills aby sa ma ten hmyz ani nožkou nedotkol našťastie ma zachránil vyučujúci, hmyzu ma zbavil a odteraz je môj hrdina!
@luxie hentie velke lietajuco-skakacie chrobaky tiez velmi nemusim. to sa mi doma stalo, ze mi asi 2 dni vkuse nieco sustalo v izbe. neustale po urcitom case zasustalo, buchlo a nic. myslel som ze to bude prievan a nejaky zapadnuty papier medzi skrinkami a potom som zrazu uvidel obrovsku, hnusnu, zmutovanu zelenu kobylu, pretoze to bolo riadne hovado, ako odletela zpoza stola, rovno na stenu k posteli. a to uz bola presne ta velkost zvierata, pri ktorej mam zabrany zabit ho, pretoze mi pride prilis velke a bojim sa, ze vsade vystrieknu jej hurky a vnutornosti atd u mna je zas hrdinom mama. ona mi zabija pavukov a vsetko, coho sa bojim
@trdelniiiq ja nezabíjam hmyz, snažím sa ho vždy presvedčiť nech vlezie na knihu alebo niečo iné čo ju po ruke a potom ho z toho jemne strasiem...a nepočul si že zabíjať pavúkov je bad luck?
@cathy To vobec nie je fobia ale realny strach. Existuju stromy ktore vypustaju jedovaty plyn a zabijaju tak, vedela si o tom? Nehovoriac o tom ze su to velke drevene bleskozvody ktore pocas burky len suchoria listami aby ich nabili statickou elektrinou a privolali blesk. Este k tomu zabijaju lasku, vraj az 96% vztahov, ktore su vyryte v stromoch vo formate meno + meno = velka laska sa najneskor do niekolkych rokov rozpadne. Prachniva kora je skrytym utociskom pre najroznejsie druhy jedovatych mravcov a divoke osy. A to este nespominam nepriame obete. Indiani zvykli stromy transformovat do ovlanych predmetov a pomazavali ich jedom, potom ich velkou rychlostou vstrelovali do tiel svojich nepriatelov(literatura pozna tieto predmety aj pod pojmom šípy).
Treba tiez podotknut ze ovocie ktore jedavame je plne jadierok, je to vlastne rozmnozovaci mechanizmus stromov, takze vzdy ked si das jablko, je to akoby sa ti jablon spravila do ust!
Strach je na mieste, obavy su na mieste, dokonca aj panika je na mieste. Toto je pravda!
@biancadetolle Fuj, predstav si ze prileti obrovska mucha ktora ma namiesto sosaku a noh hadov, schmatne ta nimi a ponori pod vodu tak ze sa zacnes dusit.
Ja mam fobiu z dlhych nickov so zdvojenymi pismenkami v nich. Bojim sa ze ich tagnem, ale preklepnem sa a oni NIKDY nedostanu moju spravu a zvysok zivota budem zit s tym pocitom 'co by bolo keby'.
@biancadetolle tak si predstav ze ta mucha sa vola Goodk. Je strasne hlupa a kym ta topi snazi sa vyriesit jednoduchy matematicky priklad a nejde jej to.
@goodk ,
tak jej treba hlupákovi jednému
ale vážne, ty sa ničoho tak naozaj nebojíš?
vieš ja sa takpovediac právom bojím umierania zadusením lebo pred piatimi rokmi veľa nechýbalo a bola by som sa zadusila kôli nedomykavosti valvi
srdcovej chlopni
hneď ma brali do nemocnice a o týždeň mi tú chlopňu odrezali a dali mi mechanickkú
@biancadetolle To nemozes mysliet vazne, ty si napoly robot a bojis sa hmyzu? To je akoby som videl terminatora schovavat sa pod postelou ked dnu vleti nocy motyl Ale vazne no...
Tak akoze smrti sa boji kazdy v hocijakej prirodnej podobe, pretoze smrt byva neprijemna. Ale podla mna je zadusenie jednou z tych lepsich smrti. Ale tak ved ked mas nieco so srdcom tak sa nedusis,nie? Ci dychas a citis to tak isto akoby si sa dusila?
@biancadetolle No ved viem, len ide o to ako funguje ten mechanizmus dusenia, ci telo reaguje pocitom dusenia na to ked mas privela oxidu uhlciteho v krvi, ale tak vidim ze asi hej. Vies, napriklad oxidom uholnatym sa zadusis a ani nevies, takze to ze je krv neokyslicena neznamena nutne ze sa dusis.
Ja sa bojím morských ježkov- sú to nevyspytateľné stvorenia, ktoré sa vždy nachádzajú tam kde ich nečakáš. Ďalej sa bojím rozbahnenej vody, v ktorej nie je dobre vidieť na dno- raz sa mi v takomto bahnitom vodnom prostredí zasekla noha v konári- mala som asi 6- padla som a skoro sa utopila a ešte sa bojím koňov. Nie je to nejaký hysterický strach, ale považujem ich za veľmi nevyspytateľné a nebezpečné stvorenia. Dokážem ich síce pohladkať, ale v živote by som na ne nevysadla.
Je pružná svalová pumpa, ktorá rytmickými sťahmi zabezpečuje stále prúdenie krvi.
je pozdĺžnou brázdou rozdelené na pravú a ľavú stranu.
Priečnou brázdou je delené na tenkostennú časť – srdcové predsiene - atrium a hrubostennú časť – srdcové komory – ventriculus.
je uložené v osrdcovníku – perikard.
Je to väzivová blana, ktorá je prirastená k šľachovitému stredu bránice.
Povrch srdca priamo pokrýva epikard.
Priestor medzi perikardom a epikardom tvorí perikardovú dutinu s malým množstvom tekutiny.
Strednú vrstvu srdcovej steny tvorí svalovina srdca – myokard. Je to samostatný druh priečne pruhovanej svaloviny.
Vnútro srdca je vystlané tzv. vnútroblanou – endokard.
Endokard vystiela srdcové dutiny a tvorí medzi nimi cípové chlopne.
Medzi pravou predsieňou a pravou komorou je trojcípa chlopňa, medzi ľavou predsieňou a ľavou komorou je dvojcípa chlopňa.
Chlopne lievikovite ústia do komôr. Obráteniu chlopní späť do predsiení bránia tenké väzivové vlákna – šľachové struny, ktoré sa upínajú na svalové výbežky vnútri komôr.
Srdcový sval má dve základné vlastnosti:
a, dráždivosť
b, zmrštitelnosť
Dráždivosť je schopnosť srdcového svalu skrátiť sa, zmrštiť sa na podnet.
Podnetom je elektrický impulz, ktorý vychádza zo špeciálnych oblastí myokardu.
Táto špeciálna svalovina sa nazýva prevodový systém srdca.
Prevodový systém srdca
Podnety pre srdečné sťahy vznikajú priamo v srdci.
Prvotný podnet pre každý vzťah vzniká v sínusovom uzle, pri ústi hornej dutej žily – v pravej predsieni.
Vzruchy, ktoré tu vznikajú sa šíria ku komorám.
Pri sťahu pravej predsiene sa podráždi atrioventrikularny uzol.
Tu začína zväzok vlákien – hisov mostík, ktorý pokračuje v prepážke srdca až do komôr Purkinovými vláknami.
Tieto vlákna vyvolávajú systolu komôr.
Okrem prevodového systému reguluje činnosť srdca i útrobné – vegetatívne nervstvo.
K srdcu prebiehajú jednak vlákna blúdivého nervu – parasympatikové, jednak vlákna krčného sympatika.
Parasympatikus vyvoláva spomalenie a sympatikus zrýchlenie srdcovej činnosti.
Činnosť srdca je riadená z predĺženej miechy, v ktorej je uložené srdcové a cievohybné centrum.
vyživujú vetvy aorty – koronárne, vencovité vetvy – pravá a ľavá.
Žilová krv odteká žilami do pravej predsiene.
Srdcový cyklus znamená sled procesov, ktoré obsahujú jednu kompletnú etapu čerpania a ktorú možno registrovať ako srdcový tep – asi 70x za minútu.
Najprv dochádza ku kontrakcii oboch predsiení, pričom sa cez otvorené chlopne prečerpáva krv do komôr, ktoré sa roztiahnú – diastola.
Po naplnení komôr sa chlopne uzavrú.
Začína sa fáza napĺňaní predsiení a súčastnej systoly komôr.
Krv z komôr polmesiačikovitých chlopní sa po otvorení dostáva do malého pľúcneho obehu a do veľkého telového obehu.
Polmesiačkovité chlopne sa nachádzajú medzi ľavou komorou a aortou a pravou komorou a pľúcnicou. Zabezpečujú, aby sa krv vypudená z komôr srdca nevracala pri diastole späť.
Malý (pľúcny) obeh
Odkysličená krv priteká do pravej predsiene hornou a dolnou dutou žilou. Z pravej predsiene preteká do pravej komory. Odtiaľ ľavou a pravou pľúcnicou do pľúc, kde sa okysličuje. 4 pľúcnymi žilami sa vracia do ľavej predsiene.
Veľký (telový) obeh
4 pľúcnymi žilami ide okysličená krv do ľavej predsiene, potom z ľavej komory odchádza okysličená aortou –
srdcovnicou do celého tela.
@biancadetolle ved on neni sprosty, on chape..
"Vies, napriklad oxidom uholnatym sa zadusis a ani nevies, takze to ze je krv neokyslicena neznamena nutne ze sa dusis."
ak sa nadyhnes vzduchu s nejakou koncentraciou oxidu uholnateho, je ti prd platne, ze je tam aj kyslik
a tiez, ked si napisala, ze sa bojis udusenia, vacsina ludi to chape ako normalny pocit dusenia, ked citis, ze nemozes dychat, nie takto odborne ako ty
Keď som mala asi 6 rokov tak mi sestra pustila trailer k hororu Kruh... doteraz sa tej onej strašne bojím, hlavne keď idem v noci po lese... sa bojím že niekde cestou zočím tie čierne vlasy, dlhú bielu košeľu a ten hnusný xicht...
@obliviate no keď robíme táborák v lese s kamošmi..oni bývajú opačným smerom asi 5 km od toho miesta..a ja asi 1km takže ...idem polku cesty po koľajniciach a zvyšok po lese .. celkom strašidelné (ešteže som nevidela žiadny horor, lebo by som sa na toto neodhodlala )
@obliviate
Bože, keby si vedela, koľko fóbií mám ja..ale fakt fóbií.
Ale ... neviem ako, ale proste...dokážem to nedať najavo, zvyčajne, niekedy sa to nedá..
Ale najhoršie je asi siderodromofóbia (strach z cestovania vlakom, vždy, keď máme ísť vlakom, tak chytám paniku, úplne šaliem, niekedy je to také zlé, až plačem, keď som sama..ale keď som v tom vlaku, tak sa už dokážem nejako upokojiť no) a koinonifóbia je u mňa taká výrazná (čiže chorobný strach z priestorov preplnených veľkým množstvom ľudí. A u mňa najmä nejakých miestností, proste v nejakom dome/budove, vonku si dokážem ešte niekedy nájsť miesto, kde je menej ľudí. A potom to vo mne vyústi do agresivity, keď sa snažím nejako nevšímať si, že sa na mňa tlačí dva a pol milióna ľudí).
hmm..nie že strach...ale..hnusii sa mi veľa vecii..ale tak, že mi je až na grc z toho..napr. gombiiky, medené centy, kruhové náušnice (čiim menšie, tým horšie), retiazky, prstene (ale umelé mi nevadia ), zapiinania na náušniciach a retiazkách.......
Keď je okolo mňa veľmi veľké množstvo ľudí. Nepoviem v škole a pod., ale fakt obrovské množstvo ľudí ako napríklad na obrovskom preplnenom trhu, kde sa na teba každý valí a podobne.
Za prvé to neznášam a za druhé sa toho bojím, vždy sa my srdce rozbúši a začnem sa dusiť. Strach je zákerný, no.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
Ale keď som mala asi 12 mala som serióznu dendrofóbiu, keď som išla okolo väčšieho stromu pustila som sa do behu, strašne som sa bála, nemohla som ani spať pri okne kde bol strom, nie to ísť do lesa, to bola moja smrť.
Treba tiez podotknut ze ovocie ktore jedavame je plne jadierok, je to vlastne rozmnozovaci mechanizmus stromov, takze vzdy ked si das jablko, je to akoby sa ti jablon spravila do ust!
Strach je na mieste, obavy su na mieste, dokonca aj panika je na mieste. Toto je pravda!
Ja mam fobiu z dlhych nickov so zdvojenymi pismenkami v nich. Bojim sa ze ich tagnem, ale preklepnem sa a oni NIKDY nedostanu moju spravu a zvysok zivota budem zit s tym pocitom 'co by bolo keby'.
ešte niečo som zabudla spomenúť
bojím sa hlupákov...nepoznáš náhodou jedného, ktorý má nickgoodk?
tak jej treba hlupákovi jednému
ale vážne, ty sa ničoho tak naozaj nebojíš?
vieš ja sa takpovediac právom bojím umierania zadusením lebo pred piatimi rokmi veľa nechýbalo a bola by som sa zadusila kôli nedomykavosti valvi
srdcovej chlopni
hneď ma brali do nemocnice a o týždeň mi tú chlopňu odrezali a dali mi mechanickkú
Tak akoze smrti sa boji kazdy v hocijakej prirodnej podobe, pretoze smrt byva neprijemna. Ale podla mna je zadusenie jednou z tych lepsich smrti. Ale tak ved ked mas nieco so srdcom tak sa nedusis,nie? Ci dychas a citis to tak isto akoby si sa dusila?
vieš akú funkciu plnia chlopne?
no a keď neprepustí tú okysličenú krv ty sa jednoducho začneš dusiť
chvýlu vydrž
Je pružná svalová pumpa, ktorá rytmickými sťahmi zabezpečuje stále prúdenie krvi.
je pozdĺžnou brázdou rozdelené na pravú a ľavú stranu.
Priečnou brázdou je delené na tenkostennú časť – srdcové predsiene - atrium a hrubostennú časť – srdcové komory – ventriculus.
je uložené v osrdcovníku – perikard.
Je to väzivová blana, ktorá je prirastená k šľachovitému stredu bránice.
Povrch srdca priamo pokrýva epikard.
Priestor medzi perikardom a epikardom tvorí perikardovú dutinu s malým množstvom tekutiny.
Strednú vrstvu srdcovej steny tvorí svalovina srdca – myokard. Je to samostatný druh priečne pruhovanej svaloviny.
Vnútro srdca je vystlané tzv. vnútroblanou – endokard.
Endokard vystiela srdcové dutiny a tvorí medzi nimi cípové chlopne.
Medzi pravou predsieňou a pravou komorou je trojcípa chlopňa, medzi ľavou predsieňou a ľavou komorou je dvojcípa chlopňa.
Chlopne lievikovite ústia do komôr. Obráteniu chlopní späť do predsiení bránia tenké väzivové vlákna – šľachové struny, ktoré sa upínajú na svalové výbežky vnútri komôr.
Srdcový sval má dve základné vlastnosti:
a, dráždivosť
b, zmrštitelnosť
Dráždivosť je schopnosť srdcového svalu skrátiť sa, zmrštiť sa na podnet.
Podnetom je elektrický impulz, ktorý vychádza zo špeciálnych oblastí myokardu.
Táto špeciálna svalovina sa nazýva prevodový systém srdca.
Prevodový systém srdca
Podnety pre srdečné sťahy vznikajú priamo v srdci.
Prvotný podnet pre každý vzťah vzniká v sínusovom uzle, pri ústi hornej dutej žily – v pravej predsieni.
Vzruchy, ktoré tu vznikajú sa šíria ku komorám.
Pri sťahu pravej predsiene sa podráždi atrioventrikularny uzol.
Tu začína zväzok vlákien – hisov mostík, ktorý pokračuje v prepážke srdca až do komôr Purkinovými vláknami.
Tieto vlákna vyvolávajú systolu komôr.
Okrem prevodového systému reguluje činnosť srdca i útrobné – vegetatívne nervstvo.
K srdcu prebiehajú jednak vlákna blúdivého nervu – parasympatikové, jednak vlákna krčného sympatika.
Parasympatikus vyvoláva spomalenie a sympatikus zrýchlenie srdcovej činnosti.
Činnosť srdca je riadená z predĺženej miechy, v ktorej je uložené srdcové a cievohybné centrum.
vyživujú vetvy aorty – koronárne, vencovité vetvy – pravá a ľavá.
Žilová krv odteká žilami do pravej predsiene.
Srdcový cyklus znamená sled procesov, ktoré obsahujú jednu kompletnú etapu čerpania a ktorú možno registrovať ako srdcový tep – asi 70x za minútu.
Najprv dochádza ku kontrakcii oboch predsiení, pričom sa cez otvorené chlopne prečerpáva krv do komôr, ktoré sa roztiahnú – diastola.
Po naplnení komôr sa chlopne uzavrú.
Začína sa fáza napĺňaní predsiení a súčastnej systoly komôr.
Krv z komôr polmesiačikovitých chlopní sa po otvorení dostáva do malého pľúcneho obehu a do veľkého telového obehu.
Polmesiačkovité chlopne sa nachádzajú medzi ľavou komorou a aortou a pravou komorou a pľúcnicou. Zabezpečujú, aby sa krv vypudená z komôr srdca nevracala pri diastole späť.
Malý (pľúcny) obeh
Odkysličená krv priteká do pravej predsiene hornou a dolnou dutou žilou. Z pravej predsiene preteká do pravej komory. Odtiaľ ľavou a pravou pľúcnicou do pľúc, kde sa okysličuje. 4 pľúcnymi žilami sa vracia do ľavej predsiene.
Veľký (telový) obeh
4 pľúcnymi žilami ide okysličená krv do ľavej predsiene, potom z ľavej komory odchádza okysličená aortou –
srdcovnicou do celého tela.
@goodk , pred mesiacom som z tohto písala prácu
"Vies, napriklad oxidom uholnatym sa zadusis a ani nevies, takze to ze je krv neokyslicena neznamena nutne ze sa dusis."
ak sa nadyhnes vzduchu s nejakou koncentraciou oxidu uholnateho, je ti prd platne, ze je tam aj kyslik
a tiez, ked si napisala, ze sa bojis udusenia, vacsina ludi to chape ako normalny pocit dusenia, ked citis, ze nemozes dychat, nie takto odborne ako ty
lebo som sprostá a nechápem, že? že mi to musíš takto vysvetlovať...
radšej sa strč do búdy, ty rýpavý...niečo
nechcem byť vulgárna
Bože, keby si vedela, koľko fóbií mám ja..ale fakt fóbií.
Ale ... neviem ako, ale proste...dokážem to nedať najavo, zvyčajne, niekedy sa to nedá..
Ale najhoršie je asi siderodromofóbia (strach z cestovania vlakom, vždy, keď máme ísť vlakom, tak chytám paniku, úplne šaliem, niekedy je to také zlé, až plačem, keď som sama..ale keď som v tom vlaku, tak sa už dokážem nejako upokojiť no) a koinonifóbia je u mňa taká výrazná (čiže chorobný strach z priestorov preplnených veľkým množstvom ľudí. A u mňa najmä nejakých miestností, proste v nejakom dome/budove, vonku si dokážem ešte niekedy nájsť miesto, kde je menej ľudí. A potom to vo mne vyústi do agresivity, keď sa snažím nejako nevšímať si, že sa na mňa tlačí dva a pol milióna ľudí).
Za prvé to neznášam a za druhé sa toho bojím, vždy sa my srdce rozbúši a začnem sa dusiť. Strach je zákerný, no.