podľa toho aké a o čo by presne išlo..mal som v dospievaní a dostal som sa z toho sam..
viem si jedine predstaviť riešiť so psychiatrom silné úzkosti buď z nevylecitelnej choroby alebo náhleho odchodu blízkeho človeka, nenapadá mi nič iné s čím by som si nevedel mentálne poradiť.. aj keď ťažko povedať možno by som zvládol aj tie prvé dve veci..ako skúsenosť to ale nepotrebujem zažiť..
@melancholik@4 Pri ťažkej depresii by si ani nemohol chodiť do školy/práce, či vôbec nejako fungovať. Podobne ako pri chrípke. Je to normálne ochorenie. Depresiu môžeš dostať aj z ničoho nič, a to aj keď máš šťastný život. Takže čo je lepšie? Vôbec nevedieť fungovať, alebo fungovať normálne, a keď s liekmi?
Vôbec netuším, prečo je táto téma na Slovensku stále tak tabu a kontroverzná. Akoby sme zaspali v stredoveku v úplnej nevedomosti. Depresia nie je slabosť, je to ochorenie ako každé ine, ktoré v mnohých prípadoch treba normalne liečiť. Včera sa ma kolegyňa spýtala, že čo to znamená "psychiater".
@azizi@5 ja pripúšťam že niektorí ľudia proste lieky a terapie potrebujú na normálny život..ja som to popísal z môjho pohľadu..ja som niekoľko mesiacov, skoro až rok fungoval iba základne a nevychádzal skoro vôbec z izby a z postele ak to nebolo životné nutné, nejdem zachádzať do detailov, načo, nejdem tu ani porovnávať že ľudia majú rôzne štádia mentálneho stavu a niektoré sú ťažšie ako iné..ak to človek nezvláda a nevie si proste pomôcť sam je dobre vyhľadať pomoc a požiadať o ňu / prijať ju..aj napriek tomu že zahŕňa lieky..
ja som to našťastie nikdy nepotreboval a je pre mňa náročné si predstaviť niečo čo by ma položilo podobne ako pred rokmi..už sa to skrátka asi nikdy nestane lebo odvtedy som už úplne inde... ale to som ja..a ľudia prežívajú život rôzne čiže ak vám to pomáha tak to využívajte určite
Je to akoby sme sa vysmievali človeku za to, že ma chrípku a mal by vysokú horúčku, ktorú si má znížiť sám a nie pomocou paralenu. Alebo že pri zápale pľúc si má niekto poradiť sám, nie za pomoci antibiotík...
Depresia často zvykne skončiť aj smrťou, kedy sebevraazda je jediným oslobodením od nekonečného utrpenia.
hlasovala som takto, ale ak by to bol des, tak by som psychiatria vyhľadala. mne psychiatrické lieky teda moc extra úžasne nepomáhali na to, čo mali, teda až na tú nespavosť, tam zabrali pekne (akoby aj nie, že jo). nakoľko musím brať HA, tak sa mi nechce umelo hormonálne ešte viac "prenastavovať", nemám rada keď sa necítim ako ja, to radšej prežijem úzkosť. psychoterapia mi pomohla viac na moje sračky, nehovorím, že zmizli, ale je to už pre mňa také ako prechádzať bicyklom po výmoľoch - hrkne to a ide sa ďalej.
@melancholik@9 Ak si písal o exogennej depresii, ta zvykne pominut aj sama po zlepšení životných okolností, či po vysporiadaní sa s nimi (napríklad aj pomocou tej psychoterapie, ktorá ale nie je u každého potrebná).
@azizi@7 nemyslím si, že je to až také tabu už, však tie lieky hlce už pomaly každý druhý človek a všetci psychiatri sú neskutočne preťažení a preplnení pacientami ako aj ten môj od ktorého teraz odchádzam lebo mu skončila zmluva s poisťovňou, ledva mal na mňa čas, keď som niečo potrebovala, vybavil aj 80 pacientov za deň tuším, šak ten už je sám na liekoch a jebne si občas dačo na spanie, či čo si to dáva, chudák...
@azizi@15 životné okolnosti sa nezmenili, zmenil som svoj prístup k sebe a k okoliu sam po poriadnom rozracionalizovaní všetkých tých emócií ktoré má držali v tom stave.. ale ako som už spomínal každý to ma inak a každý má inú schopnosť pristupovať k týmto veciam a určite nejdem zosmiesnovat ak niekto využíva odbornú pomoc
@ladydoga@17 V tomto máš pravdu, aj môj je extrémne vyťažený a už roky nedokáže prijímať nových pacientov Ale tým čo má sa snaží venovať naplno.
Ono ale vezmi si všetky možné dediny na Slovensku, tam to obvykle tabu ešte naozaj stale je. Tá kolegyňa, čo sa ma včera spýtala, že čo je to psychiater, tiež pochádza z dediny. A je stále mnoho ľudí, ktorí sa ľuďom posmievajú, že chodia k psychiatrovi a berú to za slabosť. A minimálne jeden taký človek je aj tu na Birdzi. Proste množstvo ľudí o tom stále vôbec nič nevie a ma veľmi skreslený a nepravdivy pohľad.
"po poriadnom rozracionalizovaní všetkých tých emócií ktoré má držali v tom stave.."
Nie toto ti rozhodne v tom, aby si nedostal endogennu depresiu, nepomôže. Naopak ale veľmi to môže pomôcť pri exogennej depresii a k tým veciam, ktoré si vymenoval, vie niektorym ľuďom úspešne pomôcť napríklad terapeut, no niektorí to zvládnu sami, ale je aj skupina tých čo to sami nedajú (to sú tí, o ktorých píšeš). Aj keby si bol maximálne vyrovnaný, osvieteny a spokojný buddha, voči endogénnej depresii to jednoducho nepomôže.
@melancholik@18 A ešte porovnaj si to napríklad so schizofréniou. Ani pri schizofrenii neplatí, že ak budeš na sebe a svojich emóciách pracovať, tak to prejde samo od seba. Pri endogénnej depresii sa jedná o poruchu, či nerovnováhu v mozgu. To je akoby si si chcel napr. tým "racionalizovanim emocii atď." vyliečiť slepé črevo. Je to proste nezmysel.
@melancholik@23 Vďaka. Ide mi len o to, že ty tu celý čas píšeš len o exogennej depresii (akoby bola jedina), no existuje aj endogenna depresia, kde to funguje inak a nijako a ničím jej nezabránis. Ani tým, čo si myslíš, že ti pomôže, aby si ju nikdy nedostal. A ja zas celý čas píšem o ťažkej endogénnej depresii. Je možné, že sme sa len zle pochopili, ale vidím to takto
@azizi@26 napísal som toto : "ja si uvedomujem že existuje veľa stupňov mentálneho ochorenia alebo odchylenia"
kde jasne dávam najavo že chápem že existuje širšia škála psychických problémov.. ktoré sú možno aj neriesitelne alebo riešitelne liekmi a terapiou..som si plne vedomý toho že neexistuje jedina forma ktorá je možná univerzálne vyliečiť..z toho samozrejme vyplývajú dve možné alternatívy, bud som zdravý ako ryba a vždy som aj bol a proste som nepochopiteľne sa rok nevedel dostať zo "zlej nálady", alebo som svojpomocne prekonal určitú formu depresie
Otravují Vás reklamy, které jsou VŠUDE?
Co kdybyste za každou reklamu, kterou jste přečetli nebo viděli, dostali zaplaceno?
Projekt eRmail je založený právě na tom, že my Vám za čtení reklam platíme. Tak proč nezačít vydělávat tisíce tím, co jste až dodnes dělali zadarmo?
Co je to eRmail?
eRmail = Vyžádaný Reklamní e-mail
ERmail je revoluční bezplatná služba, která Vám umožní vydělávat tisíce tím, co jste až dodnes dělali zadarmo - čtením reklamy
Díky eRmailu již firmy nemusí platit obrovské sumy za reklamu reklamním agenturám, ale platí přímo vám, registrovaným uživatelům za to, že jste jim dovolili na email poslat infomaci (eRmail) který vás upozorní na Novinky, Slevy, Produkty nebo zajímavé služby na českém trhu, které vás mohou kdykoli zaujmout.
5 důvodů, proč to zkusit
• Jen za registraci dostanete 100Kč
• Za každé přečtení eRmailu dostanete až 5kč
• Doporučením vaších známých zvýšite své zisky až o 200%
• Získáte přehled o Slevách, Novinkách, Produktech a Službách na českém trhu a dostanete za to zaplaceno
• Budete moci vyplňovat jednoduché dotazníčky, za které budete zaplaceni až 100kč/dotazník
Doporučte snadno a rychle vaše známé pomocí odkazu.
Zkopírujte tento odkaz a pošleteho ho přátelům třeba na FaceBook, Instagram, email, Chat, Blog, Twitter atd. POZOR: Link posílejte pouze vaším známým!
@lukaso121@33 Aký je prosím rozdiel medzi liekom, čo pomáha odstrániť depresiu a liekom, čo pomáha odstrániť horúčku? Naviac na horúčku sa obvykle myslim nezomiera, no na depresiu áno.
na endogénnu depresiu určite, na exogénnu skôr terapia, o čo sa aj pokúšam, prípadne knihy ako Moderná psychológia, čo teraz celkom letí, lebo sú ta rozobraté princípy KBT
ako som v nejakom svojom statuse pisala, na terapiu som isla, lebo som polroka nemohla spavat, a prislo mi to ako dobry napad. Co sa tyka liekov, kedze to s mojim spankom bolo fakt zle, dostala som nizku davku antidepresiv na spanie - na com nie je nic hrozne, beriem to tak, ze ked mam horucku, vezmem paralen. Tiez som uplne nechcela byt len na liekoch, preto som to skombinovala s terapiou, a nelutujem to vobec, ani sa za to nehanbim.
Gratulujem vsetkym, ktori to vedeli zvladnut sami, a vyliecili sa sami alebo im stacila k tomu třezalka a čaj a silné dávky magnézia. Mne to neslo, navyse, emocna regulacia funguje najma pocas spanku a kedze som nemohla spavat, bol to problem.
Terapia mi pomaha okrem ineho pozerat sa na veci z ineho uhla, co som predtym nezvladala. A pomaha aj to, ze hodinu tyzdenne rozpravam niekomu o svojich srackach a dostavam nejaku reakciu. Vela veci by bolo lepsie v spolocnosti, keby ludia mali terapiu a chodili na nu
@mariquittka@37 Teda skôr väčšina je veľmi fajn. Vytvorila som si aj zoznam "Osobný rozvoj" (už tam mám 60 kníh a zďaleka som neskončila), tak niečo z tohto prehodím radšej tam.
Absolutne nechapem ludi, ktori by nesli a trapia sa. Psychicke sracky su jeden obrovsky hnus, navyse pri nich casto nespis, takze ja som bola jeden cas dost vyradena zo zivota. Samozrejme terapia je MUST, taka dlhodoba, asi nic ma viac nedrzi nad vodou nez dlhodoba terapia, kde si pripominam kto som, co som, co robim a ako to robim a riesim veci ktore potrebujem napravit.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
viem si jedine predstaviť riešiť so psychiatrom silné úzkosti buď z nevylecitelnej choroby alebo náhleho odchodu blízkeho človeka, nenapadá mi nič iné s čím by som si nevedel mentálne poradiť.. aj keď ťažko povedať možno by som zvládol aj tie prvé dve veci..ako skúsenosť to ale nepotrebujem zažiť..
ale brať lieky na to si nedokážem predstaviť
ja som to našťastie nikdy nepotreboval a je pre mňa náročné si predstaviť niečo čo by ma položilo podobne ako pred rokmi..už sa to skrátka asi nikdy nestane lebo odvtedy som už úplne inde... ale to som ja..a ľudia prežívajú život rôzne čiže ak vám to pomáha tak to využívajte určite
Depresia často zvykne skončiť aj smrťou, kedy sebevraazda je jediným oslobodením od nekonečného utrpenia.
Ono ale vezmi si všetky možné dediny na Slovensku, tam to obvykle tabu ešte naozaj stale je. Tá kolegyňa, čo sa ma včera spýtala, že čo je to psychiater, tiež pochádza z dediny. A je stále mnoho ľudí, ktorí sa ľuďom posmievajú, že chodia k psychiatrovi a berú to za slabosť. A minimálne jeden taký človek je aj tu na Birdzi. Proste množstvo ľudí o tom stále vôbec nič nevie a ma veľmi skreslený a nepravdivy pohľad.
Nie toto ti rozhodne v tom, aby si nedostal endogennu depresiu, nepomôže. Naopak ale veľmi to môže pomôcť pri exogennej depresii a k tým veciam, ktoré si vymenoval, vie niektorym ľuďom úspešne pomôcť napríklad terapeut, no niektorí to zvládnu sami, ale je aj skupina tých čo to sami nedajú (to sú tí, o ktorých píšeš). Aj keby si bol maximálne vyrovnaný, osvieteny a spokojný buddha, voči endogénnej depresii to jednoducho nepomôže.
kde jasne dávam najavo že chápem že existuje širšia škála psychických problémov.. ktoré sú možno aj neriesitelne alebo riešitelne liekmi a terapiou..som si plne vedomý toho že neexistuje jedina forma ktorá je možná univerzálne vyliečiť..z toho samozrejme vyplývajú dve možné alternatívy, bud som zdravý ako ryba a vždy som aj bol a proste som nepochopiteľne sa rok nevedel dostať zo "zlej nálady", alebo som svojpomocne prekonal určitú formu depresie
Co kdybyste za každou reklamu, kterou jste přečetli nebo viděli, dostali zaplaceno?
Projekt eRmail je založený právě na tom, že my Vám za čtení reklam platíme. Tak proč nezačít vydělávat tisíce tím, co jste až dodnes dělali zadarmo?
Co je to eRmail?
eRmail = Vyžádaný Reklamní e-mail
ERmail je revoluční bezplatná služba, která Vám umožní vydělávat tisíce tím, co jste až dodnes dělali zadarmo - čtením reklamy
Díky eRmailu již firmy nemusí platit obrovské sumy za reklamu reklamním agenturám, ale platí přímo vám, registrovaným uživatelům za to, že jste jim dovolili na email poslat infomaci (eRmail) který vás upozorní na Novinky, Slevy, Produkty nebo zajímavé služby na českém trhu, které vás mohou kdykoli zaujmout.
5 důvodů, proč to zkusit
• Jen za registraci dostanete 100Kč
• Za každé přečtení eRmailu dostanete až 5kč
• Doporučením vaších známých zvýšite své zisky až o 200%
• Získáte přehled o Slevách, Novinkách, Produktech a Službách na českém trhu a dostanete za to zaplaceno
• Budete moci vyplňovat jednoduché dotazníčky, za které budete zaplaceni až 100kč/dotazník
Doporučte snadno a rychle vaše známé pomocí odkazu.
Zkopírujte tento odkaz a pošleteho ho přátelům třeba na FaceBook, Instagram, email, Chat, Blog, Twitter atd. POZOR: Link posílejte pouze vaším známým!
» www.ermail.cz/link/aCaXm2cXje...
Gratulujem vsetkym, ktori to vedeli zvladnut sami, a vyliecili sa sami alebo im stacila k tomu třezalka a čaj a silné dávky magnézia. Mne to neslo, navyse, emocna regulacia funguje najma pocas spanku a kedze som nemohla spavat, bol to problem.
Terapia mi pomaha okrem ineho pozerat sa na veci z ineho uhla, co som predtym nezvladala. A pomaha aj to, ze hodinu tyzdenne rozpravam niekomu o svojich srackach a dostavam nejaku reakciu. Vela veci by bolo lepsie v spolocnosti, keby ludia mali terapiu a chodili na nu
Ja mám z oblasti psychiatrie či psychológie zatiaľ tieto knihy a všetky sú skvelé: » www.databazeknih.cz/seznamy/psychia...
napríklad Maté - Keď telo povie nie alebo James Doty - Sila v nás