Disclaimer: nechcem rozprúdiť žiadnu debatu o konšpiráciach, antiwaxeroch atď .
Očkujete sa aj nepovinnými očkovaniami? Dočítala som sa že napr. VŠZP prepláca 50?ny očkovania proti hepatitíde AB. Rozmýšľam nad tým či to má zmysel ak neplánujem cestova
Napríklad takú kliešťovú encefalitídu som si nechala pichnúť a rozmýšľam že by som si postupom času nechala urobiť takmer všetky očkovania len neviem či to má zmysel a nebudem len vyhadzovať peniaze ak neplánujem cestovať do rizikových krajín. Máte nejakú vlastnú skúsenosť s týmto prípadne ak ste mali nejakú reakciu na vakcínu. Ďakujem
Áno, mam Hepatitídu A, kliešťovú encefalitídu, brušný týfus, žltú zimnicu a vypršala mi tetanovka, tak si ju dám v trojkombinácii so záškrtom a čiernym kašlom.
Proti hepatitíde ma dal kedysi zaočkovať otec. Aj tu encefalitídu by som chcela, ale neviem, či sa k tomu niekedy dokopem. Ale hlavne si myslím, že pre starších ľudí je dolezite sa dať zaočkovať proti zápalu pľúc. Lebo to je častá komplikácia vírusových a bakteriálnych infekcií. A pre starých ľudí obzvlášť nebezpečná.
Ja by som sa nedávala zaočkovať proti niečomu, co mi na 99,99% nehrozí, ako napr žltačka typu B. To sa mi zda zbytocne.
Jedinú vec, ktoru by som spätne velmi rada absolvovala je očkovanie proti ovcim kiahnam..a ani nie tak kvoli ovcim kiahnam, ale kvôli vyjebanemu pasovemu oparu, co ten vírus neskor sposobuje svojou reaktivaciou a je to neskutocna pliaga. Ale myslím, ze o tom vôbec neni povedomie u rodičov malých detí.. :/
Co mate s tou kliešťovou encefalitidou? to všetci chodíte tolko do prírody??
Ved to očkovanie je účinné iba 3 roky a okrem toho, plati iba na KLIEŠŤOVU encefalitidu, to neznamená ze inu encefalitidu nemôžete mat..
A tak ci tak asi bez repelentu nepôjdete, kedze este furt môžete dostať boreliozu z kliešťa
Neviem toto očkovanie sa mi zda zbytocne pre ľudí, co netravia vela času v prírode.
@lejla32@7 áno, chodíme do prírody aj mimo Bratislavu. minulý rok mali v mojom okolí štyria ľudia encefalitídu z kliešťa a znie to ako pekne napiču experience
@lejla32@7 nie je pravda ze je ucinne iba na 3 roky. Po 3 rokoch sa odporuca booster a potom podla veku kazdych 5 - 10 rokov. Ale su studie ktore ukazuju ze predovsetkym u ludi pod 50 je urcity level ochrany pritomny aj po 10 rokoch od ockovania bez boosteru. Cize lepsie ho mat ako nie.
Mam vsetky ockovania co preplaca poistovna a doplatil som si za tie co nepreplaca ako zltacka AB , alebo HPV.
A vedlajsich ucinkov by som sa fakt nebal, aj obycajny posrany ibalgin 400 moze viest k vedlajsim ucinkom ktore si radsej nchces predstavit, elbo by si uz v ztivote nic nezjedol.
@mytickaentita@14 tak ja bez repelentu v lete ani na krok.. mna zeru komare strasne a kupujem rovno taky co je aj proti kliestom. A zas pri kliestoch tak ci tak treba kvoli borelioze.. a uz si chcem zaviesť do povinnej letnej výbavy kabelky okrem repelentu aj pinzetu na rýchle odstránenie kliešťa ak by nahodou..
A hlavne nezabudat, nesmie sa konzumovať nepasterizovane mlieko
@lejla32@7 ja som mala minulý rok problém s kliešťom, len som sa prešla po pokosenej lúke a 3 kliešťov som našla až po týždni. Bolo podozrenie z encefalitídy ale nakoniec našťastie to bol len iný parazit prenášaný kliešťom. Bolo mi teda odporúčané očkovanie, už mám 2 dávky, v lete idem na poslednú. Väčšinu času sa pohybujem v meste, ale už je to veľmi rozšírené nákazy medzi kliešťami.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
Jedinú vec, ktoru by som spätne velmi rada absolvovala je očkovanie proti ovcim kiahnam..a ani nie tak kvoli ovcim kiahnam, ale kvôli vyjebanemu pasovemu oparu, co ten vírus neskor sposobuje svojou reaktivaciou a je to neskutocna pliaga. Ale myslím, ze o tom vôbec neni povedomie u rodičov malých detí.. :/
Ved to očkovanie je účinné iba 3 roky a okrem toho, plati iba na KLIEŠŤOVU encefalitidu, to neznamená ze inu encefalitidu nemôžete mat..
A tak ci tak asi bez repelentu nepôjdete, kedze este furt môžete dostať boreliozu z kliešťa
Neviem toto očkovanie sa mi zda zbytocne pre ľudí, co netravia vela času v prírode.
ja som mala kliešťa iba 2x za život a aj to som ho dala prec do 15min ze sa nestihol ani zavrtat..
A vedlajsich ucinkov by som sa fakt nebal, aj obycajny posrany ibalgin 400 moze viest k vedlajsim ucinkom ktore si radsej nchces predstavit, elbo by si uz v ztivote nic nezjedol.
A hlavne nezabudat, nesmie sa konzumovať nepasterizovane mlieko