@grietusha no tak my ľudia a na základe toho kým ten človek je , aké má postavenie v spoločnosti, podla toho ako je pre svet dôležitý. Ale nemyslím že by sme ho hodnotili nejakou konkrétnou cenou pretože ľudský život sa nedá vyčísliť peniazmi, myslela som to len obrazne. Alebo inak, či má každý človek rovnaké právo na život alebo či si niekto zaslúži žiť viac a niekto menej.
boli, sú a ešte zrejme aj budú také ideológie, ktoré definovali nadradenosť určitej rasy alebo národa na základe biologických znakov alebo psychického vedomia a snažili sa toto svoje sociálne inžinierstvo praktizovať...
@obliviate
...fúú... šiel som napísať že áno, potom som sa zamyslel a šiel som pridať ešte pár vecí o tom či a ako sa môže zvyšovať a znižovať, a potom som sa zamyslel ešte trochu a uvedomil si že je to silno komplikovaná otázka na silno dlhú a zložitú úvahu, čiže... neviem odpovedať v tejto chvíli.
@fragile. fakt ju nemám domyslenú, len som jednoducho rozmýšľala či má môj život rovnakú cenu ako niekoho iného tak som bola zvedavá čo si o tejto otázke myslia druhí. @meksoner dúfam že si tým nemyslel mna, ja tu nechcem nikoho ohodnocovať a hovoríme tu o abstraktnej cene nie nejakej konkrétnej
ako sa to vezme. Z objektívneho hľadiska aj Hitler by mohol darovať srdce, ktoré by malo rovnakú cenu ako srdce Stevena Hokinga. Ale keď to zoberieme zo subjektívneho hľadiska tak by sme mohli povedať že život Hitlera mal cenu ho*na narozdiel od čo ja viem, života Nobela, ktorý mal dobrý úmysel čo sa zle zvrtol. Takže podľa mňa je cena života subjektívna. Nedá sa presne určiť pretože je tam priveľa faktorov, ktoré sa dajú brať rôzne. Dúfam že som to napísala zrozumiteľne
jednoznacne nema. ale v ziadnom pripade nie z rasistickych dovodov ale napriklad zivot novorodenca zdraveho ma ovela vacsiu cenu ako 90 rocneho deda choreho dementneho
Právne možno... Podľa niektorých morálok abstraktne tiež...
Na iných úrovniach od sociálnej, cez ekonomickú, intelektuálnu... Nie.
Cena je to, čo sme ochotný za niečo zaplatiť. Samotný fakt, že nie sme ochotní prinášať rovnaké obete za napr. rodiča a niekoho iného hovorí niečo o hodnote źivota. A nie: Nie je nić také ako objetívna hodnota. Aj preto si myslím, že nie... nemá.
som sk**vený humanista a aj keby niekto porovnával hodnotu života bezdomovca a špičkového vedca, vždy mi vyjde = a nie > / < . Nikto nemôže ovplyvniť, či sa vôbec narodí a aký (!!) sa narodí a často ani to, aké okolnosti ho privedú v živote k akým skutkom. (odhliadnuc od vôle, hovorím o genetických predispozíciách a okolnostiach).
A ak niekto porovnáva hodnotu životov, automaticky je subjektívny, čo sa vylučuje s možnosťou verifikácií tvrdení o tejto premise. evaluačný systém človeka je tá najemočnejšia záležitosť, nie je tam veľa racia, a tým pádom... áno, rovnaká hodnota. sme ľudia, naše podstaty sú rovnaké. iné incentívy a pohnútky, no ciele a pudy stále rovné. a tým pádom nie je o čom.
tuším na literatúre sme preberali také dielo, kde boli ľudia niekde zavretý a niekto sa mal k niečomu priznať a jeden týpek tam zabil žobráka lebo vraj jeho život je menejcenný a ostatní s tým ale nesúhlasili....
každopádne neviem či existuje merítko na to že "cena života".... akože poviem si že hej lekár je užitočnejší ako smetiar.... ale má jeho život väčšiu cenu ? resp. má on väčšie práva na život? a navyše nikdy nepoznáme človeka tak dokonale aby sme mohli posúdiť či pre niekoho niečo znamená a či je pre niekoho trebárs prospešný a pod.
potom ide skôr o subjektívne hľadisko ako napríklad: mám partnera/partnerku a milujem ho/ju tak jeho/jej život má pre mňa väčšiu cenu ako život nejakého neznámeho čudáka...
jedno decko sa narodi do zachoda, druhe do ruk lekara prirodzenou cestou, tretie je vybrate cisarskym, stvrte porodene do vody...tak asize neexistuje to co sa pise v zakonnoch, ale je slusne sa tak tvarit a nehovorit o tom priamo.
Akurát včera sme sa o tom rozprávali. Keď chodievame každý deň okolo jednej krčmy. A pred ňou od otvorenia až do záverečnej stoja tí istí chlapi. Od cca 30 do 60 rokov. Nič nerobia, ničomu (okrem pitia) sa nevenujú, nič netvoria, neprodukujú... a taký človek má mať rovnakú hodnotu ako niekto, kto je na opačnej strane a snaží sa, tvorí, produkuje, je, hoc aj málom, prospešný?
Podľa zákonov má. Podľa mňa nie. Nejaký bezdomovec, ktorý celý deň slope je oveľa menej ako lekár, čo zachraňuje životy. A podľa mňa to vidno aj v praxi. Veď ku komu sa správame úctivejšie? k lekárovi alebo bezdomovcovi.
btw prečo by mal život mať rovnakú hodnotu? to si niekde písala. veľká väčšina na Slovensku má na výber študovať a byť niekým kto má hodnotu alebo sa len válať na ulici a nemať žiadnu
@phantasia Som rád, že tu je niekto s takýmto názorom - to neustále nie, nie ma ubíja... Ako vravíš, hodnota je úplne rovnaká . v totalite ľudskosti, teda v prítomnosti - v tejto sekunde - resp. napriek prítomnosti (teda napriek sociálnej realite stratifikácií, otroctva, podriadenosti, nevoľnosti), sme si všetci rovní. Nastupuje morálka - ktorá je, ako tvrdí napr. Haidt, do značenej miery naučená a do istej miery intuitívna (teda sme intuitívny právnici)... Všetci intuitívne vieme, že sme si rovní - ak by to tak nebolo, museli by sme žiť neustále v strachu, že niekto nás prevyšuje. Argumentácia socio - ekonomickým zaradením je v tomto prípade nezmyselné... Aspoň je vidieť, ako hlboko je atomárne a silno individuálne/trhové myslenie zakorenené. Všetci sa tu, ale aj iných, považujú za komodity - Vzdelanie, pohlavie, rôzne kurzy, ekonomický prínos, znalosť jazykov - k čomu to všetko ale je, ak nie len k sociálnemu zvýhodneniu - pričom naša ludskost je rovnaká? Pridá to niečo k našej ľudskosti? Čím skôr by sme mali prejsť aj sociálnym/politickým/psychologickým procesom dekomodifikácie...
teoreticky ma kazdy zivot rovnaku cenu. prakticky nema skoro ziadny clovek rovnaku cenu...
Ked sa zobere na vlastnosti ake ma co dokazal, ake veci vie, ako to vyuzije atd.
preto aj vytrenovany pes ma vacsiu hodnotu ako netrenovany
Zasa z hlúpych extrémov vyvstali hlúpe opačné extrémy a z extrémnej nerovnosti sa zrodili absolútne rovnostárske idey ...
Ja ani nechápem, ako si to môže držať takú silnú pozíciu v spoločnosti, však už len to, že máme priamy vplyv na životy iných podľa mňa rúca celý systém viery v absolútnu rovnosť. Niekto mohol 10 ľudí zachrániť, iný 10 ľudí zabil a rád by v zabíjaní pokračoval, tak ako môžu mať ich životy rovnakú hodnotu?
Akú hodnotu potom mali životy tých zachránených/zabitých, keď na ohodnotenie života človeka, ktorý sa podieľal ne ich záchrane/zabití, nemajú žiadny vplyv?
keď porovnávame toho bezdomovca a lekára, ktorý zachránil desiatky životov, nerozumiem prečo by mal mať jeho život iba na základe toho, že nejako (pozitívne) ovplyvnil iné ľudské životy, väčšiu hodnotu.
vlastne ani nerozumiem, čo je to tá hodnota či cena, a na základe čoho by mal človek mať právo prisudzovať ju životom iných ľudí.
v tomto príspevku sa po dlhej dobe vyjadrím vulgárne
nie, pretože niektorí ľudia sú ľudia a niektorí ľudia sú - a keďže na to neviem vymyslieť nič iné, lebo urážať zvieratá nemám vo zvyku, tak prichádza vulgarizmus - kokoti
a životy tej druhej skupiny ľudí by podľa mňa nemali mať nižšiu cenu ako životy ľudí, ale žiadnu cenu
podla mna ano... ved preboha ide o ludsky zivot a ak by sme uz robili rozdiely aj v tom kto ma vacsie pravo na zivot a kto si ho nezasluzi tak kam by sme sa dostali?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
80 komentov
popripade teraz ... kebyze mas na vyber ... cigan / biely ... koho by si trafila krompacom po hlave ako prveho?
a na základe čoho by sme mali tú hodnotu určovať? a kto by tú hodnotu určoval?
...fúú... šiel som napísať že áno, potom som sa zamyslel a šiel som pridať ešte pár vecí o tom či a ako sa môže zvyšovať a znižovať, a potom som sa zamyslel ešte trochu a uvedomil si že je to silno komplikovaná otázka na silno dlhú a zložitú úvahu, čiže... neviem odpovedať v tejto chvíli.
ale mohlo by ťa zaujímať toto video:
@meksoner dúfam že si tým nemyslel mna, ja tu nechcem nikoho ohodnocovať a hovoríme tu o abstraktnej cene nie nejakej konkrétnej
a celkovo sa hovorí, že sme si rovní, ale ne ak sa zamyslí, tak asi nie teda
moja odpoveď je v mojom dnešnom blogu
inak je to iba existencia určená na prenos energie pre ďalšie živočíchy a rastliny
inými slovami, zmyslom života je byť a keď nie si, je tvoja cena nulová
Podľa perspektívy.
Právne možno... Podľa niektorých morálok abstraktne tiež...
Na iných úrovniach od sociálnej, cez ekonomickú, intelektuálnu... Nie.
Cena je to, čo sme ochotný za niečo zaplatiť. Samotný fakt, že nie sme ochotní prinášať rovnaké obete za napr. rodiča a niekoho iného hovorí niečo o hodnote źivota. A nie: Nie je nić také ako objetívna hodnota. Aj preto si myslím, že nie... nemá.
Hodnotu: nie
som sk**vený humanista a aj keby niekto porovnával hodnotu života bezdomovca a špičkového vedca, vždy mi vyjde = a nie > / < . Nikto nemôže ovplyvniť, či sa vôbec narodí a aký (!!) sa narodí a často ani to, aké okolnosti ho privedú v živote k akým skutkom. (odhliadnuc od vôle, hovorím o genetických predispozíciách a okolnostiach).
A ak niekto porovnáva hodnotu životov, automaticky je subjektívny, čo sa vylučuje s možnosťou verifikácií tvrdení o tejto premise. evaluačný systém človeka je tá najemočnejšia záležitosť, nie je tam veľa racia, a tým pádom... áno, rovnaká hodnota. sme ľudia, naše podstaty sú rovnaké. iné incentívy a pohnútky, no ciele a pudy stále rovné. a tým pádom nie je o čom.
každopádne neviem či existuje merítko na to že "cena života".... akože poviem si že hej lekár je užitočnejší ako smetiar.... ale má jeho život väčšiu cenu ? resp. má on väčšie práva na život? a navyše nikdy nepoznáme človeka tak dokonale aby sme mohli posúdiť či pre niekoho niečo znamená a či je pre niekoho trebárs prospešný a pod.
potom ide skôr o subjektívne hľadisko ako napríklad: mám partnera/partnerku a milujem ho/ju tak jeho/jej život má pre mňa väčšiu cenu ako život nejakého neznámeho čudáka...
Akurát včera sme sa o tom rozprávali. Keď chodievame každý deň okolo jednej krčmy. A pred ňou od otvorenia až do záverečnej stoja tí istí chlapi. Od cca 30 do 60 rokov. Nič nerobia, ničomu (okrem pitia) sa nevenujú, nič netvoria, neprodukujú... a taký človek má mať rovnakú hodnotu ako niekto, kto je na opačnej strane a snaží sa, tvorí, produkuje, je, hoc aj málom, prospešný?
Ked sa zobere na vlastnosti ake ma co dokazal, ake veci vie, ako to vyuzije atd.
preto aj vytrenovany pes ma vacsiu hodnotu ako netrenovany
Ja ani nechápem, ako si to môže držať takú silnú pozíciu v spoločnosti, však už len to, že máme priamy vplyv na životy iných podľa mňa rúca celý systém viery v absolútnu rovnosť. Niekto mohol 10 ľudí zachrániť, iný 10 ľudí zabil a rád by v zabíjaní pokračoval, tak ako môžu mať ich životy rovnakú hodnotu?
Akú hodnotu potom mali životy tých zachránených/zabitých, keď na ohodnotenie života človeka, ktorý sa podieľal ne ich záchrane/zabití, nemajú žiadny vplyv?
vlastne ani nerozumiem, čo je to tá hodnota či cena, a na základe čoho by mal človek mať právo prisudzovať ju životom iných ľudí.
Z hladiska profesie - lekar vs bezdomovec, urcite bude pre mna prinosnejsi ten lekar, ktory mi raz zachrani teoreticky zivot - NIE
Po smrti - 'celebrita' bude urcite viac oplakavana ako nejaky Fer
nie, pretože niektorí ľudia sú ľudia a niektorí ľudia sú - a keďže na to neviem vymyslieť nič iné, lebo urážať zvieratá nemám vo zvyku, tak prichádza vulgarizmus - kokoti
a životy tej druhej skupiny ľudí by podľa mňa nemali mať nižšiu cenu ako životy ľudí, ale žiadnu cenu
Z hladiska sukromniho - bezvyznamny predavac, ktory vyrastol v decaku sa moze stat milujucim manzelom a otcom - pre rodinu bude vsetkym - Ano.
Vo vseobecnosti nema, individualne ma...
sociálna poisťovňa má na to tabulky