„Mňa to nezaujíma... Je mi to jedno... Ja z toho nič nemám.“

Takže ti to je jedno. Keď som na teba pozrela a keby sa nekontrolujem, tak mám asi aj otvorené ústa, tak si sa na mňa prekvapene pozrel a povedal „Či sa mýlim? Mám nejaké podiely?“
A dnes ráno sa pýtaš, čo mi je. Na odpoveď, že sa hnevám, dvíhaš obočie, pery stískaš do rovnej čiary a klipkáš očami.

„Nehnevaj sa.“
„Povedz mi jeden rozumný dôvod, prečo by som sa nemala.“
„Tak.“
„To je dôvod pre malé dieťa.“

Vytiešaš sa, že ti na rozlúčku dám pusu a ja ťa schladím „To že ti dám pusu neznamená, že sa už nehnevám.“
Nevieš čo povedať. Ako vždy. Mlčíš a čakáš, že ja sa umúdrim a ja budem tá, čo sa bude správať normálne a nebudem riešiť. Lenže niekedy ma to nebaví. Ako napríklad teraz.

Išlo „len“ o peniaze. Išlo „len“ o moju výplatu. Mala som nevinnú otázku, či si nepamätáš, ktorý deň mi prišla min. mesiac výplata. Tvoja odpoveď už bola zaznamenaná. Nerozumiem. Nemáš z toho nič? Nespomínaš si, že zakaždým, keď som mala viac peňazí ako ty, tak som platila ja? Tak isto ako si to robil ty, keď to bolo opačne? A o to by aj tak nešlo. Spomínaš si aspoň na jediný raz, keď som ti za celý čas, čo si makal povedala, že ma nezaujíma, kedy budeš mať peniaze? Nemôžeš, nepovedala som také nič, lebo som vedela, že ti ich treba, že sa tešíš, keď ti príde odmena za celomesačnú makačku.

A možno som niekedy povedala na niečo, čo si mi hovoril, že ma nezaujíma, ale nikdy nešlo o teba ako takého. Vždy si vtedy hovoril o niekom inom, o niečom, čo sa neudialo tebe, ale ľuďom, ktorí ma netrápia. Trápiš ma ty, čo ma po iných, ktorých možno ani nepoznám. A v poslednej dobe som sa celkom často pristihla pri tom, ako si mi niečo rozprával a ja som bola vypnutá, pretože ma to absolútne nezaujímalo. Len som sa usmievala a prikyvovala, tak ako to ty robíš veľmi často, ale napriek tomu som ti nepovedala, že ma to nezaujíma a že mi to je jedno.

A ty dnes podľa mňa ani nevieš, za čo sa hnevám. Čo si večer povedal. Pretože ti to je jedno a čakáš, kedy ma to prejde. A nebudeš musieť nič navyše riešiť. Koniec koncov ako zakaždým a možno som si už mala zvyknúť.

Ale nezvykla som si.

A zrejme si ani nezvyknem.

 Blog
Komentuj
 fotka
divinatoire  7. 10. 2013 11:33
kks toto si neviem predstavit. nemyslim, ze je mozne si na take daco zvyknut, naco ti je taky clovek, to mi napada.
 fotka
willbebetter  7. 10. 2013 11:53
ako sa poznam, ja jesitna, po tomto by som reagovala v style oko za oko, zub za zub. ked budes nabuduce vypnuta, proste zrazu povedz ze ta to nezaujima, vstan a odid. mozno mu dojde aky to je pocit.
 fotka
teriq  7. 10. 2013 11:57
@willbebetter nevedel by za čo to je vravím, pochybujem, že mu je jasné, čo teraz urobil
 fotka
no2  7. 10. 2013 12:12
@teriq ja som bol rovnaky ... Tiez som neriesil ked sa frajerka zdula, ani som sa nepytal preco a nechal som ju ukludnit sa ... Mozno ho len nebavi pozerat sa na tvoj zduty xicht kazdy den tak jak to nebavilo mna ... Vy zeny (netvrdim ze kazda) mate vo zvyku urazat sa len tak zo zvyku ... Aby ste si ziskali muzsku pozornost ... A neuvedomujete si ze ked to prehanate tak to zacne prekazat a postupne to odfiltrujeme
 fotka
teriq  7. 10. 2013 12:23
@no2 zdutosť je jedna vec. urážlivosť druhá. skôr tu ide o to, prečo niečo také urobí/povie. Neviem, či by sa tebe páčilo, keby takto reaguje tvoja priateľka, ale možno by si to neriešil (môjmu chlapovi by sa to isto nepáčilo) Vo všeobecne sa ženy možno urážajú viac ako muži, teda nie možno, ale je to tak. Skôr si ale myslím, že niektorým urazeniam, či zdutým ksichtom (hoc v tomto prípade to tak nebolo) sa dá predísť, keby chlap rozmýšľa skôr ako niečo povie. A tiež si myslím, že keď si muž pozná priateľku dobre, tak vie, kedy sa urazila na oko, že si možno pýta pozornosť al je to v rámci srandy a baví sa s ním naďalej normálne a kedy to už naozaj prepískol...každopádne niekedy stačí normálne vysvetlenie od chlapa al čosi a nie ticho a pohľad ako na debila...
 fotka
no2  7. 10. 2013 12:26
@teriq s poslednym komentom s tebou uplne suhlasim
 fotka
matwejo  7. 10. 2013 12:38
uff, pripomina mi to mna
 fotka
willbebetter  7. 10. 2013 12:49
@teriq a co ze nebude vediet ZA CO KONKRETNE to bolo...ved sama vies, ze ide o princip. ja uz zastavam taky postup, ze ked sa mi nieco nepaci, dam to najavo, prejavim to nielen "urazenim sa" - z toho chlap zvacsa nic nezisti, ale normalne nazorne na priklade ukazem nechcem sa teraz nikoho dotknut, ale obcas je chlap ako take zvieratko, ktoreho proste treba "naucit" co ti ublizuje...ak mas takeho kto to nepozna sam. vsetko to je o tom - ako si napisala - ze chlapi nerozmyslaju pred tym nez nieco povedia.
 fotka
grietusha  7. 10. 2013 12:58
ja si vždy myslím, že ak ti niečo vo vzťahu vadí, tak to máš povedať nahlas. aj keď to tebe príde jasné, jemu to nemusí dojsť.
proste "hej, týmto si ma nasral a toto mi vadí."

celé to "hnevám sa a prídi na to prečo, lebo to je jasné" mi príde ako úplne zbytočné správanie sa, ktoré nevedie k žiadnemu riešeniu.
10 
 fotka
teriq  7. 10. 2013 13:03
@grietusha netvrdím, že to je rozumné riešenie a je pravda, že väčšinou to tak urobím, lebo si poviem, že nech trošku popremýšľa, hoci v konečnom dôsledku je mi jasné, že to nerobí...ale nakoniec mu aj tak väčšinou poviem o čo ide. ale zas napr v tomto prípade, keď mi to povedal, tak hneď som mu povedala, že vieš čo? popremýšľaj trošku nad tým, čo si mi teraz povedal. išiel spať ťažké premýšľanie, ale máš recht no
11 
 fotka
teriq  7. 10. 2013 13:05
@grietusha zabudla som dodať len toľko, že niekedy človeka nebaví stále hovoriť, čo sa mu nepáči, lebo ten druhý si nie je schopný zafixovať, že áno, toto ju rozčuľuje, nebudem to už robiť al dám si na to pozor. takže preto asi častejšie volím ten spôsob popremýšľaj, hoci tým vlastne nič neriešim, min. ja vychladnem.
12 
 fotka
catmartina  7. 10. 2013 13:08
podla mňa sa na to zvyknúť nedá...

a inak podobne ako @2
13 
 fotka
naily  7. 10. 2013 13:10
Pokiaľ nevysvetlíš pre ČO si nahnevaná, nepochopí, čo urobil zle a mohol/mal by nabudúce urobiť inak. To, že si myslí, že hráš urazenú a čaká, "kým ťa to prejde", značí, že je presvedčený, že je to v tebe a nie v ňom. Je rozdiel v urazení sa "len tak", aby niekto niekoho vytrestal/prinútil k pozornosti/whatever, (neviem, tento spôsob nepraktizujem, lebo sa mi zdá hlúpy, manipulatívny a radšej to poviem priamo, čo kto spravil zle), a v tom, kedy ti naozaj niečo, čo povedal druhý ublíži a spôsobí pocit hnevu (rozdiel je v tom, že v tom prvom prípade sa človek sám rozhodne, že sa bude hnevať).
Ja zvyknem ísť na rovinu: ahoj, tak tomuto teda nerozumiem, dotklo sa ma to, že si to povedal tak necitlivo, akoby hocičo, čo sa netýka teba a z čoho nič nemáš, ťa nezaujímalo. Myslel si to tak? Vnímaš to tak? Ak áno, tak to sa teda asi nezhodneme a máme problém.

Nejde o to, že sa hneváš, ale prečo. A to nepochopí, kým mu to niekto neobjasní. Inak bude stále vo svojom "zase jej niečo preletelo cez nos, ale veď ono to raz odletí, len jej veľkoryso dám čas a počkám si". Mňa by teda štvalo, keby ma mal niekto za "vinníka", ak by bola príčinou sporu vzájomná nezhoda (a nie jednostranné urazenie sa).
14 
 fotka
teriq  7. 10. 2013 13:13
@naily vyššie som písala, že niekedy človeka nebaví dokola opakovať...nechce sa mi to znovu písať
15 
 fotka
grietusha  7. 10. 2013 13:14
neviem, ja mám všetky svoje vzťahy (rodinné, partnerské, spolubydla, kamarátske) založené na tom, že som priama a od nich chcem to isté. (súč. spolubývajúca sa ma kvôli tomu najskôr zľakla ale potom zistila, že to nemyslím v zlom, že nie som nasraná, keď jej niečo takto hovorím, len to proste poviem, aby o tom vedela, prípadne, aby sme o tom mohli podiskutovať a nájsť kompromis. tiež mi už hovorí to, čo jej vadí, lepšie sa tým predchádza veľkej nasratosti)

a nechcem znieť zle, ale úprimne nerozumiem významu vzťahu, kde ma druhý len rozčuľuje, pretože si nie je schopný zapamätať, že niektoré veci proste nie. (býv. bol v tomto super. ak som niečo spomenula, tak to nikdy viac neurobil. že sme napr. boli von, ja som všetko platila, kúpila som cigarety, potom som doma navarila večeru, urobila ráno raňajky a celkovo som mala všeobecnú radosť a on po jedle zobral cigu a šiel na balkón. tak som mu okamžite zahlásila, že to ako nie, že sme pár a ja nebudem robiť všetko, je mi jedno, že nemá peniaze, ale že nech sa aspoň trochu podieľa na chode vecí a nech okamžite ide ten riad umyť a cigu si dá až potom. potom VŽDY pomáhal so všetkým. stačilo povedať )
16 
 fotka
naily  7. 10. 2013 13:15
@teriq Spôsob "popremýšľaj" na 95% prípadov a osôb mužského pohlavia v nich nefunguje, ak to smiem ilustrovať takouto nekorektnou štatistikou. Oni to proste vezmú ako fakt (je nasratá, teraz sa so mnou nebaví), tak idú zatiaľ robiť niečo iné (a vôbec sa tomuto problému nevenujú). Proaktívny prístup (urobiť niečo, aby nasratá nebola, očiniť to), to nepoznajú. Aj tak - odpozorovali, že sa to vyrieši "samo" (prejde ju to). Preto je tá komunikácia najfunkčnejším riešením.
17 
 fotka
naily  7. 10. 2013 13:17
@teriq Chápem, nemusíš sa obhajovať, ja som si do komentáru len tak pomudrovala, je mi jasné, že tento spôsob bytia nevyhovuje všetkým
18 
 fotka
teriq  7. 10. 2013 13:19
baví ma debata pod blogom asi budem častejšie písať takéto, je to super

@grietusha napr mne môj chlap hovorí, že som až príliš úprimná, ale že aspoň vie, čo je zle, tzn že ja hovoriem čo sa deje, len mi to niekedy chvíľku trvá ... každopádne ďakujem za radu

@naily ja toto všetko viem o chlapoch, aj keď to možno z toho blogu nevidno, len niekedy je ťažšia prax, to je celé aspoň pre mňa...
19 
 fotka
matwejo  7. 10. 2013 13:32
ale ved my sme take mile zvieratka,
20 
 fotka
teriq  7. 10. 2013 13:43
@jasn é, že ste, inak by sme s vami neboli :p
21 
 fotka
grietusha  7. 10. 2013 13:54
och, nechcela som vyznievať, že samozvane radím len som chcela napísať, ako to vnímam a riešim ja, každý je v tomto iný predsa

inak si myslím, že chlapi všeobecne ocenia, ak im ženská naozaj povie, že čo jej vadí
22 
 fotka
demoniqangel  7. 10. 2013 14:04
Jejda, Teri, priviaž ho o posteľ a nechaj ho tam celý deň, možno na to príde.
23 
 fotka
silanova  7. 10. 2013 14:09
Koniec koncov ako zakaždým a možno som si už mala zvyknúť.

Ale nezvykla som si.

A zrejme si ani nezvyknem." lebo tu vôbec nejde o peniaze,o tvoju " urazenosť " a jeho "nechápanie".
24 
 fotka
teriq  7. 10. 2013 14:50
@grietusha ja som to nemyslela ironicky úplne seriózne som poďakovala

@demoniqangel ty ho poznáš, nedošlo by :p

@silanova chápeš
25 
 fotka
calwen3  7. 10. 2013 15:03
nezvykneš si. Vždy to bude bolieť... Ale časom to možno začneš filtrovať. Filtrovať a presviedčať sa, že to je jedno.

Muži skrátka nehľadajú psychológiu v každom svojom slove a často sa im nechce rozmýšľať nad tým, ako ich slová zneli nám a aký význam sme v nich našli.
Chápem tvoj hnev, často zažívam podobný ale tiež...viem že množstvo chlapov skrátka nerozmýšľa nad svojimi slovami a často len zle sformulujú to, čo chcú povedať. A to sa predsa stáva aj nám
26 
 fotka
blackrisq  7. 10. 2013 15:12
a keby sme sa dohodli, že tam vznikajú komunikačné šumy, lebo jednoducho máme inak nastavený mozog ako ženy a nebrali to vždy ako chybu toho pohlavia, ku ktorému neprislúchame?

chlapi jednoducho vaše inotaje nechápu, takisto ženy nevidia do hlavy nám a preto jediné, čo pomáha (aj to len občas, lebo niekedy človek nemá ani náladu riešiť a radšej sa tvári, že sa nič nestalo) je otvorená komunikácia, ako poznamenala @grietusha

paušálne je jednoduché povedať, že my sme ignoranti, ale skôr treba hľadať odpoveď na otázku, prečo sme ignoranti a či to nie je len tým, že veci vnímame inak ako vy

ok, trikrát som zopakoval to isté, je načase skončiť
27 
 fotka
teriq  7. 10. 2013 15:29
@blackrisq a spol
Všetci tu riešia vlastne to, čo treba robiť a čo sa nemá. Nikto nerieši to, prečo ma vlastne totálne odpálkoval pre nic a keďže ho dobre poznám viem, že to myslel rovnako ako to vyznelo...toto už viem rozlíšiť pri ňom...
Ale jasné, všetci vieme, že komunikácia je základ, nuž ale niekedy chuť na to nie je...a ja som si vlastne (často to slovo používam) uvedomila, že ráno som mu povedala, že sa hnevam na neho za to, čo mi večer povedal. Takže teoreticky po zamyslení, by mohol vedieť o čo ide. Nuž ale čo s tým, keď mu je to jedno...ale normálne mi táto debata tuná zlepšila náladu
28 
 fotka
zajkousko  7. 10. 2013 15:40
vy ste zaujímavá dvojica milencov...
on stále rozpráva a ty stále akože počúvaš?...
kde sú tie časy, keď sa žene nezastavila "huba"...teraz je to naopak
podľa mňa si každý u vás robi svoje, on nemá čo robiť a preto mele pusou a ty žiješ myšlienkami v inej dimenzii a preto po prebudení ťa chlap nechápe....
chcelo by to chytiť sa za ruky a spoločne sa začať"hrať" na dospelých...
29 
 fotka
antifunebracka  7. 10. 2013 16:32
haluz, ja som sa doteraz VZDY snazil zistit, co sa deje, ked bola moja priatelka nastvata/ofucana ale tato diskusia ma naucila, ze fakt je asi lepsie nechat vas obcas vyzurit sa
a inak mam pocit ze mas cuch na nespravnych chlapov
30 
 fotka
teriq  7. 10. 2013 18:51
@zajkousko čože? trošku mimo celé

@antifunebracka tak ono niekedy sa netreba pýtať, resp niekedy keď baba povie, že nič, tak naozaj myslí nič al tým nechce zatiaľ zaťažovať partnera, ale verím, že tých "nič" býva u žien často, tak je náročné to rozlišovať ale môj frajer tiež zvykne zisťovať, čo mi je, pokiaľ to nie je jeho vinou, resp. už som smutná/nahnevaná/bez nálady. ak je to tento prípad, že vie, že za to môže on, tak mlčí a čaká...
som teraz nachladnutá, ráta sa?
31 
 fotka
zajkousko  7. 10. 2013 18:56
tak už viem, prečo si večne ofučaná
32 
 fotka
demoniqangel  7. 10. 2013 20:10
Proste som došla k záveru, že som ťa dávno v depresse neopila
33 
 fotka
antifunebracka  8. 10. 2013 16:46
@teriq moc komplikovane na moj prosty muzsky mozog kazdopadne ta nadcha je jedine, co ta ospravedlnuje - hned ako sa vyliecis, posli ho qode
Napíš svoj komentár