V dobe, ked Rudo oslavoval svoje dvadsiate šieste narodeniny, to bol dvadsatšesťročný muž menom Rudo. Mal rád život, žil naplno, robil naplno, dával nám všetko. Aj keď bol nie veľmi starý, mal čo-to skúseností, veď osud sa s ním nemaznal. S kým však áno? Nuž áno, s Braňom celkom áno, ale o tom snáď nabudúce. Určite nikto z vás nechce čítať o všetkých tých podivných praktikách, ktorým sa Braňo a osud oddávali, keď sa spolu maznali.

Ako sme teda povedali, Rudo poznal slasti aj strasti života. Bol prevažne pozitívny a máločo ho vedelo rozhnevať. Ak však niečo neznášal, bolo to, keď si dal do polievky uvariť aj chilli papričku a potom do nej zahryzol alebo zaštikol lyžičkou a znútra papričky sa na všetky strany rozletela lahodná šťava ďaleko za hranice misky - na mobil, na stôl, na fotografiu z Rudovho prvého svätého prímania, na jeho diár a menštruačný kalendár v jednom. Rudo totiž veril, že aj muži, predovšetkým však on, majú svoj hormonálny cyklus. Svoje "aps end dauns", ako to rád volal.

V to popoludnie išiel Rudo do knižnice s malou dušičkou. Knižku o stromoch bol kamsi založil a nevedel ju dlho nájsť. Potom zas nemal čas. Napokon, keď sa k tomu dostal, bolo už skoro mesiac po termíne. Rudo je však muž činu. Nepríjemné úlohy sa snaží vyriešiť čím skôr - a tak po vstupe do knižnice si okamžite obul návleky a smelo prešiel po vŕzgajúcich parketách priamo k pani knihovníčke Vierke.

- Dobrý deň. Prosím vás, koľko stojí pokuta?

- Prosím?

- Pokuta...koľko stojí, prosím?

- Á, už rozumiem! Nuž, akurát máme akciu, nakoľko je október. Môžete mať veľkú pokutu za 2,50 alebo malú za 1,80. Taktiež tu máme akciu "nevráť nikdy - nezískaj vidly", ktorá je sponzorovaná firmou Mountfield.

- Chcel by som počuť viac o tej sponzorovanej akcii.

- Je to trik na prilákanie ľudí, ktorí knihy majú požičané už tak dlho, že sa boja vôbec do knižnice vkročiť. Aj by chceli knihu vrátiť, ale vzhľadom na veľmi dlhú dobu, čo ju už majú požičanú, sa proste boja až tak, že radšej sa vzdali možnosti chodiť do knižnice. A to sú ešte tie menej tragické príbehy.

- Chcel by som počuť viac o tých tragických príbehoch.

- Musíte sa obrátiť na Puberta Slatinočelného.

- Chcel by som počuť viac o tej sponzorovanej akcii.

- Viac ako ešte viac?

- Len ešte viac.

- Čo ste ešte nepočuli?

- Presne to.

- Tak teda Mountfield sa rozhodli darovať každému navrátilcovi vidly. Je to skvelé, lebo jednak je to gesto knižnice pre takýchto márnotratných synov - "nie, nehneváme sa, stále môžete prísť a knihu vrátiť" - a zároveň je veľkým lákadlom získanie vidiel.

- Zaujímavé. Prosím si teda jednu malú pokutu.

- 1,80 prosím.

- Nech sa páči, 2,50. To je dobre.

- Yes!

A tak Rudo vrátil knižku a zaplatil pokutu. Až doma mu napadlo, že keby bol ešte počkal, mohol knižku vrátiť bez platenia a ešte k tomu získať vidly. To ho tak napajedilo, že si sľúbil, že v alternatívnom vesmíre, kde túto škulinku v systéme využil, si za trest tie vidly pichol do zadnice. 

 Blog
Komentuj
 fotka
warble  18. 10. 2018 00:08
viac takychto rozhodne!
 fotka
azizi  18. 10. 2018 09:40
"Je to trik na prilákanie ľudí, ktorí knihy majú požičané už tak dlho, že sa boja vôbec do knižnice vkročiť. Aj by chceli knihu vrátiť, ale vzhľadom na veľmi dlhú dobu, čo ju už majú požičanú, sa proste boja až tak, že radšej sa vzdali možnosti chodiť do knižnice. A to sú ešte tie menej tragické príbehy."

To som cela ja, ked som na strednej desne dlhu dobu nevrátila oba diely Dobrého vojaka Svejka a mala som úplnú hrozu z toho, tak som radšej prestala chodit do knižnice :/ nakoniec som poprosila mamu, aby ich za mna vrátila, kedze ja som prosto nenabrala odvahu. Našťastie ona s tým nemala problem. ...Inak super článok, pobavila som sa
 fotka
pubertslatinocelny  18. 10. 2018 10:40
@azizi JJ, bol som si istý, že sa v tom nejeden birdzak nájde xD
 fotka
mielikki  18. 10. 2018 12:43
Ja mám takto doteraz doma Marínu zo školskej knižnice

Asi desať rokov :-
 fotka
mayben  19. 10. 2018 08:13
@mielikki tebe by už hádam dali k vidlám aj celú záhradkársku sadu + kosačku značky Šupa
 fotka
mielikki  19. 10. 2018 09:05
@mayben to by sa oplatilo! Síce tú kosačku by som využila asi tak, ako tú Marínu, ale tá značka ma presvedčila
 fotka
antifunebracka  31. 10. 2018 17:52
A ako to skončilo?
Napíš svoj komentár