Pravdepodobne sa dostávam do finále tejto načrtnutej tematiky, kde som nemohol tušiť, že jej venujem desať článkov, je dosť možné, že ešte niečo pridám, proste neviem. Dnes som trochu zrelaxoval po naozaj náročnom týždni, a som rád, hoci ako vieme dobre, von sa chodiť nemá. 

Aj možno tento neúspech v plnení si svojich cieľov, zámerov, predsavzatí, môžeme to teda nazvať ako chceme, predsa len celkom isto môže k niečomu slúžiť. Pýtame sa že ako. Napríklad k tomu, aby sme si spravili miernu sebareflexiu. Mnohí možno máme zaužívané, že po náročnom týždni niekto zrelaxuje napríklad pri alkohole, ide  do baru, ide do reštiky, čo ja viem, proste presedí tam istý čas, s partiou, alebo len tak, s niekým, dá sa do reči, a podobne. 

A všetko proste berie ako niečo, čo je samozrejmé, automatické, proste jedným slovom povedané, nerieši nič. Nerieši minulosť, nerieši budúcnosť, rieši proste súčasnosť, to, že on proste oddychuje a to svojským spôsobom, chce zrelaxovať, chce prísť na iné myšlienky. Povinnosti človek takto naozaj hodí za hlavu, a ešte lepšie je, kedy človek hodí za hlavu možno všetky tie menej príjemné, nepríjemné udalosti, ktoré sa možno udiali v priebehu tohoto týždňa, alebo proste za istý časový vymedzený okamih.

Dobre vieme, že človek proste nie je stroj, a občas potrebuje vypnúť. Niekedy ale tá dlhšia dovolenka pre človeka predsa len akosi je už neprirodzená, pretože človek naozaj je stavaný k tomu, aby stále niečo robiť, aby sa proste hýbal, aby v niečom bol činnný. v takom, kde sa cíti slobodný, kde sa cíti voľný, nezávislý od akejkoľvek formy determinácie a podobne, čo som vlastne definoval slobodu z filozofického pohľadu. A celkom isto je to dôležité, lebo chtiac nechtia, už som o tom hovori, ale človek málokrát zažije pocit tej pravej nefalšovanej slobody. 

Apropo jedna filozofická otázka vprostred tohoto blogu. Dá sa vôbec zažiť pocit bezhraničnej slobody? Nie jeden bilboard, alebo reklama často nás navádzajú k tomu, aby sme teda zažili pocit bezhraničnej slobody,, ale skôr si myslím, že na osobu človeka má to v podstate viac deštrukčný charakter, ktorý mu nedáva nijaký zmysel do života, a človek v podstate začne len vymýšľať, špekulovať, a mohli by sme ďalej menovať.

Práve v slobode je podstata to, že človek dokáže plniť si svoje osobné ciele, kde môže zažiť neúspech, a v podstate to ho len môže motivovať. Dobre vie, že človek má proste jednu šancu, ale vyskytne sa priestor aj na reparát.  A môžeme to v podstate otočiť na iný level chápania, kedy človek  zažije neúspech v danej oblasti, ale to ho motivuje, aby dosiahol osobný cieľ, ako píšem teda v nadpise, v inej oblasti, možno v inom mieste. 

Niekedy je dobré, kedy človek proste zmení prostredie, pretože je pravda, že všetkého aj dobrého veľa škodí, je to v duchu toho známeho hesla, ktoré poznáme, ale aj to, že človeku keď sa mierne nedarí, nazdáva sa, že v niečom proste je naozaj neschopný, ako to, že to dokážu iní, iní sú napríklad v porovnaní s ním omnoho krokov vpred, najmä čo sa týka myslenia, a takto by sme mohli menovať ďalej. 

Záverom poviem toľko, že nie vždy keď sa nedarí, je zlé, a človek si má všímať všetky podnety, ktoré ho môžu nakopnúť vpred. 

 Blog
Komentuj
 fotka
motovidlo323  29. 3. 2020 00:52
Nie je všetko len o mamone, bratku, skús občas aj duchovne žiť.
Napíš svoj komentár