Už roky mi je denno-denne v pätách jedna zvláštna žena, ktorá so záujmom nasleduje moje kroky ulicami. Neopúšťa ma ani doma, dokonca neváha vstúpiť do mojich snov. Nikto ju nepozná - nevedia, kto je ani odkiaľ prišla.
Niečo po dvadsiatke, možno ešte násťročná, no v každom prípade je ešte vždy dieťaťom. Bezdôvodne sa na mňa vyškiera a v jej ónyxovočiernych očiach sa zračí výzva a odhodlanie vyhrať v neustálych žabomyších vojnách so mnou a mojim svedomím. Niekedy mávam dokonca pocit, že svojím prenikavým pohľadom dokáže prečítať v mojich očiach všetky hlboko ukryté tajomstvá.
Väčšina ľudí je schopná zahliadnuť len tieň jej štíhlej postavy zahalenej v pohodlnom športovom oblečení, niekedy dokonca len v nočnej košeli, z ktorej sa neobťažuje prezliekať a začuť môžu len ozvenu jej škrekľavého hlasu. Takmer do polovice chrbta jej siaha kaskáda dlhých hnedých vlasov a jednou z vecí, ktoré mi začala často vyčítať je, že sa jej v ich kvôli mne začnú čoskoro objavovať striebristé pramienky.
Takmer všetok svoj čas trávi mojím prenasledovaním a napriek tomu, že jediným športom, ktorému sa popri tom stíha venovať, je vrhanie tieňa, nie je vôbec tučná - práve naopak. Keď sa mi podarí vyslobodiť sa z jej pazúrov, ničnerobiac sedí s vyloženými nohami alebo sa natiahne na pohovku pripomínajúc mačku vyhrievajúcu sa na slnku. Všetku svoju energiu venuje do opakovania tej istej otravnej pesničky, ktorou sa ma pokúša presvedčiť, aby som sa do leňošenia pustila spolu s ňou. Zo začiatku bývala v týchto pokusoch nesmelá, no teraz neváha meniť svoje slová na činy nezastavujúc sa pred žiadnou prekážkou. Tvrdohlavo kráča v ústrety cieľu, ktorý si vytýčila. Neverí v moje schopnosti a chce ma zviesť na najjednoduchšiu cestu ničnerobenia, no je príliš naivná, ak si myslí, že sa jej to podarí. Jej najobľúbenejším ročným obdobím je zima a miluje daždivé dni, pretože práve vtedy je jej snaha najúspešnejšia. Ako alibi pre svoje občasné zlyhania jej slúži osud. Verí však, že jeho naplnením je jej prítomnosť v mojom živote až do posledného dňa. Najväčším strachom, ktorý ju budí zo snov je práve to, že zlyhá a vo svojom pohodlí zostane navždy sama.
Ako všetci ostatný, má aj ona svoje svetlé a tmavé stránky, dobré a zlé vlastnosti. Ak by ju niekto poznal tak dobre ako ja, určite by povedal, že je stelesnením pohodlnosti, možno lenivosti. Zvláštne, že práve takto znie jej meno.
Pohodlnosť - moja verná priateľka a protivníčka.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár