Čauko. First things first. Odlož si tento článok do bookmarkov, vytlač si ho a vlož si ho na zadnú stranu obalu od slovenčiny, nechaj si ho v telefóne. Whatever, hlavne ho maj poruke, keď to budeš životne potrebovať. Píšem ti to bez ohľadu na to, či máš dvanásť, alebo devätnásť. Myslím si totiž, že si talent. Bez výnimky. Začnime teda tým, že ten talent rozvinieš a nebudeš ho skrývať. 




Existujú dva typy ľudí. Tí, ktorí začínajú písať dielo nadpisom a tí, ktorí začínajú písať dielo jadrom výpovede. Vyskúšal som si obidva spôsoby a zostal som kdesi uprostred. K tomu sa však dostaneme neskôr. Najskôr si vyber, ku ktorému typu sa prikláňaš ty. Máš? Good, pokračujeme. 




Začínaš nadpisom? Super. Je teda veľká šanca, že tvoj nadpis obsahuje niekoľko slov s väčším potenciálom, než majú iné. Poďme ich spoločne nájsť. Povedzme, že je tvoj sloh o tom, ako využívaš čas v domácej karanténe. A len pre tú srandu, urobme ten nadpis tak prvoplánový, ako to len ide. Pokoj, pokoj, toto je len draft, čistá skica, neboj sa prvého plánu. Nadpis bude skrátka "Ja a môj pobyt doma". Jop, to je nadpis. Now, čo ti z toho nadpisu utkvelo v pamäti na prvú? Ty a domov, správne? Cool, hovorím, si talent. Takže už máme slová s veľkým potenciálom. 




A presne teraz máš skvelý štart. Vieš kde a čím začať. Môžem ti povedať, že som zažil ľudí z branže, ktorí sa v obave z formy často dostávajú do klišé. Klišé funguje málokedy, ale je to dobrá pomôcka. O tom možno nabudúce - ak budeš chcieť, daj vedieť v komente. Pamätaj si jednu vec a vždy na ňu mysli, keď dostaneš tvorivý blok. 




Sloh je doslova a do písmena tvojím vlastným štýlom. Buď v ňom sám sebou. Objavuj ho. Od nadpisu po poslednú bodku. 


Máš frázy, ktoré hovoríš dennodenne? Do toho, pusti ich do textu. Inšpiruje ťa niekto iný? Okej, spomeň ho. Píšeš a zrazu ti niečo napadlo? Dokonalé! Neboj sa napísať to. A teraz praktická skúška správnosti. Spomínaš si na náš pracovný názov slohovej práce? Ja a môj pobyt doma. Zatiaľ nuda, že? Ešte to nerieš. Sústreď sa na niečo iné. Pýtaš sa prečo? Pretože to, na čom väčšina slohov stroskotá, je začiatok. Ak sa dobre rozbehneš, potom už iba naberáš rýchlosť. Tak sa poďme rozbehnúť. 




Na riadnu rýchlosť potrebuješ dve veci. Dĺžku a čas. Hovor o veciach v čase. Nekonči pri ráne, obede a noci. Vymedzuj čas tak, ako ho cítiš. Práve vtedy, keď si si myslela, že ťa už nič neprekvapí, zazvonil ti telefón. O necelých päť minút si zostala v nemom úžase. Na druhej strane linky si začula hlas chalana, ktorý sa ti páčil posledné dva roky. A teraz, teraz, volá iba tebe, aby sa spýtal, či nevieš, ako vypočítať lineárne rovnice s dvomi neznámymi. A ty si v tom momente zostala zaskočená. Svet sa stiahol na vaše dve ústa a dve uši. Srdce ti nezastaviteľne tĺklo a mala si pocit, že prehlušuje tvoj dych. Počuje to? Prezradilo ma moje mlčanie? A on ten moment, ktorý ktovie ako dlho trval, prerušil smiešnou poznámkou. Odľahlo ti. Nakoniec ste spolu telefonovali hádam aj viac ako dvadsať minút. Kto by to bol čakal, že je tak v pohode. A odrazu máte k sebe o niečo bližšie. Viac, než doposiaľ. Od tej chvíle sa tvoj deň vyvíjal úplne iným smerom. Omnoho lepším, než si mohla čakať. 




Vidíš? Nemusíš zostávať pri tom, že ti zazvonil telefón. Volal ti spolužiak kvôli úlohám. Ty si mu povedala, že nevieš. A inak si sa ďalej nudila. Lebo, poviem ti jedno tajomstvo. Nuda je vata života. Je to také vakuum v našom mikrovesmíre. A vieš čo ešte? Je to najlepšia vec na tvorivosť. Keď sa nudíš, pls, nechaj blúdiť myseľ kade-tade. Niekto na to potrebuje tri minúty, niekto hodinu. Poznáš sa. Zostaň v tom tranze. 




Prečo hovorím o nude a zízaní do prázdna? Ver mi, reklamy nevznikajú tak, že niekto sedí pri klávesnici a šesť hodín klepe do nej slová. Väčšina vecí vzniká v hlave. Ku klávesnici sa sadá až nakoniec. Na pár desiatok minút. A čím skôr si to osvojiš, tým skôr sa naučíš pracovať s tvorivým blokom. A na záver ti dám ešte jednu radu, ktorú ti zrejme nedá nikto z dospelých. 




Pokojne zízaj do prázdna - tak urobíš nakoniec tie najlepšie veci. 


Akonáhle sa ti vybaví moment, poznač si ho. Potom sa zastav a nechaj fantáziu, aby ten obraz dokreslila. Počuješ v hlave úryvky z dialógov? AJ tie si poznač. Vybavila sa ti nejaká iná spojitosť. Sprav odstup o tri riadky a zapíš si ju. A čo urobiť vtedy, keď budeš mať pocit, že je to všetko? 




Zahraj sa na samuraja a začni hlava-nehlava škrtať to, čo ti nesedí do celku. Ak predsa len budeš cítiť nespokojnosť s tým, čo máš pred sebou...just chill. Pošli mi tvoju prácu do správy a pozrieme sa na to spoločne. Čas máš do konca mesiaca. Tak, aký názov dáš svojmu slohu teraz? 

 Návod
Komentuj
 fotka
motovidlo323  15. 4. 2020 16:25
Nemyslím, že je tu nejako veľa reklamných mágov
 fotka
ninkabezpinka  15. 4. 2020 22:14
@1
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! VŽDY SA NÁJDU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
N
NE
NEJ
NEJA
NEJAK
NEJAKÉ
SKRYTÉ
SKRYT
SKRY
SKR
SK
S
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SA VŽDY NÁJDU !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 fotka
devanelemen  18. 4. 2020 21:38
Páči sa mi to.
Napíš svoj komentár