Ako je možné, že niekto Ťa ničí úplne celý život, zláme v Tebe všetku Tvoju vieru, že môžeš byť dobrým človekom. Dá Ti pocit, že si úbohá existencia, urobí z Teba pred všetkými najhoršieho človeka a hodí na Teba všetku vinu za svoju neschopnosť zvládať svoju emočnú stránku. A Ty máš iba 10 rokov, nevieš, čo si urobil, ale cítiš vinu, pretože zosobnenie Tvojho vzoru pri dospievaní Ti denno denne, týždne, mesiace.. Roky tvrdí a presviedča ťa o tom, že si to najhoršie, čo sa kedy tomuto svetu stalo. Takže sa stotožníš s tým všetkým, asi si to TY. Asi Ty jej prinášaš tú ťažobu, tie starosti. Nenávidíš sa a nenávidíš všetko čo kedy urobíš, pretože to nie je dosť. Stále máš iba 10 rokov... Ale kto Ťa vtedy zachráni? Mohli Ti pomôcť z domu odísť, mohli Ťa podporovať a vždy Ti podať pomocnú ruku, ale jediný kto Ťa mohol ochrániť, si Ty. A tak sa strácaš. Krik, vreskot, výčitky, vyhrážanie, zastrašovanie, neustále napätie. Rozpoznáš situáciu podľa krokov. Musíš predvídať. Všetko stíchne. Sedíš vo svojej izbe na zemi, ale na hlavu ti padá hlina a ty sedíš v jame, čakáš odkiaľ priletí zásah. Stále si v strehu a naučíš sa očakávať najhoršie. Už ťa nič neprekvapí. Po čase sa stratí radosť. Cesty zo školy domov sú dlhé niekoľko kilometrov, aj keď je to iba pár minút. A potom sa to začína vytrácať. 




Film sa sekne, načítava sa. Púšťaš ho odznova, pretáčaš na časť, kde to zamrzlo. A zistíš, že to nie je sek. To načítavanie je súčasťou filmu. A to načítavanie trvá hodiny, dni, týždne, mesiace... Roky. 




A teraz si tu. Bez schopnosti žiť v realite. Disociácia. Stále sa musíš zastaviť a vrátiť sa do reality. Je to také ťažké. Opúšťať každý deň komfort svojej hlavy, pretože tie roky prežité tam ubehli desivo rýchlo a ty nemáš ani jedinú spomienku. Žiadne detstvo, žiadne vzorce, ktoré sú sa mohol naučiť. Narodil si sa iba pred 6 rokmi a ostatné poznáš iba z rozprávania. Tvoj život začal iba teraz a detstvo vôbec nepoznáš. Iba pocit. A tým pocitom je vina, strach a stres. Preto máš pri normálnom tepe pocit, že je niečo zle, že asi zomieraš. Lebo sa to musíš naučiť. Znova. 




A teraz máš byť dospelý. Keď si pri vedomí iba pár rokov a nemal si čas na to, aby ťa človek, ktorý Ti dal život, mal rád. Ostávaš v strehu, pretože to jediné fungovalo a Ty dobre vieš, že nemá zmysel riskovať. A teraz musíš vkladať svoj život do rúk ďalšieho doktora a každý deň je boj so strachom.




A všetko mohlo byť inak. A tento príspevok by nikdy nevznikol. Žiaden z týchto pocitov by nikdy neexistoval. Nedá sa to liečiť, dá sa s tým naučiť žiť. A to je to, čo si nemusel počuť. 

 Úvaha
Komentuj
 fotka
11monika11  12. 3. 2023 07:26
Strašne je smutné, keď deti musia vyrastať s takto toxickými ľuďmi, ktorí si ani trochu nedokážu priznať, že práve to dieťa je ich zrkadlom. Ak niečo v tak nízkom veku nevie, je to pre to, že to práve oni sú tí neschopní, že ho nič nenaučili. Nikdy to nie je vina toho dieťaťa. Nikdy
 fotka
tequila  12. 3. 2023 16:45
 fotka
clarise  15. 3. 2023 23:50
To čo píšeš súvisí so vztahovymi väzbami..dá sa s tým vždy niečo robiť dá sa zmeniť tvoja vzťahovať väzba ale musela by si bud chodiť k psychológovi alebo si nájsť osobu ktorá má bezpečnú vztahovu väzbu aby sa aj tvoja väzba zmenila lebo sama sa nevieš zmeniť
Napíš svoj komentár