Vysoká škola by vám mala dať konkurenčnú výhodu pri hľadaní zamestnania medzi ostatnými, ktorí sa nemuseli každého pol roka prehrabávať v šalátových skriptách a učiť sa naspamäť teórie, ktoré vymysleli múdre hlavy na opačnom konci sveta. Viacerí z vás sa rozhodli túto výhodu ešte zvýrazniť, a rozhodli sa študovať dve vysoké školy naraz. Dvakrát toľko vedomostí, dvakrát toľko kreditov, dvakrát toľko starostí, po novom aj pekných pár eur z mesačného rozpočtu, a dvakrát taký úspech?
Univerzita je miesto, kde si začínate formulovať jasnejšie predstavy o budúcom živote. Tentokrát nerozmýšľate len o pár rokoch, ako to bolo pri výbere strednej, či vysokej školy, ale prakticky o smere vašej celoživotnej kariéry. Pomaly, ale isto sa približujete k momentu, kedy otázka „Čo budeš robiť po škole? “ nadobúda strašidelne konkrétne rozmery a odpoveď „Neviem...“ vyvoláva udivene a zároveň sústrastne zdvihnuté obočie pýtajúceho sa.
Štúdium na vysokej škole je určite dôležité – ale ozajstný úspech asi nenájdete v prednáškovej miestnosti, ani medzi pestrými písmenkami v indexe. To, čo by ste z tých pár rokov mali naozaj získať, nie je len titul a pár príbehov preriedených alkoholickými oknami (i keď hlavu treba z času na čas prevetrať). Po vysokej vás čaká veľký svet, kde nikoho nezaujíma, na koľký krát ste spravili účtovníctvo, alebo koľko zdrojov mali vaše seminárne práce. Vaši budúci chlebodárci chcú vedieť, čo viete robiť. Či ste už pracovali v teame, či máte leaderské skúsenosti, či viete prezentovať svoje vedomosti a názory na primeranej úrovni, či viete prijímať a dávať feedback, či zvládnete tvorivo riešiť problémy, či komunikujete v cudzom jazyku.
I keď sa teraz možno viac sústredíte na zakamuflovanie absencií na hodinách a ctrl copy seminárky, asi (skoro) všetci ste sa rozhodli chodiť na výšku kvôli vízii lepšieho pracovného miesta a lepšieho platu. Tieto uchu a peňaženke lahodiace ciele však iba kvôli titulu nedosiahnete. Súvisia totiž skôr so schopnosťami a skúsenosťami ako vedomosťami nabifleným zo starých učebníc.
Ako sa teda čo najkôr dopracovať k úspechu? Pracujte na polovičný úväzok, spoznávajte ľudí, robte, čo vás baví... Zapojte sa do školských aktivít, neziskoviek, projektov...Jedným zo spôsobov, ako na sebe pracovať a získať plus pre kariéru, je zapojiť sa do najväčšej študentskej organizácie na svete AIESEC. Okrem už spomenutých zručností vám umožní získať priateľov po celom svete, zlepšiť aktívnu angličtinu, zúčastňovať sa rôznych vzdelávacích aktivít a v neposlednom rade vám dá možnosť ísť na odbornú pracovnú stáž v zahraničí.Nikdy nebolo také ľahké už počas školy získať toľko vedomostí a skúseností, ako teraz...
Ak máte akúkoľvek možnosť vzdelávať sa praxou ešte počas školy, určite ju využite. Po promóciách už budete na trhu žiadaný artikel. Bez ohľadu na výsledky štátnic...

 Úvaha
Komentuj
 fotka
whatsername8  23. 3. 2009 22:14
zaujimalo by ma, či sama študuješ na vyške?
 fotka
deli  8. 4. 2009 12:52
ano, studujem, som tretiacka na Filozofickej...
Napíš svoj komentár