Pred pár dňami som sa stal svedkom výmeny názorov ohľadom nového filmu Bathory. Dvaja kamaráti do podrobnosti rozoberali dej a hlavnú myšlienku filmu. Ja ako nestranný pozorovateľ som to celé hodnotil ako typickú "A-B diskusiu" - ak jeden povie A, tak druhý B. Hoci do ich debaty som radšej príliš nezasahoval, rozhodol som sa sem napísať svoj názor na tento film.

Čas od času sa stáva, že sa nájde niekto, kto chce zaujať pozornosť prezentovaním nejakej originálnej myšlienky. To ale nie je také jednoduché. Pamätám si, ako som sem ja pred časom napísal svoj prvý blog a hneď prvá reakcia bola, že toto tu už bolo... Všetko tu už ale bolo, aj dávno pred nami. Ľudstvo predsa už nejakých tých pár tisíc rokov existuje, nie je jednoduché prísť s niečím úplne novým.

Nové a originálne veci sú veľmi žiadané. Určití ľudia sa snažia zaujať preto pozornosť akousi násilnou originalitou. Prídu s nejakou myšlienkou, ktorá je v podstate úplná hlúposť, ale je to iný pohľad na istú problematiku a je to teda originálne. Evidentne si myslia, že už len to, že je to nové, je dobrý dôvod na to, aby to bolo aj zaujímavé a kvalitné. Medzi takýchto ľudí zaraďujem napr. Davida Irvinga, ktorý začal z takýchto dôvodov spochybňovať holokaust, Dana Browna, ktorý píše že Ježiš bol ženatý a v neposlednej rade pribudol aj Juraj Jakubisko, ktorý vo filme vykresľuje legendárnu vrahyňu ako obeť konšpirácie. Spoločným znakom všetkých týchto pokusov je odhalenie nejakého veľkého podvodu, ktorý úspešne oklamal celé generácie ľudí, čo prirodzene stavia autora takéhoto objavu do polohy nejakého prozreteľného géniusa a práve v tom asi spočíva najväčšia príťažlivosť pre prichádzanie s takýmito fantastickými objavmi, pre ktoré inak neexistujú žiadne dôkazy a ani nič iné, čo by nasvedčovalo že ich teória je založená na pravde.

Čo je vlastne na tom zlé, keď sa nieto snaží dívať na nejakú vec novými pohľadmi ? Je pravdou, že títo ľudia sa obyčajne ani nesnažia predstierať, že ich teórie sú pravdivé. Ale aj tak sa pýtam, sme fakt takí dychtiví po fantastických novinkách aby sme znášali a obdivovali takéto prekrúcania histórie, nech už je to kniha, film alebo čokoľvek iné ?

Viem, že o tejto téme sa teraz dosť diskutuje... Dúfam že tento blog nebol na niekoho, kto kritizuje snahu o originálnosť, príliš neoriginálny.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
mixelle  24. 7. 2008 18:47
dobrý blog.. pekne si vystihol tu snahu o originalitu
 fotka
yolis  24. 7. 2008 20:20
V podstate motív filmu, ktorého sa Jakubisko držal, nebol Jakubiskov - predsa to poznáme - na vsetko existiuje viacero výkladov aj od popredných historikov a akzdy si vyberie čomu bude veriť. Nevymyslel to on.

Co sa tyka filmu ako takeho, tak povedala by som prave naopak - snaha byt originalny bola v kazdom Jakubiskovi - toto - az na par naznakov - ako keby ani nebol on. Mozno ho zviazala tarcha velkoprodukcie.
 fotka
pawlo  25. 7. 2008 17:07
JE ťažké dostať svoje myšlienky na plátno ak ťa tlačí čas a hlavne financie. Za tých pár korún si myslím že nakrútili vynikajúci film i keď nie je to jeho vrcholná tvorba
 fotka
takzvany  31. 8. 2008 19:49
dobrý blog

pekne vidieť kroky v tvojej úvahe o originalite tvorby



len neviem čo presne myslíš pojmom A-B diskusia
 fotka
zemina  29. 9. 2008 15:03
Pawlo 3: za par korun? do toho filmu vrazene tazke miliony.. Teda, podla mna mas celkom zvlastny nazor, koho je to problem ze tych tvorcov tlacil cas? No predsa ich! To ma byt akoze obrana? Cely film posobi absolutne neucelene, chaoticky a ako povedal autor blogu, tak nasilne "originalne"...

A preco by som sa teraz mala akoze tvarit "Na to ako kratko to tocili, je to dobry film"..blabla



a k blogu .. napisal si to jasne ,vecne a myslim ze mas celkom spravny pohlad na vec, ako uz niekto povedal, pekne si to vystihol, dobry blog..
Napíš svoj komentár