+ + + (27) + + +
Rozprávanie skracovalo cestu, nevedno preto ani koľko trvala. Vstup do mesta lemovali obchodné centrá. Križovatky predeľovali jazdu mestom. Nové moderné časti striedali historické budovy centra. Monitory v opierkach sedačiek MPVečiek zobrazovali len jeden údaj, vzdialenosť do cieľa, stále to je dvojciferné číslo. Moderné sídlisko, opäť obchodné centrá a výjazd z mesta. Kopcový terén, stúpania striedajú klesania. A len les, lúky, polia, rieky, jazerá.
V strede údolia vynoriaceho sa z cesty lesom, stojí sklenený komplex budov. Štyri valcové budovy rozložené do štvorca. Hlavná je pravdepodobne severná. Smerujú k nej valcové rúry, priemeru cez dva metre do troch štvrtín naplnené vodou, z troch budov. Prízemné podlažie spája priestor pod budovami. Steny valcových budov sú na pohľad sklenené. Netvoria však jednoliaty celok, skôr mozaiku rôznych odtieňov modrých obdĺžnikov veľkosti bežnej izby. V izbách budov niesu žalúzie ani záclony, priepustnosť svetla cez okná sa nastavuje elektronicky z izieb podľa potreby.
Monitory zobrazili cieľ cesty. Univerzitné mestečko. Autá prešli popri sklenených výkladoch reštaurácie, pokračovali ďalej. Nezastali ani pred vchodom, vošli do východného valca. Točivá cesta dolu ako po nejakej špirále. Až v podzemnom parkovisku pri výťahu je to správne miesto na zastavenie. Podzemné parkovisko nieje chladné ako v nákupnom centre. Podlaha plastová liata zo vzorom a farbou parkiet. Steny v pastelových farbách s obrazmi maľovanými študentmi, malá galéria. Strop biely s neónovými štvorcami svietiacimi v noci a sklenenými štvorcami prenášajúcimi denné svetlo za dňa.
Nastúpili so svojimi vecami do výťahu. Mobil im zobrazil poschodie na ktorom sú ubytovaný, izbu a spolubývajúceho si určia sami. Voľby na výťahu zobrazovali možnosti:
M – metro;
G1 a G2 – podzemné garáže;
V – vestibul;
B,D,F – poschodia;
A,C,E – sprchy a toalety;
pri D je popis bazén. Ich poschodie je F7. Prvý štyria sú Xi-ju, Peter, Ivan a Tai-či. Na svojom poschodí vystúpia do úzkej uličky, z jednej strany je biela stena. Po pravici sklenená, za ňou vidieť spoločenskú miestnosť s gaučom, kreslami, stolíkom a veľkým LED TV zaveseným na sklenenej stene. Sú na pol poschodí, schody za chodbou vedú dolu a hore na siedme. Prejdu teda pár schodov hore a môžu si vybrať z jedenástich izieb, rozložených ako čísla na ciferníku hodín. 1 a 11 majú spojené dvoj-postele, sú to rohové izby. 12 je spoločenská miestnosť s výťahom a balkónom. Ostatné sú úplne rovnaké, po stranách postele a skrine až po strop. Okno cez celú čelnú stenu, pred písací stolík so stoličkou. Pri dverách je vypínač na svetlo. Má tvar malého valčeka, stlačením je tma/svetlo, pootočením sa nastavuje intenzita svetla. Pri stlačení cez deň sa zatemní okno a je na izbe tma. Malé tlačidlo kúsok vedľa dovoľuje nastaviť osobitne zatemnenie okna a osvetlenie miestnosti, pre prípad potreby súkromia cez deň, môcť svietiť umelým svetlom zo zatemneným oknom.
Toalety a sprchy sú na pol-poschodiach A,C,E namiesto spoločenskej izby. Prístupné tak ako výťahom aj schodmi. Meter hrubý stĺp tiahnuci sa od prízemia až po najvyššie poschodie, pri schodoch slúži ako výťah na jedlo z kuchyne a sladkosti, nápoje z automatu dolu. Objednáva sa cez mobil a platba miestnym kreditom sa strháva elektronicky z účtu užívateľa mobilu. Mobil tiež oznámi doručenie objednávky, netreba čakať pri stĺpe.
Xi-ju s Petrom si vybrali izbu č.10. Ivan s Tai-či č.11. Obidve izby sú na juhozápadnej strane východnej budovy. Výhľad z okna pokrýva, tak ako južnú a západnú vežu aj vzdialený horizont s menším kopcom v popredí.
Časom prišli aj ostatný, zaplnili celé poschodie. Hodinu po nich došli Poľský študenti. Je to ich internát, používajú ho už tretí rok. Budova školy je za kopcom smerom na sever. Dá sa tam dostať metrom alebo krátkou cestou lesom, na skútroch, pešo, autom. Vo vežiach sú ubytovaný aj vysokoškoláci. Metrom je odtiaľto všade do mesta blízko, pri ceste autom sa to ani nezdá.
+ + + + + +

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár