+ + + (26) + + +
V podvečer posledného dňa v inom svete sa stretli osadníci všetkých osád v osade čínskych študentov. Zhodou okolností všetci majú rovnaký termín odchodu. Žiadna skupina sa nerozpadla skôr aj keď v minulosti sa to stávalo.
Jednoduché pódium z balkóna chatky, osvetlené vatrami po stranách, zo spusteným zábradlím slúžiacim teraz ako rebrík. Pôvodne sa spúšťacie zábradlie malo používať ako núdzová izba z vchodom po lane cez izbu. Rátalo sa s prípadnou veľkou návštevou. Na vstup do chatky by slúžil rebrík zo zábradlia vyplnený rohožami z rákosia, pre ochranu pred vetrom a divými zvermi.
Desiatky študentov, osadníkov okolo. Dvanásť kuchárov, najlepších zo všetkých osád pripravovalo špeciality z rýb, mäsa, zeleniny, ovocia. Skupinky debatujúce o prežitých dvoch týždňoch. Večerná pohoda ako vyšitá. Voľný program striedali vystúpenia na pódiu. Komedianti dostali výnimku z hora, nuž odchádzajú až zajtra.

A čo sa dialo na pódiu. Okrem vystúpenia komediantov s ich vtipmi k aktuálnej tématike. To je Xi-ju, číta záznami ním pridané do kroniky osady. Najviac prekvapili Ruský študenti z hodinou pravdy. Krátky príhovor tlmočený simultálne do angličtiny. Rozprestieranie bielych plachiet na steny chatiek. Nezainteresovaný len pozerali čo sa chystá. Ruský chalan na pódiu rozprával niečo o tom ako sa venujú filmu a že sú z filmárskej školy a ako počas dvoch týždňov čo sú tu natočili zo svojími mobilmi film. Film o Vás, dokončil rozprávanie. Materiálu mali viac ako dosť, pravidelné strihanie najzaujímavejších momentov robili na TKB. Síce bez zvuku, doplnili ho tam nejakou pesničkou z netu. Kvalitné mobily z HD videom, niekoľkonásobným zoomom a veľkou pamäťou, zachytili takmer všetko čo sa v čínsko-slovenskej osade a okolí stalo. Či to bolo cez deň alebo v noci.
Moderátor stíchol. Ruský študenti spustili premietanie z mobilov. Obraz mal uhlopriečku síce, len niečo viac ako meter, pozerať sa to dalo. Mobily premietali film na plátna rozložené po osade. Každý mal nádherný výhľad na celovečerný film z produkcie osady nad. Výdrž batérií na mobiloch je pri premietaní filmu, len pol hodinu. Technici vývoja týchto mobilov to domysleli dokonca. Na dobíjanie sa dali použiť mobily z rovnakej série, stačí druhý mobil priložiť na mobil čo premieta a ten si bez akýchkoľvek káblov dokáže načerpať energiu z priloženého mobilu.

Film začali natáčať trochu náhodne, keď jednu dievčinu pri vstupe do nového sveta napadlo zachytiť skupinu prichádzajúcu za nimi. Odtrhla sa od svojich a lesom sprevádzala, samozrejme tajne, čínsko-slovenskú skupinu. Správou cez miestnu sieť požiadala priateľov o pomoc pri natáčaní. A tým to celé začalo. Podarilo sa im zachytiť takmer všetko čo sa v osade čínsko-slovenských študentov stalo. Od príchodu, prvého obedu, návštev. Zachytili dokonca aj ich kúpanie, to snímal jeden chalan skrytý vo vode pri skale, striedal pohľad pod priezračnou vodou s pohľadom nad hladinou. Sprevádzal Xi-ju-a s Petrom k TKB, skratkou cez priesmyk, kým ostatný snímali život osady zo skaly. Zachytené sú aj nočné schôdzky Xi-ju-a zo všetkým čo bolo. Xi-ju pri pohľade na svoje tajomstvo najprv očervenel. Hneď sa s tým však vyrovnal, aj tak o tom chcel priateľom porozprávať, nevedel však ako. Nebolo to až také tajomstvo ako si Xi-ju myslel. Všetci o tom vlastne vedeli. Je to verejným tajomstvom. Akoby aj nie, otvorené okná cez ktoré je počuť čokoľvek. Zvuky od zamilovaného páriku, uff ťažké bolo nepočuť.
Zachytené je úplne všetko, ani študenti by si na viac vecí sami nespomenuli. Jeden a pol hodiny všetci sústredene pozerali. Koniec nebol o nič horší. Do zostrihaného filmu pridali úvod pred premietaním aj sústredených divákov. Búrlivý potlesk zakončil premiéru.
Večer pokračoval zábavou a vyjedaním pripravených švédskych stolov. Okolo pol tretej sa párty skončila. Zavčas ráno vstali, zbalili si veci a presne v stanovený čas preoblečený, osprchovaný čakali na kolónu áut, čo dorazila presne na minútu. Cesta lesom a a a nové očakávania z mesta, štátu čo ich čaká.
+ + + + + +

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár