+ + + (25) + + +
Na chvíľu sa prenesieme do histórie jednej z osád a to osady Poľských študentov. Jej historické začiatky boli podobné ako v osade Čínskych študentov. Bývalo sa v hniezdach na stromoch, stavali sa domčeky na koloch, chytali sa ryby. Pár generácií je vývoj dosť podobný. Ryby sa chytajú rukami a primitívnymi kopijami. Úlovky neboli veľké, rybačka zaberala veľa času. Vtedy predok Poľských osadníkov objavil pletené koše. Stačilo nechať časť otvorenú a jednoduchý kôš priemeru asi dva metre občas sledovať, popritom hodiť návnadu. Úlovky sa zo dňa na deň rapídne zvýšili. Voľného času pribudlo a mohol sa riešiť iný základný problém čo im zväzoval ruky. Pranie, dosť nezaujímavá, dlho trvajúca práca z biednymi výsledkami. Veci po praní smrdeli a bielosť ich si po opraní ani nepamätali.
Pár pravidelných návštev TKB, hodiny strávené hľadaním a recept na prírodné mydlo bol na svete. Mydlo zlepšilo výsledky, pravidelným praním sa vrátila bielosť s vôňou. Stále sa však je potrebné venovať tejto práci. Spotrebuje veľa času a energie. Boľavé a rozmočené ruky, človek bez nálady ešte sa aj baviť po tomto monotónnom drení.
Prišla ďalšia generácia. Po prečítaní krátkej kroniky osady, začali sa venovať vytvoreniu práčky. Študenti drevárskej priemyslovky za týždeň zostrojili jednoduché zariadenie poháňané malým vodopádom za pomoci pár drevených prevodov. Už nemuseli toľký prať, stačí vhodiť veci, pridať mydlo a počkať, dať sušiť a hotovo. To by chcelo odmenu prešlo im hlavou. Pletený kôš na ryby dali predkom čínskej osady za pravidelné dodávky rýb. Dobrý obchod, predkovia čínskej osady ulovili ďaleko viac rýb ako predtým, nebol teda problém dať časť ako splátku. Ostal voľný čas a dalo sa venovať úprave rýb ako je napríklad údenie, marinovanie. Receptov je dosť, hlavne keď je čas a prístup na internet cez TKB. Na zábavu ostalo tiež ďaleko viac času. Nové generácie Poľských predkov osady sa začali venovať obchodu, za pranie dostávali rôzne potraviny a tovar.

Viac voľného času znamená viac zábavy a možno občas aj nudu. No práve nuda často posunie osadníkov k novým veciam a nápadom. Trochu lenivosti Poľských predkov znamenala pokrok pre predkov Čínskych osadníkov. Samozrejme nie všetky generácie priniesli tak jasný pokrok, niektoré sa venovali zábave, opisu okolia a tak každá generácia trvajúca dva týždne priniesla osade niečo dobré. Náhodnosť výberu skupín osadníkov a osád ktoré na dva týždne obývajú zabezpečuje pestrosť tohto rekreačného sveta. Tak pred Čínskymi osadníkmi boli Americký študenti a tým sa menia názvy osád podľa ich obyvateľov časom možno dostanú aj vlastné mená, ale zatiaľ každá generácia dáva osade svoje meno.
+ + + + + +

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár