+ + + (19) + + +
Niekoľko hodinová cesta uspala takmer všetkých. Tí čo sa práve zobudili vidia len les, skaly, lúky, žiadne mestá ani ľudí. Občas nejaká srnka, diviak a akoby v diaľke niekto zbadal vlka. Už takmer hodinu vedie cesta, len lesom čerstvo zrekonštruovanou cestou bez známok civilizácie, bez stĺpov z elektrickými káblami. Dokonca aj signál mobilných operátorov sa dávno stratil. Čínsky študenti s Petrom a Ivanom sa nachádzajú v špeciálnej prírodnej rezervácii zo zameraním na prírodný oddych. Určenej pre mestských ľudí. Na obrazovkách monitorov v autách kolóny sa spustila upútavka.
Zaujímavé je ,že každý monitor podáva iné informácie. Jeden sa zameriava na históriu parku, druhý rieši faunu, tretí flóru, štvrtý kontakt z civilizáciou, piaty zas geografiu a tak ďalej. Pre každého cestujúceho je určený jeden druh informácii. Spustenie monitorov zobudilo všetkých cestujúcich. Pol hodina informácii sa valila na študentov. Prezentácia sa ukončila a monitory začali zobrazovať záber na budovu ku ktorej sa približovali. Naskočili anglické titulky z oznamom, čo je to za budovu a čo tam majú robiť. Išlo o budovu šatní. Nie väčšiu ako malý rodinný domček, na štýl horskej koliby. Mohla zaberať plochu asi tak 7mx8m, cca 4m vysoká. Podľa informácii z titulkov a krátkej animácie skrývala 20m hlboký suterén, ukrývajúci dômyselný mechanizmus uskladnenia šatňových skriniek. Nakoľko návštevníci boli vždy nahlásený dopredu, stačil dosť malý priestor prezliekarne z aktuálnymi skrinkami.
Autá zastali, vodiči vystúpili ako prvý, kúpili si kávu v asi poslednom kávomate týmto smerom. Pomaly povystupovali aj študenti. V rukách mali cestovné tašky obsahujúce množstvo osobných vecí. Vošli do budovy rozdelenej na dve časti. MAN a WOMAN. Nasledujem Xi-ju-a tak vchádzam do časti MAN.
Miestnosť nie je moc veľká. Jednu stranu pokrývajú skrinky s menami Petra, Ivana a čínskych študentov, na malých LCD displejoch. Pri druhej stene sú sprchy s hygienickými potrebami a uterákmi. V strede miestnosti sú lavičky. Skrinky obsahujú netradičné oblečenie. Ľahké plátené nohavice z bundou rovnakého materiálu bielej farby, tričko a obuv bez hrubej podrážky, podobajúcu sa obuvi baletky.
Chalani sa medzičasom osprchovali a preobliekli. Z osobných vecí si nebrali nič okrem mobilu. Na plece prehodili jednoduchú plátenu brašnu obsahujúcu niečo menšie na desiatu, minerálnu vodu a ovocie s keksami.
Spredu budovy je veľký 82cm dotykový LCD displej. Dotykom otvorenej dlane sa postupne všetci zaregistrovali a odtlačkom rúk priradia svoj nick, vymyslený pre túto príležitosť. Spoločne sa rozhodnú v ktorej osade na mape chcú bývať. Akým spôsobom sa chcú živiť. A krátke info za čo získajú body a za čo im budú strhnuté. Body sa strhávajú napríklad za použitie jednoduchých zásob ,slúžiacich pre núdzový prípad neúspešného lovu. Áno , vybrali si spôsob obživy lovec/zberač. Plusové body sú napríklad za návštevu telekomunikačného bodu (TK , obsahujúceho internetové pripojenie, telefón, TV a tak. Háčik je v tom, že k najbližšiemu takému bodu je priemerná vzdialenosť od osady hodina cesty chôdzou a body sú na vrchole kopcov.
Do mobilov si stiahli mapu a potrebné informácie cez Bluetooth. Mobil slúži aj ako ich lokalizačná jednotka v špeciálnej miestnej sieti. Solárny panel na zadnej časti sa stará o energiu, prípadne na rýchle dobytie sa dá použiť zásuvka v TKB. Vodotesnosť dovoľuje ho mať stále pri sebe v priesvitnom vrecku bundy, na chrbte, kúsok nad ľavou lopatkou, kde sa môže celý deň nabíjať. Je dosť ľahký, tak ho hádam ani necítiť, už po pár minútach nosenia si človek naň úplne zvykne.
Cesta k ich osade netrvala dlho len tri hodiny chôdze lesom bez ciest a chodníčkov. Osada sa nachádza na brehu jazera, pri strmej skalnej stene z vodopádom 20m vysokým, nevydávajúcim hlasný hukot vďaka zvláštnemu členitému sklonu steny, voda sčasti len steká a až štyri metre nad zemou padá voľným pádom, čo vytvára príjemnú zvukovú kulisu v osade. Okolo polovice jazera je skalná stena, predelená v strede úzkym priesmykom. Ďalšiu časť tvorí menšia lúka, nachádzajúca sa na opačnom konci jazera a zmiešaný les všade na vôkol.
V osade sú jednoduché chatky, postavené na dvojmetrových koloch. Žiadny nadštandard. Drevené zruby bez sklenených okien a zatváracích dverí. Na vstup tu nie sú schody ,len povraz zavesený v strede miestnosti a pod ním otvor slúžiaci ako vchod. Okolo celej chatky je jednoduchý, ale priestranný balkón. Interiér pozostáva z dvoch postelí, stola, stoličiek a malých skriniek. V jednej skrinke sú núdzové zásoby, druhá obsahuje pár sviečok, nôž a lyžicu, tretia je na rybárske a lovecké potreby, riad je v piatej a v poslednej je náhradné oblečenie.
+ + + + + +

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár