Ešte by som sa chcel tematicky vrátiť k jednému môjmu pomerne nedávne pridanému článku, kde sa snažím vyjadriť, zamyslieť nad takým niečím, že teda či nám čosi materiálne naozaj zlepšuje život. Ako to teda myslím.

V súčasnosti vrcholí pôstna príprava na veľkú noc, veľkonočné sviatky, a do veľkonočného trojdnia cirkev vstúpila včerajšou prvou slávnosťou Zeleného štvrtka. Áno, celé toto trojdnie ja osobne vnímam celkom špecificky, aj keď musím sa priznať, že teda som pomerne veľmi vyčerpaný, pretože mám za sebou veľmi hektické obdobie. A mám ho aj pred sebou, ale ja sa som celkovo v tomto rád, pretože mám rád, keď sa niečo stále deje.

Určite človek potrebuje aj akýsi pokoj, a vyvážený rytmus, ktorý sa teda strieda s obdobím oddychu a práce. Pre každého práca znamená čosi inšie. Určite každému prospeje oddych, a teda ako spomínam v samotnom nadpise tohoto článku, pre každého je zlepšenie v živote čosi inšie. Niekto je menej náročný, niekto je oveľa viac náročný, jednak na seba. Niekto razí teóriu, že človek musí byť na seba prísny, aby vedel sa proste krotiť.

To celkom áno, uznávam to pochopiteľne aj ja, pretože človek má byť mierny. Nehovorím že človek má preháńať, alebo plytvať, avšak niekedy nie je dobré naozaj stále sa od niečoho len odopierať. Človek častokrát nie je niekedy proste schopný konať to, čo konať v danom čase naozaj má. A zas, potom niekedy som mal akési výčitky svedomia, či som teda nejaký predpis, alebo teda hoci aj nejakú nepísanú dohodu napríklad predsa len splnil v akejsi požadovanej kvalite. Všade sa hovorí, že človek má robiť veci na kvalitu, a nie na kvantitu, avšak nie je celkom dobre azda pochopené tiež, čo konkrétne napríklad v osobnom živote znamená kvalita, a kvantita.

Ten kto pracuje psychicky, potrebuje sčasu na čas vybiť energiu zo seba napríklad poriadnou fyzickou prácou a námahou, alebo niekde v posilovni, proste to chcem tým povedať, že človek si akosi prirodzene vyvažuje svoje potreby, a vie, akým hodnotám v živote má veriť, čomu sa proste bude akosi pridržiavať, a vie, že čo konkrétne je pre neho správne. Niekedy si to proste overí, jednoducho vyskúša aj to, do čoho sa nerozumie, ale je to dobré na to, aby človek naozaj vedel čosi podobné rozlišovať, a správne sa akosi teda rozhodnúť v rozhodovacom procese, to je teda niečo, čo mnohí zanedbávajú.

A preto nevedia, akým spôsobom mi má niečo materiálne zlepšiť život. Pretože človek nevyskúšal aj jedno, aj druhé. Naozaj človek musí mať primerane akosi vyvážené hodnoty. Aby som teda nebol spútaný jedným, ale aby ma neobmedzovalo zas na druhej strane druhé. Pretože človek sa niečomu síce venuje celou dušou celou svojou osobou, napríklad aj záľuby a koníčky.

Niekto proste povie, že pre neho je aj jeho práca v niečom záľuba, alebo koníček. Áno, obyčajne to povedia ľudia, osoby, ktoré pracujú v nejakom veľmi dobrom biznise, kde má aj psychické zázemie, kde má priateľov, kde má exkluzívnu spoločnosť, kde už akosi konečne neťahá druhé husle, ale je považovaný akosi za rovnocenného sparring partnera, čo by som ale povedal, že je veľmi dôležité, aby niekoho vnímal nie ako akéhosi poskoka a dievča pre všetko, ale ako človeka, ktorému možno treba prerozdeliť prácu, a primerane ho zaťažiť, ale ktorý potrebuje aj počuť slová uznania a pochvaly, pretože toto je tiež motivujúci a stimulačný prvok, ktorý proste vedie človeka k lepšiemu plneniu si svojich povinností. 

A čo ešte by som spomenul v závere? A keďže všetko závisí od istého vnímania uhla pohľadu, ako sa človek cíti, a pre každého platí čosi inšie, rozličnejšie, práve preto človek má mať vyvážené hodnoty v živote, aby proste v niečom dobrom sa azda krotil, ale v druhom zas aby sa naozaj nepretrhol v takom, čo by ho natoľko vyčerpalo, že nemôže nič užitočné vykonať napríklad v prospech niekoho druhého, a tak by možno veľmi chcel, len jednoducho za určitých okolností proste tomu nie je tak, a nie je toho schopný, čo môže viesť napríklad do istých frustrácii, nepokoja, nepohody, a podobne.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár