Koho pokladáte za svojho najväčšieho nepriateľa? Opätovne, v túto zamračenú a sychravú nedeľu, by som sa chcel pozastaviť nad touto otázkou. Bol som v kostole, a večer ma už čakajú povinnosti až do konca týždňa. Preto plne chcem využiť oddych na načerpanie síl, presne tak, ako som to učinil včera prechádzkou v lese, písaním, rozjímaním nad božím slovom a podobne.

V živote postretáme príliš veľa osôb, vďaka ktorým môžeme nadobudnúť nové priateľstvá, aj takých, vďaka ktorým vieme, že napríklad s daným človekom nechcem mať nič spoločné. Proste tak na nás akosi priamo zaúčinkuje konanie, alebo myslenie daného človeka, že hneď vieme, na čom sme. Ani možno príliš neváhame, a vieme, že ak s ním pracujeme, tak budem s ním vybavovať len akési potrebné pracovné záležitosti, ale príliš do akýchsi osobných rozhovorov, aj keď pripúšťam, že predsa v práci ako takej na to nie je až tak čas, a každý je v podstate rád, kedy zatvorí na nej dvere, a niečo sa skončí, predsa len  niekedy človeka celkom bez príčiny, inak si to neviem vysvetliť, niekto odpudzuje, alebo priťahuje.

A keď mám byť konkrétny, nie je to len otázka akýchsi osobných alebo neviem akých sympatíí a podobne, ale proste vieme, že daný človek nejako nám nezapadá do našich predstáv, nie sme radi a necítime sa dobre v konkrétne jeho spoločnosti, možno to nevieme nejako logicky a racionálne zdôvodniť. Ale v duchu toho hesla, čo som si kedysi kládol v mojich článkoch dozadu, je potrebné každému všetko presne vysvetliť. Keď sa predsa pre niečo rozhodnem, už sa k tomu vracať nebudem s akýmsi vysvetlením, lebo obyčajne človek vysvetľuje nie dôvod svojho konania, ten ako taký vysvetľovať za istých okolností nemusíme, ale vysvetľujeme dôvod nášho konania preto, aby sme sa uistili, či to ten človek dobre pochopil, a či nás za istých okolností nezačne považovať za nejakého nepriateľa, alebo osobu, ktorej sa treba strániť. A obyčajne keď sa to stane, lebo dosť možné, že toto sa stane, človek to ani nezbadá, a zle si vysvetľuje niektoré vec. 

Práve preto som to vysvetľoval v blogoch, že či je potrebné všetko vysvetliť racionálne, či stále sa máme rozumovo v niečom zaťažovať, podávať nejaké príklady, preukazovať akési osobné výkony presne tam, kde sa to od nás nevyžaduje. Človek sa niekedy veľmi rád zapája do akýchsi debát a rozhovorov a podobne nie preto, aby ponúkol akýsi svoj osobný pohľad. To ešte by bolo celkom dobré, ale niekedy je to cielene a systematicky práve preto, aby niekoho napríklad urazil, aby vyvolal akýsi zbytočný zmätok, nejaký chaos, niečo, z čoho sa azda ťažko dá vycúvať, a predsa by veľmi chcel, ale už sa do tej pomyslenej siete akosi zamotal, a teda je mu to veľmi nepríjemné, je mu to trápne, zle sa cíti, cíti napríklad potrebu sa ospravedlniť, ale to nie je ospravedlnenie v tom pravom slova zmysla ale preto, aby si niekto o mne nemyslel nič zlé, nie preto, lebo sme niekde pochybili, kde je potrebné vykonať akúsi nápravu. 

Práve to sa deje dosť často, že človek niekde proste škodí v nejakom prostredí, ale si to ani neuvedomuje, a mylne ospravedlňuje to, čo ospravedlnené nemusí byť, pretože to je niečo, čo je pravdivé, a čo sa dá celkom ľahko dokázať.

Žiaľ toto musím smutne povedať, že toto môžeme považovať za svojho najväčšieho nepriateľa, kedy nevieme niekomu niečo narovinu povedať. Mnoho ľudí z nás má akýsi mylný pocit, že keď niekomu chcem niečo rázne povedať, už aj sa musím napríklad s daným človekom povadiť, a predsa dobre vieme, že akékoľvek naštrbenie, pokazenie si medziľudské vzťahy, vnášanie akéhosi zmätku, nepokoja, niečoho, čo teda môže nepriaznivo ovplyvniť nejaký vzťah, no predsa to je teda niečo, čo azda nikto z nás nechce a nemá v pláne.

Záverom povedal by som jedno. Práve tam by sme sa mali naučiť jednať celkom otvorene a pravdivo pomenovať to, čo mi napríklad vadí na niečom, alebo niekom, pretože to nie je zlé. Normálny človek to pochopí, a nie celkom normálny to nepochopí, ani keby sme mu to nepovedali, a keby sme mu preukazovali neviem aké dobro. Práve toto celkom isto znamenajú tie biblické slová, ktoré hovoria, že perly sa pred svine nemajú hádzať.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár