Reagujem na mahmutov blog, a teraz by som chcel pridať plný koment, ktorý som adresoval pod jeho článok. 

Dobré by bolo, keby si nemal militantné zameranie voči všetkému, čo vidíš. Nie všetko si môžeš dávať do súvisu. To, či táto situácia závisí od vyššej moci je otázne, ale isto to nie je len tak. 

Viem, že sa stránite vysloviť pojem Boh, pretože posvätný tetragram z čias Mojžiša a starozákonných svätých neumožnoval ho vysloviť, hoci ho mohol vysloviť len raz v roku, potichu vo svätyni svätých- to len na okraj biblická poznámka. Každý samozrejme vie, čo je vyššia moc. To je nespochybniteľné, Ježiš v Evanjeliu predstavuje svojho otca tak, ako sa máme k nemu modliť a síce Otče náš, ktorý si na nebesiach. 

On ale v biblii o žiadnej vyššej moci nehovorí. 

Domnievam sa že si to zamieňaš s nejakou energiou, čo je nebezpečný prejav typické pre sekty, ale dajme tomu. 

Škoda,že si začal v nadpise vyslovene militantným zameraním na kresťanstvo, samozrejme na katolícku cirkev. Ako je teda možné ako sa pýtaš, že vyššia moc vyhnala z chrámu kresťanov na veľkú noc. Povedal si hlúposť, pretože Boh ako tak nemôže za tento nebezpečný jav, ktorý pozorujeme vo svete. 

Predovšetkým ak cítiš v sebe vieru, máš sa v prvom rade modliť za odvrátenie šírenia tejto choroby. V katolíckej cirkvi to tak konáme denne prostredníctvom televízie. Chybou sektárov je to, že áno, dôsledne môžu dodržiavať akési pravidlá, ale váš duchovný život sa ohrnaičuje len na tieto pravidlá, len na reči, len na teóriu,ale nie prax. 

Nebol by si schopný podať pomocnú ruku napríklad človeku, ktorý by potreboval s niečím pomoc, čo sa prieči tvojmu duchovnému presvedčeniu. Zámerne nepoviem kresťanskému, pretože hoci používaš pojmy Ježiš, Boh, a podobne, kresťanom nie si určite, pretože neuznávaš Najsvätejšiu Trojicu v chápaní, ako sa formovala v kresťanskom učení, ako ju chápu aj iné kresťanské spoločensvá mimo katolíckej cirkvi. Nechcem ti namietať, pretože viem že v tvojom prípade je to hádzanie hrachom o stenu, teda nič nedokážem proti niekomu, ktorý má militantné názory zdieľané v akomsi pochybnom časopise s plnografickým výtlačkom, ktorý je militantne zameraný proti majoritnej cirkvi na slovensku, vo svete a nielen proti nim. 

Nikdy som nemal zo stretnutia s týmito ľuďmi dobrý pocit. Hanobili kresťanský kostol kde sa len dalo. Hanobili všetko sväté a posvätné, čo sa v ňom nachádzalo, nevyninímajúc ľudí, ktorí do neho prešli, alebo sa pred kostolom prežehnali, aby vzdali Bohu úctu ako sa človekovi kresťanovi patrí. Viem, že nik nie je dokonalý, a možno ja som ten najväčší hriešnik, ale uvedom si, že tá nenávisť voči kresťanov, katolíkom vyvoláva vlnu pochybenia u ostatných, či náhodou tieto reči nepochádzajú od diabla, a možno nie som od tejto pochybnosti právom na mieste. Boh nemôže vyhnať kresťanov z chrámu. 

Záverom ti poviem asi toľko. Viem že to nečítaš, čo je na škodu, pretože vašej skupine chýba niečo ako kritické zmýšľanie a konštruktívna kritika. 

Kristus vyhnal peňazomencov, ktorí si robili tržnicu z domu jeho Otca, teda z Jeruzalemského chrámu. Oni znesvätili chrám na iné účely, než na čo bol vybudovaný. V chrámoch sa prináša najvätejšia obeta, ktorú konajú kresťania katolíci vo všetkých svojich rítoch vo svojich chrámoch, a modlia sa aj za tých, ktorý neveria v Boha presne tak, ako to zaznieva v tej dlhej prosbe na veľký piatok niekedy pred odhalením svätého kríža, už sa presne nepamätám na ktorom bode liturgického poriadku sa to nachádza. 

Ani ja som ako prvý krát za 33 rokov môjho života nebol v chráme na veľkú noc, ale isto nie preto, lebo ma z neho vyhnal Boh. Písmo hovorí predsa, že k Bohu má prísť každý človek keď ho ťaží hriech. Situácia je taká aká je, a ľudstvo sa musí liečiť z toho, čo sa stalo, ale toto je príležitosť zdokonaliť domácu cirkev, v ktorej prebýva Boh ako v hociktorom chráme. To je obraz duchovného života, ktorý ty nechápeš. To je niečo, čo možno ty nezažiješ. Mňa ako kresťana nikto nevyhnal z chrámu. V mojom chráme naďalej prebýva Boh v Oltárnej Sviatosti, hoci teraz k sviatostiam nepristupujeme ako katolíci, človek si môže vzbudiť dokonalú ľútosť. 

Práve táto neblahá situácia testuje vieru kresťanov, ktorí možno už viacerí odpadli, možno viacerí si už odvykli od chrámu, ale u viacerých práveže silnie viera každým dňom, ktorú prejavujú skutkom telesného alebo duchovného milosrdenstva, a takto sa spájajú s ukrižovaným Kristom, ktorý zomrel za nás všetkých, a chce na rozdiel od Vášho učenia, aby každý človek bol spasený, kto ho vyznáva, verí v neho, klania sa mu a miluje ho, u nás zvlášť v Najsvätejšej Sviatosti Oltárnej a prostredníctvom všetkých 7 sviatostí. Veľmi sa mýliš!

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár