Začnem k veci rovno, bez okolkov. 

Mohol by si vedieť, že v prvom rade dogma je Bohom zjavená pravda, ktorú nasledne cirkev ako Bohom zjavenú mi káže veriť. Čo to znamená v praxi? Je ťažké pochopiť niektoré súvislosti v kresťanskom ponímaní, pokiaľ kresťanstvo ti nie je životný štýl, pokiaľ niekto nie je kresťan, ale je ateista. 

Dogmy su veľmi podstatné, pretože priamo nadväzujú ako učenie cirkvi na biblické učenie. Dobre vieš, aspoň ty že dogma preto sa dogmou stalo, aby sa nešírilo bludné učenie, ale aby raz a navždy bolo niečo dané ako fakt. Je to niečo ako ústava a zákony. Každý štát, spoločnosť, trieda, vrstva, nejaký systém sa musel najprv meniť. a začínal kdesi odznova. 

Nik nevie presne definovať, aká bude situácia o napríklad sto rokov, ked sa niekoľko generácii vymení, a ešte k tomu pripočítaj omnoho dlhší čas. vedeli pred tristo rokmi, že dnes bude kresťan, zdôraznujem kresťan pochybovať o pravosti biblie? asi ťažko. len ľudia, ktorí na základe hypotetických filozofických disciplín začali kadečo špekulovať a robiť akési kontroverzné učenia, nejaké kresťanské odnože, pokiaľ sa odchýlili od Písma, šíria čisté bludy. to je presne problém siekt. 

Problém toho, že dnes už hocikto môže vystúpiť a kázať o Slove Božom. Na to aleje potrebné teologické vzdelanie, ktoré nie je jednoduché, a je potrebné byť vedený Duchom Svätým a modliť sa. a nie každý aj kresťan to dokáže a chce. A jedna vec je to robiť na verejnosti, a druhá v súkromí. 

Dnes mnohí aj veriaci sa chccú vystatovať pred hocikým, ale je toto cesta? Podľa mňa nie. Píšeš že dogma nemá logiku. Má a veľkú logiku. musíš mať pevný bod, ktorý budeš študijne skúmať. musíš mať nejakú náuku, ktorú predovšetkým podoprieš logickým, zdravým, racionálnym teda rozumovým uvažovaním. čo sa týka viery v Boha je otázka na akej úrovni je naša kresťanská logika, pretože veriť v Boha presahuje logické myslenie. 

To znamená, že ho nevylučuje, len je tak obtiažne pochopiť čo v podstate od nás požaduje Pán Boh, napríklad na stránkach Písma, že je potrebné, aby sa o tom hlbšie zaoberala napríklad dogmatická teologia, biblikum, teda biblická teologia. To je niečo, čo ty nepoznáš, čomu sa nevenuješ, a toto všetk oje dnes zahrnuté a obsiahnuté v univerzitnom študiu, a takéto študium je naozaj celá veda. Dogmu vnímaš ako kontroverzný prvok, ano celkom logicky, pretože nechceš uznať tradíciu cirkvi. tradícia je akcidentálny prvok, teda sa mení, nie je statický. 

Záverom by som ti napísal ešte toľkoto. To čo bolo bolo a ešte niečo aj bude. dnes je tradícia taká, o niekoľko rokov bude iná. tá sa vplyvom prostredia môže meniť, a je to aj dobré, pretože človek či už v kresťanstve alebo inom smere potrebuje napredovať vývojovo. pokiaľ ty sa mentálne zastavíš na nejakej úrovni, z ktorej nebudeš schopný spraviť krok vpred, bude to chyba. preto je dobré mať dogmy, ktoré sú statické, avšak nadčasové z toho hľadiska, že mi pomôžu v každom čase, každom prostredí pomôcť sa zorientovať a vrátiť sa ku korenom ktorým som veril, aby som neodbočil na nesprávnu koľaj. dogma je to, čo sa píše v biblii, ked ma človek hlboko zasadené korene, nevyvráti sa taký strom, ani ked príde silná víchrica. ale človek, ktorý si nectí tradíciu, tára dve na tri, presadzuje liberálnosť v zmýšľaní a odsudzuje dogmatické myslenie je pre duchovný svet veľmi nebezpečný. toľko som ti chcel napísať.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár