Ešte takto narýchlo by som sa teda pokúsil pridať druhý blog s týmto názvom. Dnes teda je kvetná nedeľa, a teda vstupujeme liturgicky do obdobia veľkého týždňa. Pre mňa toto znamená naozaj mimoriadne nabitý program, navyše toto všetko ešte musím akosi primerane skĺbiť s mojou prácou, ale myslím si, že veľký problém to nebude. Pozerám ešte ako ináč testy motorových vozidiel, a som rád, opätovne som si čosi jednak zopakoval, a opäť som sa o niečo obohatil. Je dobré, pokiaľ človek pomedzi svoju prácu má aj nejaké tie koníčky, záľuby, pretože človek na jednej strane nie je stroj, a aj za predpokladu, že niekedy proste práca pre človeka môže byť v zriedkavejšom prípade koníček, je dobré čosi na prestriedanie. 

Ako to myslím? Niečo proste ako s jedlom. Jeme síce všetko, čo sa dá, máme obľúbené jedlá, ktoré možno by sme za určitých podmienok napríklad jedli aj každý deň, keby to pravdaže bolo možné. Oddávna som si aj ja napríklad čosi obľúbil, a som presvedčený, že každý z nás si niečo obľúbil, navzdory tomu, že treba zjesť všetko, čo je na tanieri a podobne.

Každý človek si počas života čosi obľúbi, hoci napríklad to nikdy nebude vlastniť. Niekto sa tomu môže smiať, že predsa treba byť realista a treba sa držať nohami pevne pri zemi, a aj tak nejaké básnenie o niečom, čo nikdy človek nebude mať, je predsa zbytočné, a človeku to poriadne niekedy dokáže akokeby odoberať energiu. Neustále keď sa človek akokeby cielene zapodieva čímsi, čímsi nedosiahnuteľnými, niekedy môže byť z toho poriadne vyčerpaný, poriadne znechutený, ba priam môže napríklad v niečom začať závidieť.

Všetko je o vyzretosti našej osobnosti. Práve tá premena je o niečom, že premením to, čo nedokážem možno v danej situácii spracovať, nechám to len tak. Môžem sa zaoberať inými hodnotami, ktoré naozaj dokážu pozitívne naladiť človeka, a dokážu premeniť ten jeho stav z horšieho na lepší, dokáže mu dať proste nadhľad nad vecou, dokáže mu vlastne tým ukázať, že každý človek má v sebe určité prvky hodnotového systému, ktorý podvedome, alebo vedome zachováva a dodržiava.

Napríklad človek, ktorý bol donedávna akýsi pokojný, proste nadobudne akési kvality, alebo nekvality do svojho života, ktoré predtým nemal, a ktoré predtým napríklad nikdy ani nepociťovať. Zrazu to, čomu nevenoval pozornosť, čím sa nezaoberal, čo mu neprekážalo, zrazu to pre neho znamená akýsi nepredstaviteľný problém, voči ktorému nie vždy úspešne dokáže čeliť, nie vždy úspešne sa od toho všetkého dokáže akokeby odosobniť. Doposiaľ si človek napríklad nie celkom všímal a bol voči niečom pozorný.

Záverom ešte teda zopár myšlienok. Avšak akonáhle sa voči čomusi napríklad strhla pozornosť aj z ostatného okolia, je možné, že to človeka proste akosi zaskočilo, otázka je, či príjemne, alebo nepríjemne. Zrazu to, čo mu nevadilo, mu začne veľmi vadiť. Neviem presne niekedy azda definovať príčiny toho všetkého, ale je možné, že človek napríklad aj z dávnejšej, alebo nedávnejšej minulosti čosi zažil, čo ho možno vnútorne nie celkom príjemnejšie poznačilo. Možno z niečoho ostal akokeby prekvapený, alebo zaskočený, možno niečo sa mu akokeby vybavilo z minulosti, s čím sa napríklad už dokázal vyrovnať, avšak neustále podnety môžu spôsobiť nečakaný krok vzad, čo napríklad v tom momente si určite neželal.



 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár