Bol som na veľmi dobrej a príjemnej turistike, a konečne som dorazil, síce už pred hodnou chvíľou domov. Bolo veľmi dobre, a na moje prekvapenie, a počudovanie, som postretol niekoľko ľudí, totiž to sa mi stáva celkom málo. Vždy som sa zamyslel nad tým napríklad, že ako to je možné, že teda je sobota, voľný deň, je krásne počasie, to je jedno v akom ročnom období sa nachádzame, práve pre túto zimu je ideálna taká krátka zimná prechádzka, menšia turistika, kde si človek oddýchne, vnímam to na sebe tú potrebu po náročnom strávenom týždni, ako mi to jednoducho dobre padne. 

A ako si všímam, tak proste veľmi málo ľudí to využíva, a toto praktizujem už niekoľko rokov, nehovorím, že je to extra bezpečný terén, ale predsa. Chcem sa teda teraz vyjadriť v jednej tematike, kde som sa začítal do jednej ankety.

Potešilo ma to, že teda auto mám konečne v poriadku, a dúfam, že nejaké väčšie výdavky mať nebudem. Nateraz sa pokúsim pridať do článku, sem do blogu môj komentár, čo som adresoval do jednej veľmi dobrej ankety, a je dosť možné, že sa ešte ku nej trochu vrátim, ak nie dnes, možno pozdejšie, ešte neviem celkom presne.

O čo teda ide, sa teda v krátkosti naozaj pokúsim vysvetliť v nasledujúcich riadkoch, ktoré som napísal ako môj diskusný príspevok do jednej ankety.

Vysvetlm ti to veľmi jednoducho. Písmo sv. je predovšetkým kniha vzťahov. To je niečo, čo na mojich blogoch alebo v takýchto fórach som vysvetlíl x krát, ale myslím si, že je potrebné to zdôrazniť, nakoľko veľa ľudí pri akejsi, nazvem to prvotnej charakteristike tejto posvätnej knihe to nemá celkom jasno v týchto pojmoch. Ďalej som si všimol ešte niekoľko súvislostí, ktoré teraz načrtnem. 

Ľudí napríklad, fascinuje význam knihy Zjavenia sv. apoštola Jána, pretože medzi veriacimi, alebo aj neveriacimi, ak sa čo i len okrajovo, trochu aspoň z akejsi prirodzeného záujmu zaujímajú o bibliu ako o knihu vzťahov je zaujímavá. Je paradox, že viacerí sa o inú knihu napríklad nezaujímajú. Nezaujímajú sa napríklad o teda iné knihy, ktoré sú veľmi významné aj  hľadiska napríklad histórie, napríklad biblickej archeológie, ale veľa ľudí celkom isto to vnímam ako paradox zaujíma len Zjavenia sv. apoštola Jána, ľudovo napísané ako Apokalypsa. Znie to samozrejme celkom exoticky, teda niet divu, že to človeka zaujme na prvé počutie.

Teraz by som chcel spomenúť čosi dlhšie, než obvykle zvyknem, ale nedá mi nespomenúť teda niekoľko súvislostí. A síce. Biblia priťahuje a rozdeľuje ľudí, tak ako to napísal istý filozof, rýchlo si nespomeniem jeho meno, on povedal doslovne... keby som vedel, že biblia bude viac ľudí rozdeľovať, ako spájať, nikdy by som nenapísal tú knihu. Už viem. Volal sa Oskar Wilde. Áno, teraz ma to napadlo. Ale ani nevie tento človek, ako hlboko sa mýli, to len preto, lebo to vníma celkom isto povrchne, bez akejkoľvej prejavenej viery.

Tu by som sa pristavil pri jeho výroku, pretože vieš.... každá kvalitná kniha, literatúra, ktorá svojím obsahom chce povedať aj čosi viac, než si myslíš, spôsobuje, že naozaj sa ľudia medzi sebou začnú rozdeľovať, v zmysle vyčleňovať. a tak, ako písmo sv ako také ľudí spája, bolo napísané pre nás, a našu spásu, pre naše poučenie, tak, ako ľudí zjednoducuje, tak, žiaľ, ľudí aj rozdeľuje. 

Záverom v krátkosti jeden postreh. Lenže ona nikoho nerozdeľuje. Omyl vo vysvetľovaní celkom určite, je to celkom isto nezmysel, proste chybná interpretácia. Za to si môžeme jedine sami, že to takto vnímame, pretože to takto pokrivene chceme vnímať. A celkom isto to, že pred nami, filozofi a podobne, vnímali za Božím slovom, bibliou všetko možné, zmes prírodných objavov, zmes fantázie, ktorá bola niekedy v protiklade s realitou, prázdne špekulovanie a filozofovanie, ktoré viac ľudí len nanešťastie rozdeľovalo, ako by malo pôsobiť presne opačne, ako spojivo, ktoré spája.

 Za jednak stále sa divím, a veľmi sa čudujem, že ľudia sa o písme bavia len v rovine akejsi senzácie, hľadanie proste skrytých závad, čo mi kde vadí, čo mi kde sedí, čo mi nesedí, čo si chcem prečítať, čo si nechcem prečítať, raz narazia na pojem apokalypsa, aha, to ma zaujme, lebo niečo o tomto som videl v nejakých amerických filmoch a podobne... Takto to nefunguje bratu....

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár