Púšťam sa opätovne do celkom komplikovanej, a pomerne nejasnej, dosť náročnej problematiky, v ktorom teda chcem načrtnúť možnosť, či môžu byť ľudské vzťahy obmedzujúce, do teda akej miery nás niečo môže alebo nemusí obmedzovať, ako sa možno primeraným spôsobom uchrániť od akýchsi vplyvov, ktoré môžu mať na nás dopad na určitú dobu a podobne.

Nemôže azda nikto z nás poprieť, že človek neustále stavia, buduje vzťahy, či už priamo, alebo nepriamo. A na druhej strane čím viac sme k niekomu akosi primknutí, tým horšie to bude do budúca, nakoľko nie je jednoduché niečo ukončiť akosi zo dńa na deň. to sa môže napríklad celkom isto stať aj na pracovisku, alebo v tom, kedy človek napríklad nepochopí dostatočne, že pokiaľ napríklad vykonával prácu, ktorá mu umožňovala istý pocit autority, osobnej bezpečnosti,  možno nedotknuteľnosti, celkom isto to zvedie ku predstave, že človek je vlastne dokonalý na tom poste, a nič ho nemôže vyviesť z miery, všetko má pod kontrolou, a on je naozaj najdokonalejší človek na svete. To súvisí aj so vzťahmi, kedy si myslíme, že nič dokonalejšieho okrem nás nemôže už ani na svete byť. 

Áno, človek má tendenciu napríklad si niečo zdokonaľovať po svojom, ale je otázka, či to platí aj všeobecne. A práve preto môže sa naskytnúť, že niečo, čo je vlastné pre nás, čo je niečo určujúce a definujúce, časom nás môže celkom isto obmedzovať, možno frustrovať, a budeme chcieť sa z toho všetkého azda vymaniť, a považujeme to za najlepší systém. Množstvo individualistov je zmätených, kedy sa musí niekomu, alebo niečomu napríklad prispôsobiť, čo i len možno myslením, a predstavuje to pre neho akúsi hrozbu, alebo obrovský problém, ktorého sa nevie zbaviť, a predsa o nič nejde. 

Práve preto aj v dejinách mnoho ľudí nepochopilo tieto vzťahy, a preto vznikali isté prúdy, ktoré hlásali akúsi voľnomyšlienkársku cestu, bez obmedzenia, avšak zabúdame na to, že jedine cesta obety vlastného pracovania na sebe samotnom, cesta odriekania, tkvie naozaj do cesty slobody, ktorú dosiahneme len tak, kedy splníme tieto parametre. Aj škola môže pôsobiť napríklad obmedzujúco, ak niekto napríklad myslením predbehol celú triedu, a môže sa na hodinách akosi nudiť, pretože on je v myslení naozaj niekde inde. Oveľa ďalej ako jeho rovesníci, a práve preto ho tie vzťahy jednoducho nebavia, a navyše, ako spomínam v nadpise, všetky tieto vzťahy naozaj môžu byť obmedzujúce, frustrujúce, keď sa človek cíti nenaplnený aj vtedy, keď navonok napríklad môže žiť usporiadaným fungujúcim životom.

Nechcem písať také tradičné zamyslenie, pretože ma to nepozýva k plnšiemu pochopeniu akejsi potrebe vytvoriť spoločenstvo okolo nás, ktoré na nás môže priamo alebo nepriamo vplývať. Chtiac nechtiac, každý z nás časom odhodí masku, a aj ten najväčší slušák, alebo inteligent sa môže celkom isto prejaviť ako hulvát. Teda máme tu akýsi extrém.

Človek začiatkom síce sa snaží byť tým, čím je. Možno nevedie akýsi záhaľčivý spôsob života, ktorý predovšetkým tkvie v jeho osobnom myslení, pretože myslenie je cesta dopredu, napredovania. Ide si svojou vlastnou cestou, ktorú si vytýčil, a samozrejme na tejto ceste spoznáva mnohých, ktorí možno môžu byť pre neho jednak požehnaním, alebo naopak vytvorenie prekážok takých, ktoré je potrebné urýchlene sa zbaviť.

Záverom vyjadrím ešte toľko, že teda je zaujímavé, že človek niekedy premýšľa nad takými vecami, ktoré by mal odmietnuť hneď, ako ho napadnú ale odmietne také požiadavky, ponuky, ktoré naozaj stoja na uváženie. Práve toto môže pôsobiť ako akési citové a duchovné odlúčenie a pretrhnutie pút s niekým, s kým to azda má význam, ale na tú dobu si to nevie dobre predstaviť. Koľkokrát človek má pocit, že sa ocitol na nesprávnom mieste, ale možno miera akejsi hanby, osobného priznaného neúspechu, ukázanie sa pred ostatnými a podobne nás vedie k tomu, že musíme v niečom akosi pokračovať, pretože cesta nazad akosi nevedie. A ak vedie cesta nazad, obyčajne je to cesta hanby, možno osobného poníženia, z ktorého sa človek môže celkom isto dlho spamätávať,  a nemusí mať dobré výhliadky do budúcnosti, ktoré by mohli túto situáciu možno trochu vylepšiť a podobne. 

 

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár