Otázka aj pre tento sobotný večerný článok je pomerne jednoduchá, a vyplýva z úvodnej rečníckej otázky na zamyslenie, ktorá teda znie takto. Dokáže jeden človek zmeniť celý svet?

Akurát, znenazdajky, som započul z vedľajšej izby, pomaly sa aj tak chystám spať, celkom pekný deň dnes bol, a bral som to teraz vyslovene ako nejakú sobotnú inšpiráciu práve k písaniu tohoto článku, kde v rádiu som započul peknú pieseň od našej interprétky, kde sa spomína, citujem "dnes sa mi nechce nič. " Aj na popud tejto pesničky, by som teda rád prepojil môj článok, v ktorom si kladiem rečnícku otázku z konca prvého odstavca, o ktorú prepojím výrokom z tejto práve spomínanej piesni. O čo teda ide.

Áno, dnes sa mi nechce naozaj nič. Položme si jednoduchú otázku teraz, a síce. Koľko krát sme si to azda v tento deň, veľmi sparný, letný povedali. Naozaj dnes je veľmi horúci deň, a naozaj sa mi chcelo po týždni len oddychovať, aj keď to takto nevnímam, lebo nemám veľmi rád akúsi nečinnosť, kde sa niekedy strácam v plnení povinností. Mnohí majú napríklad radi, kedy uprostred plnenia svojich, celkom isto bezodkladných povinností sa vyskytne znenazdajky napríklad taká situácia, kedy niečo už nemusia, kedy si naozaj povedia, ako v tejto piesni, že dnes sa mi nechce nič.

Je mnoho dobrých, alebo skvelých nápadov, ktoré celkom isto stoja za povšimnutie, stoja za celkom primeranú podporu, za dobrú odozvu. Je to niečo, čo človeku dodá naozaj inšpiráciu, ak nie k priamemu konaniu, aspoň ku konaniu, ktoré má k tomu najbližšie, a je azda akýmsi paralelným článkom toho dobra, ktoré z toho vychádza. A práve preto je to dobré, pretože človek môže teda ďalej jednak na sebe, a jednak na tom svojom nazvem to projekte pracovať, aby predsa prišiel k nejakému dobrému výsledku.

Niekedy sa jej dostane viac, niekedy menej, a inokedy vôbec. Podpora preto v tejto jej najrozličnejšej a najrozmanitejšej forme, podobe, či vyjadrení, je teda celkom isto vždy akýmsi pozitívnym stimulom, ktorý teda celkom prirodzene prichádza zvonka. Prichádza zvonka, aby vstúpila kdesi dovnútra, aby niečo vyplnila. A práve preto prichádza, aby čosi nahradila, pretože niečo odchádza, po čom ostalo akési prázdne miesto. Nevstupuje však ako čosi, čo potrebuje vyplniť prázdnotu čohosi, čo sa považuje za vyprahnutosť, ale ona prichádza, aby doplnila a osviežila a podporila to, čo predbieha, čo sa možno ešte má ukončiť akosi, kde sa cíti, že ešte sa niečo neuzatvorilo, a je potrebné to primeraným a dôstojným spôsobom ukončiť. Čo je teda akési úspešné, čo je dobré, správne, čo je ľudské. To je zmysel, a tu sa nachádza zmysel našej ľudskej spolupráce, kde človek potrebuje podporu. Ale nie preto, lebo niečo nevie, a potrebuje odstrániť akosi našu nesamostatnosť, alebo azda neschopnosť čosi napraviť alebo dať do pôvodného stavu, ak sa niečo dá.

Avšak problém je ten, že tej podpory sa azda ani nedočkajú, ba naopak, ešte máme pocit, že nás niekto ohovára, znevažuje, že si niečo zlého myslí na nás, a o nás. Že máme nejaký nápad, ktorý sa komusi nepáči, azda pre našu šarmantnosť, pre náš akýsi vyšší intelekt, pre možno akýsi neopakovateľný príklad, nazvem to charizmy.

Záverom by som ešte napísal azda toľkoto. Ak niekto teda azda naozaj oplýva týmito vlastnosťami, ktoré som opisoval v tomto predchádzajúcom dlhšom odstavci, dokáže teda takýto typ človeka zmeniť svet? Dokáže ho v niečom pozitívne stimulovať, nasmerovať, dokáže proste čosi...? A bude sa o to primerane snažiť?

 Blog
Komentuj
 fotka
kokot1  15. 6. 2019 22:20
Jeden clovek Svet nezmeni. Pozri sa na osud Jezisa Krista Spasitelskeho, ze ako on skoncil, ked sa snazil presvedcit psychiatrov, ze on je bozi syn.
 fotka
vreskot000  15. 6. 2019 22:24
dá sa všetko. ako sa hovorí len treba chcieť. a ked si 5 milionov ludí v tejto krajine povie, že sa nezmení nič, skončíme naozaj ako krajina tretieho sveta /nechcem politikárčiť. a druhá vec. mýliš sa! dokáže človek zmeniť svet. pretože svet tvoríš ty so svojou jedinečnou hodnotou. Ale pokiaľ budeme nariekať za obrazovkou počitača, tabletu, notebooku, nedokážeš naozaj nič. Raz som opisoval, ako najslávnejší basketbalista dostal slovnú nakladačku, že z neho nebude nič, ako po tréningu, alebo zápase sa zatvoril do svojej izby a plakal, a ako na neho nemá 6 miliárd ľudí, lebo on je práve ten najlepší. On je najlepší práve preto, lebo mu predpovedalo neúspech, voči ktorémusa vzoprel
Napíš svoj komentár