Dosť som sa aj ja prekvapil, ako mi mohlo napadnúť napísať článok v spojitosti s pozeraním relácie o automobiloch, práve keď testovali toho času novú škodu superb. Ono to je pravda, že všetko nové, je pekné, keď to nie je ešte akože celkom opozerané. Dnes napríklad doobeda som v rámci oddychu bol pozrieť v predajni Opel, kde som mal možnosť vyskúšať si niektoré vozidlá. Celkom sa mi to páčilo, a naozaj je vidieť, že žijeme predsa len roku 2019, teda automobilky sa snažia už takmer v ničom nezaostávať za konkurenciou, väčšinou v tom drahšom prevedení. To som si uvedomil, keď som sedel v aute, ktoré by som si nechcel síce nikdy kúpiť, ani ma to neláka, ale čo ma oslovilo, bola novota interiéru, exteriéru, a všetko čo s tým môže súvisieť. 

Pozerám teraz jeden videotest, recenziu na jeden automobil, kde sa autor videa zmienil, ja to rád pozerám, všeličo sa dozviem, že komfortný podvozok nie je dobrý na bežné cesty, zvlášť kde je nerovnosť povrchu. Pokúsim sa na to pozrieť očami občianskej výchovy, etickej výchovy, výchovy k dobru, čo ale v prvom rade som obsiahol na hodinách náboženstva. Čo chcem tým povedať.

Majú  zmysel naše nedokonalosti? AK by som nadviazal na test, prečo by teda niekto používal komfortný podvozok na nerovné cesty? Skúsim to teda preklenúť do duchovnej roviny.

Keď sa poviem slovo komfort, každému napadne hneď akási exkluzivita, ktorá výnimočne prekračuje štandartné prevedenie v rozličných oblastiach života. Ľudia sú už príliš rozmaznaní, a zabudli, v akej pozícii sa nachádzali pred časom, čo im ešte v bohate stačilo donedávna, a to, čo im stačilo, im v súčasnosti už jednoducho nestačí. Chceme sa prispôsobiť trendu. Už nehľadíme na akúsi funkčnosť materiálu, jeho kvalitatívne vlastnosti, jeho odolnosť voči čomusi, čo prekračuje normu v niečom, ale hľadíme už predovšetkým, aký to bude mať vonkajší efekt bez toho, aby se hľadali ako spomínam na kvalitu materiálu, na jeho prevedenie, na jeho celkové fungovanie, ktoré má mať určitú dobu, kde za účelom používania majú byť v štandarte zachované všetko potrebné vlastnosti daného produktu. Či sa to niekedy dá, alebo nedá, o tom svedčí kvalita spracovania, ktorá sa celkom isto premietne do výslednej ceny, a je jedno, aký materiál, produkt máme záujem.

A keď narazíme na niečo, čo síce môže byť stokrát efektívnejšie, ale je to nemoderné, už to považujeme za čosi, čo zaspalo dobu. Za čosi, čo je nedokonalé, a nedávame tomu zmysel. Väčšinou staré veci, ale celkom ešte plne funkčné bezozmyslu sa snažíme nahradiť čímsi novým a moderným, len preto, lebo to je normálne u druhých, a bude to normálne aj u nás.

Práve v tomto jednoduchom príklade, naša nedokonalosť spočíva v tom, že my v podstate ani sami nevieme dobre, že čím sme, čo chceme, čo všetko má spĺňať naše požiadavky na kvalitu. Pod pojmom najkvalitnejšie si predstavujeme strop kvality, nad ktorým sa už nenachádza nič. Dá sa to ale?

Až príde konkurencia, ktorá rovnakými parametrami, lacnejšou cenou, množstvom daného tovaru možno aj v rovnakej kvalite nás bude naozaj nepríjemne šokovať, a tým pádom priamo či nepriamo zakryjú svoje nedokonalosti, ktoré budú veľmi šikovne nahradené marketingovými úspešnými ťahmi, kde budú zvyšovať objem svojej produkcie. V obchodnej konkurencii nič nezvyčané, s čím by nezápasili všetci obchodníci.

Záverom vyjadrím jedno. Nie je chyba, že máme nedokonalé čosi v sebe, ide o to, či dokážeme dokonale vyčerpať možnosti práve z toho, čo máme pred sebou, a nebudeme rozmýšľať nad tým, či má zmysel púšťať sa do niečoho, čo možno spočiatku kategoricky vylučujeme ako nemožnú a nepotrebnú vec. Toľko som ešte chcel k tomuto povedať. 



 Blog
Komentuj
 fotka
patrixo  3. 7. 2019 17:38
nemaju
Napíš svoj komentár