Keďže mám naozaj dostatok času, aby som sa povenoval súčasne niekoľkým témam, posnažím sa využiť túto príležitosť na to, aby som pridal druhý článok, azda toho bude viac na túto tému, a síce, či je potrebné myslieť si, že som hodnotný v očiach druhých. O čo konkrétne teda ide, čo mám na mysli, ako to myslím sa pokúsim vyjadriť v týchto riadkoch.

Dobre vieme možno všetci, že azda najhorším kritériom pre osobný, individuálny, kariérny a neviem ešte aký rast osobnosti by sme mohli vymenovať, či už sme v škole, alebo na pracovisku, niekde v kolektíve, spoločnosti, tam kde sa pohybujeme a podobne je nedostatok sebavedomia, a druhý extrém je ten istý len v opačnom poradí, a síce dostatok sebavedomia, nejaké prílišné osobné angažovanie, niečo, čo je proste v nás, ale je to nemiestne prehnané, ktoré proste nie je akosi trvalo udržateľné, a celkovo to vytvára osobne zlý dojem o nás samých, keď sa pohybujeme v nejakej spoločnosti, niekde v škole, na pracovisku.

Ako by som to teda napísal. Napríklad sa to prejavuje v absencii dochádzky, teda niečo, čo do toho času nebolo prirodzené, alebo pomalou činnosťou, slabými predvedenými výkonmi, pracovnými, študijnými, málo nášho osobného nasadenia, možno až prejavením nechuti do práce, ktorú inak v čase predtým sme považovali, nepreháňam, keď to vyslovím slovami, náplň nášho života, to, čo je teda stredobodom a stredom toho, čo konáme.

To všetko čo som práve v predchádzajúcich troch odstavcoch vymenoval môže spôsobiť napríklad stratu záujmu o našu osobu. Človeka naozaj môže mrzieť, že napriek maximálne vynaloženému úsilu, sa deje v podstate pravý opak. Dobrí ľudia sú zaznávaní, vytýkajú sa im aj tie najmenšie chyby, alebo previnenia, ktoré v podstate chybami ani nie sú, a sú celkom ľahko prehliadnuteľné, vďaka ich nasadeniu, vďaka tomu, že vedia spraviť akúsi korekciu presne tam, kde to potrebné je. To všetko môže sa zdať, že naozaj je potrebné myslieť, si, že som hodnotný v očiach druhých, a prejavuje sa to v nejakej práci, kde od nás sa očakáva napríklad niečo špeciálne, to, čo sa neočakáva napríklad hierarchicky nižších pracovníkoch a podobne.

Môže toto napríklad znamenať akúsi stratu sebaidentifikácie, to, že človek sa neustále musí akokeby pýtať na nejaký názor, či som niečo dobré spravil, či sa nedalo vykonať niečo ešte lepšie.

Dobre vieme, že v marketingovom prostredí, ako som to zažil v jednej mojej predchádzajúcej práci cieľom tej práce bolo neustále zvyšovať svoju osobnú efektivitu, teda by som to v skratke označil ako činnosť, účinnosť mojich vložených zdrojov do daného procesu, a aký mám ja z toho úžitok. Teda to čo investujem v podstate, aby sa mi to vrátilo. To, do čoho investujem, aby som si to vedel zhodnotiť, a nie naopak, aby sa mi môj vklad nijako neznehodnotil.

Toto môžeme aplikovať aj do ľudských vzťahov, kedy je potrebné možno vyhnúť sa takým ľuďom kde vieme, že naše vynaložené úsilie, a možno sa v teto tematike ešte k tomuto vrátim v niektorom mojom článku, proste sa nám nejako vráti. či sa to vráti po finančnej stránke, ale najmä po morálnej, pretože dobre vieme, že predsa peniaze nie sú všetko, a keď je človek nešťastný z nejakého dôvodu, záchrana jeho duchovného, duševného zdravia, teda mimo toho telesného nespočíva v nejakom hmotnom zabezpečení, keď viem, že niečo veľmi dôležité a významné mi predsa odchádza pomedzi prsty, a ja si neviem s tým rady ,a neviem za to nájsť adekvátnu hodnotu.

Záverom tohoto článku by som povedal toľko, že na to, aby človek nestratil akúsi sebaidentitu, osobnú identitu, že proste toto som ja, napriek tomu, že možno niečo pokazím, ešte to neznamená, že ten daný človek, ktorý nám nieje napríklad sympatický z nejakého osobného dôvodu, patrí na to najposlednejšie miesto v spoločnosti, hoci viacerých azda zo zlomyseľnosti nie jeden z nás by si želal presne toto čo som napísal. Nech sa vám darí.

 Blog
Komentuj
 fotka
nerwous15  19. 2. 2020 10:48
Viac by ma zaujimalo ci si o sebe myslis, ze si hodnotny v ociach druhych a ci tuzis po tom..
tiez preco si si vybral tuto temu? Raz si spominal, ze tvoje clanky niekomu pomohli a asi to bol prijemny pocit, tak ti chyba a chces ho zazit znova?
 fotka
vreskot000  19. 2. 2020 10:54
@nerwous15 nie, ja mám rád písanie, a teda píšem moje pocity, s ktorými sa nemusíš stotožniť. prečo si myslíš, že mi chýba nejaký pocit, že som pomohol niekomu mojimi článkami, áno dostal som veľa odoziev do TS, nie takto verejne. robím to preto, lebo to robiť chcem ako moju voľnočasovú aktivitu, aby som nebol zaneprázdnený len mojimi povinnosťami, a aby som mal na zreteľi, že duchovné hodnoty a v vnútorný svet je minimálne rovnako dôležitý, ako zarábať peniaze (vlastnou hlavou ) vieš. ono poviem ti takto. možno zopár z vás si myslí, na čo to je dobré ( moje články) ale mnoho mnoho ktorí ti to nepovedia priamo oceňujú, že niekto zmýšľa "ľudovo", a snaží sa byť pri tých so svojimi myšlienkami ,ktorí to možno potrebujú, ako som to zažil aj v osobnom a reálnom živote naozaj nespočetne veľa krát. Preto povyšujem duchovné vnímanie na oveľa vyššiu úroveň, aj skrz moju vieru prežívanú na to, aby sme sa správali k sebe ako ľudia, ktorých niečo viac spája. asi toľko.
 fotka
nerwous15  25. 2. 2020 21:15
Opak je pravdou, ty sa nestotoznujes z nazormy druhych, co je horsie odmietas ich
 fotka
nerwous15  25. 2. 2020 21:28
Hovoris ze si mnohi hovoria naco tie clanky.. opravim ta, hovorime si preco ich tak zlozito pises, tak nezrozumitelne, je to tazke na citanie (a presne to ti raz pisala jedna osoba v komente)
Napíš svoj komentár