V posledne pridanom článku keď som písal šiesty diel ešte niekedy koncom minulého roka som spomenul začiatkom, že pravdepodobne ešte som s touto myšlienkou neskončil, a preto sa ku nej opätovne ešte vraciam.

Aby som šiel na jadro veci hneď od začiatku, povedal by som asi toľkoto.

Mnohí nemáme názor na bežné veci, ktoré sa dejú okolo nás. prejavuje sa to akýmsi zvláštnym mlčaním práve vtedy, kedy by sme mali prehovoriť.

V minulosti, pomerne nedávnej by som tak povedal, sa mi stala celkom nepríjemná udalosť, ke som na vlastnej koži pocítil, že toto nie je cesta pre mňa, a že mnohí ľudia ma sklamali. Mnohí ľudia ma sklamali, až natoľko, že som úplne musel zmeniť smer môjho akéhosi nasmerovania, musel som vyslovene zmeniť kompletne moje myslenie, práve preto, aby som sa osobnostne kdesi posunul, aby som nezostal na jednom mieste, aby proste som bol tým, kým som,  a aby som predsa len sa pokúsil zachovať svoju identitu, aby som ju celkom nestratil, práve vprostred všetkých tých nepríjemností, nepríjemných skúseností, ktoré som toho času zažil.

Ale celkovo musím s odstupom času povedať,že slúžilo to predovšetkým k tomu, aby som si otvoril oči, že nie všetko, čo niekto povie je dobré, a ty to musíš prijať. Že nie každý ti chce dobre, že medzi nami naozaj existujú veľmi hnusní ľudia, ktorí to proste majú v sebe, a jednoducho sa oni nezmenia nikdy. To, čo človek akosi s elánom plánuje dobre zaviesť tam, kde vládne možno rozdelenie, tam, kde to je akési naštrbené, obyčajne sa to otočí proti tebe.

Práve preto je dobré, kedy človek sám v sebe, individuálne zmení pohľad na svet, a nebude so všetkým súhlasiť. 

Nemôžeme predsa všetko meniť len so súhlasom kohosi, kto nám dá akúsi pečiatku na to, že sa to môže teraz. So všetkým sa predsa súhlasiť ako tak nedá, a kto takto koná, ten ide jednak proti svojmu vlastnému presvedčeniu a potvrdzujúc tým svoju osobnú ľudskú neschopnosť, kde môže zlyhať možno v základných otázkach, v ktorých si nevie rady. Možno práve tá osobná neschopnosť sa ozvať, od niekoho sa takto akosi odstrihnúť vyvoláva v človeku akúsi falošnú istotu, že je teda lepšie kráčať s davom, hoci aj s nezmyslenými požiadavkami, ako keby som mal vystúpiť z toho radu, a sám individuálne sa do niečoho pustiť.

Dobre to opísal Pán v evanjeliu, kde spomína, že syn sa postaví voči svojmu otcovi a dcéra proti matke, a ďalej v biblii Ježiš spomína, že všetci vás budú nenávidieť pre moje meno, ale len ten, kto vytrvá, sa zachráni.

Presne to sa deje dnes, a práve aj na základe tejto udalosti je potrebné meniť pohľad na svet a spoločnosť. Dnes sa mnohí chcú kadekomu zapáčiť. Prejavuje sa to napríklad tak, že teda mnohí opakujú nejaké zvláštnosti a spôsoby, čo kdesi odpozorovali od niekoho. 

Záverom poviem teda ešte v krátkosti. Niekomu poslúži na tento fakt dobrý priateľ, niekto odpozoruje niektoré vlastnosti napríklad práve na svojom akomsi pomyslenom, alebo reálne existujúcom nepriateľovi, a on sa chce z toho všetkého poučiť, chce sa kdesi posunúť, pretože vie, že momentálny status, osobný, alebo aj ten spoločenský, ktorý možno aktuálne teraz požíva, mu predsa len nevyhovuje, cíti sa možno akýsi duchovne, duševne, osobnostne, mentálne prázdny, indisponovaný, vplyvom toho všetkého naozaj akosi dočasne neschopný vyvíjať normálnu duševnú alebo inú aktivitu, ktorá by práve zaznamenala rozvoj jeho osobnosti po všetkých stránkach, ako si vieme teda predstaviť, čo človeka práveže má viesť k akémusi plnohodnotnému prežitiu tohoto života, aj keď on to možno tak nevidí, ako to naozaj je.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár