Dostávam sa do momentu, kedy by som rád napísal piaty článok v poradí s touto tematikou. Pred malou chvíľou som absolvoval kávu v krásnej kaviarni, a vozil som sa v novom eskovom mercedese. Ak ho porovnám so sedmičkou, je to približne na jednej úrovni, povedal by som, že rozdiel medzi nimi vlastne vôbec nevidím, azda odborníci v automobilovom priemysle so zameraním sa na tieto konkrétne značky by vedeli o tomto isto povedať trochu odbornejší pohľad. Každopádne som mimoriadne prekvapený, a veľmi potešený, pretože v súčasnosti som naozaj zavalený pracovnými povinnosťami, ktoré v podstate nepočkajú. Ale aj to je celkom pre mňa akési prirodzené, pretože to vnímam proste tak, že toto jednoducho musí byť.

Mnohí proste majú radi len to, kedy si niečo užívajú. To je normálne, a patrí to k životu. Lenže mierne nie normálne a nie dobré a žiadúce je to vtedy, kedy človek za málo peňazí chce veľa muziky. Alebo inými slovami, že nechcem nič veľmi vynaložiť nato, aby som sa mal možno ešte lepšie, ako sa mám doteraz, poprípade v situácii, ktorú môžem akosi zmeniť možno k lepšiemu, ale nič pre to akutálne nespravím. a takto tým v podstate nezískame vôbec nič. Nikde sa nepohneme, človek takto zmýšľajúci v podstate ostáva takpoviediac na jednej a tej istej mentálnej úrovni, ba dokonca niekto v danom momente môže zaznamenať prudký pokles svojej úrovne. Možno sa ocitne možno ešte nižšie, než by očakával. Ako je to možné?

je to možné práve tým spôsobom, a to je paradox, že miesto to, aby na sebe pracoval a využil teda všetky dostupné metódy a prostriedky, uvažuje o tom, skade niekto má na niečo, čo konkrétne má. Ja mám veľmi rád proste takéto situácie, kedy som niečím motivovaný, kedy môžem pracovať napríklad aj konkrétne ak mám uviesť v mojej aktuálnej profesii na dá sa povedať sto percent, možno aj viac, a zaslúžené ovocie príde možno trochu neskôr, ale predsa príde.

Problémom nás viacerých je ten, že človek očakáva to ovocie z danej práce a podobne akosi hneď. Lenže niekedy to funfuje práveže na opačnom princípe, že človek proste je niekedy, ako keby tak to nazvem podrobený akejsi skúške, v ktorej by sa teda malo ukázať, ako v nej vlastne obstojí. Ako obstojí osobnostne, ako obstojí v danej situácii, kedy naozaj možno by mal ukázať svoju pravú tvár, a nemať voči niekomu predsudky, poprípade nehrať pred svetom akési divadlo, predstavenie, ktoré sa chtiac nechtiac raz musí skončiť.

A práve tu ide o to, že človek niekedy, a to je paradox, zažíva pomerne viac toho menej dobrého, ako dobrého. Zámerne sa vyhýbam slovu zlého, čo v podstate je niečo ako antonymum oproti slovu dobrého, pretože je potom ťažko rozlúštiť tú hádanku, že teda ako je možné, že všetko zlé je na niečo dobré. Naozaj teda je pravdivý výrok, že všetko zlé je na niečo dobré? ak potom všetko zlé je na niečo dobré, potom to zlo v podstate ani nie je zlom, ale čímsi iným. 

Zlo teda samo o sebe nikdy nemôže slúžiť na niečo dobré, pretože je to nemožné. To kategoricky odmietam, napriek tomu, že mi to známe staré príslovie toto zdôrazňuje. Na základe istých skúsenosti je možné dôjsť k poznaniu, že keď postupne zistím aj odvrátenú stranu a tvár čohosi, čo som možno nemal v pláne dobre poznať, mám možnosť si vybrať medzi dvoma možnosťami, a teda na základe empirického poznania volím dobro a zavrhujem zlo. 

Práve v tomto momente by som chcel povedať, že tam, kde je dostatok dobra a lásky, tam sa dá celkom ľahko potlačiť zlo a všetko negatívne, pretože v harmonicky vyrovnanom človeku niečo také nemá priestor.

Možno zachádzam príliš filozoficky do tejto zvláštnej a mentálne ťažšej problematiky, ale práve preto nie je clekom príjemné, nie je to automatické, ako teda spomínam v samotnom nadpise tohoto blogu, že teda nie je celkom jednoduché povzniesť sa nad možnými negatívami.

Záverom by som chcel týmto posledným odstavcom ešte čosi predsa chcel opomenúť. Negatívum je niečo, čo ťa odpútava a znemožňuje prístup k niečomu dobrému, z ktorého by som predovšetkým mal mať radosť. Ak to prekleniem do duchovnej roviny, jedná sa o to, že práve to zlé, je nedostatok dobra. Tam kde dobro má absenciu, tam nastupuje zlo, pretože zlo nie je nikdy rovnocenné, ani nikdy nebolo s dobrom v doslovnom chápaní týchto pojmov.

 Blog
Komentuj
 fotka
nerwous15  31. 8. 2019 11:16
Mozno by bolo nacase pozriet sa na seba aj s tych negativnych uhlov pohladu a skritizovat svoje vlastne myslienkove pochody

Uvedomit si, ze za clankami ktore tu rozpisujes sa schovava problematika ktoru tymto sposobom oddialujes (je dolezite zdoraznit slovo oddialovanie, lebo toto nieje riesenie) a preto identifikuj svoj problem a čeľ mu ako chlap
 fotka
nerwous15  31. 8. 2019 11:19
A tiez ma mozes bloknut, co pravdepodobne urobis.. chapem to, kritika je svina a zvlast, ak je to osobne, ale to nevadi.. jedine dolezite v tomto celom je to, ze v hlave ti utkvie skutocnost, ze "co ak mal ten zatrpknuty zasran pravdu?" A to je ten prvy krok
 fotka
vreskot000  31. 8. 2019 13:05
@nerwous15 nie nebloknem ta prečo by som to spravil. každý si môže vyjadriť svoj názor, a pramalo koho som tu blokol. ako 32 ročný muž mi nie je métou niekoho blokovať na tínedžerskom portáli, aj ked su tu aj starší uživatelia. jasne že môžeš mať pravdu. a druhá vec. aj ked sa nestotožníš s tým čo som napísal, píšem to čo ma zaujalo. ja som si článok moj prečítal, a píšem všeobecne, pretože konkrétne písať je o tom, že to píšem len t mojho pohľadu. a dostal som niekolko správ, kde mi viacerí písali, ako im moje blogy pomohli. za to, že to akože neskopirujem do komentu, aby to každý videl, ešte neznamená, že to nemá odozvu. ked sa ti to nepači, to je tvoja vec starký
 fotka
nerwous15  31. 8. 2019 19:15
Dokazom toho je hodnotenie tvojich clankov.. mas viac clankov nez hviezdiciek
Napíš svoj komentár