Pridám postune ešte ďalší článok na túto tematiku, nakoľko v prvom mojom tematicky ladenom článku som pridal akýsi úvod do problematiky, ktorú načrtnem v tomto článku. Je dobré a veľmi oceňujem naozaj čítať duchovne ladené články, kde človek nie len na podobnom periodiku si vyjadrí svoj názor, ale tiež podoprie ho na reálnej skúsenosti, ktorú už kedysi načerpal, a teda vie, že hovorí z vlastnej skúsenosti, a nie sú to nejaké výmysly.

Na toto by som upriamil pozornosť, pretože nie jednoznačne to tak vyzerá. A viacerým v tomto naozaj chýbajú skúsenosti.

Raz som pozeral na internete na jutube akési duchovné nevysvetliteľné zážitky, ktoré sa udiali ľuďom. Ja dávam dôraz na to, či človek je úprimný, pretože naozaj je pravda, že klamára sa dá celkom ľahko nachytať na vlastných chybách a dosť ľahko odhaliť a prekuknúť. Dobre vieme, že aj keď napríklad kupujeme nejaký tovar, máme predsa pri kúpe niektoré doklady, ktoré sú celkom isto potrebné, napríklad záručný list, ktorým môžeme teda našu prípadnú nespokojnosť reklamovať u dotyčného, kde sme požadovaný tovar naozaj kúpili. Je dobré spomenúť, že samozrejme nie je dobré dopodrobna sa niečím zaoberať, a človek si má zachovať akýsi primeraný zdravý rozum, zdravý nadhľad nad akousi vecou. To všetko preto, aby sme naozaj aj vnútorne neboli akísi vyčerpaní.

Keď to človek nemá, keď sa v niečom nepoistí, keď do niečoho ide bez rozumu, tak samozrejme, dobre vie taký predávajúci, čo za kupca má pred sebou, a to sa samozrejme môže celkom isto udiať aj pri iných či už závažnejších, alebo menej závažnejších udalostiach. Väčšinou niekto to uzavrie, a že aj tak o nič nejde, v podstate sa nič nestalo, mal si ten doytčný kupujúci dobre preštudovať obchodné podmienky, ale povedzte mi, ako si môžete prečítať presne, podrobne pred kúpou akýsi papier, ktorý je napísaný dobre že nie neviem akými mikrometrickým písmom, kde nemáte šancu pochopiť mnohé súvislosti, ktoré sa ešte potrebujeme opýtať, ale nevieme v tom momente proste reagovať.

A tu sa dostávame do bodu, kedy prahneme za materializmom, za materialistickými výdobytkami, a tie sami, tie samotné napokon potvrdzujú, že to nie je jediné, o čo sa máme v živote snažiť. Je mi celkom pochopiteľné, že človek potrebuje z materializmu predovšetkým vyžiť, a nechcem hovoriť extrémy, pretože jesť sa musí, človek musí bývať. Ale potrebujeme z domu vytvoriť domov, a zo surovím potrebujeme vyrobiť jedlo. Samé o sebe suroviny ako také sa nedajú jesť, pokiaľ to nespracujeme. Samozrejme mohol by som menovať ešte ďalšie faktory, ktoré sú potrebné, nevyhnuté, pre fungovanie akéhosi systému, ktorý je potrebné v určitých medziach dodržiavať.

A práve kedy toto človek nebude dodržiavať, tak potom sa celkom isto môže stať to, že práve vtedy ako spomínam v nadpise, bude pociťovať duchovnú opustenosť a duševnú prázdnotu. Nie je samozrejme vylúčená ani skutočnosť, že keď človek bude robiť trebárs opak, že sa niečo takéto nemôže stať. Práve toto by som nazval tajomstvom duchovného života, kedy naozaj si musíme uvedomiť, že nie všetkého sme schopní.

Záverom ešte spomeniem niekoľko myšlienok. Kedy na jednej strane naozaj bude mať všetko, aj keď otázka je, že čo je to mať všetko. To je tiež nie ľahko definovateľné, že teda čo je to mať všetko, pretože pre každého to znamená čosi inšie a odlišné. Každý predsa požaduje čosi v akejsi kvalite, a dobre je dovtedy, kedy človek niečo má, niečo má také, na čo sa dá naozaj spoľahnúť, kedy môže cítiť isté zázemie a oporu, také, čo možno inde nenájde.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár