V poslednom blogu s touto tematikou, s týmto názvom, som sa pomýlil v číslovaní, ale hádam to nebude až tak vadiť, prekážať, a teda rozhodol som sa, že pridám blog v tento nedeľný večer na jednu tematiku. Keďže píšem z tabletu, potreboval som si z neho odfotiť môj napísaný komentár, pretože dosť ťažko a neefektívne sa mi preklikávajú internetové záložky. Toto ale samozrejme vnímam ešte ako ten najmenší problém, to ma až tak netrápi.

Dnes v nedeľu opätovne sa mi už začal pracovný čas, ale chcem využiť tento čas, ktorý mám, aby som pridal ďalšie moje krátke zamyslenie. O čo teda ide sa pokúsim nateraz vysvetliť v nasledujúcich riadkoch.

To len na margo toho, že študuješ filozofiu a nie teológiu... Tá totiž svojim obsahom a povahou štúdia nie je pre každého, pozri. Ja som študoval analytickú chémiu a potom teológiu. Chcem len na okraj pripomenúť, že v žiadnom prípade, to čo chcem teraz napísať sa nechválim ani nič podobné, len proste opíšem teraz v krátkosti moje myšlienky a pripomienky, kde sa budem snažiť vyjadriť sa stručne, ale predovšetkým pravdivo a bez akéhokoľvek naznačenia prípadne, aby to nevyznelo ako nejaký prvok sentimentalizmu a podobne. To nemám teda v najmenšom úmysle. Čo teda chcem ti napísať a zdôrazniť.

Ale chcem ti to povedať, že viem skĺbiť aj jedno aj druhé. A ten článok od blogera.jediný koncept Boha, a podobne, vieš, presne, tu končí celé kresťanstvo ( z pohľadu ateistu mám na mysli samozrejme) ktorý z biblie sa pokúša akosi pretvoriť na druh vedecko fantastickej literatúry. Ďalej. Bez svetla viery... Čo je veľká vzácnosť nevieš pochopiť z kresťanstva nič.  Azda ak budeš starý, ale na to by som sa vôbec nechcel spoliehať, lebo to nemá význam...

Druhá vec. Mne je jedno ako mňa vnímaš, lebo ja z teba nežijem, a teda pravdepodobne je to vzájomné. Ale vieš. Vyjadrovať sa k biblickým témam, odborne alebo laicky, zo záujmu, alebo neviem presne akú konkrétnu máš motiváciu... A zaoberať sa, ktorý komcept Boha mi dáva zmysel, poprípade nezmysel... Ešte raz by som chcel zdôrazniť teda...

Bez viery ti nedáva ohľadom štúdia posvätných textov biblie, pretože tie texty sú posvätné, a pochádzaju od inšpirácie z Ducha Svätého. A ďalej. Pokiaľ tomu neveríš, podľa mňa len takto zbytočne strácaš drahocenný čas. To od teba nik nežiada, ani veriaci, ani ateista, ani nejaký pochybujúci, alebo naopak hľadajúci, neviem presne celkom určiť, do ktorej kategórie sa radíš týmto svojím postojom ty osobne...

Ako som kedysi povedal. Biblia je veľmi zaujímavá pre dva typy ľudí. Prvý typ je kresťan, alebo aj ateista, ktorý nejakým spôsobom hľadá Boha a snaží sa takto dospieť k nejakému záveru, hľadá Boha, a chápe, že božie slovo, biblia, je živé, účinné, slúži na poučenie, na spásu a celkovo z kresťanského hľadiska na duchovný rozvoj.

A druhý typ teda je presne opačný, taký, ktorý absolútne komplexne nepochopil, o čo ide v štúdiu písma svätého ako celku. Je to vedecký typ, ktorý z písma svätého robí obyčajnú knihu akéhosi zemepisu, geografie, histórie, filozofie, hoci nepopieram, že toto všetko sa tam celkom určite aj nachádza... Je to nutnosť na pochopenie posvätného textu ako celku...

Proste vnímaš to hocijako, ale toto v nijakom prípade nemôžem definovať ako cieľ. To nie je dejepis, kde sa máš naučiť isté historické fakty a podobne. Biblia, Písmo sväté je predovšetkým kniha vzťahov, a biblikum je vedný odbor, ktorý sa študuje na vysokej škole, a je to pomerne náročný predmet na štúdium, pokiaľ človek v tomto nenájde čo i len minimálnu záľubu. Ja som Písmo sv. študoval na univerzite, kde som mal asi 300 stranové skriptá, a bolo to veľmi náročné nielen sa naučiť ako také, ale predovšetkým to celé obsiahnuť a pochopiť ako celok, a to už naozaj dá v danom štúdiu náročne zabrať, ale snažil som sa to ako tak pochopiť... Všetko sa azda naučiť nedá, dal som to asi za nejakých tri dni, tak nejak.

Čo chcem ešte vyjaviť na záver článku. Za prvé, z hľadiska vedeckého prístupu takto šťastný pravdepodobne nebudeš, a azda ťažko človek takto dosiahne akúsi duchovnú alebo psychologickú stabilitu, ktorá je pre náš život v spoločnosti dosť podstatná a veľmi potrebná, bez ktorej sa azda nezaobídeme, aj keď to tak na prvý pohľad azda sa ani nezdá.  Je nemožné inak chápať bibliu ako nie svetlom viery, inak sa celkom isto dostaneš jednak do nechceného omylu, a časom celkom isto na vedľajšiu koľaj do nejakého bludu, náboženského rozporu a podobne. Inak úplne zbytočne strácaš čas. Toľko by som ti chcel vyjadriť v tomto článku.



 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár