Už som v Prahe asi 3 mesiace, chodím sem na výšku. Mojou spolubývajúcou je bývalá spolužiačka a kamarátka zo strednej. Zdá sa vám to fajn? Ani nie je...

Oproti tomu, čo tu prežívam sa mi zdá, že som doteraz žila v rozprávke. Realita je fakt krutá, aloe to človek zistí až na výške. Je to ako náhľad do dospeláckého života, ale nič moc. Snažíte sa nejako prežiť a to doslova. Vyhovieť predstavám ostatných a zároveň aj svojim... to sa ani nedá. Nemáte šancu, keď sa pevne nepostavíte zoči voči svojmu cieľu a neobetujete preň všetko.

Nemusíte si predstavovať kým sa stanete... to sa vám takto nepodarí. Nemôžete si predstavovať budúcnosť, lebo Boh vám akoby naschvál prekazí plány. Je to jednoduché... cieľ a choď! Tu vo svete je skutočné priateľstvo zriedkavé. Nemôžeme sa starať o ostatných, ani o seba... prvotný musí byť cieľ. A teraz si uvedomujem, že to bolo vždy tak, len kým som bola mladšia, tak mi to tak nepripadalo.

Život nie je ako vo filmoch. Existuje svet, v ktorom Diabol bojuje o duše ľudí, lebo chce Bohu dokázať našu zvrhlosť a jeho omyl. Filmy vám práve ukazujú krásny svet, ideálny život, ktorý vám núka diabol. Pokúsili ste sa niekedy žiť ako dokonalá osoba? Len pokus?
Nič vám nepôjde dokonale a to vás sklame. Postupne sa to zrúti do depresie o tom aký je život krutý, akoby nebolo východisko... A ani nie je. Dokonalosť nejestvuje takým veciam neverte. Veď keby bola dokonalosť ako by tento svet vyzeral? Bol by to len dokonalý svet bez duše - svet robotov.

Ja som sa preto vzdala predstáv o dokonalosti. Keby som toho bola schopná vzdala by som sa aj svojich predstáv o budúcnosti, tie ma len metú a ja sa nepustím do svojej práce. Ale teraz, keď som pochopila, že dokonalosť nejestvuje - tak vlastne Boh ju od nás ani nežiada. Čo teda? Čo je zmyslom našej existencie? Ďalšia a ďalšia generácia? Blbosť! Tak by nám Boh nedovolil kondómy a antikoncepciu. Zmyslom nie sú naše živočíšne pudy... ony ale nie sú ani na zatratenie. Spájajú nás a hocijako múdro, či slušne sa chceme správať... nemôžme druhých súdiť, lebo toto nás spája. A samozrejme svet, v ktorom žijeme.
Tento svet vytvoril Boh, často sa nám zdá byť nespravodlivý a chceli by sme byť radšej v koži niekoho iného. Ale to vám neodporúčam si priať... vo svojej koži viete na čom ste, iný môže mať tajomstvo, ktoré nezvládnete a má ho každá "miss slušňáčka".

No a čo je zmyslom života, keď nie dokonalosť? Cítite čosi také ako tlak na srdci, že by ste niečo naozaj chceli? Len si nie ste istý, či je to správne, alebo neviete jak to dosiahnuť... Riadte sa pri týchto veciach zdravým rozumom, hľadajte možnosti, a keď budete hľadať možno nakoniec nenájdete práve to čo ste chceli. Nezabúdajte... toto nie je rozprávka. No možno nájdete niečo, pri čom budete cítiť rovnakú potrebu, nadšenie a naplnenie... ale s rozumom!

Tento svet nie je dokonalý, lebo existuje slobodná vôľa. No tým pádom nejestvuje ani osud. Ako by aj mohol? Nemôžeme od slobodnej duši očakávať, že bude konať podľa plánu... Berte to teda tak, že všetko, čo robíte, robíte vy sami... Pozrite sa na veci čo ste dosiahli, čo je naozaj hodnotné a snažte sa ísť ďalej, srdce vám ukáže kade a rozum zhodnotí cestu.
Nemusíte veriť na Boha, stačí, keď veríte v nejakú vyššiu silu, v niečo... ponesie vás, ale pracovať za vás nebude.

Tak to by bolo na úvod do môjho denníčku. Ako vidím už je pól dvanástej a ja s laptopom v pyžame ležím v posteli... takže zatiaľ idem. Potom sa hlásim... mám toho veľa čo povedať, ale mojím cieľom nie je aby moje myšlienky žili skrz tento denník. Len si to sem chcem zaznamenať... tak ahoj.

 Blog
Komentuj
 fotka
jelisej  9. 1. 2011 16:57
suhlasim s tebou ze clovek by si nemal nikdy priat byt na mieste niekoho ineho lebo kazdy clovek ma tazky zivot a den co den v nom musi bojovat o svoje miesto ide iba o to ako to vie "maskovat" pred ostatnymi, ale musim povedat ze ten zaciatok o diablovi a filmoch a tak je na mna dost cudny...nemyslim si ze je to diabol co nam dal filmy ani ze Boh nam mal schvalovat nejaku antikoncepciu...
Napíš svoj komentár