Určite je ich oveľa viac a každý nájde aspoň päť, ktoré som nespomenula. Toto sú tie moje, pre ktoré by som niekedy bola schopná vyhodiť školu do povetria (a nemusela by byť ani prázdna). Aby som to neurobila, píšem tento blog a dúfam, že sa mi uľaví. A vy sa pobavíte.

1. Pomaly ale iste trávime v tej barabizni stále viac času. V 2. ročníku na strednej je to už bežne 7 hodín a ak k tomu pridáme aj úlohy a učenie doma, makáme snáď aj 10 hodín. Ak by sa chcel človek venovať škole poctivo (poznám aj takých), nemohol by už robiť nič iné. A ako potom ešte len potešia nepotrebné hodiny ako etika, ktoré fakt vznikli len na to, aby sme stratili ešte viac času a aby etikárka mohla klebetiť v zborovni o duši študentov.

2. Chémia, potom deják a zase biola. Všetko pekne do hĺbky. Nie som proti všeobecnému vzdelaniu ale toto je už trocha prehnané, nie? Po prvé to aj tak všetci zabudnú a po druhé, keď budem vedieť z každého trochu, budem vedieť aj niečo poriadne??? P.S. A o niečo záživnejšie, by to byť nemohlo? Vďaka.

3. Nie je nič milšie ako veta: ,,Do zajtra sa naučte od strany 15 po stranu 30. Budem skúšať." Rýchlo! Bojová pohotovosť! Zrušiť jógu (nevadí, že prepadne 20 eur poplatku za hodinu), žiadny nákup čižiem (ak napadne sneh, tak som v...) a kamarátova narodeninová párty, na ktorú sa už mesiac teším je preč. Bolo by fakt super, keby si pani profesorka uvedomila, že aj my máme nejaký život a že by bolo slušné, keby nám takéto veci oznámila taký týždeň dopredu. Veď sme už snáď príliš starí na to, aby sme si tu hovorili, že škola má prednosť, nie?

4. V každej škole učia učitelia, ktorí si titul Dominus et Deus vzali na seba. nič ich nebaví viac, ako ponižovať druhých ľudí pred tabuľou, tykať-vykať (napr. Novák, poď sem!) a podobne. A ak učia telocvik...zachráň sa, kto môžeš! V každej firme by tieto sadistické prasce vyrazili ešte počas skúšobnej lehoty. V škole sú nedotknuteľní.

5. 3/4 učiteľov sú presvedčení, že študenti sú omnoho hlúpejší ako oni, treba ich vychovávať a hlavne neustále poučovať. Úprimne povedané, nemám vôbec žiadnu chuť celé dni počúvať kázne od osoby, ktorá číta Danielu Steelovú, kupuje si Nový čas a do oblieka sa ako bosorka. A vadí mi, keď sa ma snaží ,,naučiť" ešte aj ako správne klopať.

6. Milujem pravidlá typu: žiadna žuvačka na hodine, nejesť a nepiť, na WC iba cez prestávku, atď. Preboha, veď sme ľudia! Čo je matikárke do žuvačky v mojich ústach? Pľujem ju snáď po nej?
A buzerácie ako ,,škola sa zatvára 10 minút pred zvonením" už ani nekomentujem.

7. Už prváci sa vláčia s taškami väčšími ako oni sami. A potom sa každý náramne čuduje, že prečo majú deti krivé chrbtice! Ale hlavne, že učebnice sú na kriedovom papieri, každý učiteľ vyžaduje extra zošit a najradšej aby sme mali v škole vybavenie ako pre malú kanceláriu. Po 15 rokoch s neforemným ruksakom je zázrak, že nemáme všetci hrb.

8. Pre deti to najhoršie. Škola nám padá na hlavu (niekedy doslova), kúrenie stiahnuté na minimum, šatňa vyzerá ako klietka pre opice, jedlo v jedálni je nepoživateľné a na výlety sa vozíme starou karosou, ktorej šofér má tesne pred infarktom. A nepomáha ani to, že v priebehu školského roka zaplatíme na príspevkoch cca. 100 eur!

9. Tvoriť jeden družný kolektív s 30 ľuďmi úplne rozdielnych pováh, ktorí sa zišli úplnou náhodou, je nemožné. V škole to ale asi možné je, keď nám to každý tak rád strká za vzor. Kto nechce byť stále v tlupe je označený za divného a byť divný, znamená byť...

10. ...outsider. Introverti a všetci, ktorí ste iní ako väčšina - teraz prichádza peklo. Ohovráranie, ukazovanie prstom - v školskom prostredí štandard. A ak máte smolu, užijete si aj šikanu. Proti tej, mimochodom, učitelia nikdy nebojujú tak ako proti žuvačkám. Nechce sa im to riešiť, tvária sa, že to nevidia a ich najobľúbenejší slogan znie: ,,Vyriešte si to sami!"
P.S. Čím na elitnejšiu školu chodím, tým viac šikany vidím. Ako to?

11. Tí správni (extrovertní a kolektívni) sa zatiaľ združujú v novodobej SZM (Socialistický zväz mládeže), t.j. Študentskej rade. Tam sa organizujú stupídne akcie ako Venček, Valentín, súťaže a pod. To aby vás dorazili.

12: Je celkom možné, že pri maturite už budete úplne šibnutý. O to sa postarajú spolužiačky - pubertiačky. Myslím tie preafektované, uvrieskané s ultrazvukovými hlasmi. Snažte sa udržať a nezavraždiť ich. Išli by ste do basy, akoby ste zabili normálneho človeka...

Odkaz na záver: Blicujte! Vždy, keď je to len trochu možné! V záujme svojho fyzického a duševného zdravia! Takéto školy si nezaslúžia, aby sme do nich chodili!

 Blog
Komentuj
 fotka
yachiru  13. 12. 2011 12:10
1-Predprípravka časom to bude už len horšie

2-Neviem isto ale asi si na gympli takže tam je ťažké dáko sa vyhnúť všeobecnému prehľadu

3-To je presne tak ako hovoríš a často krát ma to núti pousmiať sa nad hisákom kamarátiek z iných škôl že do zajtra sa musia naučiť dve strany XD ale som rada že väčšina našich profákov je v tomto ohľade fér a dáva nám to na známosť aj dopredu

4-A telocvikárku máme výbornú to som neskutočne vďačná

5- 3/4 študentov ale naozaj je hlúpejších a pre nich trpí tá zvyšná 1/4 na ktorú sa aplikuje pravidlo "ste kolektív-všetci máte byť jeden"

6- Tam to budú dáke ptákoviny o narúšaní vyučovacieho procesu a asi by sa im blbo skúšali žiaci s plnými ústami ale zase si musím zaklopať že som rada za niektorých našich profákov s ktorými sa dá dohodnúť a nenechajú ťa odpadnúť od hladu a v pohode pustia aj na wc

7- Nie je čo dodať

8- Viď. bod 7.

9- U nás je to pekelne rozdelené. Máme dosť veľa "outsiderov" na jednu triedu naozaj veľa (takže sa aj dá prežiť a s dakým pokecať) ale tá druhá a predsa väčšinová časť sú čisté "šminky ,nákupy , párty girls" ktoré nemali problém byť zúfalé že nezohnali ružové topánky na stužkovú -.- ...

10-No my máme extra problém so šikanou a to najmä preto lebo učitelia ju riešia stále a nikto nevie odkiaľ ju vyčarovali zato sa však pravidelne vyhrážajú že za to dakoho vyhodia (boh vie prečo kedže daný jedinec je naozaj vždy nevinný).

11-"Našťastie" máme tak daromného riaditeľa že nepodporuje žiadnu študentsú aktivitu a teda ani žiadna taká rada u nás neexistuje...a vlastne niekedy mám pocit že ani on neexistuje - vidíme ho zväčša na začiatku a konci školského roka kedy má hodinový príhovor a potom už zväčša nie je nikde k nalezení. A síce v budove kde by mal sedieť sa kúrenie napr. nikdy tak záhadne nepokazilo ako v budovách študentských.

12-No táto mocná početná skupina exot-ických spolužiačok má tú výhodu že sme aj tak boli všetci predestinovaný na zcvoknutie dávno predtým než sme ich stretli (ony to len tak trochu umocňujú)



Netuším či sa to bude chcieť vôbec dakomu čítať

Každopádne čo sa tvojho článku týka - spolucítim .Ver mi .
 fotka
makova  13. 1. 2012 17:49
som učiteľka, ale tiež som si prešla niečím úúúplne podobný, priam totožným. dúfam len, že ti tento názor zostane, držím palce!
Napíš svoj komentár