"Krátkosť času" niekedy nie je na škodu - asi tým by som začala v tomto prvom krátkom blogu.
Ruský film zaznamenal v histórii filmu vo svojich prvopočiatkoch najúžasnejšie snímky, iba pripomeniem slávneho Eizenštejna, Krížnika Poťomkin, a ostatné filmové experimenty, ktoré do istej miery súviseli s reťazením asociačných prvkov podvedomia, neskôr vyústili do surrealizmu, kedy sa kamera začala pomaly približovať k tvári starej ženy a potom nastal strih a prechod na ďalšiu snímku, v tomto prípade bol pokračovaním rútiaci sa vlak, ktorý v divákovi vyvolával napätie až hrôzu.
Ruský film ohromuje na filmových festivaloch aj v súčasnosti, a to novým, netradične "tradičným" pohľadom na "(ne)reálnu" realitu. Jednoduchosť splňa krásu, a krása ju komplikuje. Asi tak by som nazvala film "Euphoria" ( rus. Ejforija), režiséra Ivana Vyrypajeva, v ktorom vidíme konflikt lásky, jednoduchosti, vzťahov, prírody...

Človek film nemusí vnímať očami, ale srdcom. Je v ňom množstvo prechodov, v ktorých divák pociťuje túžbu, ktorá sa nedokáže celkom naplniť. Príbeh Jej a Jeho, ktorý sa stretnú a vedia, že si majú niečím na Zemi prejsť, bez ohľadu na záväzky, je možno tradičný, ale v tomto filme, ako v umeleckej snímke jej prisudzujem skôr kategória fatálny. Všetko sa deje v jednoduchom prostredí a pritom je to nesmierne ťažké. V pozadí je príroda, ktorá s postavami korešponduje, takže film obsahuje okrem tradičných ruských, aj romantické prvky s prvkami exotizmu. Ich opozície vidíme v dušiach oboch krásnych bytostí, pretože práve tie prekrývajú túto nevšednú skutočnosť.
Hlavnú úlohu stvárnila divadelná herečka Polina Agurejeva a výtvarník Maxim Ušakov. Film získal niekoľko prestížnych filmových cien, myslím, že za spomenutie stojí aspoň jedna z nich "Mladý zlatý lev" ( Benátky). Bol vybraný do prehliadky filmov v Pusanu ( Ázia). Snímka stojí za pozretie, je mi však veľmi lúto, že sa k takýmto "vzácnym kinematografickým kusom" človek na Slovensku len tak ľahko nedostane a ak aj, až po istom čase. Môžem však odporučiť filmové festivaly, ktoré aspoň časť z tejto sekcie ponúkajú. Viacej informácii sa dočítate aj na : » euphoria-film.com.

 Blog
Komentuj
 fotka
armita  12. 8. 2010 01:19
Eizenštejn a montáž atrakcií a a a...



Človek film nemusí vnímať očami, ale srdcom.



čo študuješ???
Napíš svoj komentár