Na konci roka každý bilancuje. Ja som sa už na začiatku tohto roka rozhodla písať si názvy všetkých kníh, ktoré prečítam, lebo vždy ma zaujímalo, koľko kníh som tak mohla prečítať za rok. Ku každej knihe som napísala aj krátky komentár (komentáre písané včera/dnes, čiže o niektorých knihách nemám už ani tušenia, že o čom boli), takže ak sa vám chce veľa čítať, nech sa páči, prečítajte si to celé, ak nie, prečítajte si len názvy kníh, ak sa vám nechce ani to, tak si prečítajte iba konečné číslo (Bude to určite veľmi veľmi dlhé, lebo len zoznam kníh mám vo Worde na 4 strany.) Na záver si urobím aj krátke štatistiky, ako napríklad v ktorom mesiaci som prečítala najviac kníh, v ktorom najmenej a knihy akých spisovateľov som prečítala najviac. (Hviezdička pri knihe znamená, že knihu som nečítala prvýkrát, ale niekedy v minulosti som ju už čítala; ENG znamená, že knihu som čítala v angličtine.)

Pokojne napíšte do komentárov, koľko kníh ste prečítali za rok 2013 vy, ak neviete presné číslo, tak skúste odhadnúť; alebo sa podeľte o najlepšie (či aj o najhoršie) knihy, aké ste v tom (dnes už) minulom roku čítali

1. Jozef Karika – Na smrť (12.1.)
Od Kariku sa mi veľmi dobre čítali knihy V tieni mafie 1 a 2 a potom aj tá tretia kniha. K tejto som však pristupovala tak vlažne a príliš na mňa nezapôsobila, dvojku som si doteraz ešte neprečítala. Tie prvé tri knihy boli omnoho lepšie.

2. Dominik Dán – Kožené srdce (12.1.)
Dána príliš neobľubujem, čítala som od neho asi iba 2, maximálne 3 knihy, niekedy sa mi zdali až príliš brutálne. Táto konkrétna, si spomínam, že ma celkom bavila (ale na obsah si už nepamätám).

3. Margaret Evansová Porterová – Jubilejný rok (19.1.)
Vôbec netuším, o čom táto kniha bola, ale určite je to nejaká romantika (podľa autorky).

4. Gayle Formanová – Ak zostanem (19.1.)
Túto som dostala na Vianoce a bola celkom fajn. Príbeh o dievčati, ktoré malo aj s rodinou haváriu a zostalo v kóme, no chodila ako duch alebo také dačo po nemocnici a musela sa rozhodnúť, či zostane na svete napriek tomu, že rodičia aj brat zomreli, alebo pôjde „ďalej“.

5. Veronica Rossiová – Pod vražednou oblohou (20.1.)
Túto knihu som tiež dostala na Vianoce od teraz už bývalého frajera. Vlastne to bola jediná kniha, ktorú som od neho dostala Ok, ale k veci, knihy som sa bála a čítanie som odkladala, lebo to je fantasy, ale nakoniec sa mi páčila. Je to ale trojdielna séria, druhá kniha vyšla v lete (je niekde ďalej) a tretiu sa rozhodli do slovenčiny nepreložiť kvôli zlému predaju.

6. Barbora Kardošová – Medium Love (20.1.)
Vôbec netuším, o čom táto kniha bola. Ale keďže je to slovenská autorka, tak sa mi niečo marí, že bola oničom.

7. Nicholas Sparks – Zápisník jednej lásky (20.1.)
Sparksa môžem, lebo hoci píše romantické príbehy, často končia smutne. Pri Zápisníku som strašne plakala, na to si pamätám, aj keď príbeh som poznala z filmu.
8. Mária Ďuranová – Za všetko sa platí (22.1.)
Netuším, o čom táto kniha bola. Ale moje tušenie, že to bude niečo z vydavateľstva Motýľ, sa potvrdilo (vyhľadala som si to na nete). Fakticky, to vydavateľstvo vydáva takú hroznú literatúru, že až.

9. Kathleen McMahonová – Takto sa to končí (1.2.)
Nepáčila sa mi, lebo mám tri nej v zápisníku len tri hviezdičky.

10. Joel Thomas Hynes – Z blata do kaluže (2.2.)
Pri tejto mám len jednu a pol hviezdičky, takže musela byť zlá. Moc zlá.

11. Johanna Lindseyová – Miluj ma navždy (9.2.)
Romantika, ktorú som si určite čítala z nudy v knižnici (určite to bola sobota), ale bavila ma.

12. Julia Quinnová – Spaľujúca vášeň (12.2.)
Podľa názvu tiež romantika Ale obsah si nepamätám.

13. Beata Štrauchová – Tiene vášne (12.2.)
Mám pri nej mínusku, ale neviem, čo som tým chcela povedať. Po prečítaní úryvku na Martinuse rozmýšľam, čo to bolo za knihu, ale nespomínam si na nič

14. Jeffery Deaver – Rozbité okno (13.2.)
Mám pri tom 4 hviezdičky, čiže sa mi to asi páčilo, ale nebola som z toho unesená. Bola to detektívka.

15. Tess Gerritsenová – Posledný svedok (15.2.) *
Tess sa špecializuje na žáner medicínsky triler. Túto knihu som si požičala v knižnici a niekde v strede sa mi zdala povedomá, že som ju už čítala, no nepamätala som si koniec. Ale knihy od Tess sa mi páčia asi všetky, čo som zatiaľ čítala.

16. Jude Deverauxová – Neoblomná Carrie (16.2.)
Romantika, určite bola ďalšia sobota a ja som sa v knižnici nudila

17. Thorsten Havener – Viem, čo si myslíš (21.2.)
Kupovala som ju frajerovi k narodkám a predtým som si ju prečítala. Celkom dobrá kniha, sú tam nejaké triky na to, aby ste zistili, na čo druhý myslí.

18. Nicholas Sparks – Zákruta (23.2.)
Ďalšia sobota, nuda v knižnici, kniha mala málo strán, lebo to boli myslím že 4 knihy v jednej vydané.

19. Johanna Lindseyová – Škandalózne manželstvo (2.3.)
Romantika, sobota, nuda v knižnici.

20. Roald Dahl – Matilda (9.3.)
Matildu som videla kedysi dávno pradávno ako film a teraz sme ju spomínali v škole na anglickej literatúre, tak som si ju prečítala (ale v slovenčine som čítala).

21. Amy Sohnová – Sexi mamy (10.3.)
Hovadina.

22. Dominika Spodniaková – Súboj lásky (11.3.)
Hovadina na dvadsiatu piatu. Najhoršia kniha, akú som čítala, hrozne skopírovaný Twilight (a to Twilight sa mi páčil).

23. William Shakespeare – Macbeth (20.3.)
Písala som esej na literatúru, tak som čítala Shakespearove hry.

24. František Švantner – Malka (24.3.)
Niekde tu, v marci, som sa rozhodla čítať aj niečo od slovenských autorov a výber padol na Malku. Keď som potom začala čítať a zistila som, že sú to poviedky (príliš ich nemusím), tak som sa bála, ale nakoniec sa mi páčili.

25. William Shakespeare – Tri tragédie (2.4.)
Ďalšie tri Shakespearove hry prečítané kvôli eseji.

26. Vanda Rozenbergová – Moje more (3.4.)
Nepamätám sa, o čom kniha bola, ale bola asi taká priemerná.

27. Alison Larkin – Anglická Američanka (10.4.)
Pamätám sa, že túto knihu som si veľmi dlho chcela prečítať, no bola som z nej sklamaná. Taký priemerný príbeh. A neznášala som všetkých jej rodičov, tých biologických maximálne.

28. Mária Hamzová – Vôňa karameliek (10.4.)
Ďalšia slovenská autorka a vydavateľstvo Motýľ.

29. George Orwell – Animal Farm (11.4.) ENG
Animal Farm v angličtine, čítalo sa mi to fajn, aj príbeh sa mi páčil. Hlavne to pokrytectvo a prepisovanie si zákonov podľa seba. Dobre to napísal ten George.

30. Charlaine Harrisová – Mŕtvi do súmraku (15.4.)
Podľa tejto knihy (resp. série kníh) je natočený seriál True Blood, ktorý pozerám, tak ma zaujímalo, o čom to je. Ako vždy pri porovnávaní seriálu a knihy to moc so seriálom nemá spoločné, ale ako príbeh to bolo celkom fajn.

31. Alžbeta Hulová – Spoveď jedného dievčaťa (18.4.) *
Asi som zabudla, že knihu som už čítala a v knižnici som si ju požičala ešte raz. Nepáčil sa mi záver, ten druhý chalan (myslím, že Erik sa volal) mi bol sympatickejší.

32. Lisa Kleypasová – Sladký šepot (19.4.)
Chcela som napísať romantika, sobota, nuda v knižnici, ale po pozretí do kalendára som zistila, že to bol piatok Tak neviem, asi som mala chuť na romantickú knihu.

33. Silvia Koscelanská – Za tie prachy to stálo (20.4.)
Nepamätám si obsah, ale čo ja viem, mne sa knihy od slovenských autoriek moc nepáčia.

34. Heather Webberová – Zamilovaní až po uši (21.4.)
No ako romantika opäť, fajn, ale žiadny zapamätateľný príbeh.

35. Silvia Havelková – Stačí si (ne)želať (26.4.)
Opäť netuším obsah, asi niečo romantické a slovenské.

36. Joy Fieldingová – Grand Avenue (29.4.)
37. Joy Fieldingová – Nič mi neprezrádzaj (4.5.)
Začala som čítať Joy, niektoré jej knihy sa mi páčili hlavne v tom, že tam bolo napätie, málo romantiky a až do konca som netušila, kto je vinník/násilník/whatever. Nič mi neprezrádzaj bola z týchto dvoch lepšia (mám pri nej 5 hviezdičiek).

38. Dan Brown – Bod klamu (5.5.) *
39. Dan Brown – Digitálna pevnosť (10.5.) *
Obe som už čítala, no Dana Browna si vždy rada pripomeniem. Mám rada jeho knihy.

40. Joy Fieldingová – Odsúdená na život (11.5.)
Ďalšia kniha od Joy, čím viac ich bolo, tým viac sa mi na seba podobali.

41. Stephen Chbosky – Charlieho malé tajomstvá (16.5.)
Ešte teraz si pamätám ten pocit, keď som ju čítala v čakárni u doktorky a chcela som tam sedieť, až kým ju nedočítam a ony ma už zavolali dovnútra Naozaj krásna kniha, veľmi sa mi páčil Charlie ako postava, forma listov ma vôbec nerušila, čítalo sa to ľahko a páčil sa mi Charlieho pocit nekonečnosti. Teraz si chcem knihu kúpiť a prečítať v angličtine. Kúpila som si aj film, aj ten sa mi páčil, aj keď Emma Watson bude pre mňa vždy Hermiona Ale kniha aj film boli naozaj super, asi najlepšie čítanie minulého roka.

42. Teresa Medeirosová – Hľadá sa Darling (16.5.)
Asi niečo romantické.

43. Matthew Quick – Terapia láskou (17.5.)
Túto knihu som si požičala, lebo ma zaujímalo, prečo ju všetci tak ospevujú. Je napísaná tak zvláštne, inak, ale pre mňa to zaujímavá kniha nebola. Po prečítaní som si pozrela trailer k filmu a ten je takmer úplne iný ako kniha. Moc sa mi nepáčila.

44. Joy Fieldingová – Mozaika života (18.5.)
Ďalšia kniha od Joy, ešte ma to bavilo

45. Enja Rúčková – Čo koho do toho (20.5.)
Túto knihu čítali moje spolužiačky ešte na strednej a teraz si ju sestra požičala z knižnice, tak som si ju prečítala. Na knihe sa mi páčilo, že mala nečakaný záver. Potom som však zistila, že kniha má pokračovanie. Tak sa mi na nej nepáčilo už nič. Naozaj, správanie tých postáv v knihe bolo také hrozné, že by som ich najradšej preplieskala.

46. Enja Rúčková – Risknem to s punkerom (20.5.)
Zaujímalo ma, aké ďalšie knihy Rúčková píše, tak som sa pustila postupne do všetkých. V každej mi ale vadili tie mladé slovenské postavy, správali sa divne.

47. Martina Solčanská – Hazard (21.5.)
Od Martiny Solčanskej som mala rada knihu Aprílové dievča a potom sa mi páčilo aj jej pokračovanie. To však je čítanie skôr pre teenagerov a tak som bola zvedavá, aká bude táto jej kniha pre dospelých čitateľov. Nebola zlá, prečítala som ju dosť rýchlo, ale nepáčila sa mi až tak ako Aprílové dievča.

48. Meredith Duranová – Vznešený divoch (22.5.)
Neviem, prečo som si túto knihu požičala, už len za ten názov sa hanbím

49. Milly Johnson – Šialený plán (24.5.)
Pri tejto knihe mám 4 hviezdičky, čiže bola asi dobrá. Lenže nemala som hneď po nej čítať Dobré úmysly od Joy.

50. Joy Fieldingová – Dobré úmysly (25.5.)
V týchto dvoch knihách bolo strašne veľa podobných prvkov, nepamätám si už presne akých. Tak som si to pozrela na internete, v oboch knihách bol ľúbostný štvorec/štvoruholník. Proste sa podobali.

51. Joan Johnstonová – Muž s vôňou koní (29.5.)
Hm, zase romantika?

52. Enja Rúčková – Očistný debakel (30.5.)
Pokračovanie knihy Čo koho do toho (č.45), bolo to fakt oničom. Na tejto knihe bolo vidieť, že autorka píše iba preto, aby na tom zarobila. Tá kniha a správanie postáv v nej bolo jednoducho strašné.

53. Joy Fieldingová – Až na dno (1.6.)
Tu ma už asi Joy prestávala baviť Nepamätám si, o čom bola táto kniha.

54. poviedky – Malé príbehy o láske 1 (3.6.)
Poviedky moc nemusím, ale túto knihu som si požičala a prečítala, boli to celkom fajn príbehy.

55. Alica Mýrová – Pretiahnutý čas (6.6.)
Netuším, o čom bola táto kniha. Ale slovenská autorka, asi oničom. Ok, pozrela som to na nete a je to z vydavateľstva Evitapress. Tak názor si urobte samy

56. Traja pátrači – Záhada miznúceho pokladu (11.6.) *
Traja pátrači ma vždy bavili a doma mám túto knihu, tak som si ju z nudy znova prečítala.

57. Jane Austenová – Pýcha a predsudok (12.6.)
Vedela som, že cez zimný semester budeme v škole čítať Austenovej Pýchu a predsudok, tak som si ju prečítala. Potom som ale zabudla, o čom to presne bolo (nie že celkom zabudla, ale sa mi to mýlilo s inými knihami), tak som to musela prečítať znova

58. Enja Rúčková – Žuvačkový kráľ (14.6.)
Ďalšia kniha od Rúčkovej, popis tej knihy na nete je úplne zcestný oproti obsahu knihy.

59. Mia Pilsner – Bolo to z lásky (14.6.)
Hrozná kniha. Nie že by som niečo mala prosti slovenským autorkám, ale existuje minimum takých, ktoré dokážu nadchnúť.

60. Charlaine Harrisová – Živí mŕtvi v Dallase (15.6.)
Druhá časť knihy, ktorú som už spomínala, že sa podľa nej natáčal seriál True Blood. V Amerike vyšlo kníh okolo 12, na Slovensku boli preložené len 2.

61. Margaret Evansová Porterová – Sladká levanduľa (15.6.)
Romantika, čiže sobota a nuda v knižnici.

62. Lucy-Anne Holmesová – Dokonalá frajerka (17.6.)
Taká priemerná kniha.

63. Marek Zákopčan – Plamene hriechu (18.6.)
Od Zákopčana som čítala Nevinných zmätkárov, zaujímalo ma, ako si poradí z historickým románom. Neviem už, či sa mi to páčilo alebo nie. Ale nemám pri tom žiadne mínusky, tak asi áno

64. Enja Rúčková – Most kolibríkov (22.6.)
Pokračujeme s knihami od Rúčkovej. Pri tejto knihe mám poznámku „oničom“, tak to muselo byť fakt strašné. Ona tam splietala niečo s Indiánmi a ako jej potom vymazal pamäť (akože bola tam baba a chalan, lovestory medzi nimi), ale ona si našla celý ten príbeh napísaný v šuflíku, lebo si ho napísala predtým, ako jej vymazal pamäť Teda tuším to bola táto kniha.

65. Lucinda Edmonds – Milenci a hráči (22.6.)
Celkom zaujímavá kniha. Sobota, nuda v knižnici.

66. Jano Hargaš – Mám v pätách mafiu (27.6.)
Zaujímalo ma, čo dokáže slovenský chalan vypotiť o mafii. Bolo to také, čo ja viem, nezaujímavé, proste nikomu sa nič nestalo a všetci z toho vyviazli šťastní. A potom som zistila, že to má ďalšie dve pokračovania. Aspoň fotku na obale knihy má peknú

67. Lisa Kleypasová – Zimná láska (29.6.)
68. Lisa Kleypasová – Tajomstvá letnej noci (6.7.)
Dve soboty a nuda v knižnici, tak som čítala romantické story, ale pomaly ma to prestávalo už baviť.

69. Traja pátrači – Záhada ohnivého oka (6.7.) *
Ďalší Traja pátrači a kniha, ktorú môžem čítať viackrát

70. Enja Rúčková – Láska na dvoch kolesách (8.7.)
Myslím, že toto je už posledná kniha od Rúčkovej, celkom ma bavila, ale zase tam autorka dokázala vložiť niekoľko nezmyslov.

71. Lisa Scottoline – Pochovaná zaživa (10.7.)
Celkom zaujímavý námet, dve sestry dvojičky, jedna pochová druhú a preberie jej identitu, ale nečítalo sa mi to dobre.

72. Michael Connelly – Kufrové tango (11.7.)
Prvá kniha od Michaela Connellyho (teda pre mňa, neskôr som zistila, že jeho knihy čítam úplne v zlom poradí), ktorá začala moje lásku ku Connellyho knihám. Všetky sa mi úžasne čítajú a sú plné zvratov a prekvapení. Najradšej čítam sériu Harryho Boscha, čiže v každej knihe je niečo aj z jeho života (aj keď tým, že som to čítala v zlom poradí, sa mi stávalo, že v jednej knihe som sa dozvedela, že jeho dcéra má 13 a zomrela jej mama, a v ďalšej mala ešte len 2 roky, ale nevadilo mi to). A približne v tomto období ma prestali baviť romantické knihy.

73. Jane Austenová – Rozum a cit (12.7.)
Ďalšia kniha od Austenovej prečítaná zo zvedavosti.

74. J.K.Rowlingová – Harry Potter 1 (13.7.) *
75. J.K.Rowlingová – Harry Potter 2 (14.7.) *
76. J.K.Rowlingová – Harry Potter 3 (15.7.) *
77. J.K.Rowlingová – Harry Potter 4 (17.7.) *
78. J.K.Rowlingová – Harry Potter 5 (19.7.) *
79. J.K.Rowlingová – Harry Potter 6 (20.7.) *
80. J.K.Rowlingová – Harry Potter 7 (21.7.) *
Cez leto som mala maratón kníh HP. Milujem tie knihy.

81. Jo Nesbo – Headhunters Lovci mozgov (22.7.)
Moja prvá kniha od Jo Nesba, veľmi sa mi páčila.

82. Zuzka Slaninka – Na počiatku bolo koleso (23.7.) *
Túto knihu som už raz čítala, ale nepamätala som si, o čom presne bola, len som vedela, že sa mi páčila. Po druhom prečítaní si to už nemyslím. Veď tá kniha je strašná, asi keď som bola mladšia, tak som ju vnímala inak.

83. Martina Solčanská – Aprílové dievča (24.7.) *
Chcela som si pripomenúť Aprílové dievča, tá kniha sa mi páči.

84. Chuck Palahniuk – Klub bitkárov (25.7.)
Toto bola super kniha! Fakt, v knižnici som si ju zobrala iba kvôli obrázku bitkára na obale (lebo romantické príbehy mi išli už na nervy), ale fakt ma príjemne prekvapila. Absolútne nečakaný záver, skvelý príbeh. Na film sa chystám už pol roka, ale zatiaľ nevydalo.

85. Jo Nesbo – Diablova hviezda (27.7.)
Všetky knihy od Jo Nesba sa mi páčili a super sa čítali.

86. Nicholas Sparks – Správa vo fľaši (30.7.)
Sparksov Odkaz vo fľaši ma veľmi rozplakal. Ale občas potrebujem aj také knihy.

87. Lisa Scottoline – Zachráň ma (3.8.)
Príbeh o matke, ktorá sa pri výbuchu v škole musí rozhodnúť, či zachráni svoje dieťa alebo cudzie. Keď som čítala tú knihu, tak sama som nevedela, aké pocity by som mala ako matka, nielen pri zachraňovaní, ale hlavne potom, keď boli všetci proti nej. Ku koncu sa k tomu pridala aj trochu detektívna zápletka a riešenie toho výbuchu.

88. Pascal Janovjak – Neviditeľný (5.8.)
Zvláštna kniha, mne osobne sa moc nepáčila. Asi som nepochopila, o čo autorovi išlo.

89. Alice Seboldová – Pevné puto (7.8.)
Kniha o dievčati, ktoré bolo zavraždené, išlo do neba a odtiaľ sleduje svoju rodinu, ako ju hľadajú, lebo si myslia, že je nezvestná. Ona sleduje príbehy všetkých okolo seba. Kniha bola celkom zaujímavá a páčila sa mi.

90. Anne Delaflotte Mehdevi – Knihárka z Bergeracu (9.8.)
Táto kniha sa mi tiež páčila, aj keď teraz si nespomeniem na presný obsah, ale bola pekná.

91. Kepler – Zmluva podľa Paganiniho (11.8.)
92. Jo Nesbo – Zrada (13.8.)
93. Michael Connelly – Vyhliadka (14.8.)
Nesbo a Connelly ako vždy super knihy, Kepler sa tiež dobre čítal.

94. Thomas Perry – Syn zabijaka (15.8.)
V tejto knihe mi vadilo, že na konci som mala veľa otázok a nemala som pocit vyriešenia. Ale inak bola fajn.

95. John Irving – Zásady muštárne (20.8.)
Kniha, ktorú som mala už dva roky a nie a nie ju prečítať, tak som ju zobrala do Chorvátska, kde som bola dva týždne na ostrove. Prečítala som ju, ale nevedela som, čo si o tom myslieť, lebo podľa recenzií na internete je super, ale mne sa stala moc moc zvláštna.

96. Herman Melville – Biela veľryba (25.8.)
Hrozná kniha, ale tiež som si ju zobrala na ostrov a prinútila sa ju prečítať, lebo som vedela, že to budeme ako Moby Dick čítať na americkej literatúre, tak že nech aspoň viem, o čom bola. Bolo to utrpenie.

97. Tess Gerritsen – Ice Cold (1.9.) ENG
Túto knihu som kedysi dávnejšie vyhrala na BUX-e. Je to kniha v angličtine a prečítala som ju v tiež v Chorvátsku a na ceste domov a čítala sa super. Potom som začala čítať aj ďalšie knihy od Tess.

98. Rachel Wardová – Čísla: Na úteku (2.9.)
99. Alyson Noel – Alex na ex (3.9.)
Tieto dve knihy som si požičala v knižnici, neboli nejaké úžasné, ale ani strašné. Kniha Čísla mala zaujímavý námet.

100. Veronica Rossiová – Putovanie večnou nocou (5.9.)
Druhá časť série, ktorú som spomínala niekde na začiatku roka.

101. Anika Pastoreková – Príbeh jednej lásky (7.9.)
Túto knihu som už dlhšie obzerala, ale nakoniec nebola nejaká príliš úžasná.

102. Tess Gerritsenová – Červený fénix (9.9.)
Knihy od Tess môžem, ale čím viac som ich čítala, tým viac som sa bála

103. Lene Kaaberbolová, Agnete Friisová – Chlapec v kufri (11.9.)
Od tejto knihy som čakala viac. Moc sa mi nepáčila.

104. Joy Fieldingová – Nebezpečná zóna (13.9.)
Asi posledná kniha od Joy v tomto roku.

105. Laini Taylorová – Dcéra dymu a kosti (14.9.)
106. Laini Taylorová – Dni krvi a trblietavých hviezd (14.9.)
Dve knihy z jednej série. Druhú som vyhrala na BUX-e a potom som zistila, že je to druhá časť, tak prvú som si kúpila. Je to fantasy literatúra, ale obe knihy sa mi čítali super, prečítala som ich za deň. Čo ma ale sklamalo bolo zistenie, že kniha má tretiu časť, ktorá ešte nie je vydaná ani v Amerike

107. Tess Gerritsenová – Suterén záhad (17.9.)
Páčila sa mi, určite že áno.

108. Zuzka Šulajová – Ako z románu (20.9.)
Uff, od Zuzky Šulajovej mám prečítané Džínsové denníky, no táto sa mi nepáčila.

109. Tess Gerritsenová – Záhrada kostí (30.9.)
Ďalšia kniha od Tess, niekedy som ale z tých kníh potom poriadne vystrašená

110. Nicholas Sparks – Posledná pieseň (5.10.)
Tiež pekná a smutná kniha.

111. Tess Gerritsenová – Mefistov klub (6.10.)
Ďalšia kniha od Tess, tiež sa mi páčila.

112. J.Fenimore Cooper – Posledný Mohykán (7.10.)
Čítanie na americkú literatúru, väčšinu kníh som si ale z nedostatku času radšej prečítala rýchlo v slovenčine než by som mala čítať v angličtine.

113. Michael Connelly – Deväť drakov (10.10.)
114. Michael Connelly – Temná ozvena (13.10.)
Obe knihy super, super, super.

115. Mia Pilsner – Bolo to z lásky 2 (15.10.)
Tak túto knihu som si požičala iba preto, aby som zistila, či môže byť horšia ako jednotka. Môže a bola. Ale mala málo strán, aspoň som sa nemusela týrať dlho.

116. Dominik Dán – Na podpätkoch (16.10.)
Vôbec sa mi nepáčila a ťažko sa mi čítala (napríklad v porovnaní s Connellym). Nemám rada Dána, mala som od neho požičanú aj ďalšiu knihu, no tú som vrátila do knižnice bez prečítania.

117. Michael Connelly – Echo park (17.10.)
118. Michael Connelly – Zradný mesiac (19.10.)
Echo park úplne super, Zradný mesiac nebol zo série Harry Bosch, ale aj tak sa mi páčila.

119. Nathaniel Hawthorne – Šarlátové písmeno (24.10.)
Ďalšia kniha na americkú literatúru prečítaná v slovenčine. A nepáčila sa mi! Snáď iba to bolo fajn, že v porovnaní s filmom sa to neskončilo happyendom.

120. Sandra Brownová – Špinavá hra (26.10.)
Manželský pár nemôže otehotnieť, preto si zavolajú muža, ktorého práve prepustili z väzenia, aby sa vyspal so ženou a splodiť potomka. Bolo mi jasné, že to nemôže dobre dopadnúť. Celkom zaujímavá kniha.

121. Charles Dickens – A Christmas Carol (28.10.) ENG
Čítanie na anglickú literatúru (pozor, už po anglicky). Mala som z tejto knihy prezentáciu, za ktorú som dostala iba 9 bodov z 10 Ale kniha je super!

122. Nicholas Sparks – Noci v Rodanthe (28.10.)
Táto asi nebola taká úžasná ako iné od Sparksa, lebo si nepamätám na obsah.

123. Michael Connelly – Posledný kojot (29.10.)
124. Michael Connelly – Čierny ľad (1.11.)
Opäť super knihy od Connellyho.

125. Tess Gerritsenová – Chirurg (3.11.)
Od Tess super kniha, ale zase som sa bála

126. Jane Austenová – Pýcha a predsudok (6.11.) *
Čítala som ju už cez leto, ale zabudla som presný obsah, tak som čítala zasa.

127. Zuzka Šulajová – Džínsový denník Lukášovými očami (8.11.)
Kúpila som sestre na Vianoce, tak som si ju tiež prečítala. Prvé tri denníky sa mi páčili asi viac.

128. Michael Connelly – Strašiak (9.11.)
Myslím, že toto nebola séria Harry Bosch, ale aj tak bola kniha super.

129. Jana Pronská – Kliatba (22.11.)
Od Pronskej kupujem vždy do knižnice, tak som si ju prečítala. Asi bola fajn, aj keď to začína písať už skoro jak Vasilková (ako nie obsahom, ale množstvom kníh).

130. George Cox – Leverage The Bestseller Job (28.11.) ENG
Román k ukončenému seriálu Leverage. Čítala som v angličtine a čítanie to bolo úžasné! Naozaj, mala som pocit, ako keby pozerám ďalšiu epizódu a čítanie mi trvalo tri dni, lebo som medzi to pozerala epizódy, o ktorých bola zmienka v knihe.

131. Michael Connelly – Posledná šanca (29.11.)
Posledná kniha od Connellyho v tomto roku. Opäť super.

132. Charles Dickens – David Copperfield 1 (1.12.)
133. Charles Dickens – David Copperfield 2 (3.12.)
Kniha, ktorá ma v tomto roku najviac prekvapila. Začala som ju čítať, lebo som chcela prečítať niečo zo svetovej klasiky, ale David Copperfield bol vážne super! Hlavne druhá kniha sa mi čítala ľahšie ako prvá, asi bolo treba sa do toho dostať. Dickens je naozaj pán spisovateľ, lebo kniha, ktorú napísal pred 150 rokmi, má čo povedať i dnes.

134. Jhumpa Lahiri – Interpreter of Maladies (7.12.) ENG
Prvá kniha na bakalárku, bojovala som s ňou asi mesiac Kniha poviedok, takže netreba to prečítať naraz. Poviedky boli fajn. Jhumpa Lahiri sa narodila v Anglicku prisťahovalcom z Indie a žije v Amerike, čiže píše väčšinou o týchto emigrantoch buď v Amerike, alebo v ich domácom prostredí.

135. Rachel Wardová – Čísla 2 Chaos (13.12.)
Druhá časť knihy Čísla, opäť pokračuje sa v zaujímavom námete. Ale kniha nie je nejako extra úžasná.

136. Julie Garwoodová – Tajomná princezná (14.12.)
Kúpila som ju do knižnice a zaujal ma popis. Kniha ma bavila.

137. Tess Gerritsenová – Údolie smrti (20.12.)
Kniha, ktorú som spomínala už v auguste, len vtedy som ju čítala v origináli. Chcela som si prečítať aj preklad a s radosťou som zistila, že v angličtine som všetkému super pochopila.

138. Nicholas Sparks – Šťastlivec (23.12.)
Posledná kniha roka, páčila sa mi menej ako iné knihy od Sparksa. Ale zase na rozdiel od iných jeho kníh obsahuje šťastný koniec.


Štatistiky:
*v ktorom mesiaci som prečítala najviac kníh: JÚL – 19
*v ktorom mesiaci som prečítala najmenej kníh: DECEMBER – 7
*knihy akých spisovateľov som prečítala najviac: MICHAEL CONNELLY (10), TESS GERRITSENOVÁ (8), JOY FIELDINGOVÁ (7)

 Recenzia
Komentuj
 fotka
burble  1. 1. 2014 11:41
sa mi páči koľko čítaš! a Joy Fielding som žrala strašne vtedy keď som čítala toľko veľa a keď som si to zapisovala takto nejako, aj Tess Gerritsen mi príde veľmi známe meno. Ma inšpiruješ, normálne uvažujem že si to zase začnem písať nech čítam viacej.
 fotka
pikildos  1. 1. 2014 11:46
Fuuha si vážne dobrá..aspoň mám inšpiráciu.. Inak to si celý deň bola v knižnici a čítala? .. Ako nenarážam, že je to zlé, práve naopak, obdivujem ťa
 fotka
overexcitedgirl  1. 1. 2014 11:51
@pikildos ak myslíš tie soboty, tak ja robím v našej dedine v knižnici a som tam vždy tri hodiny a chodí tam minimum ľudí.. tak niekedy si čítam
 fotka
overexcitedgirl  1. 1. 2014 11:52
@burble zapisuj! Ja som chcela prečítať aj viac, veď aj teraz som už od 16. dec. doma, ale nechce sa mi Začnem zase zapisovať a tento rok snáď bude aspoň 150
 fotka
concatenate  1. 1. 2014 12:09
skvelý nápad, a super inšpirácia do nového roku
 fotka
ohavnost  1. 1. 2014 12:09
super! kedysi som aj ja tak čítala teraz už nie je čas
veľa kníh z toho zoznamu som prečítala i ja a veľa kníh z neho mám odložených na poličke a čkajú, kedy sa k nim dostanem...
napr. Matidlu som čítala i ja a veľmi som sa na ňu tešila, ale trochu sklamala, nebola zlá, ale musím povedať, že film sa mi páčil omnoho viac... to je asi jediný film, čo sa mi páčil viac ako kniha... a taktiež Pevné puto, kniha úžasná a i film pekný, síce trochu iný ako kniha, ale pekný, nemám mu čo vytknúť
 fotka
burble  1. 1. 2014 12:10
@overexcitedgirl ja som sa asi dostala len na niečo vyše 120 kedysi, a teraz po 2 rokoch zase začínam čítať, ale ide to pomaly, normálne som obložená rozčítanými knihami ale prečítala som jednu hrubú teraz za 3-4 dni, tak to možožnože už pôjde aj keď som už trochu náročnejšia na knihy teraz, takže také veľké čísla to nebudú.
 fotka
tikalok  1. 1. 2014 12:20
kvantita zvíťazila nad kvalitou
 fotka
sprait  1. 1. 2014 12:36
10 
 fotka
andyca  1. 1. 2014 12:37
Super podporuješ čítanie ... Som zostala prekvapená ..to v tých zátvorkách to máš dátumy kedy si začala čítať?... Ako klobúk dole že si za jeden deň prečítala Harryho Potera
11 
 fotka
overexcitedgirl  1. 1. 2014 12:40
@Andyca to je deň, keď som vždy tú knihu dočítala

@tikalok ja som si toho vedomá, ja milujem čítanie, ale len málo kníh mi niečo skutočne aj dá
12 
 fotka
skip  1. 1. 2014 12:42
aj ja chcem robiť v knižnici joooj
13 
 fotka
overexcitedgirl  1. 1. 2014 12:43
@skip ja som tiež dlho dlho chcela robiť, ale nie je to také, ako som si predstavovala
14 
 fotka
andyca  1. 1. 2014 12:48
To že sa to vzťahuje na knihy je to podľa mňa celkom nudná práca nie?
15 
 fotka
skip  1. 1. 2014 12:48
ja uvažujem, že ak si cez leto nenájdem žiadnu brigádu normálnu, tak pojdem do knižnici aspoň dobrovoľníka robiť.
aké veci ti vadia na tej práci. ja nemám až tak predstavu čo všetko tam robia
16 
 fotka
tikalok  1. 1. 2014 13:25
nemalo v tom byť samozrejme osočovanie alebo povyšovanie sa, vidím, že sama sa k tým knihám staviaš kriticky... len trochu nerozumiem, prečo sa do takých kníh vôbec púšťaš, ale do toho ma nič
17 
 fotka
sadistrom  1. 1. 2014 14:44
inak zuzka slaninka je tuto bývalá birdzáčka defender
18 
 fotka
l1me  1. 1. 2014 17:06
to máš aj nejaký pôžitok z tých kníh (myslím tým počet... ja tiež veľmi rád čítam ale...)?

resp. robíš ešte niečo okrem čítania? záľuby a pod. ?

(len ma to zaujíma v dobrom
19 
 fotka
overexcitedgirl  1. 1. 2014 19:42
@skip ide o to, že keďže je to na dedine, tak tam chodí minimum ľudí.. čiže väčšinou sa tam nudím.. milujem také chvíle, keď je tam veľa ľudí a potrebujú odo mňa poradiť..
lenže zase aj v tom je negatívum, lebo väčšinou ich musím sklamať, keď hľadajú hlavne nejaké nové knihy, ktoré sa v knižnici nenachádzajú..
a potom ma to dosť obmedzuje v tom, že každú sobotu tam musím byť, čiže si nemôžem dať žiadny iný program, aj teraz cez leto by som napríklad chcela ísť do zahraničia, ale kde na tri mesiace to môžem zatvoriť..

ale ako robiť dobrovoľníka do nejakej mestskej knižnice by bolo určite fajn, aj keď aj tam sa asi moc od roboty nepretrhnú

ale vieš, ono to tak býva, že človek si niečo vysníva a realita je úplne úplne iná
20 
 fotka
overexcitedgirl  1. 1. 2014 19:43
@Andyca nudná len v tom, že málo ľudí tam chodí
21 
 fotka
overexcitedgirl  1. 1. 2014 19:48
@tikalok tie knihy čítam preto, lebo ma to baví a zároveň v tom mám oddych,, v momente čítania je to fakt super zážitok, kritika sa dostaví väčšinou až po dočítaní, keď si sumárujem, či sa mi kniha páčila alebo nie..
a potom ide o to, že vlastne pred čítaním neviem, či ma bude baviť alebo nie, a neviem ako inak si vyberať knihy než ten spôsob, ktorý používam ja a to ísť do knižnice a čo sa mi zapáči, to vezmem.. asi by som teda mala tráviť dni čítaním recenzií a vyberať si len kvalitné knihy..
alebo mi pokojne nejaké poraď

a @l1me asi sa v tejto odpovedi skrýva aj niečo pre teba a k tvojej ďalšej otázke.. nejaké extra záľuby nemám, čítanie je asi na prvom mieste..
tým si asi chcel povedať, že nemám čo robiť, tak čítam, čo?
22 
 fotka
l1me  1. 1. 2014 20:10
no dá sa aj tak povedať ale pokiaľ to je fakt tvoja TOP záľuba, tak sa potom nedivím
23 
 fotka
madiee  1. 1. 2014 21:05
64. som dostala na Vianoce, čo už, babka to aspoň myslela dobre.. Tiež som od nej čítala ako prvú Čo koho do toho, páčila sa mi, že je iná, lenže autorka má tendenciu do každej knihy vhodiť niekoho exotického a plus tie jej závery...
108. súhlasím, bolo to podľa mňa hrozné klišé
od Austen odporúčam Láska slečny Elliotovej, tá sa mi po Pýche a predsudku páčila najviac
A Zvieracia farma, to bola dobrá kniha, proste výstižné. Čítala si aj 1984 od neho? Ak nie, odporúčam, ale pár krát som mala sto chutí tú knihu spáliť alebo čo.. Hrozne ma zdeprimovala.
Ale zaujímalo by ma, čo študuješ? Resp. čo z teba raz bude?
24 
 fotka
overexcitedgirl  1. 1. 2014 21:16
@madiee Zapísala som si obe a prečítam
A študujem učiteľstvo (história + angličtina), tak snáď zo mňa raz bude pani učiteľka
25 
 fotka
nenavidimvas  3. 1. 2014 11:35
POrazila si ma tak o 25. ach. Veľmi si ťa vážim.+ bonusové bodíky najmä za Roalda Dahla, Jane Austen, Orwella a klasik Shakespear. Čítaj nadalej!
26 
 fotka
lenuska175  3. 1. 2014 20:24
Až mi na chvíľu srdce zaplakalo keď som to uvidela.
Som si uvedomila ako som zanedbávala čítanie tento rok.
Obdivujem ťa, že si si našla toľko času

i keď, ja zase veľa času aj hľadám knihy, ktoré by ma bavili a budú mať pre mňa aj výpovednú hodnotu.

moja topka tohto roka je asii takáto,ale nie zoradená:
▫ Thomas Hardy -Tess D´Urberville
▫ J. C. Hronský - Jozef Mak
▫ Haruki Murakami - Norské dřevo
▫ Charles Dickens - Veľké nádeje
▫ J. D. Salinger - 9 poviedok
▫ Milan Kundera - Nesnesitelná lehkost bytí
▫ Anthony Burgess - Mechanický pomeranč
▫ John Steinbeck - Ovocie hnevu
▫ Stephen Chobsky - The perks of being a wallflower
▫ Emile Zola - Šťastie dám
27 
 fotka
overexcitedgirl  3. 1. 2014 20:40
@lenuska175
-Tess sme mali v škole, ale nečítali sme ju, ale pozerali namiesto toho 4 dielny seriál, čiže keď už viem, o čom to je, tak sa mi do čítania nechce
-od Dickensa sa chystám aj na ďalšie knihy a Veľké nádeje mám už poznačené, najbližšie si to požičiam
-od Steinbecka si chcem prečítať O myšiach a ľuďoch, tak si pripíšem aj túto
-a The perks of being a wallflower som čítala v slovenčine, ale už to mám prichystané na objednanie si to v angličtine veľmi sa mi páčila tá knižka a chcem si ju prečítať a hlavne mať ju v angličtine

a skúsim z toho tvojho zoznamu asi aj Murakami-ho a potom uvidím, možno aj ďalšie prečítam
28 
 fotka
lenuska175  3. 1. 2014 20:46
Jeeeeej,poznáš Tess!
Ak si pamätáš ešte (lebo ja mám asi takú pamäť že dočítam knihu a neviem už ani mená ani miesto deja , ktorého z tých dvoch chlapov si mala radšej? Angel/Alec. Ja tento konflikt medzi postavami riešim už riadne dlho a stále sa neviem prikloniť na niekoho stranu.

Murakami je super, ten v zozname je však straašne depresívny,pozor

inak ty máš úplne taký štýl čítania ako nevl. mama,mám pocit keď si to prezerám že v jej knižnici stojím, by sa ti tam páčilo
29 
 fotka
method  3. 1. 2014 20:49
len dufam ze nezanedbavas aj ine veci
30 
 fotka
method  3. 1. 2014 20:51
ale ako tak pozeram, asi ani nie
31 
 fotka
overexcitedgirl  3. 1. 2014 20:53
@method ako čo napríklad ?
32 
 fotka
mardzerin  3. 1. 2014 20:55
Niektoré musím prečítať do utorka... Milujem Šarlatové písmeno (tiež ho mám na am.lit.), kniha je úžasná, asi sa mi stane obľúbenejšou ako Milenka francúzskeho poručíka (proste povinné čítanie) Okrem iného, z tvojho zoznamu, neskutočná Tess Gerritsen, Jane Austen, Dominik Dán a Dan Brown... Chcela by som mať toľko času a oči na toľké čítanie
33 
 fotka
overexcitedgirl  3. 1. 2014 20:58
@lenuska175 No ale veď Alec bol zlý, nie? Ju len využil a znásilnil a koniec. A potom síce mal nejaké reči, že o dieťati nevedel, čo bola aj pravda, aj že sa zmenil, čo moc asi pravda nebola, ale ja som ho rada nemala.
A zase Angel, v tom seriáli to bolo super znázornené, ako boli s Tess zaľúbení a akí boli šťastní, ale ona bola na jednu stranu hlúpa, že mu nepovedala pravdu ešte pred svadbou, ale zase on na druhej strane jej možno mohol odpustiť alebo sa o to aspoň pokúsiť a nie hneď ju opustiť a nechať tak.
Neviem teda, či to bolo PRESNE takto medzi nimi znázornené aj v knihe. Čiže ak si mám vybrať medzi Alec/Angel, tak vyhráva Angel, ale aj k nemu by som mala ešte pripomienky
34 
 fotka
bullet1302  3. 1. 2014 20:58
Aj ja som prečítal Klub Bitkárov tento rok!

Akurát, že som si ju nepožičiaval ani tak pre obrázok, ale mal som ju už vopred vyhliadnutú a film dávno pozretý. Kniha je super, aj keď Helenka ešte viac
Určite si pozri aj film, už len kvôli nej
35 
 fotka
overexcitedgirl  3. 1. 2014 21:04
veď ja chceeeem, ale keď ja na to vždy zabudnem proste keby mi to niekto dá na DVD že tu máš, pozri si to, tak do dňa to mám pozreté..
ale dávam si to teda ako novoročné predsavzatie, že do začiatku semestra si to pozriem
36 
 fotka
overexcitedgirl  3. 1. 2014 21:05
37 
 fotka
zemina  5. 1. 2014 11:51
Toľko zabitého času čítaním kníh, ktoré ťa nezapôsobili alebo už si z nich nič nepamätáš? Nie je lepšie si prečítať za rok kníh povedzme 10-20 ale takých, ktoré sú úplne mindblowing a ktoré ťa aj ako čitateľa zasiahnu? Toľko k tomuto dlhočíznemu zoznamu... Podľa mňa čítať veľa kníh nie je nič obdivuhodné.
38 
 fotka
sakura53  27. 5. 2014 21:52
aj ja som už pár krát uvažovala, že si začnem zapisovať, aké knihy som vlastne kedy čítala, ale vyše sto by ich za rok naozaj nebolo, klobúk dolu
prácu v knižnici závidím
pod vražednou oblohou je jedna z mojich najobľúbenejších sérii
39 
 fotka
overexcitedgirl  28. 5. 2014 15:07
@sakura53 práve tento týždeň tú prácu už končím, ale aj ja som závidela tým, ktorí robili v knižnici, ale iba pokiaľ som to nezačala robiť aj ja
a čítala si už aj tretiu knihu? alebo čakáš na preklad?
Napíš svoj komentár