Kaja sa po dvoch týždňoch opäť vracia do školy. V autobuse si k nej sadá chalan menom Lukáš. Kaja zisťuje, že je to Filipov a Adamov spolužiak. Lil víta kamošku so správou, že ju čaká test z matematiky. Súrne potrebuje doučovanie. Prosí Lukáša o pomoc, dohodnú sa, že sa po škole stretnú. Medzitým sa stretáva s Filipom a oznamuje mu, že sa už nehnevá. Po doučovaní ju Lukáš pozýva na zmrzlinu. Sedia v parku a náhodne sa tam objavuje Adam, ktorý má blbé reči.

Karolína si privstala, aby mohla ísť na skorší autobus, pretože chcela byť v škole skôr. Na prvej hodine mala písať test z matematiky, na ktorý sa poctivo pripravovala. "Lil, snáď to nepokazím, drž mi palce." "Neboj sa budem. Potom mi ešte musíš porozprávať, čo nové s Filipom. A skoro som zabudla, ešte si mi nič nepovedala o včerajšom doučovaní." "Lívia, ty, aby si nebola o niečom informovaná." Učiteľka prišla do triedy a vyzerala, že má celkom dobrú náladu. "Sadnite si. Slečna Turská vy poďte do prvej lavice, sem pred katedru. Napíšete si sľubovaný test." Kaja si zobrala čistý dvojhárok a šla si sadnúť dopredu. Učiteľka jej dala zadanie, na ktorom bolo osem úloh. "Máte na to celú hodinu, tak veľa šťastia." "Ďakujem", povedala Kaja a pustila sa do počítania.

"Ty Lil, to bolo inak ťažké. Nie som si vôbec istá, či som tam mala aspoň jedno to cvičenie správne." "Kašli na to, už to máš za sebou. Poďme radšej do bufetu som strašne hladná." "Lil, ja nepochopím, kde sa to tebe ukladá. Zožerieš všetko čo ti príde do cesty a si chudá ako špáradlo." "Vieš moja milá, tomu sa hovorí mať dobré gény po dedkovi." "No ja som po mojom dedkovi zdedila asi jedine anti-schopnosť ovládať matematiku." "Čo sa toľko sťažuješ? Usmej sa, pozri tam ide ten chalan ako sa to len volá?" "Lukáš a buď radšej ticho, ak sa pri nás zastaví."

"Čaute baby, tak čo Kaja už to máš za sebou?" "Hej, našťastie. Bolo tam osem úloh, snáď som mala aspoň niečo dobré." "Neboj sa, veď včera ti to šlo. Kedy budeš vedieť výsledky?" "Dnes po vyučovaní." "Tak po škole ťa počkám v šatni, pretože som zvedavý, ako si dopadla. Zatiaľ sa majte." Lukáš sa pozdravil a utekal do triedy. Z dverí vybehol Adam a zamieril si to rovno ku Kaji a Lil. "Ahoj Lili", pozdravil a usmial sa na Líviu. Kaju si vôbec nevšímal, zato ona si všimla, že jej kamoška sa na Adama pozerá veľmi čudne. Ešte nikdy ju nevidela takú vysmiatu. "Lívia, čo ti je? Prečo sa na toho debila tak usmievaš?" Kaja triasla najlepšou kamarátkou, ktorá bola ako v tranze. "Čo..čo si sa ma to pýtala?" "Že prečo sa tak pozeráš a usmievaš na toho debila?" "Adam nie je debil, je celkom v pohode." "Ty si čo už nadobro zošalela?" "Prečo by som mala? Čo si taká podráždená? Žiarliš, že sa už nemotajú všetci chalani len okolo teba?" "Nie nežiarlim, ale prečo práve Adam? Na škole je toľko chalanov a ty si vyberieš Adama?!"
"A koho som si podľa teba mala vybrať, keď polovička tu šalie len po tebe? Nestačí ti Filip a Lukáš?" "Ja s Lukášom nič nemám, tak prestaň." "Si slepá, alebo čo? Si nevidela, ako sa na teba pozerá? Adam vás včera videl v parku, vraj ste sa k sebe správali veľmi milo." "Bože, boli sme len na zmrzlinu, sedeli sme na lavičke a rozprávali sme sa. Ja nič s ním nemám ani nechcem. Ja mám rada Filipa a nie Lukáša." "Dúfam, že s Adamom nechodíš." "Predstav si, že chodím. Čo si myslíš, že si jediná, čo má vzťah?" "Mohla by si si odpustiť ten tvoj ironický tón?" "Nemohla!" Odvrkla Lívia a odišla preč.

Kaja ostala stáť sama na chodbe a rozdýchavala výmenu názorov s Lil. Zazvonilo, tak šla do triedy. Celú slovenčinu sa Lívia na Kaju ani nepozrela. Nerozprávala sa s ňou, totálne ju ignorovala. Už aby dnešný deň skončil, pomyslela si. "Slečna Turská, chýba vám odpoveď za tento polrok. Nech sa páči poďte nám zhrnúť romantizmus." "Prepáčte, dlhodobejšie som maródovala, ešte nemám dobrate všetko učivo." "Ale len choď", vykríkla Lívia. "S chalanmi si mala čas sa vláčiť, tak aj učivo si si mohla dobrať." K Lili sa pripojili aj ostatné spolužiačky, ktoré sa postavili proti Kaji. "Utíšte sa! Tak ako sa dohodneme slečna?" "V pondelok sa prihlásim sama." "Dobre teda, ale navyše rozoberiete ľubovoľné dielo z čítanky." "Súhlasím pani učiteľka." Hodina sa skončila a Kaja utekala pred kabinet matematiky, aby sa dozvedela výsledky testu.

"Poďte ďalej, už vás očakávam a posaďte sa prosím." "Musím zhodnotiť, že váš test dopadol najlepšie z celej triedy. Neviem, ako ste to dokázali, no vaše vypracovanie je 100%. Mali ste nejaké doučovanie, alebo ste si počas maródky priebežne počítali príklady sama?" "Viete pani učiteľka, Lukáš Pavel mi vysvetlil celé učivo." "Tak mu poďakujte, pretože táto práca vám výrazne zlepšila percentuálny priemer. To je všetko, čo som vám chcela povedať slečna Turská, majte sa." "Dovidenia, pani učiteľka."

Kaja sa ponáhľala do šatne, tam ju už netrpezlivo čakal Lukáš. "Tak čo? Hovor, čo si dostala?" "Hádaj", povedala Kaja a usmiala sa. "Samozrejme, že jednotku, mala som 100%. Najlepšia práca z celej triedy a to len vďaka tebe. Som tvojou veľkou dlžníčkou." "Poď sem, nech ti zagratulujem", povedal Lukáš a z ničoho nič objal Kaju. V tom prišiel do šatne Filip, ktorý sa prekvapene pozeral na svoje dievča a spolužiaka. Zobral si veci a povedal: "Prepáčte, že som vás rušil v tak súkromnej chvíľke. Adam mal pravdu, keď mi hovoril, že v mojom okolí sú zradcovia." Jeho hlas znel nahnevane, no v jeho očiach bolo vidieť smútok. "Filip počkaj, vysvetlím ti to." "Nie Karolína, daj mi pokoj. Najskôr sa hráš na urazenú a potom sa tu objímaš s mojím najlepším kamarátom. Nechcem ťa vidieť."

Kaja mala slzy na krajíčku. Zobrala si veci a dala sa na útek. Bežala z budovy školy, ako by ju naháňala svorka vlkov. Prišla na zastávku celá spotená, sadla si na lavičku a rozplakala sa. Bolo jej ľúto, čo sa stalo. No plakala aj preto, že ju veľmi bolela noha. Asi za dve minúty dobehol aj Lukáš a ospravedlnil sa jej za to, že ju objal. "Neplač prosím ťa, ja to Filipovi všetko vysvetlím." "Načo? Nepočul si ho? Hovoril, že mu Adam niečo povedal. Stavím sa, že mu povedal to isté, čo Lili." "A čo jej narozprával?" "No, že sa k sebe správame veľmi milo. Boh vie, čo si Filip domyslel. Adam urobí aj z komára somára." "Ešte raz ťa ubezpečujem, že mu to zajtra všetko vysvetlím."

 Blog
Komentuj
 fotka
romika  31. 5. 2011 19:47
Hej! Toto som teda nečakal Ty si mi teda.
 fotka
adsy  31. 5. 2011 20:25
veľmi zaujímavo sa to vyvíja
 fotka
purenarcissism  31. 5. 2011 22:21
konečne píšeš dlhšie príspevky
Napíš svoj komentár