Pozor veštba je autosugescia a čiže podvod!

Často sa hovorí, že veštba je autosugescia. Sugescia je zvláštny spôsob ovplyvňovania jednej osoby druhou. Sugerovaný jav je nezávislý od toho, či zodpovedá skutočnosti, alebo nie. Každá veštba je v prvom rade výprava do nášho nevedomia. Naše nevedomie je plné tajomstiev a záhad, ktoré sú pred nami ukryté, ale je zaujímavé, že veľa z toho sme si tam ukryli my sami. Disponujeme celým arzenálom tzv. obranných mechanizmov, ktoré chránia naše veľké ego, aby nebolo ohrozené, alebo dokonca zranené. Potláčame myšlienky, predstavy a fantázie, ktoré v nás vyvolávajú úzkosť, strach a napätie, a tým skresľujeme objektívnu situáciu. Pripisujeme vlastné neakceptovateľné impulzy inej osobe, alebo si osvojujeme postoje a správanie, ktoré sú opakom našich skutočných myšlienok a pocitov. Naše nevedomie je plné symbolov a archetypov. Ak veštba alebo proroctvo zasahuje naše nevedomie a nájde v ňom odozvu, potom zvyčajne veštbu prijímame.

Ohrozenejšie sú tie osoby, ktoré nemajú vlastný názor, nemajú dostatočné sebavedomie, majú sklon k magickému mysleniu a prežili nejakú krízovú situáciu. Všetky primitívne kultúry používali veštecké techniky, pomocou ktorých zisťovali, čo bohovia chcú. Prekognicia, čiže poznávanie budúceho, patrí medzi najstaršie spôsoby, ako sa zbaviť strachu, úzkosti a prázdnoty. Horoskopy si môžete prečítať nielen v ženských časopisoch, ale aj v mienkotvorných denníkoch. Viera v nadprirodzené schopnosti a javy je v nás zakorenená hlbšie, ako si vo všeobecnosti pripúšťame.

V okultizme existuje veľa podvodných trikov, značnú úlohu tú hrá sugestibilita, nejasné a dvojzmyselné výroky a manipulácia. Niektoré veštice používajú teatrálny postup vrátane zápletky, dramatického zauzlenia a katarzie, čiže uvoľnenia alebo očisty. Ale s takýmto jednoduchým scenárom môžu vystačiť iba veštice nižšieho rangu. Veštenie sa veľakrát spolieha na jav, ktorý je v psychológii známy ako synchronicita. Zjednodušene povedané, ide o zmysluplné zhody okolností. Sú to spojenia udalostí , ktoré nemajú žiadnu súvislosť, ale vyvolávajú v nás také psychické stavy, ako keby tieto udalosti spolu úzko súviseli. Napr. myslíte na priateľa a on práve v tom momente zavolá. Existujú tajomné a jasnovidecké synchronicity, ako napríklad Nostradamove proroctvá. Na synchronicite je založený napríklad tarot, ale aj stará čínska technika I-ting.

 Blog
Komentuj
 fotka
midnight  30. 8. 2011 20:35
"Prekognicia, spolu s náboženstvom a obvykle z neho vychádzajúca, patrí medzi najstaršie spôsoby, ako sa zbaviť strachu, úzkosti a prázdnoty."



FTFY
 fotka
munchausen  20. 10. 2011 20:58
Tie horoskopy v mienkotvorných denníkoch fakt nedokážem pochopiť... Čoskoro azda budú aj vo vedeckých časopisoch. Veď mnohé naše ,,vedecké" časopisy sú v skutočnosti ,,vedecko-populárne" braky, do ktorých prispievajú pseudoodborníci takými článkami, ktoré si čitatelia žiadajú čítať bez ohľadu na to, či sú to objektívne vedecké poznatky.
Napíš svoj komentár