Dnes som zase počúval o tom, aký je facebook nebezpečný, a že nie je problém sa dostať k informáciám o vás.

Často počúvam o tom, že ja tam nemám účet lebo som videl(a) v televízií, že nejaký hackeri sa nabúrali do systému a že informácie zverejnili na internete, resp že sa k nim dostali a môžu ich použiť. A tým pádom tam nemám účet alebo som ho radšej zmazal(a). Ale prečo potom používaš iný web z podobným zameraním, lebo je bezpečnejší??

Facebook ale aj iné sociálne siete sú nebezpečenstvom preto, že ľudia často nezvážia čo na internet uverejnia a čo nie. Často nachádzate fotografie z dovoleniek, rodinných osláv, narodenia dieťaťa a kopu ďalších veci od ľudí ktorých ani nepoznate, ale ma ich medzi priateľmi kamarát kamaráta a podobne. Načo sa trápiť napríklad s nastavením zabezpečenia albumov?

Ďalšou skupinou ľudí ktorý často nájdete na facebooku sú "lovci kamarátov". Pridávajú si každého koho na fb stretnú (aj ľudi ktorých nepoznajú), len aby nemali náhodou menej kamarátov ako kamarát od vedľa, alebo kôli hrám. A naďalej veselo vypisujú na nástenku pomaly aj to kedy chodia na záchod.

Možno by som si spomenul aj na nejakú ďalšiu skupinu ľudí neviem....

Takže, nemusíte mazať účet na facebooku len koli tomu, že ste počuli od kamaráta, že hackeri sa tam nabúrali a pobrali si informácie (ak sa dostali aj k vašim tak vám je to môže byť jedno). Stačí ak si dáte toľko námahy a nastavíte si povolenia čo môžu vidieť kamaráti a čo ostatní. Čítať vieme všetci a viac ako pol hodinku to nezaberie.

Ak ste typ že musíte mat veľa kamarátov lebo váš spolužiak v ich triede ma 4000. Tak si vytvorte pre nich skupinu, kde zakážete prístup k fotografiám, osobným informáciám, alebo alebo také informácie vôbec nezverejňujte.

Ak ste typ ktorý sa na facebooku rad hrá a chce mat veľa kamarátov aby mal v mafii rýchlo level 200, alebo v happy akváriu veľa rybiek . Tak asi najlepšou možnosťou je vytvoriť si iný účet len na hranie kde nezverejnite žiadne informácie o sebe.

Zopár rád.

Vytvorte si skupiny používateľov – telefónne čísla, adresu domov, mena rodičov(deti) nie sú informáciou nevyhnutnou pre neznámych ľudí.

Zoznam kamarátov - taktiež cudzí vidieť nemusia.

Fotografie – prečo by mali vidieť cudzí ľudia rodinne fotografie? Ak sa chcete predsa len niečím pochváliť tak dobre zvážte čo zverejníte.

Nástenka – Nepíšte správy, o tom kde budete v daný čas, alebo o tom že idete na dovolenku a dom ostáva prázdny. Tiež si pre istotu nastavte kto môže vidieť obsah vašej nástenky, hlavne ak mate neznámych ľudí medzi kamarátmi.

Toto nie je obhajovanie facebooku a ukazovanie toho aký je bezpečný. Taktiež to, že si nastavíte zabezpečenie neznamená, že sa k informáciám o vás nikto nedostane, kto chce tak cestičku si stále nájde.

Preto si dopredu dobre rozmyslíte, čo o sebe chcete dať na internet a komu to ukáza

 Blog
Komentuj
 fotka
semhamforas  30. 7. 2010 17:15
už vidím ako si všetci závisláci rušia FB
 fotka
tomas  30. 7. 2010 17:16
Áno ľudia by si mali rozmyslieť, čo kde o sebe zverejnia. Hlavne ak majú stovky "ozajstných priateľov" (kto má stovky ozajstných priateľov? to nemá ani Iveta Radičová toľko ozajstných priateľov)
 fotka
johnysheek  30. 7. 2010 17:21
a co tak to radsej vobec nedavat na internet?
 fotka
semirjedebil  30. 7. 2010 17:36
mne to nevadi ak mi nezistia heslo tak nie.
 fotka
adelis  30. 7. 2010 18:59
Ja som si svoj účet zrušila pre nedávnom a musím povedať, že to bolo jedno z najlepších rozhodnutí vôbec Facebook sa mi nezdá o nič nebezpečnejší, ako ostatné "sociálne siete" , ale neetickejší rozhodne. Je tam veľa vecí, na ktoré bežný užívateľ ani nepríde a to potom ľudia zneužívajú. Toto nie je správne. Okrem toho, a to ma zarazilo najviac, keď si chcete zrušiť účet na facebooku, nie je to také jednoduché. Je tam niečo podobné, no to váš učet nedeaktivuje. Vy sa už naň dostať nemôžete, no ľudia vás môžu ďalej veselo označovať na fotkách a podobne. Pre úplnú deaktiváciu sa musíte preklikávať aj pol hodiny. Už kvôli tomuto si myslím, že niečo s tým nie je v poriadku.
 fotka
johnysheek  30. 7. 2010 19:48
@adelis zrusila, no udaje i tak ostali..
 fotka
azizi  30. 7. 2010 19:59
Ja tam nemám nič pre istotu, len pár stavov (asi tak 3 A fotky mojej haviny Ale žiadne osobné údaje by som tam nepísala, ako dátum narodenia a tak. A všetko nastavené len na priateľov



Na Birdz je to horšie, tiež tu síce nepíšem osobné údaje, ale zas rôzne pocity a tak. No jednoducho nemám z toho dobrý pocit, že moje názory a myšlienky sú verejne dostupné na internete. Je to trochu desivé.
 fotka
paaloo  30. 7. 2010 22:31
ha ha

no neviem ako vy, ale ak ste si este nevsimli, nic na iternete nie je v bezpeci...

o fb ... je to siet, system, ktory si uklada vase informacie veci atd... zmazete si konto? nevadi.. vam to napise ze ste si zmazali konto, no v skutocnosti su tie data pekne dalej ulozene... da sa este specialne potom zmazat konto cez nejake linky atd, kde uz "urcite" bude zmazane konto /predtym bolo len zmrazene/ no len kto vam to potvrdi? fb je na americkych serveroch a tam si pekne vsetko uchovavaju...

k tomu ze unikli data.. co tam po 2,8GB datach nejakych 100 mil. uzivatelov, to je nic.. to su zakladne bludy...

ak ste si nevsimli, vsetko co robite na nete je zaznamenavane.. kazdy server, kazdy program

ci fb, ci tu, ci to bude icq, atd.. vsetko co odoslete prechadza cez servery.. a vy ked sa niekde registrujete, pripadne si instalujete chatovacie atd programy, v tych anglickych zmluvnych podmienkach je niekedy aj to napisane.. ze vsetko co tam prenesiete, napisete atd sa stava sucastou a majetkom danej firmy.. (to je napriklad myslim tak aj s icq)



dalej k hackovaniu internet nie je bezpecny a myslim si ze nikdy ani nebude... vsade sa objavuju bugy, chyby, errory... staci nejaku vychytavku a uz to je...

takze je to jedno ci ste na fb, ci ste na "pokecovom" serveri, ci ste na nejakom mailovom webe.. vsetko co poslete, je niekde ulozene, vsetky tie weby, informacie.. vsetko...



ked sa prestanu peniaze vyrabat, ked budu uz len bankove karty, cipy a tie somariny, tak si uvedomite ze ste uvezneni v pocitacovom svete, a to uz bude neskoro.. a stale sa najdu ludia co to dokazu ovplyvnit, pripadne nieco poskodit..



informacie o vas uz nesie aj vasa IP adresa, o ktorej vela ludi nema ani sajny, kedze PC pouzivaju maximalne na kecanie a hranie hier..



net je zlo... buducnost bude zla... najlepsia komunikacia je z oci do oci, ale to by ste museli este aj mobily mat bez baterky, v pripade aby vas neodpocuval niekto.. proste.. sloboda sa davno stratila... Big computer Brother vas vidi.... ako v knihe 1984
 fotka
d170  30. 7. 2010 22:45
Ja to mám podobne ako @azizi .

O FB sa nebojím, nepíšem tam stavy, nemám tak osobné údaje ako dátum narodenia,e-mail verejne dostupné, nedávam si tam fotky.

Skôr mám strach o birdz, lebo tu som dosť otvorená a aj ked svoju fotku tu nemám, tak som sem napísala dosť údajov o sebe, takisto som tu mala aj dosť fotiek, i ked som časť zmazala a to sa týka aj blogov, ale aj tak mám z toho občas zlé pocity...
10 
 fotka
mima14795  30. 7. 2010 23:55
podla mna ked si na fb nedáš pravé meno ale len nejaku wymyslenu howadinku .....tak by nemali zistit kto si atd .....predsa podobnych ludi moze byt kopec .....a osobne udaje by som tiez nikde needawala ..ci uz pokec abo fb ..abo hocijaka ina socialna sieť .....
11 
 fotka
martijn  31. 7. 2010 10:35
@adelis jop.... facebook nechava uzivatelovi vela volnosti, dokazes si tam nastavit takmer vsetko, a vela ludi o tom ani nevie tak sa do toho nepozru, a vlastne ani sa nesnazia ked o tom nevedia...



{pre vsetkych}

..takisto vznikaju rozne skupine ze "Pozri kto pozera tvoje foto, Zisti kto pozera tvoj profil a potodbe" stale staci spravit len jednu vec a to rozoslat vsetkym kamaratom. A poniektorym to vobec neni podozrive?????



Poslu na 1 skupinu, na druhu s takym istym ale nefunguje to, pride dalsia a spravia to iste.... TAKZE ziadnu funkcionalitu ktoru facebook NEMA vam ziadna skupina NEPRIDA



@paaloo podla mne sa neda tvridit ze internet je zlo len preto ze su individua ktore ho dokazu vyuzit na zle veci. inak by sa dalo tvrdit ze aj lietadla su zle a auta tiez lebo sa s nimi daju spravit zle veci
12 
 fotka
paaloo  31. 7. 2010 11:03
@martijn pozri, okrem toho ze sa na nom daju hladat informacie, ucit sa, pripadne deti mozu hrat hry s kamaratmi nevidim vela kladov..

ciel celeho sveta, je urobit jednu centralnu schemu, kde vsetci ludia najprv danych krajin, tak kontinentov, tak sveta.. budu zapisane v centralnom registre, to jest hlavnom serveri.. peniaze nebudu ludia potrebovat, budu mat cipy a somariny, na ktorych budu mat meno priezvisko, osobne veci, zdravotny stav, bankovy ucet atd.... to vsetko budu mat na starosti ti tam hore... ak sa im niekto nebude pacit, spravia delete a ten clovek zmizne a strati vsetko co ma, lebo to vsetko je vo virtualnom svete..

doba je vyspelejsia ako sa zda.. len tie "moderne" veci az po rokoch uverejnuju...

ved verzia IPv6 bude supeer, kazdy clovek by mohol dostat vlastne pridelenie...

nevadi.. ja by som bol rad dakde na vidieku, alebo v horach ... asi sa tak pokusim stravit aspon moj dochodok... pokial neumriem v 80tke pri este stalej pracovnej dobe.. D
13 
 fotka
martijn  31. 7. 2010 11:47
@paaloo neviem ci uz to nezachadza torchu do americkych scifi filmov kde ak sa dakomu nepacis tak ta zmazu....

Ano ak mas info na nete a robis spravcu siete tak mas pristup takmer k vsetkemu.



Na sprave PC sieti som pracoval 3 roky, nebol pristum k informaciam k pocitacom ale naco by mi to bolo? Vela ludi si mysli ze ak si spravca tak chodis kedykolvek citat postu a prezeras co maju v PC a podobne somariny.... Ziaden spravca nema tolko casu aby si mohol citat informacie z emailov alebo prezerat pocitace.



ad IPv6. ano kazdy po zavedeni IPv6 dostane vlastu adresu. ale ta sa nezaviedla nie koli tomu ze sa to utajovalo albo nieco podobne. vela zariadeni v internetovej sitei pracuje zopar rokov a starsie zariadenia nepodporuju IPv6 protokol takze by to bolo zbytocne zavadzat ked by to aj tak nefungovalo... a v lokalnych sietach kde mas do 200 ludi to je nanic.
14 
 fotka
paaloo  31. 7. 2010 23:36
@martijn

nezachadzam do ziadneho filmu.. tak ako pred par rokmi ludia nedokazali hovorit cez pol sveta, a prisli mobili.. tak aj to co som pisal sa moze stat, a myslim ze pravdepodobne aj bude mozne..



preco spravca? preco by mal vsetko spravovat clovek? prave o tom to je, it, pocitacova technologia, robotika a umela inteligencia...

tak ako teraz su rozne roboticke systemy, ktore scanuju weby, spamuju atd atd.. tak aj v buducnosti moze byt taky system navrhnuty na ludi.. mimochodom, myslim ze prave v amerike to tak funguje.. odpocuvacie systemy a scany sieti, kde hladaju "potencialnych" terorrristov a neviem co vsetko..

a pokial si dobre pamatam , nasi susedia cesi nedavno zverejnili novy objav, system, ktory dokaze identifikovat za malilinku chvilu presne o aku osobu ide , ked telefonuje..



staci ze ten vyssie spominany roboticky/umelo inteligentny system bude zavedeny, ktory bude mat ulohu vyhladavat potencionalne "zlo" .. tak ako to viac menej funguje uz aj teraz, len hovorim o inom systeme, celkovo plosnom zneuzivani...

ved vsetko sa momentalne chce digitalizovat... uz aj volby skusaju internetovo, maturity atd.. preco? na nete su veci lahsie dostupnejsie, je lepsie ich vyhladat... nie je problem newyorska policia sa spojit s nejakou zlozkou na druhej strane zeme, do par minut zistia co sa da atd...

davam priklady...

ale to je teraz jedno.. tak ci tak uz to je soda cely system



lokalnym sietam staci tak ci tak jedna verejna IPcka, kedze mozu byt v podsieti.. tak ako to riesia provideri pri masovom internete..



ja len ze.. nikdy by som nenechal vsetko riadit pomocov cipov, pocitacov atd.. ako sa to uz pomalicky vsade uplatnuje.. staci virus, hack, psycho, hocico, a vela zlych veci sa moze stat...

pre mna su to nedoveryhodne veci..



ale nazov clanku pekny.. fb je nebezpecny
Napíš svoj komentár