Dobry vecer priatelia. Volam sa Jasmina, mam 19 rokov a vydala som sa na cestu zvanu zivot. Zijem uz osmy mesiac v Londyne, prec od vsetkeho a vsetkych, takmer sama v milionovom meste, kde ako supervisorka travim vacsinu svojho casu v restauracii v centre tejto metropoly.

Co viac povedat, co viac si mysliet, co si priat. Po dlhom case mam dva dni volna a tak teraz, uprostred tejto chladnej februarovej noci rozmyslam, co so sebou. Co dalej. Pred par tyzdnami ma povysili, kolka radost, kolke nadsenie. Vyse 55 hodin tyzdenne odolavam naladam manazera, vyhovujem poziadavkam zakaznikov, pocuvam staznosti, riesim problemy, ucim nove, neskusene a jazyk neovladajuce dievcata ako robit, celim kriku sefa a coraz castejsie chodim do prace s ocakavanim vyhadzova, pretoze kazdy chybny krocik sa tu v case jeho zlej chvilky moze stat osudnym.

Citim, ako prichadzam o starych priatelov, ako vsetci kamsi odchadzaju, prchaju, utekaju. Odo mna, z prace, zo zivota, ktoreho boli kedysi kazdodennou sucastou. Ako mi i ta ranna cigareta pred pracou prestava chutit, ked tam namiesto francuzky Emy ostalo len prazdne miesto vedla mna. Ako sa i nalady manazera a sefa dali zvladat s vacsou nadsazkou s ceskou Annou. Ako sa po tazkom dni ci tyzdni vzdy dalo spolahnut, ze @forgottenone neodmietne pozvanie na drink alebo dva ci desat a tym aspon na chvilku zabudnut na vsetko, nechat sa uniest alkoholom a na dalsi den zavolat sick a prespat cely den. Ako sa po trojhodinovom cestovani do Uxbridge-u dalo po flasi Tratanu s Risom predrbat celu noc sledovanim serialov a jedenim sainsbury's pizze. A na dalsi den ist s obrovskou opicou do prace.

Emu vyhodili, Anna sa zo dna na den vytratila, Andrej zbalil svestky a vratil sa na Slovensko a Riso je vecne zaneprazdneny skolou.

Ostal mi uz len chlast. Tych par piv po praci v pube oproti a ruska Nadya, s ktorou si nastastie skvele rozumiem.

Minule ma rozplakal pohlad na pana so psom. Mal aspon toho krasneho psa.

Chybaju mi priatelia z Kosic, ako velmi. Ale odchodom sa vsetko zmeni, clovek, ktory to nezazije, neuveri. Stare znamosti razom zatuchnu ako roky odlozene kabaty.

Milujem toto mesto.. Milujem Vivaldiho v metre cestou do prace, milujem tie davy sprostych turistov, milujem miliony podujati, restauracii, divadiel, miest, kultur a jazykov. Milujem ako ma kazdu noc, ked zaspim cestou domov v nocaku zobudza sofer na konecnej slovami ''Good morning, darling''...

Avsak pytam sa, nebola som primlada, ked som sa rozhodla sem prist? A neberu ma tu nahodou ako ovela starsiu osobu? Ved ja dokopy nic neviem, a oni mi zo dna na den, bez jedineho slovka zverili ovela vacsiu zodpovednost, nez mozno dokazem uniest.

Moj intimny zivot tiez upadol do bezvedomia, lezi v kome a ja ani nemam cas uzdravit ho. Sex som nemala ani nepamatam. Randim sice obcasne s jednym uzasnym mladym uspesnym francuzom, vsetko by bolo ako z rozpravky, keby som tak mohla aspon obcas mat cez vikend volno. Ja cez vikendy taham minimalne dvanastky, on ma vtedy volno a naopak. Clovek si tu svoj cas naozaj strazi ovela viac, vlastne ho nema dostatok a tak sa vzdy ked si zmysli stihnut vsetko, co ma na plane, len zbytocne niekam zenie. Ja sa zeniem kazdy den v praci, mimo nej na to uz clovek nema ani chut, ani energiu.

Ani uz neviem, co som tym chcela povedat, asi len Trabajo mucho pero no dinero. A Desole mon francais n'est pas parfait.
Psartek frer.

 Denník
Komentuj
 fotka
forgottenone  13. 2. 2014 10:32
ver mi, ze aj ty mi chybas chyba mi VSETKO... ty... tie chlastacky.. to bludenie po Londyne ked mame obaja 3,5 promile chybaju mi tie prebudenia, kedy sa pripravujem na to, ako volam sick-day a snazim sa zniet strasne utrapene a ty sa smejes za mojim chrbtom chybaju mi aj chalani... Fernando..Marco... Axel.. v zivote by ma ani nenapadlo ze mi to tak prirastie k srdcu...

a k tvojej praci.. si lepsia nez si myslis... volas sa Jasmina...mas 19 rokov.. !!!! a si supervisorkou londynskej restauracie !!!!! ... kde by si bola teraz, keby si ostala na slovensku? a manazer v tebe vidi potencial, preto ti to miesto dal.. takze sa ukludni, no stress a uzivaj si ten zivot tam..
 fotka
fxx  13. 2. 2014 11:25
ja by som sa na to vyjebal,fakt. vsetci si myslia ze byt supervisorom je lepsie,ale hovno,mas toho na krku este stokrat viac. staci mi ked v lete spravim aj vyse 70hodin tyzdenne v uplnom zhone,nechcem si predstavit ze by som este ja mal mat zodpovednost za ostatnych....

preco si tam vlastne isla? mas nejaky ciel,chces si na nieco nasetrit,ci si len tak zarabas?

Lebo hento co opisujes nie je zivot,to je nejaka atrapa na zivot ktoru preferuju zapadniari a su schopny spravit pre pracu vsetko. srsly,ked som prvykrat prisiel do anglicka a zacal som v robote,bol som z toho tak vpici ze som si po dvoch mesiacoch zbalil batoh a vypadol do pice,a som rad ze som to spravil.... ked tam uz mas skusenost,mozno by stacilo len zmenit pracu kde by to bolo trocha lepsie,8mesiacov je dost dlha doba...
kazdopadne good luck
 fotka
forgottenone  13. 2. 2014 13:11
@fxx vzdy som ta tu bral ako v poho cloveka, ale s tymi "zapadniarmi" nemas pravdu... tak isto som tam odisiel a mal som v hlave vidinu a predstavu toho, ze sa budem mat lepsie.. financne som sa mal lepsie..ale ako si povedal bola to atrapa zivota..

a tuto atrapu zivota je ochotny skusit KAZDY co sa chce aspon pokusit o to, aby sa mal v zivote lepsie..
 fotka
mamradadeli  13. 2. 2014 13:55
@fxx tak prisla som sem hlavne kvoli jazyku, skusenosti do zivota a tak, ja som sem nesla s cielom zarobit si alebo tak... no a tak uz aj ja rozmyslam pomalicky nad zmenou zamestnania, ale tu je to vsetko rovnake a mi zda.... ale nestazujem si, len obcas , svoju pracu mam i napriek vsetkeho rada. dik za koment.
 fotka
mamradadeli  13. 2. 2014 13:57
@forgottenone jednoznacne musis na jar prist aspon na par dni ! si zoberiem par dni volna kvoli tebe a dakujem
 fotka
forgottenone  13. 2. 2014 14:32
@mamradadeli no ved to je jasne ze by som chcel prist.. len poriesim nejako ubytko a nasetrim prachy a ide sa na trip
 fotka
mamradadeli  13. 2. 2014 14:40
@forgottenone prides byvat ku mne len sa musim prestahovat najprv
 fotka
antifunebracka  13. 2. 2014 17:23
vsetko, co som chcel napisat, je v @1 v 2. odseku. tak hadam len tolko, ze na seba mozes pysna, ze si vydrzala taku dlhu dobu na mieste, z ktoreho sa vyhadzuje ako na beziacom pase... si lepsia ako vsetci ti, co to nezvladli!
 fotka
mamradadeli  13. 2. 2014 17:27
@antifunebracka wow, od teba som taku podporu necakala, vdaka za precitanie i koment
10 
 fotka
eveve  13. 2. 2014 18:17
ja som prišla do Londýna keď som mala 17 a tiež som sa pýtala samej seba či som primladá alebo nie. Ono to prejde raz, keď si uvedomíš že nechceš tráviť celý svoj život prácou. Ale tak to tu chodí...
11 
 fotka
holandskasalama  13. 2. 2014 22:44
Bonsoir! viac času s Francúzom, menej v práci a je to!
12 
 fotka
matwejo  13. 2. 2014 23:40
ako ja by som to sekol, nezil by som tak prazdny zivot, jedine iba ak by bola praca to co ma naplna, su aj taki ludia ... praca ma bavi urcity cas a urcity cas ma bavi dakam chodit, byt s niekym alebo valat gule na posteli len tak ...

takze pokial si toto predstavujes ako napln zivota tak pohodicka, pokial nie, zbytocne ked ti to netreba sa nicis aj s telom (ktore ti to zrata neskor, )
13 
 fotka
saddath  15. 2. 2014 22:05
len pozor aby si sa nezmenila na niekoho,kto nevie povedať v robote nie a pracovala 71 hodin tyzdenne, bez zivota.
len tak odveci,kde to pracuješ? to by som chcela vedieť....
14 
 fotka
alchemille  15. 2. 2014 22:12
Žena, ty ma stalkuješ, že píšeš o mojom živote?! Kde presne robíš, mohli by sme občas skočiť na drink spolu, ponadávať na život.
Napíš svoj komentár