Mínus facebook. Mínus net. Mínus vulgárny humor. A ešte ak si odmyslím posun metafory a premnoženie polysémie, naozaj sa zmenila doba? Čím? Politikou? Seriously? Že je vo svete veľa konfliktov a vládne nezamestnanosť...okej, no tak vládne, a čo?


V reklamách sa už nespieva a mojej rodine nestačia ani dve autá. Počúvam hudbu, ktorú ani nie do konca roka vymažem z disku, pretože ju nemám potrebu ešte niekedy počuť. Je to sračka. V televízii je repríza relácie, ktorá mala nízku sledovanosť aj pred tromi rokmi? Čakáme zmenu? Akú? Osobnostnú, kultúrnu, svetovú? Alebo slobodu. Čo to vlastne vzniklo? Kreatívny svet? Kde každý tretí skladá ťažké lyriky o živote, tvrdiac, že takto z neho už viac nie je lúzr a konečne ukázal tým ostatným, že na to má?! Eurodance je ako metastázy porozliezaný pozdĺž celých dvadsiatich rokov. Konceptuálne umenie nemá komu čo povedať, lebo si to vyžaduje kopec času. Ten sa minul.

Akurát umelci majú bárs aj rok na to, aby si ten čas vyhradili kľudne pre masívnu tyku uprostred hračkárne. Pár fotiek, pár kritík. Hotovo. V hlavnom európskom meste kultúry ma odpoklonkujú už na stanici. Nekultúrne. Rovnako nekultúrna je popoludňajšia atmosféra na námestí, úplne bežná. Kto chce kultúru, nech si ju hľadá. Ako keby to doteraz nebolo. V Hradci vraj majú Divadelné dni. Námestie žije do polnoci, hrá sa, ľudia o tom hovoria. Žije sa tým. Aký je problém s naším kultúrnym mestom?

Chybu by som videl na povrchu. Dokonca mám pocit, že v hĺbke je absolútne všetko rovnaké. Kluby tu boli a budú, underground tu bol a bude, vplyvy takisto. Školy, odporcovia a prívrženci...vole, kde je zakopaný pes? Vraždy. Terorizmus. Zemetrasenia. Komplet všetko tu máme odjakživa. Aj rozchody a odchody... Ale aby sa nehovorilo, že vidím cudziemu v oku triesku a svoju ani v zadku zapichnutú necítim, tak si nastavujem zrkadlo.

Dnes som sa poobhliadol do minulosti, čo robím čoraz zriedkavejšie. Máte sotva výšku na to, aby ste dosiahli na najvyššie tlačidlo vo výťahu a vám to stači. A potom vyjdete von a každý jeden meter ponúka toľko možností! Žiadne kecy, zažili ste to na vlastnej koži. Nepotrebujete nové ihrisko, nepotrebujete nové bezpečnejšie preliezačky, nie ste predsa retardi, samozrejme, že nebudete behať proti ostrým rohom a hádzať sa o kovové ramená. Načo by bola rodičovská poistka na internete? Prečo by sme sa mali dostávať k drogám? Kto nás naučil piť? Kto asi. Kreatíva. Je to krásny svet. Plný úderných a provokatívnych výrokov, ktoré jednoducho nútia povedať si "TAKTO CHCEM (skúsiť) ŽIŤ!".

Lenže ja toto nechcem. Odskúšané. Ozaj, strčte si vaše sexy bilboardy a bannery kamsi. Nemám záujem o zmenu účtu, ani za cenu tridsiatich eur na začiatok. Nepotrebujem bezodný pohár a je mi fuk, či je vaše mesto kultúrne, keď ma v ňom odjebú po prvých piatich minútach príchodu také isté hajzelbaby ako v ktoromkoľvek staničnom vestibule. A nebudem čakať do polovice mesiaca, kým sa rozhýbe na šesť hodín námestíčko, nabité umeleckým duchom. Ani za kurvasladkými jablkami, ktoré musím vydrhnúť kefkou pod vodopádom vody, mi nebude smutno. Chodím po svete naokolo a mám ho celkom dosť na to, aby som ho odišiel skúmať o štyristo kilometrov a tritisíc krokov na ktorúkoľvek svetovú stranu cez skrachovanú cestovku alebo kvázipersonálnu agentúru. Mám ho dosť v zuboch, v očiach a v ústach. Sex mi nezalepí ústa, nový hit neuhasí moje očakávania a krátkodobý džob mi nezabezpečí budúcnosť. Zas iba samé čísla, percentá, plány. Dofrasa, dosť!

Spísal som si zoznam toho, čo som robil kedysi a čo robím dnes.
Postupne došlo na vyškrtnutie toho, čo už robiť nemožno a pritom sú stále možnosti. Ale ten minimalizmus, ten sakra nepustí! Postačí desať úkonov, pár ľudí...a som skromný. Mne to stačí. Nie, nestačí. Kým to nestačí tým ostatným, nebude vám to stačiť nikdy. Niekedy mohol ísť človek von sám a spoznať ďalších päť nových ľudí. A to myslím spoznať tak, že nezabudnete ich meno na druhý deň. V kupé vlaku prehodiť reč aspoň tak, ako Apollinaire balil svoje snúbenice. Nezávidieť. Komu a čo. Ideme hrozne po povrchu a myslíme si, že doba sa zmenila. Pritom je totálne celý obraz spoločnosti rovnaký.

Len je teraz v lepšom rozlíšení.

Viete, čo je vtipné? My tie extra pixely
NEMÁME SCHOPNOSŤ SPOZOROVAŤ.

 Blog
Komentuj
 fotka
dogyno  1. 7. 2013 17:27
čo ti bráni sa správať a vystupovať tak ako chceš?



(tak isto ako ty si sa rozhodol ignorovať faktory, tak isto budem aj ja)



nemáš problém vypnúť média, nemáš problém ísť niekam preč, jediné čo na to treba je to dokázať, to nie je jednoduché a nikdy to ani jednoduché nebude... ale dá sa to



kedy bola iná doba? nikdy... ak sa menila, tak iba v určitých znakoch, ľudia boli vždy sebecký a potom ich hrýzlo svedomie... radi boli klamaný a túžili po hodnotách ktoré nemohli dosiahnuť... čo táto doba potrebuje je určitá univerzálne veľká osobnosť.



máš diverzitu, ale tá nie je taká mocná ako univerzita (nie škola)... ako príklad uvediem Machinae Supremacy - kto ich pozná okrem videohrám sa venujúcich metlákov? nikto

kto pozná Van Canto? tiež iba chuťovkári, čo hladajú inováciu



možnosti sú
 fotka
kemuro  1. 7. 2013 18:04
@dogyno blog je o kultúre, nie o možnostiach.



na margo výroku o nemennej dobe - je smutné tvrdiť, že ľudia boli odjakživa sebeckí a potom ich hrýzlo svedomie. len to ďalej takto roztrubuj a ži v tom. nie, ľudia v skutočnosti nie sú sebeckí. ľudia sú sklamaní, lebo často sa oddávajú v nesprávnej miere a nevhodným ľuďom - zhruba takým, ktorí tvrdia, že svet je zlý a je nevyhnutné, aby sme boli všetci svine a stoj-čo-stoj si za tým budú stáť





ale ďakujem za názor.
 fotka
dogyno  1. 7. 2013 18:14
@kemuro čo iného je kultúra než možnosť sebarealizácie?



a ako tak čítam tvoju reakciu, mal som to napísať maximálne polopatisticky chill out, mohlo by to byť aj horšie... tá dnešná cenzúra je taká, že sa ešte dá vydržať... a netreba hladať kultúru tam, kde žiadna nie je



áno, človeka to hnevá ak "Kultúrne" mesto nie je kultúrne, ale šlo o súťaž na fondy a titul, čo sa aj tak ešte Xkrát zmení (preto som narážal na tú sebeckosť a následné svedomie... je to prirodzený vývoj situácie a jediný kto ho môže zmeniť, je ten, kto je v epicentre problému)



ako príklad dajme tvoj blog... no skultúrniť si ho musíš sám
 fotka
kemuro  1. 7. 2013 18:50
@dogyno kultúra je jedna vec. možnosti taktiež.

že kultúra ponúka možnosti, opakujem, beriem.

takže - bez lopatky - možnosť (uskutočniteľnosť) a možnosť (výber z uskutočniteľného) sú dve na sebe závislé veci. vyber si, čo chceš.





pokiaľ sú už známi kandidáti na hlavné mesto kultúry roku 2017, tak ma celkom zaráža, ako skoro sa rozbehla kultúra v meste, ktoré bolo kandidátom na tento rok. a ktovie, ako dlho sa o tom vedelo. nie, naozaj, samé lesknúce sa pozlátka. kto by bol v centre problému? mesto.



alebo dobre, nechajme to na nejakú komisiu a nech to dopadne ako väčšina slovenských sídlisk - každý barák si vyberie svoju obľúbenú farbu a potom vzniká neestetický pestrý guláš.



uvažovať o kultúre rok-dva dopredu, to je tak na napísanie skvelej bakalárky a nie európsky titul. bude super, keď sa tým naozaj naštartuje kultúrne dianie, len aby to nedopadlo ako s kandidatúrou na olympijské hry vo Vysokých Tatrách, pýšením sa €urom a tak podobne
 fotka
dogyno  1. 7. 2013 19:41
@kemuro asi tak
 fotka
demonicbass  1. 7. 2013 20:58
Súhlasím do poslednej bodky. A to som z kultúrneho mesta! Hnus... Čo dodať...
 fotka
ssnehulienka  1. 7. 2013 23:04
Pritom je totálne celý obraz spoločnosti rovnaký.



Len je teraz v lepšom rozlíšení.



toto sa mi ozaj páči
 fotka
kemuro  1. 7. 2013 23:21
@demonicbass je to ťažké. na jednej strane ma teší, že sa otvárajú galérie, rieši kunsthalle a pod. na druhej strane sa pýtam, prečo nie je kultúra v meste? nie na námestí. v meste. košice sú tak veľké, že inštalácia pred auparkom a pozdĺž vretena (námestia) to nevykrýva. pritom je tak krásne vidieť čo i len živé ploty, ako rafinovane zakrývajú chodníky pri pohľade z dopravného prostriedku. takých detailov by mohlo byť v meste omnoho viac.



@ssnehulienka to ma teší. svedčí to o tom, že si blog dočítala až do konca
 fotka
ssnehulienka  1. 7. 2013 23:22
jop jop, a občas som sa síce v tvojich myšlienkach strácala, ale tá nosná, že doba sama o sebe moc iná nie je... k tej inklinujem
10 
 fotka
kemuro  1. 7. 2013 23:33
@ssnehulienka ospravedlňujem sa za spôsobené bludisko v texte
11 
 fotka
ssnehulienka  1. 7. 2013 23:37
nie nie čosi za to nie je dôvod sa ospravedlňovať, vari sa ospravdlňoval Nietzsche napríklad, keď sa ľudia strácali v jeho myšlienkach?
12 
 fotka
kemuro  2. 7. 2013 00:03
@ssnehulienka napriek tomu ma to mrzí. no ďakujem za povzbudenie
13 
 fotka
demonicbass  2. 7. 2013 08:59
Ono celé to má tisíce pre a proti.

Kedysi nám tu tieklo koryto, teraz tu chodia autá, kedysi miesto otrasného auparku, tam v lete stávali kolotoče a decká sa mohli vyšantiť, kedysi nebol hilton ale Gloria palace, Slovan- oveľa príjemnejšie prostredie, kedysi si park pri stanici nemal ohradený, necítil si sa tam ako zver v klietke, teraz už áno, všetko je tak strašne odporne vyumelkované a pritom je stále rozkopaná polka mesta, kedysi si išiel z párty domov za osvetlenia lámp a prítomnosti stromov, pričom pod nohami ti cvengotal príjemný štrk na chodíku... Dnes už minimum stromov a miesto štrku BETÓN...

CONCRETE JUNGLE hnus



Ale pointa ostáva tá istá... Nadávali sme aj vtedy vždy na niečo a aj teraz...
14 
 fotka
kemuro  2. 7. 2013 12:48
@demonicbass nemôžem si pomôcť, ale mám jednoducho dojem, že polovica tej kultúry je taká instantná. prechádzal som minule na Mlynskú cez park a neveril som vlastným očiam - ultramoderný informačný kiosk JE VYVRÁTENÝ! aká je už toto kultúra! mrzí ma, že KE je kultúrne skôr inštitucionálne. na správaní osadenstva sa prejavuje minimálne.



Screenshot
Napíš svoj komentár