18.01.2011
Sotva 50 metrov od domu a predsa v úplne inom svete. Tmavé stromy všade naokolo osvetľuje len mesiac odrážajúci sa od vodnej hladiny zoborského jazierka. Rád sem chodím a rozprávam sa s ním, aj keď bez slov, lebo tie sú zbytočné. Hráme sa tú svoju hru, ja mu hodím pár kamienkov do stredu a on mi na oplátku nejaké nové na breh vyplaví.

Iní ľudia ho chodia navštevovať len vtedy, keď sa sem prídu korčuľovať, ožrať sa, prípadne okúpať seba alebo svojho psa. Sme úplne rovnakí. Za mnou tiež chodia len z dôvodu zábavy, alkoholu alebo umytia ich problémov. Obaja radi pomáhame a robíme šťastnými ostatných, no pritom akoby nechceme, aby niekto spravil šťastných aj z nás. Zvykli sme si na to.

Dnes v podvečer som ho bol opäť pozrieť. Chvíľku samoty však prerušila prichádzajúca silueta dievčaťa s dvoma psami na vodítku. Poznal som ju z videnia ako cvičiteľku psov na blízkom ihrisku. Keby ma neoslovila, nikdy by som sa jej neprihovoril. Vraj ma zvykla vídavať ako som si v dopoludnia chodieval zabehať. Všimla si, že som znova začal a pýtala sa, či by sa nemohla pridať.

Smiala sa, keď som jej povedal, že nenávidím behanie. Nevedela, že to robím preto, lebo uprednostňujem fyzické trápenie nad tým mentálnym. Pýtala sa, čo sa stane keby sa aj tak pridá. Vysvetlil som jej, že by som jej ublížil. Znova sa smiala, lebo veď nevypadám ako násilník. Na rovinu som jej odvetil, že to síce ani nie som, ale trpela by tým, žeby sa časom zaľúbila a ja by som ju nikdy neľúbil.

Zvedavosť jej nedala a s úsmevom na tvári sa opýtala ako to môžem vedieť. „Jednoducho to viem. Vy ženy prirodzene vždy túžite po niekom koho nemôžete mať a mne sa toto stáva stále. Nebola by si ani prvá, ani piata, dokonca ani desiata, ktorej by som to spravil.“ Dohasil som svoju xtú cigaretu, poslušne ju schoval do smetiaka a zdvihol som sa na odchod.

Na jej otázku, či teda zajtrajšok o desiatej platí, som neodpovedal. Zajtra musím zmeniť trasu. Práve som ju zachránil od jej najväčšieho omylu v tomto roku. A opäť mi nikto za to nepoďakuje.

 Blog
Komentuj
Napíš svoj komentár