Nebolo možné si nevšimnúť vyhlásenie Roberta Fica po sneme smeru o tom, že dôchodcovia a študenti budú mať vlaky zadarmo. Reakcie na to boli okamžité. Zaplnené správy, noviny, blogy, krčmy, autobusy... Nechcem však teraz rozoberať politické a ekonomické dôvody prečo to spravil. Zameral by som sa hlavne na turizmus.

Samozrejme aj nemalé číslo žiakov a študentov cestuje do škôl. Každodenná cesta, alebo rarz za týždeň dlhšia cesta domov je finančne náročná. No všetci dobre vieme, že mladí ľudia radi cestujú. Aj napriek pocitu znudenej a apatickej generácie, mám pocit, že vídam čím ďalej tým viac mladých ľudí v prírode. Či tam idú chlastať, nadýchať sa čerstvého vzduchu, načerpať nových síl alebo vyvetrať hlavu v priestore, kde cítiť "vyššiu moc" je vec ich. (Pokiaľ za sebou upracú neporiadok.)

Napriek tomu je pravidelné cestovanie za turizmom nelacné. Dostať sa z východnej časti Slovenska na západné vlakom, alebo busom stálo študentov okolo 20€ vlakom. Autobusmi možno viac. Autá všetci nemajú. Jediný bezplatný (lacný) spôsob cestovania bol (a stále aj je) stop. Extrémisti to môžu skúsiť pešo. Čo bolo, už nie je.

Vlaky bezplatne otvárajú nové možnosti ľuďom akým som napríklad aj ja. Nie žeby sme tu na východe nemali pekné zákutia hôr, no mňa nebaví chodiť stále po tých istých trasách a horách. Rok čo rok. Preto túto možnosť uvítam a určite budem využívať. Vždy som rád cestoval vlakom hlavn kvôli "pohodliu" ktoré ponúka väčšie ako autobus.

A dúfam, že nebudem jediný. Slovensko je krásna krajina, ktorú stojí za to objavovať. Dostať sa do niektorých z obcí, kam vlak zachádza je zdarma. Dostať sa do obcí, kde vlak nezachádza, no idú tam autobusy bude len malou časťou toho, čo by sme zaplatili za celú cestu. Neviem ako vy, ale keď už tie vlaky bezplatne mám, tak ich aj budem využívať. Navštevovať známych vo vzdialených mestách, objavovať krásy Slovenska, či už prírodné alebo kultúrne, v ktorých som nebol, ale aj tie v ktorých som bol, no stojí za to ich vidieť viac krát nebolo asi nikdy tak lacné. Niekto to platí. A budem aj ja. Tak prečo to nevyužiť. Prečo nechať tie vlaky jazdiť prázdne?


Nech je Váš názor na vlaky bezplatne akýkoľvek. Akokoľvek nemáte radi vládnucu stranu, alebo kroky, ktoré robí, akokoľvek sa Vám tá ide nepáči, skúste to.

Snáď sa stretneme v niektorom z kupé.

 Úvaha
Komentuj
 fotka
blackrisq  16. 12. 2014 15:24
takto to ja hovorím, že sprievodným javom tohto opatrenia by mohlo byť celkové skultúrnenie mladých ľudí a zdvihnutie povedomia patriotizmu - nech pokojne chodia na festivaly a iné väčšie umelecké akcie, nech sa stretávajú a vymieňajú si zážitky, nech chodia po našej krásnej prírode (ako bolo spomenuté, len nech tam nerobia bordel)

preto nie som principiálne proti takejto výhode, ibaže... na slovensku je kvalita vysokého školstva otázna, teda hocikto sa dostane na výšku a za poplatok prihlášky na výšku a vystavenia ISICu získa bezplatné cestovanie minimálne za rok zadarmo (minimálne, lebo niektorí sa dokážu účinne zadrbávať AJ postúpiť do ďalšieho ročníka)...

keby mala túto výhodu elita národa, ktorá by na vysokých školách mala byť (čím nechcem povedať, že elita musí byť na vysokých školách a kto nemá výšku, tak je nula - to je práve základne zlý predpoklad v našej spoločnosti, že človek bez vysokej školy je nula) a boli by to rozhľadení a kultúrni mladí ľudia, ktorí študujú niečo, čo ich baví a v čom sú dobrí (inak by to totiž študovať nemohli, nechceli, čokoľvek), tak prosím, iba by im to prospelo... ale takto je to taký Danajský dar, viac škody ako osohu podľa mňa
 fotka
inversi  17. 12. 2014 10:11
Dal som ti 5* lebo máš vlastne pravdu. Je mi ale ľúto, že nikto sa nepýta a čo potom. Som skeptik a neverím, že to je nezištné ale v pozadí musia byť neuveriteľné machinácie. Moja otázka znie. Za akú cenu máte lacnejšie cestovanie?

P.S. Ten kto to nevyužije je doslova idiot!
 fotka
igorv  17. 12. 2014 15:53
@inversi Nechcelo sa mi zachádzať do tých vecí, nejaké konkrétne verejne prístupné informácie by sa o tom dali nájsť. No nechcel som tu vytvoriť ďalší flame, preto len takýto názor/komentár na to, že ak už to máme, tak to treba využiť aspoň na také veci ako turistika, festivaly, koncerty. Kto to nevyužije je magor
 fotka
tequila  2. 1. 2021 13:40
lenze mne je toto vsetko 1, lebo sa ma to netyka a preto to povazujem za objektivne zle.

btw kde vsade si odvtedy bol?
Napíš svoj komentár