Som vegetarián, ktorý by bol rád vegánom. Je to skoro ko vyznanie lásky k celmu svetu. Je to oslobodzujúci pocit, ktorý Vám dá nálepku uvedomelého spotrebiteľa a enviromentalistu a milovníka života. Na jednej strane nemám rada vegánov, lebo dosť veľa z nich je spadnutých na hlavičku. Šibe im z ich vlastnej dokonalosti. Šibe im, majú potrebu všetko hrotiť a do všetkého sa miesiť. Ani si nevšimnete ako a sami sa takými stanete. Začnú Vám vadiť fotky na fb, kde je mäso konzumované, poburuje Vás to ako detské porno. Také mi to naozaj príde. Pfuj, pfuj, pfuj, jak to môže niekto do seba vkladať a tvrdiť, že mu to chutí. Dnes som mala v kantýne cibuľačku, po 2 lyžičkách som prišla na to, že tam je nejaké neidentifikovateľné čudo. Moje zdesenie potvrdila pani kuchárka, keď mi odpovedala, áno, je tam trošku mäsa. JEBS ! Moja huba sa znesvätila. Moje telo obsahuje živočíšne zložky mne nevlastné, pomoc. Seriózne som bola naštvaná, že ako do cibuľačky, môžu mäso dať. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že som zjedla niečo hnusne sa rozkladajúce. To ako keď omylom zjete miesto jedálenského pokrmu trošku svaloviny z pitevne.
Každopádne, kedy sa zo mňa stal takýto radikálny človek? Veď som inak normálna...
Okej, asi niesom. Prirodzený vývoj situácie, vegetarián/vegán buď je ním na 100% abo vôbec.
Takže radikalizmus, výstrednosť, to vôbec nie je pravda, to je normálne, keď sa na túto cestu vyberiete. Neviem veľmi dobre vyjadriť, že čo sa zmenilo, ale som okrpylená, mäso si do huby nedám nikdy, ani keby som veľmi chcela. Really nechápem ako to môžete dobrovoľne jesť? Fakt Vám to nie je nechutné, keď si uvedomíte, že je to svalovina/orgán nejakej mŕtvoly?
BTW nemám problém zvieratká ošetrovať, operovať, pitvať atď, ale jesť? Jedenie akejkoľvek časti tela inej cítiacej a mysliacej bytosti mi príde ohavné. Plus je to úplne nepotrebné a zbytočné, neekologické, nevhodné, nemorálne a scestné. Rada by som bola, aby ste mi napísali (ak sa Vám bude chcieť a dočítate to až sem), prečo si myslíte, že práve vy máte právo konzumovať mäso?

 Vyznanie
Komentuj
 fotka
fxx  10. 12. 2014 09:07
povedz mi,preco by som nemal pravo konzumovat maso.
vycitame snad levovi ze zozral antilopu?
 fotka
luc.ka  10. 12. 2014 09:26
Fiha, co je to vegan? O tom som nikdy nepocula. Konecne prisiel niekto s originalnou myslienkou :letim:
 fotka
alpynus  10. 12. 2014 09:46
@fxx Ahoj, drahý lev.

Ale nie, teraz vážnejšie. Nie si lev, si človek. Isteže, môžeš sa inšpirovať správaním iných živošíšnych druhov, ale je troška divné, ak ich považuješ za etalón správania. Pretože takto by si sa mohol napríklad po zjedení niekoho dieťaťa pýtať, prečo by si nemal právo konzumovať niekoho deti a či vyčítame snáď levovi, že zjedol deti predošlého vodcu svorky. (Nový vodca leviej svorky má vo zvyku zjesť deti predošlého vodcu svorky.)

Ale o to nejde. Máš právo zabiť aj zjesť kohokoľvek. Napríklad aj mňa. Cítim sa tak isto ohrozený (alebo neohrozený) ako napríklad kura; pretože to, že v tejto dnešnej ľudskej spoločnosti nie je etablovaný napríklad kanibalizmus, je len nejaká zhoda okolností, ktorá sa kedykoľvek môže zmeniť. A každopádne, aj na kanibalizmus má každý právo. Pokiaľ si niekto niečo vie zariadiť, má na to právo (pokiaľ vnímame právo takto jednoducho).

Nikto nikomu nemôže zabrániť v chcení zneužívať, zabíjať, vraždiť a jesť a v následnej realizácii týchto činov. Pokiaľ sa niekto toto rozhodne robiť, nech sa páči.

To, že niekoho nebudeš zneužívať, zabíjať, vraždiť a jesť aj napriek tomu, že môžeš, je tak isto v spektre tvojich možností.

Ak by si tak činil a teda nezneužíval, nezabíjal a nejedol, tak by sme to spolu s ostatnými cítiacimi a súcitiacimi bytosťami mohli považovať z tvojej strany za veľké gesto a veľkú láskavosť, pretože si uvedomujeme, že nevraždiť a nejesť nie je len tak.

Ale nikto od nikoho nemôže vyžadovať láskavosť; takže jedz nás, kým ti chutí, budeme ti slúžiť, kým ti chutí.
 fotka
hellgirl  10. 12. 2014 11:47
@alpynus klobúčik dolu skladám, pekne si to napísal
 fotka
tosom  10. 12. 2014 11:49
zažívam rovnaké pocity a palec hore
 fotka
charis  10. 12. 2014 11:50




teraz, osobne nie som proti vegánstvu,len ma pobavil ten obrázok a chcem podotknúť, že takéto debaty často vedú k nekonečným a bizardným konverzáciám. Raz som dokonca videla teóriu kde rozoberali, že tým že ješ len zeleninu, v podstate ju žerieš tým zvieratám ktoré chceš tak veľmi zachrániť... nie je to z mojej hlavy, skôr som sa na tom zasmiala, a nestotožňujem sa s tým, len hovorím kam sa nechcem dostať

ale pýtať sa prečo podľa nás máme právo jesť mäso a prečo ho jeme je také isté ako pýtať sa, prečo podľa teba toto právo nemáme a prečo ho neješ. Proste je to niečo čo nevegetariánom a nevegánom príde normálne a tebe nie, a neviem prečo by sme mali jedných alebo druhých spochybňovať.
 fotka
tosom  10. 12. 2014 11:52
@charis vždy vidím, keď vie niekto dobre po anglicky, že začína do slovenčiny miešať takú anglickú vetnú stavbu začiatok vety - "Now,.." znie v slovenčine "Teraz,.." úplne od veci ale rozumiem ti, tiež sa mi to stáva ... (Na konci dňa sme však všetci iba ľudia)
 fotka
charis  10. 12. 2014 11:55
@tosom : keď si to spätne po sebe čítam...hej, je to úplne mimo stáva sa keď niekedy rýchlejšie píšem tak to zvyknem robiť, aj čiarky vtedy občas zabúdam dávať
 fotka
tosom  10. 12. 2014 11:58
@charis asi vieš fakt dobre po anglicky, nie? Vtedy sa často stáva, že keď píše človek po slovensky tak tá vetná konštrukcia nejako skáče z jedného jazyka do druhého @ssnehulienka pritakaj
10 
 fotka
hellgirl  10. 12. 2014 12:00
to čo máš napísané v prvom odseku sú fakt bizarné debaty k ničomu nevedúce, hlavne sú to hlúposti odbyteľné jediným argumentom, ale podľa toho ako si to napísala, si to uvedomuješ

mne to len príde strašidelne absurdné, že keď máme na výber, tak si vyberajú ľudia na základe tradícií a propagandy namiesto vlastného rozumu. Ak niekto nemá problém do svojho tela doslova vkladať mŕtvoly, tak okej. Pochopím ľudí v dobe ľadovej, že inú možnosť nemali, ale prečo trvať na tejto tradícii, keď je škodlivá pre planétu, pre tie "jedlé" bytosti a niekedy aj pre nás samotných. Samozrejme, nechápem karnistov, ktorí vedia, čo sa deje a aj napriek tomu sa nevedia vzdať mäsa. Nespochybňujem ich ako bytosti, ale bojím sa aké asi majú morálne pravidlá v hlave. Keď vražda niečoho slabšieho, lebo môžem, je pre nich okej.
11 
 fotka
igorv  10. 12. 2014 12:02
Tito vegani su taki isti ako my krestania. Hadky medzi krestanmi a ateistami neutichnu ako hadky medzi veganmivegetarianmi a pozieracmi masa. To ze tu bude kazda strana vypisovat, preco je ta ich filozofia spravna a mali by nou zit vsetci, mi uz pride divne. Si krestan? Dobre. Si vegan? Tiez dobre. Je pre teba zviera viac ako clovek? Tvoja vec. Nepresviedcaj o tom druhych. Zi si svoje, pozeraj v tomto na seba (zas netreba byt ignorant a egoista) a nechaj druhych zit to, co chcu.

Howgh!
12 
 fotka
igorv  10. 12. 2014 12:04
@tosom Ja to poznám s tou angličtinou, niekedy mi to preskakuje opačne, že anglickú konštrukciu používam v slovenčine a niekedy slovenskú v angličtine našťastie máme na škole aj slovenský jazyk a stále ho používam čím viac, tým spisovnejšie tak nejak sa to snažím obmedzovať
13 
 fotka
tosom  10. 12. 2014 12:07
@igorV ja to isté, a často niektoré anglické frázy mi chýbajú v slovenčine, tak si ich akoby automaticky použijem v slovenskom texte a neuvedomím si, že to nedáva zmysel (namiesto "koniec koncov" - at the end of the day (na konci dňa). A podobne.
14 
 fotka
igorv  10. 12. 2014 12:09
@tosom No hej, to je potom aj najväčší problém pri prekladaní človek si neuvedomí dané frázy použije. Alebo aj v bežnej reči. Hlavne tie ich idiomy a naše ustálené slovné spojenia. To je potom ako hatlanina bez ladu a skladu
15 
 fotka
hellgirl  10. 12. 2014 12:10
Kresťanstvo a vegánstvo a debaty o ňom sú diametrálne odlišné. Vegáni nevyznávajú žiadne mimozemské sily, apelujú na morálku, ktorá je skrytá v nás. Vymývaním mozgou od malinkého malička sme o ňu prišli a vraždenie nám príde normálne. (Keď si bol malinký, tak sa ti tiež isto nepáčilo, keby niekto pred tebou zabil zvieratko a naservíroval ti ho, by som bola zvedavá, v akom veku a prečo ľudia stratia súcit... hm)
16 
 fotka
ps102  10. 12. 2014 12:15
@charis
Ten obrázok vôbec nie je taký absurdný ako sa môže zdať. Napríklad vôňa pokosenej trávy slúži ako varovný signál pre ostatné rastliny že hrozí nebezpečenstvo. Veľké množstvo rastlinných druhov reaguje podobne. Sú to veľmi senzitívne organizmy reagujúce na vonkajšie podnety. Akurát majú smolu že nie sú huňaté a nemajú pekné očičká, takže ich sa nikto nezastane
@igorv @11
17 
 fotka
amikadze  10. 12. 2014 12:15
aké svieže počítanie takto na stredu

vegán je človek, ktorý nepočuje ako kričí mrkva
18 
 fotka
silviaaa  10. 12. 2014 12:16
BODAJ BY AJ MOJ PRIATEL BOL VEGETARIAN/VEGAN A ROBILI BY SME SI MNAMKY CELY ZIVOT AZ KYM BY SME NEPOMRELI

(ano, vazne dufam ze si to precita)
19 
 fotka
charis  10. 12. 2014 12:18
Áno uvedomujem, preto som to napísala tak ako to tam je

Nejdem sa vyjadrovať k morálke s súcitu a podobným veciam lebo sa nelúbim hádať alebo viesť debaty na 30 príspevkov o tom istom

Len ma tak napadá, či sú všetci vege proti potratom v tomto prípade. A že možno som proste len egoistické necitlivé stvorenie, keďze hovorím áno aj za mäso, aj za potrat. Trochu smutné, ale čo narobím.

@tosom : nedovolím si tvrdiť že viem po anglicky nejako špičkovo, asi ke to len tým že pozeralavm filmy/seriály väčšinou po anglicky a tiež čítavam nejaké veci pp anglicky
20 
 fotka
igorv  10. 12. 2014 12:20
@hellgirl nie je to to isté, ale má to podobný princíp. Podobne chorý princíp. Chutí mi mäso. Nevidím dôvod nechovať poľnohospodárske zvieratá, ktorých mäso dáva telu potrebné vitamíny a minerály na to, aby mi ich dodali. Človek je tvor inteligentný, no ten rozum takmer nevyužíva. Kedysi ho využíval. Zabíjal to, čo potreboval. Potreboval kožuch, zabil zver. Bol hladný zabil zver. Potom sa to zvrhlo a začalo sa zabíjať zo srandy (športové poľovníctvo). Pre peniaze (napr nosorožci, tigre a čo ja viem). Zo strachu (vlky v USA). Ak by sa však poľovalo a zabíjalo tak, aby sa udržiavala zdravá populácia, a poľnohospodárske zvieratá sa chovali v normálnom prostredí na to, na čo boli vyšľachtené nemám problém.
21 
 fotka
charis  10. 12. 2014 12:21
@PA102 : tiež som videla pár dokumentov na túto debatu a tiež čo sa týkalo "rastlín a citov", ale to je debata naživo a nie na portáli, kde polka ľudí reaguje na niečo čo sa nezhoduje s ich názorom ako časovaná bomba
22 
 fotka
charis  10. 12. 2014 12:21
23 
 fotka
thrwtchr  10. 12. 2014 12:25
@3 @10 thumbs

ale "Fakt Vám to nie je nechutné, keď si uvedomíte, že je to svalovina/orgán nejakej mŕtvoly? "
viem si to predstaviť, a dokonca sa s tým viem stotožniť.
smrť je súčasťou života. odmalička som bol desenzitivovaný, ako píšeš. ale je to určite lepšie, než byť naopak hypersenzitívny.
vegánom som sa nestal preto, že by ma znechucovali zničené a rozkladajúce sa telá zvierat.
ani dnes ma nejak zásadne nerozhodí pohľad na mŕtvoly či násilie.
a človek dokonca ani nepotrebuje "ľúbiť" zvieratá na to, aby dokázal zhodnotiť určité konanie ako nesprávne, vyhnuteľné a teda, ako píšeš, scestné. hodnotíme všetci, ide len o to, ako hodnotíme a čo napokon usudzujeme.
24 
 fotka
thrwtchr  10. 12. 2014 12:33
@PS102 ten obrázok, samozrejme, vôbec nie je absurdný.

je však jednoducho *scestné* používať dosť hypotetické utrpenie (hoci z hľadiska vedeckého výskumu sa jedná jednoducho o schopnosť reagovať na stimuly, ktorou živé organizmy disponujú; rastliny nemajú, na rozdiel od nám najbližších živých bytostí, centrálnu nervovú sústavu) ako obhajobu praktiky pojedania zvierat.
už len preto, že ľudia pre tie chované zvieratá za svoj život pokynožia a skrz ne pojedia ešte mnohonásobne väčšie množstvo rastlín, než keby si tie rastliny vzali priamo.


25 
 fotka
elemia  10. 12. 2014 12:35
@silviaaa nápodobko!

ale mvoj vje robiť vegánňamky. ♥
len sa mu ňesťe od toho mjasožrúctva jaksik.
26 
 fotka
thrwtchr  10. 12. 2014 12:37
@charis sú pro-life aj pro-choice vegánky a vegáni.
(osobne si myslím, že toto je hlavne vecou inkriminovaných osôb, teda skoro nevyhnutne a výlučne žien)

embryonálna bioetika je dosť kontroverzná a citlivá záležitosť, v porovnaní s už narodenými živočíchmi sa totiž (do určitého štádia) jedná "len" o potencionálnu bytosť.
osobne som pro-choice (čo neznamená pro-death), ale pravdaže, tento prístup má svoje chyby. ale o tomto tu už tiež bolo fórum:
» www.birdz.sk/forum/su-vegani...
27 
 fotka
tosom  10. 12. 2014 12:38
@silviaaa ja nerozumiem ako to, že ste tak dlho spolu a ešte stále na neho nezapôsobil tvoj dobrý vegetariánsky vplyv!
28 
 fotka
silviaaa  10. 12. 2014 12:40
@tosom no ved raz ked sme mali krizu mi aj nasluboval ze prestane jest maso a zrazu ked je vsetko fajn skutky su fuc. a teraz ho mozno odradzam aj ked skusam velmi vela veganskych veci a nie vsetko mi chuti tak sa podla toho aj tvarim.

ale byt vegetarian to nie je takmer ziadne obmedzovanie..fakt minimalne..v dnesnej dobe uz existuju take nahrady masa ze to takmer ani nepoznat.
29 
 fotka
charis  10. 12. 2014 12:41
@thrwtch : to som nevedela, vďaka, idem si to prejsť zo zvedavosti
30 
 fotka
tosom  10. 12. 2014 12:42
@silviaaa veď práve, že by to takmer ani nespoznal :/ ale možno raz dospeje do takého štádia musíš mu ukazovať veľa pekných obrázkov a cute videí na youtube s prasiatkami až sa jednej noci prebudí s nočnou morou, že to prasiatko z cute videa niekto zabil a zjedol a uvedomí si aké je to v skutočnosti grcné. veľa zdaru !
31 
 fotka
tosom  10. 12. 2014 12:49
@15 pekná myšlienka to s tými deťmi a stratou súcitu, to ma nikdy nenapadlo, že ako sa to vyvíja.
32 
 fotka
kamic  10. 12. 2014 13:04
@11 a okrem toho @hellgirl "Kresťanstvo a vegánstvo a debaty o ňom sú diametrálne odlišné." sú to názory. nech si každý verí/ je čo považuje za vhodné. rozumiem vegánskym názorom ale to aby ich propagovali takýmto spôsobom je nemiestne, zastávaj si svoj názor ale nesúď ľudí, ktorí majú iný. To, že sa ty nevieš vyrovnať s tým "ako môže niekto jesť mŕtvoly" je tvoj problém. Ja tiež nechápem ako niekto môže veriť vo Vesmírnych ľudí a nepíšem tu o tom blogy a nerozoberám to v komentoch. Na čo aj?

celkovo mám pocit, že keby vegáni neboli takí "agresívni", čo sa názorov týka tak by ich názory bralo aj viac ľudí.
33 
 fotka
hellgirl  10. 12. 2014 13:12
Pri vyžadovaní práv pre kategórie bytostí zvierat/ľudí/žien/čiernych/židov ešte nikto neuspel apelovaním na súcit a morálku. Anyways zachvíľu, keď sa tu premnožíme nebude veľa iných možností a hospodárske zvieratá nahradia ľudia a mäso rastliny. Je to len otázkou času.
@thrwtchr som vegánom z mnoha dôvodov, eko, moral, selský rozum, odlíšenie od konzumu, hippie láska k živým tvorom atď. atď. atď. ... By ma zaujímalo, že či máš nejaký hlavný dôvod prečo si rastlinožravec?
34 
 fotka
barky  10. 12. 2014 13:15
tie mrtvoly... ta tvoja rastlina je uz tiez mrtva vec ktora by bez uskladnenia spracovania zacal ochvilu hnit takisto aj mäso .

spolubyvajuci co je vegan a precital si tvoj blog tak ho citujem :"tomu dievcatu jebe"

je to na povazenie... pisanim takychto zvastov nikoho na vegetarianstvo,veganstvo nepresvedcis
35 
 fotka
hellgirl  10. 12. 2014 13:18
@kamic pretože apelovaním na súcit nič nedosiahneš. Agresia nie je môj štýl, len keď vidím to vraždenie okolo seba je mi na zvracanie. Pre mňa to je, jak keby všade boli koncentráky postavené a všetci karnisti by sa mi smiali do ksichtu, že haha prečo by sme nezjedli tvojich" kamošov". To nie ja som agresívna, ale karnisti sa tvrdohlavo držia svojej bezcitnosti a nepoľavia. Ja som z toho akurát smutná a rozčarovaná, pretože je to zbytočné vyvražďvanie a znovu namnožovanie v mene tradície, chamtivosti, chuti a speciecismu.
36 
 fotka
thrwtchr  10. 12. 2014 13:21
@kamic to, že určitý spôsob života a ideológia spôsobuje vyhnuteľné utrpenie a smrť, to, že v našej spoločnosti nie je potrebné konzumovať živočíšne výrobky je jednoducho fakt. môžeme to pokladať za názor, ale určite je to dosť odlišná vec, než niečomu veriť proste preto, že je to niekde napísané.

@hellgirl rozumiem, tiež mám mnoho dôvodov. možno by som to v tej tvojej vete len obrátil, je to vlastne trochu slovíčkarenie, ale viac mi t o sedí takto:

som rastlinožrútom z mnoha dôvodov, eko, moral, chuť, selský rozum, žravosť, odlíšenie od konzumu, hippie láska k živým tvorom etc.
som vegánom z jedného, jediného dôvodu: kvôli zvieratám.
37 
 fotka
hellgirl  10. 12. 2014 13:22
@barky tvoj spolubývajúci má pravdu, ja tiež odsudzujem ľudí píšucích verejne veci, čo majú hlave. Ten výtvor vyšiel z toho, že mi doslova jebalo v hlave z toho ako taká absurdita ešte funguje. Je dosť možné, že mám problém vyjadrovať svoje názory písomnou formou o skorej hodine rannej v polopripitom stave, takže kategória záchod je adekvátna.
Nikoho presviedčať nechcem ani, k tomuto rozhodnutiu musí dospieť každý úplne sám.
38 
 fotka
pijemzelenycaj  10. 12. 2014 13:24
39 
 fotka
kamic  10. 12. 2014 13:27
A týmto blogom niečo dosiahneš hej?: D
ak si z niečoho naštvaná. tak preto niečo rob aby si nebola, buď sa zmier s tým, že sú na svete aj "karnisti" ako si ich nazvala alebo protestuj pred veľkochovmi alebo si nájdi inú činnosť blízku tvojmu názoru.
Týmto blogom na birdzi NIČ nedosiahneš.

áno, karnisti sa smejú na rezne : D
40 
 fotka
melancholik  10. 12. 2014 13:44
aký zmysel je byť vegánom ktorý sa chová ako náboženský fanatik? (nie, vážne ... reagujem na konkrétnych ludí, hlavne v komentoch) kde je tolerancia? ... máte svoju ideológiu tak si nemyslite do riti že ste majstri sveta na rozum, proste len spadáte do skupiny alebo sekty ktorá niečo vyznáva, nechajte si ten nátlak pre seba ... dnes je trochu rozdiel asi mať svoj názor a myslieť si ,,zožral som všetkú mudrosť sveta,,

nepripomínate mi nič iné ako len fanatizmus, čo je smutné
41 
 fotka
melancholik  10. 12. 2014 13:46
@silviaaa @28 ... nasluboval ti hory doli keď ste mali krízu, v oblasti vegetarianstva/veganstva?

niečo tu nieje v poriadku
42 
 fotka
hellgirl  10. 12. 2014 13:59
Hej aj Hitler a náckovia mali názor, že pome židov zabiť, takisto mi príde obhajoba karnistu, že prečo práve on má jesť mäso. Tu nejde o názor, tu ide o život, každodenne stále dokola.
Tento blog bol výlevkou môjho vnútorného aktuálneho rozpoloženia do záchoda, keby to malo byť presviedčanie, vyzeralo by to inakšie a viac sofistikovane.
43 
 fotka
igorv  10. 12. 2014 14:02
@hellgirl Zviera nie je rovné človeku. Je trochu rozdiel vyvražďovanie židov len z nejakého presvedčenia, že nie sú dostatočne ľudia a zabíjať zvieratá aby ľudia mali potravu. Život človeka bude stále viac ako život zvierať či je to Nosorožec, prasa, alebo mačiatko
44 
 fotka
ps102  10. 12. 2014 14:21
@42 Hitler bol vegetarián, jeho nepoužívaj ako argument
45 
 fotka
ssnehulienka  10. 12. 2014 14:49
@tosom pritakala by som len to nevidim v jej komentoch
46 
 fotka
hellgirl  10. 12. 2014 14:57
@igorV ludia takuto potravu nepotrebujú v dnešnej spoločnosti. Aj vtedy si mysleli, že potrebujeme ich vyvraždiť a mali na to oveľa menšie dôvody ako jedlo. Kedysi dávno bolo bežné otroctvo a smiali by sa ti do ksichtu, že černochovi dávaš rovneké práva ako ľuďom bielym, že ženy majú právo ako muži atď. Teraz takých ľudí voláme rasisti a obmedzenci. Je to len otázka času, kedy sa takto budeme pozerať aj na karnistov minulosti. Pri súčasnom raste obyvaťeľov Zeme nie je mäsožrútstvo udržateľné dlhodobo. Budeme musieť kŕmiť seba a nie kravy, prasce a hydinu...
@PS102 Hitler nebol vegetarián, je to hoax. A aj keby bol, tak wtf?
47 
 fotka
ps102  10. 12. 2014 15:19
Do you know that your Führer is a vegetarian, and that he does not eat meat because of his general attitude toward life and his love for the world of animals? Do you know that your Führer is an exemplary friend of animals, and even as a chancellor, he is not separated from the animals he has kept for years?...The Führer is an ardent opponent of any torture of animals, in particular vivisection, and has declared to terminate those conditions...thus fulfilling his role as the savior of animals, from continuous and nameless torments and pain.
-nemecké noviny Neugeist.
Tieto tvrdenia sú podporené mnohými svedectvami, inými zdrojmi a zákonmi zavádzanými do praxe nacistickým režimom. Nacistov si spomínať začala ako prvá ty, ja len uvádzam niektoré fakty ktoré môžu u tebe podobných vzbudiť sympatie pre A. H.

" Pri súčasnom raste obyvaťeľov Zeme nie je mäsožrútstvo udržateľné dlhodobo. Budeme musieť kŕmiť seba a nie kravy, prasce a hydinu..."
Toto tvrdenie je tiež pekne mimo reality. Je to práve naopak, produkcia mäsa je jediný spôsob ako udržať súčasnú populáciu bez hladomoru. Skúšala si sa zamýšľať aj nad životmi v iných častiach sveta ako v Európe? Predstav si že v Afrike a Austrálii sa chov dobytka odohráva na plochách kde by rastlinná produkcia nebola možná. (človek nevie žrať trávu a burinu, iné tam nevyrastie). Týmto spôsobom sa dá uživiť veľké množstvo ľudí, Austália je veľkým exportérom hovädzieho mäsa. Tiež by ma zaujímalo čo má robiť rybár v Polynézii. Či sa má naďalej živiť rybolovom alebo si má sadnúť a skapať. Na tamojších územiach totiž nie je dostatok poľnohospodárskej pôdy na uživenie všetkých obyvateľov.
Pochybujem že niečo s toho čo som napísal budeš ochotná akceptovať ale za pokus to stojí.
Nechcem ti brať predstavy o svete a obmedzovať tvoju ideológiu ale nedá mi to aby som neuviedol veci na správnu mieru.
48 
 fotka
patricino  10. 12. 2014 15:21
môžte ma teraz zjebať jak len chcete ale dievča ty si kompletne mimo .... ideš tu vnucovať myšlienku vegánstva (ty to nevidíš ale týmto blogom to vnucuješ) a v @37 posledná veta píšeš niečo iné... kto dáva tebe právo posudzovať to, že či ja môžem jesť (chcem jesť) mäso alebo nie ... kto ty si aby si ty rozhodovala o tom, či to je morálne alebo nie ... piči jedz si tu trávu a nám už dajte pokoj v živote som nikde nevidel aby niekto začal jebať do vegána/vegetariana ako si dovoľuje jesť rastliny to furt len vám jebe na dekel
49 
 fotka
igorv  10. 12. 2014 15:22
Screenshot


Jedna z možností čo robiť aby boli spokojní aj mäsožrúti aj bylinožravci. :ehm:

Ale veď "hmyz je :ble: :ble: , zle mi už je len z toho, keď vidím pavúka, nie to ešte jesť to, fúúúj :ble: ".... 8)
50 
 fotka
silviaaa  10. 12. 2014 16:25
@melancholik akoze chapes to tak ze my sme mali krizu kvoli tomu ako sa stravujem? nieee.
to iba tak navrhol ze prestane jest maso
51 
 fotka
melancholik  10. 12. 2014 16:31
@silviaaa nie chápem to tak, že ste mali krízu ... a niečo (čokolvek) ohladom veganstva/vegetarianstva malo nejakú váhu na tej kríze chápem to správne?
52 
 fotka
melancholik  10. 12. 2014 16:32
@silviaaa váha je myslená že čokolvek s tým mohlo mať čo ilen malý dopad tiež na vyústenie problému

proste záležalo na niečom takomto ?
53 
 fotka
antifunebracka  10. 12. 2014 16:40
ono najvacsia sranda je, ze vy, ekofasisti, si aj uvedomujete, ze vasa viera je UPLNE nelogicka, a preto mate potrebu si ju stale nasilu obhajovat a nutit do nej aj nas, vsezravcov. nabozensky fanatizmus v modernom kabate. slabsi jedinci si skratka musia svoj status kompenzovat pocitom nadradených myslienok
54 
 fotka
sabnacke  10. 12. 2014 16:45
mám toho strašne veľa na jazyku ale ... nechcem sa ocitnúť vo vtákz...
55 
 fotka
efkaa82  10. 12. 2014 16:57
och majn gott, mám dosť. celkom som to tu dokázala ignorovať, ale keď som videla @42 , fakt sa tu porovnáva Hitler a mäsožravci??? naozaj si práve uznala vyvražďovaniu židov rovnakú váhu ako konzumácii zvierat????? veď oni sa všetci v tom momente museli začať v hroboch pretáčať. toto je už choré. rovnako ako celý tento blog. :ble: :ble: :ble:
56 
 fotka
forte  10. 12. 2014 16:58
Idem si dat sniclu
57 
 fotka
hellgirl  10. 12. 2014 17:38
@ 56 klasická reakcia, bon apetite
@ efkaa82 A hej pre mňa je veľkochov = koncentrák, akurát namiesto židov tam sú kravy. Som ekofašista tamtarará.
@ patricino posledná veta bola myslená na populáciu uvažujúcich o vegánstve, nie na celú populáciu hej som mimo z toho, že si karnisti obhajujú vraždenie a nevraždenie je považované za nonsens.
@ PS 102 k druhému odseku tvojho príspevku, pozri si dokument cowspiracy, naštuduj fakty o živočíšnej produkcii, vyštuduj nejakú zemedelskú školu, proste jedno z toho urob a zistíš, že si tresol strašnú blbosť (1.možnosť vrelo odporúčam všetkým).
@ antifunenbracka nemám pocit, žeby som bola menejhodnotný človek v tejto spoločnosti. Hovoriť vegánovi, že nemá robiť osvetu a má mu byť všetko ľahostajné je akoby si Nelsonovi Mandelovi hovril že apartheid je, bol a bude, tak čo sa sereš kámo. Jak môžem kurva ostať kľudná, keď sa okolo mňa vraždia nevinný tvorovia, ničí sa planéta, kurva! Ja (snáď aj vy) a generácie po mne/nás tu chcú žiť v mieri, a toto s tým nie je zlučiteľné.
@
58 
 fotka
nejdesamiprihlasit  10. 12. 2014 17:44
Keď som bol pred pár rokmi vegetarián považoval som to za niečo pekné a vcelku normálny životný postoj a sám zo seba som mal dobrý pocit, nepotreboval som to pred nikým obhajovať ale toto s čím sa stretávam v poslednej dobe... Ja neviem ale mám pocit akoby sa za tých pár rokov stalo z vegetariánstva náboženstvo a z vegetariánov zoskupenie náboženských fanatikov. Vôbec sa mi to nepáči.
59 
 fotka
efkaa82  10. 12. 2014 18:01
nie, ty si iba zbytočne agresívna a sorry, ale k tomu, čo si práve povedala sa nedá slušne vyjadriť, takže pomlčím. keď už ste vy vegetariáni/hlavne vegáni takí osvietení a všetko okolo toho, tak by vám mohlo konečne dopnúť, že týmto vaším násilným snažením sa dotlačiť ostatných k svojej ideológii situáciu iba zhoršujete. čo si myslíš, že ako prvé napadne mäsožravcovi po prečítaní niečoho takéhoto? cca kua, padám odtiaľto, ešte sa nakazím. práve tento váš postoj už odpudil tóóóóľko spoluobčanov, že si to asi ani nevieš predstaviť. a mňa konkrétne asi tisíckrát. čo sa stalo so starým dobrým "ži a nechaj žiť"? vtipné je, že som ešte asi nevidela mäsožravca prvého sa navážajuceho do vegána za jeho rozhodnutia. vždy si proste vy myslíte, že viete všetko najlepšie. :letim:
60 
 fotka
tangerina  10. 12. 2014 18:46
ty okrem toho vegánčenia ešte aj volačo fetuješ?!
61 
 fotka
tosom  10. 12. 2014 18:48
@hotaru @54 kto chce kam, pomôžme mu tam
62 
 fotka
patricino  10. 12. 2014 19:40
piči a zabíjam/vraždím zvieratá a podporujem mäsovýrobu aby som mal čo každý deň jesť ... sorry, že mne nestačí tlačiť do seba týždeň čo týždeň nejakú trávu!!!!! a ani bohovy s tým neprestanem tak už tu prestaň tľachať tie svoje píčoviny prosím ťa len mi dvíhaš tlak jak si nedomyslená
63 
 fotka
relieforsaddist  10. 12. 2014 19:41
@62 dačo také...
64 
 fotka
hellgirl  10. 12. 2014 20:18
sad world, still waiting for a valid argument against veganism
nefetujem
rozhodne nejem iba nejakú trávu
som domyslená
netliacham píčoviny
dvíhaš si tlak sám
niesom osvietená (iba zvedavá a poznania chtivá)
A "ži a nechaj žiť?" To ja robím narozdiel od vás karnistov
Neviem prečo sa navážate do mňa, ja som začala od seba, príde mi fajn semtam o tom kecať s ľuďmi (open minded samozrejme)
Stáva sa mi denno denne, doma, v škole, v kantýne, na koleji, pri akejkoľvek príležitosti, keď jem, že sa do mňa navážajú mrchožrúti. Je to tak 1000x častejšie.
65 
 fotka
relieforsaddist  10. 12. 2014 20:19
Nechcem rýpať ani nič také ale nikdy si nejedla mäso ?
66 
 fotka
amikadze  10. 12. 2014 22:26
@patricino kde ti vnucuje svoje názory? nad tebou niekto stojí s hlavňou u tvojho čela, že aha, blog od vegánky, prečítaj si ho? prečo to teda neignoruješ keď ti to tak vadí? to je fakt ako keby som ja písala tebe pod fotky že nevnucuj mi tú bradu, mne sa táto móda nepáči. povedzte mi už konečne prečo sa vás táto téma tak hlboko dotýka
67 
 fotka
hellgirl  10. 12. 2014 23:27
@RelieForSaddist áno, jedla, prečo?
68 
 fotka
relieforsaddist  10. 12. 2014 23:27
vtedy ti zle z toho nebolo ?
69 
 fotka
relieforsaddist  10. 12. 2014 23:28
proste všetko je v hlave všetko čo si tam nahráš to tam budeš mať hlava je ako také usb ...
70 
 fotka
hellgirl  10. 12. 2014 23:37
Nebolo, lebo mi nikto nepovedal, čo jem, teraz to viem, mám mozog, ktorý používam po svojom a plus, každý musí začať od seba. Do môjho USB nahrali desenzibilizujúci program konzumu, vymazala som ho, ďakujem neprosím.
71 
 fotka
thrwtchr  11. 12. 2014 00:29
tiež stále čakám na valídny argument za zneužívanie mimoľudí/ proti vegánstvu v tejto kultúre, kde je rastlinnej žranice nadostač.
72 
 fotka
thrwtchr  11. 12. 2014 00:34
@71 a ošatenia, a kozmetiky bez testovania, a spôsobov zábavy, ktoré nezahŕňajú utrpenie a smrť...
najviac ma fascinuje, že celkom dosť bežne sa človekovia odvolávajú na tú stravu, že kvôli "ich" mäsu by nemohli byť vegánoši, nemohli by sa vzdať "svojho" syra, a to akoby im dávalo oprávnenie fundovať aj tie ostatné spôsoby zneužívania, a ešte si to racionalizovať, lebo veď ovce pri strihaní netrpia a ZOO vôbec nefungujú ako množiarne aj iných, než ohrozených druhov pre zábavu spektakulárne sa kŕmiacich divákov :letim:
73 
 fotka
barky  11. 12. 2014 03:50
vam to dobre jebe? co si tym dokazete ze tu ludi oznacite za karnistov? si myslis ze s nekto prida k tvojmu hnutiu? robite akurat tak zo seba uplnych kokotov a veganstvo,vegetarionstvo menej atraktivne pre vsetksych ostatnych ludi

a ty zi a nechaj zit oukey ja si tu sunku kupim a zjem ked si ju nekupim vyhodia ju do pice civilizacia je uz tak vyvinuta ze sa nestane zazrak ze ten chov a tak dale prestane uvedom si to dievca
74 
 fotka
patricino  11. 12. 2014 08:33
@amikadze tvl ty na mňa ani nereaguj si si ma zablokovala tak sa tak aj správaj inde pa

tak ako neviem v akej ty spoločnosti žiješ ale v tej okolo mňa sme uznali pri vegánovy, že my mäsko ľúbime a nevzdáme sa ho a ani sme ho neoslovovali... to zas on začal mať jebnuté poznámky
75 
 fotka
kamic  11. 12. 2014 12:19
@72 keď sme pri tých ZOO dúfam, že máš doma mačku/psa, čím ich "URČITE" držíš v ich prirodzenom prostredí, a kŕmiš ich konzervami/granulami, ktoré vyrobil človek z mŕtvoly iného zvieraťa (, ktoré pred tým zabil) a samozrejme nie je to ich prirodzená potrava.
76 
 fotka
antifunebracka  11. 12. 2014 17:21
vidis, opat si prejavila svoj obmedzeny pohlad na svet, ked otrokarstvo ci holokaust prirovnavas k zabijaniu zvierat. naozaj tam nevidis ziaden rozdiel? o to je to cele smutnejsie, pretoze si asi skutocne este velmi nezrela. ale ja ti to trpezlivo osvetlim ako malému dietatu, pretoze ocividne takto s tebou jednat: vies, moja, ked ludia zabijaju kravicky, zabijaju UPLNE INY zivocisny druh preto, aby sa najedli. pri holokauste a rasizme sa zabijaju a podcenuju prislusnici ROVNAKEHO zivocisneho druhu, bez akehokolvek osohu a na zaklade vymyslených rozdielov. a to je na tom to zvratene a preto to nemozno porovnavat. uz chapes? ci este stale ti tvoj uzkoprsy mindset zabranuje vidiet veci vo svojej pravej podstate? verim v 2. moznost, preto sa len budem modlit, aby si raz zobudila a opustila tuto zvratenu zaslepenu filozofiu. pekny zvysok dna
77 
 fotka
candy36  11. 12. 2014 19:41
@igorV @antifunebracka
nečítala som celú konzerváciu ale s vašimi názormi sa stotožňujem. Na jednu stranu: som mäsožravá ateistka a s nikým sa o tom nebudem hádať, kým sám nezačne. Na druhú stranu, organizmy sa navzájom požierajú, a je jedno, či papáš plankton, rastliny, živočíchy, vždy budeš papať niečo čo bolo predtým telom iného živočícha. Kým sa nenaučíš fotosyntetizovať.
78 
 fotka
hellgirl  11. 12. 2014 19:52
Z tvojho komentu jasne dýcha speciesismus, zvieratá tu nie sú nato, aby sme sa z nich najedli, tak ako ľudia inej rasy nato, aby sme sa ich zbavili. Osoh to malo predsa, uvolnili svojou smrťou miesta pre ľahší život inej rasy/druhu. Rozdiely vymyslené? Židia predsa majú inú mentalitu, jazyk, zvyky, tradície atď. Pre nich to boli potkany, ktoré bolo treba otráviť, lebo lepšie bude nemčúrom, keď zmiznú z povrchu zemského. Takže princíp rovnaký pre mňa. Ide o uhol pohľadu, že kde vedieš hranicu. Môj uhol pohľadu je, že rovnako cítiace bytosti ako my, si nezaslúžia trpieť len pre rozmary "civilizovaných" ľudí. Keby si bol v koži toho prasaťa alebo žida v koncentráku, tak sa cítiš rovnako mizerne. Je tvoj žiaľ a smútok menejcenný, pretože si príslušník iného druhu?
@barky karnista je normálne označenie, furt lepšie ako mrchožrút, abo chodiaci cintorín atď...
nezastupujem žiadne hnutie, nikoho do neho neverbujem, ako som už xy-krát písala. Get up, ja len prezentujem SVOJ mindset, ktorý je PRO-LIFE ! Vyjadrujem znepokojenie, že väčšina ľudí tak baží po utrpení iných bytostí. Dokonca si ho racionalizuje a utvrdzuje sa v tom, že ó áno, som človek pán tvorstva, pome všetko zjesť a zničiť, lebo sme kingoši a držíme sa striktne hesla: po nás potopa.
79 
 fotka
hellgirl  11. 12. 2014 19:55
@candy36 súhlasím, že je jedno čo papáš, ale už menej jedno KOHO papáš. A myslím, že všetci tí koho papáš by so mnou nemo súhlasili.
80 
 fotka
igorv  11. 12. 2014 20:01
81 
 fotka
candy36  11. 12. 2014 20:01
@hellgirl okay, ty staváš na jednu úroveň všetky ŽIVOČÍCHY, ja všetky ORGANIZMY. Rovnako ako ty nesúhlasíš s jedením zvierat, ja nechápem ako v tom prípade môžeš súhlasiť s jedením všetkého ostatného živého. Tvoj názor mi príde rovnako zvrátený ako tebe názory ľudí, čo si myslia že človek je nadradený druh, lebo tiež staviaš určité formy života nad iné.
82 
 fotka
candy36  11. 12. 2014 20:01
@igorV thank you
83 
 fotka
ps102  11. 12. 2014 20:02
84 
 fotka
hellgirl  11. 12. 2014 20:06
Okurka nemá CNS, a pozri si obrázok v komente @24 a zamysli sa, a ak ti vadí jedenie všetkých živých organizmov, tak máš 2 možnosti A: jesť šutre (neodporúčam) B: jesť rastlinnú stravu a tak hodne zamedzíš plytvaniu rastlín aj živočíchov
85 
 fotka
ps102  11. 12. 2014 20:09
@84 Hej, toto je presne ten speciecizmus z ktorého obviňuješ ostatných "Okurka ( po slovensky uhorka) nemá CNS"
Takže ten kto má CNS sa nepapá a ten kto nie má smolu. Úplne umelo stanovená hranica medzi organizmami...
86 
 fotka
candy36  11. 12. 2014 20:09
@PS102 ďakujem, a v reakcii na @57 , netliachaš pičoviny, to čo si napísal je maximálne racionálny argument, dokonca jeden z tých, nad ktorými som sa nikdy ani nezamyslela
Je pravda, že bez živočíšnej výroby by milióny ľudí zostali bez práce, good point! a tiež to s tým čo kde vyrastie
a btw môj otec vyštudoval "zemedelskú" (lol, to je ale hrozné slovo ) alebo, keďže sme na slovensku, poľnohospodársku školu a pozrimeže, zožerie za deň toľko mäsa že tomu až nechápem
87 
 fotka
hellgirl  11. 12. 2014 20:10
@PS102 sa mi tu nepusinkujte Still waiting for a valid argument against veganism !
88 
 fotka
moonlawoo  11. 12. 2014 20:11
Vegáni majú príliš nadčasové myšlienky, keď to tak zobecním. dealwithit
89 
 fotka
candy36  11. 12. 2014 20:14
@hellgirl cns myslíš "najrýchlejší 5G internet"? ale nie, chápem že myslíš central nervous system, to síce nemá, takisto ho nemajú ani niektoré bezstavovce, a jedla by si medúzy alebo morské hviezdice? pokladáš ich za menejcenné živočíchy??? okrem toho, po slovensky je uhorka, a rozvako ako tento nanajvýš stupídny argument by sme mohli ísť porovnávať ktoré časti mozgu sa líšia u človeka a ostatných živočíchov, alebo niečo podobne pritiahnuté za vlasy.
Okrem toho, myslíš si teda, že absencia CNS robí organizmus menejcenným? Prečo?
90 
 fotka
kittyboo  11. 12. 2014 20:15
jejo, aky paradny fanaticky vegeblog. odteraz som veganka aj ja ! - said no one ever
91 
 fotka
hellgirl  11. 12. 2014 20:15
@moonlawoo dúfam, že ľudia tejto doby by už mohli dospieť k nadčasovosti :letim:
92 
 fotka
moonlawoo  11. 12. 2014 20:19
@hellgirl by už mohli aspoň začať.
93 
 fotka
hotaru  11. 12. 2014 20:21
kks, toto sa tu poťahá snáď ešte do nedele
94 
 fotka
ps102  11. 12. 2014 20:21
@candy36 Tým som nemal na mysli len prácu ale skôr samotnú potravu bez ktorej by neprežili ak by si ju nedochovali alebo neulovili.
Obaja moji rodičia boli dlhé roky potravinárski chemici, mama doteraz robí v poľnohospodárskom laboratóriu. Takže tiež čosi vedia o jedle a jeho výrobe

@87 Ja si myslím že tu racionálnych argumentov proti odznelo viac, akurát ty máš problém na ne adekvátne reagovať.
Aspoň ja osobne sa tu nesnažím útočiť na vegánstvo, je to tvoje presvedčenie ktoré ti nikto nemôže vziať. Keď tu ale odznejú nezmysly a polopravdy musím reagovať, mohlo by dôjsť k zavádzaniu ostatných.

@kittyboo Zasa si dobre zajebala
95 
 fotka
hellgirl  11. 12. 2014 20:21
@candy36 neporovnávam nervové sústavy podľa toho ako sú "chytré" porovnávam schopnosť aferentných nervových dráh vnímať bolesť, to má aj medúza aj hviezdica, prečo by som jej ubližovala potom, by som sa cítila bezcitne. Za čechizmy se ospravedlňujem, ale žijem v ČR, takže sa to nalepí na človeka (gramatiku som už dávno zabudla).
@kittyboo tento článok ani nemal mať účinok "odteraz som vegánka aj ja" a s fanatickosťou súhlasím som bola pissed off
96 
 fotka
hellgirl  11. 12. 2014 20:29
@94 presne to si aj ja vravím, polopravdy a nezmysli treba vyvracať hneď ako vzniknú, myslím, že pár mýtov bolo vyvrátených. Ale zatiaľ žiaden racionálny nevyvrátiteľný validný argument proti sa tu neobjavil. Still waiting.
@moonlawoo niektorí už začali. Napríklad situácia v Nemecku mi príde viac než uspokojivá, aha
Screenshot
a takisto v Austrálii, dokonca kvôli zníženému dopytu už pozatvárali nejaké veľkochovy. Plus Izrael mi robí obrovskú radosť.
97 
 fotka
igorv  11. 12. 2014 20:35
@hellgirl Tak ako pre teba sú nedostačujúce argumenty antivegánov, mäsožrútov, alebo kohokoľvek iného, tak sú pre nás nedostačujúce argumenty vás vegánov. Proste sú to 2 protipóly. Rozdielne myslenia. Rozdielne filozofie. Whatever...
98 
 fotka
igorv  11. 12. 2014 20:37
@hellgirl To že ty tu píšeš o vegánstve ma len upevňuje v tom, že to nikdy nebudem žiť a propragovať, právne naopak - mám stále silnejšiu chuť na mäso, takisto ako sa to tebe hnusí a stále viac sa zatvrdzuješ do svojho sveta "pro-life". Deal with it.
99 
 fotka
hellgirl  11. 12. 2014 20:37
@igorV šupsni sem JEDEN konkrétny validný argument za stravu s mäsom PROSÍM !
100 
 fotka
igorv  11. 12. 2014 20:40
@hellgirl Nemám. Nebudem mať. Nepotrebujem ho.

Otázka: zakážeš aj všetkým mäsožravým zvieratám požierať sa navzájom? Prečo?
101 
 fotka
candy36  11. 12. 2014 20:43
@hellgirl vzhľadom na to, aká nízka je schopnosť nervovej sústavy napríklad tej medúzy reagovať na podnety, o tej bolesti by sme sa tu mohli hádať. Takisto boli robené štúdie o schopnosti rastlín "cítiť" a rôznymi cestami odovzdávať "správy" o nebezpečenstve ostatným rastlinám naokolo.
102 
 fotka
marek15693  11. 12. 2014 20:43
Ono to cele vedie k tomu, ze do par rokov vyzerieme vsetku zver zo Zeme a budeme sa pozierat navzajom(lebo sme rozmaznani a chceme mäsko), ze ? No tak to by sme sa mali fakt stat veganmi
103 
 fotka
hellgirl  11. 12. 2014 20:45
@igorV Nezakážem, prečo by som to robila? Majú snáď oni inú možnosť?
104 
 fotka
igorv  11. 12. 2014 20:46
@marek15693 Čo? WTF. To by tu už dávno nemali byť poľnohospodárske zvieratá. Veď na to sa chovajú. Na to boli šľachtené. Stále ich je dosť. A stále ich dosť bude. Čo je najhoršie, je, že ľudia zabíjajú zvieratá, ktoré nepotrebujú. (nosorožci, kedysi vlci - How wolfs changed river vyhľadaj v youtube).

@hellgirl Zjavne ti anglina nerobí problémy:

Meats such as beef, chicken and fish provide a complete source of protein, which means they offer all the essential amino acids. Meat is also high in iron; a 3-ounce serving of lean beef chuck, for example, has 3.2 milligrams of iron. Specifically, the iron found in meat is of the heme variety, which is easier for your body to absorb. The iron in nonanimal products is nonheme. Eating meat also provides a source of vitamin B-12, which contributes to your body's cell health.
105 
 fotka
puco90  11. 12. 2014 20:47
Lebo aj zvieratá nás trhajú, niektoré zabíjajú a jedia.
106 
 fotka
igorv  11. 12. 2014 20:48
@hellgirl Nevyznám sa do toho, lebo mi na tom až tak nezáleží, ale živočíšny tuk a.k.a. bravčová masť a neviem čo ešte, sú tiež dôležité pre ľudský organizmus.

Taktiež by osm chcel vedieť tvoj názor na dojčenie decák materským mliekom. Si proti? Ak nie materské mlieko tak čo? Chemické náhrady?
107 
 fotka
igorv  11. 12. 2014 20:48
@puco90 Tak tak, treba im to vrátiť. Zmrdom!
108 
 fotka
hellgirl  11. 12. 2014 20:50
@marek15693 to my sme už dávno urobili. Pred pár tisíc rokmi bolo na zemi 98% wildlife animals a 2% ľudí a ich zvierat, teraz je to naopak. Keby bolo keby a žrali by sme rastlinnú potravu, tak máme kopu poľnohospodársky využiteľnej pôdy nazvyš a ešte o pár miliárd viac ľudí, ktorých by sme mohli nasýtiť.
109 
 fotka
hellgirl  11. 12. 2014 20:58
@igorV Nie nie nie, ty si celú myšlienku nejedenia živočíšnych produktov pochopil úplne zle. Materské mlieko je tu predsa pre dieťa. Kravské mlieko pre teľa. Kozie pre kozľa atď. To je prirodzené, normálne, etické ...
Čo sa fyziológie trávenia a biochemických procesov v živom organizme týka, tak sa celkom vyznám, kvôli škole, ktorú študujem. Anyways ja povalaný odborník niesom, ale celkom verím stanovisku americkej dietetickej organizácie ktoré tvrdí, že rastlinná strava je zdraviu prospešná v akomkoľvek veku a pri akejkoľvek záťaži. Takže je síce pekné, že mäsko je v určitom množstve zdraviu prospešné, ale rozhodne nie je nenahraditeľné
110 
 fotka
karlotiskot  11. 12. 2014 21:02
Niektoré veci v týchto debatách nikdy nepochopím.
Prečo majú niektorí z vegánstva pocit, že si tým len skupina ľudí dokazuje ako sú niečím viac a automaticky ich teraz hodnotia a častujú ako tých, ktorí to robia kvôli vlastnému egu ?
Ľudí, ktorí túžia po argumentovaní, ale nie sú ochotní prijať argumenty z druhej strany a často ich proste odignorujú.
Ľudí, ktorí majú pocit, že bez mäsa im ostáva jesť len trávu.
Ľudí, ktorí idú nemäsožravcom skúmať život, predhadzovať cítenie rastlin, nosenie vlny a neviem čo ešte aby boli v ich očiach pokrytci.
Ľudí, ktorí majú pocit, že zvieratá žerú asi zemský plášť, keď hovoria o tom aký by nastal hladomor, keby ich nechováme.

A našlo by sa toho viac.
Takže vážení Birdz a jeho prikokotené osadenstvo. Rád by som vydal vyhlásenie. Nie, vegetariánstvo ani vegánstvo by zo mňa neurobilo lepšieho človeka. Nikdy z nikoho neurobí lepšieho človeka. Tak sa nebojte, že náhodou niekto z nás je len kvôli nežraniu mäsa lepší od vás. Ide len o primitívny rozpor v našich pohľadoch, keď vy sa nás snažíte presvedčiť na niečo v čom vidíme krutosť a v čom vy vidíte prirodzenosť. Samozrejme je aj medzi nami tlupa kokotov, ktorí si rovnako ako vaša tlupa kokotov myslia, že ich zmýšľanie (nie to čo žerú) je vysoko nad inými, ale to je asi tak všetko. Každý skurvení boží vypičení deň tu vidím rýpať do vecí, ku ktorým sa furt rovnako niekto vijadruje. O bolesti rastlín a o plodoch, o jebnutom fajčení a malých čínskych ručičkách ktoré môžno niekomu ušili topánky. A prečo? Lebo vegoš smradľavý je očividne individualita len vtedy keď mu treba dokázať pokrytectvo, vtedy treba hoci aj tristí krát skúmať to isté ale keď ide o nejaké zhodnotenie tak to už žiadne individuality nie sú. To už je len banda, ktorá urobila zlé rozhodnutie, ktorá si o sebe neviem čo myslí atď, atď... Dpč... A áno, aj vegáni škatuľkujú omnivorov, ale nehnevajte sa na mňa, tam sú tie závery zväčša o tom, čo ješ a viem viem sú výnimky a tie mi môžu samozrejme z chuti lízať prdel, pretože kokotizmus ktorým oplývajú nevyváži ani vyslobodenie velkokapacitného chovu kráv v Texase...
Džíz... Čo ste tu kurva všetci zakomplexované deti, ktoré neznesú ak sa v ich pojebanej hlave niekto prezentuje lepšie ako si podľa nich zaslúži? Kritizujte si do piče viery, ktoré ospravedlňujú nerovnosti a násilie, pičujte na vlády a ľudí, ktorí manipulujú iných, preukazujte jebnnutosť zmýšľania tam kde to niekomu objektívne škodí alebo ubližuje, ale kurva tam prečo má niekto potrebu dehonestovať každého zo skupiny, z ktorej mu niekto povie že žerie mŕtvoly? To vás uráža do piči? A čo máš potom na tom tanieri? Hovno z lepricona krista? Šak je tam mŕtvola, opečená, chutná mŕtvola. Ja si tiež dávam na raňajky slepačiu menštruáciu a nepotrebujem si miesto vajca predstavovať kvet tulipánu, alebo sa urážať keď mi niekto pomenuje čo mám na tanieri a nie len na ňom, pravým menom.
Ako argumentujte prečo je vegánstvo nezdravé. Prečo sa cítite byť viac ako zvieratá. Ale pre kristove rany. Keď niekto prestane žrať mäso, jeho osobnosť sa nezúži len na túto jednu vlastnosť...Riešte kokotizmus, ale riešte ho priamo na človeku, nie na skupine ku ktorej patrí., Ešte pri nejakom pojebanom etniku to pochopím, ktoré spája nejaká minulosť, gény a predpoklady ale dpč riešiť to na ľuďoch, ktorí očividne nemajú nejaký spoločný základ v inom ako v jednej pokokotenej voľbe, tak to mi s mojím veľkomožným dovolením, prosím vás pekne zjedzte môj neumytý, krivolaký penis.
111 
 fotka
igorv  11. 12. 2014 21:04
@hellgirl Človek už fucked up takmer všetko. To, že teraz všetci začneme jesť zeleninu, ovocie a chemiku Zem ani vesmír nezachráni. Skôr mám strach, čo by sa stalo s hospodárskymi zvieratami. Vyhynú. Samé neprežijú. Či sú to sliepky, kozy, kravy, prasce, whatever.

Aký máš názor na jedenie hmyzu, postoval som o tom video niekde hore.
112 
 fotka
mcvpn  11. 12. 2014 21:08
@igorV no a čo aj keby? divožijúci príbuzní prežijú.
evolúcii sa netreba brániť
pokiaľ viem, tak vegáni tú tvoju chémiu (chemiku) veľmi nemajú radi
113 
 fotka
igorv  11. 12. 2014 21:12
@mcvpn Ja neviem, to som len trepol blbosť. Evolúciou je taktiež dané to, že sme na vrchole potravinového reťazca vďaka inteligencii. A preto sa môžme slobodne rozhodnúť čomu veriť. Čo jesť. S kým sa stretávať. A tak ďalej.

Sme všežravci. Nikdy ma nikto nepresvedčí aby som nejedol mäso. Radšej budem farmárčiť sám pre seba. Pestovať si vlastnú zeleninu, zabíjať ju, jesť ju. Chovať domáce zvieratá, zabíjať ich, jesť ich.
114 
 fotka
lawey  11. 12. 2014 21:13
@110 o tom vyjadrení sa o neznesení toho že sa niekto repzentuje lepšie, klobúk dole... často krát to vidím na ľuďoch a rpeto sú niekedy až nadmieru útočný a snažia sa vyvalovať fakty na nielen zdiskreditovanie ma, ale celkové poníženie.
a páči s mi aj tá vcelku agresívna forma traktátu



a inak ak budem amť niekedy súžený chvílku a budem bažiť po pozornosti tak napíšem nejakú vegánsky ladenú básničku...ojojoj to mi bude ešte 3 týždne svietiť notifikácie .) .D
115 
 fotka
mcvpn  11. 12. 2014 21:14
@igorV a mne to načo píšeš, ja ti to nezakazujem

gratulujem?
116 
 fotka
puco90  11. 12. 2014 21:15
Potravinový reťazec.....preto som za pojedanie zvierat, ale zasa nie za ich týranie...ak vám ide NAOZAJ o minimalizáciu utrpenia, nekupujte elektroniku, už len pri ťažbe surovín sa využíva detská práca a potom pri výrobe sa nejakí Číňania pekne nadrú v nevhodných podmienkach.
117 
 fotka
hellgirl  11. 12. 2014 21:21
@igorV po prvé nemaj o nich strach (kedže obhajuješ ich vraždenie, tak pochybujem, že tvoj strach je vôbec opodstatnený), proste dojete posledné kúsky a budú sa chovať už len v zájmových chovoch. Navyše ostane kopec miesta pre rozšírenie prirodzenej biodiverzity v prírode (čo sa ti bude páčiť, lebo nosorožce a iné ohrozené druhy budú mať kde žiť)
Hmyz nejem a ani nebudem, takisto ako nebudem jesť ťaví trus, lebo nemusím a nechcem a nepotrebujem.
@karlotiskot ďakujem za precítený prednes, pri čítaní tvojho príspevku som zažívala návaly pocitov "konečne niekto pochopil" a nefalšovanej eufórie (a to aj preto, lebo naše Slovenské vulgarizmy sú rozkošne znejúce)
118 
 fotka
igorv  11. 12. 2014 21:24
@hellgirl Sčasti obhajujem. A z veľkej časti nesúhlasím. A končím. Úprimne ti prajem príjemný život fakt
119 
 fotka
puco90  11. 12. 2014 21:26
@hellgirl a čo mäso z laboratória ?
120 
 fotka
hellgirl  11. 12. 2014 21:53
@puco90 nevidím dôvod prečo mäso jesť ak nemusím, či už také ako onaké, ale keby som sa mala rozhodnúť medzi 2 variantami za a) súčasné veľkochovy za b) labák mäsko, tak jednoznačne volím b)
@igorV však aj ja tebe prajem tak ako všetkým bytostiam
@lawey Veľmi sa na ňu teším !
121 
 fotka
hotaru  12. 12. 2014 00:00
this is why we cant have nice things



122 
 fotka
antifunebracka  13. 12. 2014 00:54
poprosim ta aby si ma v tagovala, vies, inac nemam ako vidiet, ze na mna reagujes a trosku to aj zavana takou tou zbabelostou. prepac, ale ty stale prirovnavas ludi k prasatam a samu seba sa snazis presvedcit, ze trpia rovnako. a presne k tomu som sa chcel dostat: vela veganov je veganmi len preto, ze sa hanbi za svoju podstatu, svoje clovecenstvo, ale bohuzial akokolvek budes popierat svoje prirodzene pudy, STALE budes clovekom. zvysok tvojich reakcii su len prachobycajne alibisticke bludy. ale vies co, drahe moje naivniatko, aj tak ti dam sancu: daj mi (abo hocikto iny) JEDINY rozumny argument, preco byt veganom, a ja PRISAHAM na svoj zivot, ze sa nim okamzite stanem.
@candy36 @ps102 ale to je zas blbost s tym, ze zabijaju rastliny. pravda je, ze vegani FAKT nezabijaju absolutne nic, oni len trhaju plody a casti rastlin, ktore dorastu, to im zas treba v ramci objektivity uznat
123 
 fotka
pisik  13. 12. 2014 00:59
dufam ze vies, ze islam ma kazdy rok tradiciu zabit 500 000 kusov dobytka na jednom mieste a asi to tam nehaju aj zhnit alebo co ...jebni tam atamovku a slubujem ze budem vegan aj ja ...text som necital, moc dlhe
124 
 fotka
matwejo  13. 12. 2014 01:09
@PS102 @47 suhlasim ...
125 
 fotka
ps102  13. 12. 2014 10:48
@antifunebracka
A čo taká mrkva, cibuľa alebo hríby?
126 
 fotka
hellgirl  13. 12. 2014 16:44
@antifunebracka Ja ani zďaleka niesom neviniatko, nikde to netvrdím. To, že je človek číro číry rastlinožravec neznamená, že je morálny, správny, dokonalejší než karnista. Ide iba o jeden aspekt, v ktorom sa karnisti a vegáni líšia. Nerozoberáme podstatu života, ale to, čo/koho jeme. Nemám pocit, žeby bolesť toho prasaťa bola menšia než bolesť človeka, prečo by mala byť?
Prečo byť vegán/vegetarián? Každý má svoj dôvod je ich MNOHO! Preto, lebo cítim zodpovednosť za svoje chovanie a keď mám možnosť, tak si vyberám správne.
Screenshot
s každým jedným sa stotožňujem.
127 
 fotka
hellgirl  13. 12. 2014 16:50
@pisik atómovkou sa problémy neriešia. Bombing for peace is like fucking for virginity.
128 
 fotka
kosmiklove  13. 12. 2014 16:56
129 
 fotka
bangbangboom  14. 12. 2014 16:00
@puco90 @116 je to POTRAVOVY retazec kurva! ci myslel si snad tesco, kaufland a podobne?
130 
 fotka
puco90  14. 12. 2014 17:41
Inak ešte by ma zaujímalo, poznám osobu, ktorá nekonzumuje ovocie, pretože jej býva z toho zle a zeleninu len v obmedzenom množstve, pokiaľ je vhodne spracovaná , inak nastane to isté pri ovocí. Viete si predstaviť takého vegána ?

@bangbangboon klídek.
131 
 fotka
antifunebracka  14. 12. 2014 18:28
z toho patetickeho videa ma nepresvedcilo nic, vsetko len obracia a prekruca terminy a utoci prvoplanovo na city, budes sa musiet snazit viac. a preco by prasa malo citit nejaku bolest? ked ho strelis do hlavy jatocnou pistolou, nepociti ani pichnutie
@ps102 huby by sa tusim mali rezat tesne pri koreni pri zbere, ale inac hej, mas pravdu, na to som zabudol
132 
 fotka
hellgirl  14. 12. 2014 19:48
@antifunebracka njn, je trochu patetické to video, je ich milión na nete. Nemusíš mať rád zvieratá, aby si ich nezabíjal. Tým, že mäso konzumuješ, tak to veľmi priamo podporuješ. Samotná porážka môže/nemusí byť bezbolestná, je to tak 50 na 50. Pri tom množstve zvierat a úrovni zamestnancov je ťažko zaručiť spoľahlivosť bezbolestnosti. Prečo teda nejesť mäso? Lebo je normálne nevraždiť a vraždenie/zabíjanie nepodporovať. Smutné je, že väčšina populácie je opačného názoru.
133 
 fotka
pisik  14. 12. 2014 20:59
Muslimovia ..nezabiť ich všetkých? prečo nie? tam si daj drsnysvet.cz a možno zmeníš názor, alebo si lenďalšia ovečka? (aj keď nemám rád ten výraz) ale takých ako ty je veľa ...
134 
 fotka
puco90  14. 12. 2014 21:14
@hellgirl ideálny svet ? Jasné, že pri porážke je určitá bolesť, to by sme nemohli nič robiť, ak sa snažíme o minimalizáciu utrpenia, je to v poriadku. A inak nechápem, prečo sa všetci toľko staráte do zvierat. Ak chceš zmeniť svet, zruš internet a nekupuj elektroniku, pretože počas výroby komponentov do počítača je omnoho viac utrpenia a navyše ĽUDSKÉHO.
135 
 fotka
antifunebracka  15. 12. 2014 04:13
poupravim ta: zabijat vlastny druh je nemoralne. hospodarske zvierata su na to urcene a preto sa o ne od malicka staraju ako v bavlnke, dozicia im zivot, aky by v divocine nikdy nemali - dost potravy, tepla, ukryt pred predatormi, aby ich napokon v priebehu zlomku sekundy bezbolestne zabili. ano, viem, je vela koncernov, ktore sa ku zvieratam spravaju neeticky a bezohladne ale napokon sa to prejavuje aj na zlej chuti masa, cize trend je taky, aby si zvierata naozaj zili ako v nebicku, vtedy je aj ich maso cennejsie a kupovanejsie. ak chces proti niecomu bojovat, bojuj proti tym neetickym koncernom. ved sa zamysli: kolko psychologov, psychiatrov, celozivotnych odbornikov na psychiku, slusnost, moralku a etiku konzumuje maso. fakt si myslis, ze ak by to bolo take neeticke, ze by to podporovali? nemyslis, ze mozno bude chyba skor v tvojom pohlade a hladani humanizmu tam, kde nema miesto? a @134 tiez ma istu pravdu
136 
 fotka
carpathian  15. 12. 2014 04:21
@antifunebracka
1) zvierata nie su na nic "urcene", nikto nema pravo urcovat na co je ich existencia
2) bezbolestne ich zabijaju, staraju sa o nich ako v bavlnke, jasne, a teraz tu o cervenej ciapocke

3) priklad s psychologmi, psychiatrami a obornikmi na slusnost je deravy. Aj za 2.svetovej vojny existovali, lenze spolocnost bola nastavena tak, ze sa pokladalo za normu diskriminovat, separovat a zabijat podludi, takze to odbornici na moralku neriesili. Vopred sa moralistom, paladinkom, trollom a lionistom ospravedlnujem, ze som si dovolil prirovnat ludske utrpenie a diskriminiaciu k tomu zvieraciemu.
137 
 fotka
thrwtchr  15. 12. 2014 05:12
@129 vidím, že niekto prebral štafetu slovíčkarenia .D

a naozaj sa to tu potiahlo nielen do nedele, ale už do pondelka, dokonca.
nemsom prekvapen vlastne, pekná diskusia, hlavne írečitý prejav @karlotiskot - a zaujal

@kamic @75 nie. a i tak nejde o problém prirodzených/neprirodzených podmienok (v tom komentári som to ani slovom nespomenul), ale v prvom rade o spektakulárnosť toho celého a generovanie zisku na úkor niekoho.
ZOO slúžia predovšetkým na zábavu ľuďom, potom nejaké to chabé poučenie o správaní zvierat v limitujúcich podmienkach malých kójí a ohrád, a až napokon (v minimálnej miere) na proklamovanú konzerváciu = udržovanie ohrozených druhov nažive etc.

že aj fyzická schránka psa je výsledkom dlhoročného šľachtenia ľuďmi a už z princípu nemožno pristupovať úplne rovnako k ktorémukoľvek psovi a ktorémukoľvek, čo ja viem, ľadovému medveďovi, to už asi ani netreba spomínať
138 
 fotka
antifunebracka  15. 12. 2014 11:07
@Carpathian 1) o, ale ano, mame toto pravo ako nadradeny zivocisny druh. napriek tomu nas ale nasa pozicia zavezuje konat s nimi ohladuplne a ferovo
2) tvoj nesuhlas nic nemeni na faktoch (hoci uznavam, pocetne smutne vynimky su, a este raz to zdoraznujem, treba proti nim bojovat)
3) za 2. svetovej vojny kto nesuhlasil s oficiálnou politikou rise, siel do koncentraku. preto sa tamojsie moralne kapacity radsej prisposobili oficiálnej dogme zo strachu o svoj zivot. cely zvysoxveta vsak dianie v nemecku odsudzoval
139 
 fotka
kamic  15. 12. 2014 12:39
@thrwtchr to utrpenie zvierat tkvie hlavne v tých limitovaných podmienkach (malé klietky a neprirodzené prostredie....: )
keď má niekto psa v byte tiež sú to limitované podmienky si myslím. a to je jedno ako je šľachtený aj ten pes potrebuje určité množstvo pohybu. to isté s mačkami atď.
okrem toho nepríde ti zvrátené kŕmiť domáce zvieratá hospodárskymi? hospodárske zvieratá sú využívané pre ľudskú aj zvieraciu konzumáciu.
140 
 fotka
mm47  15. 12. 2014 12:43
Nech si každý žere čo chce , ale nech sa nikto neopováži hovoriť mne čo mám jesť alebo nemám.

Mimochodom prestan fetovať , aj ty @3
141 
 fotka
moonlawoo  15. 12. 2014 20:48
@pisik @133 O_______________________________________________________________________o
Vraj niekoľko psov podobných tomu tvojmu napadli ľudí, nedáme ich všetky utratiť? len tak, preventívne.. šak pozri si videá na nete a zmeníš názor.
142 
 fotka
enkidu  15. 12. 2014 22:11
@hellgirl @96 zaujalo ma, že ti Izrael robí obrovskú radosť. Kóšer porážkami alebo čím?
143 
 fotka
thrwtchr  15. 12. 2014 22:20
@kamic súhlasím. samozrejme, netuším, aké utrpenie presne môže zažívať ten-ktorý jedinec (potiahnuté ešte ďalej, nemôžem vedieť, či vôbec niekto okrem mňa niečo zažíva) - ale dokážem sa na základe vonkajších prejavov vciťovať a súcitiť.
ale rozprával som sa o tomto s kolegom, ktorý robí jeden projekt v pražskej zoo - a skúma ten vzťah ľudí a mimoľudí. opakovane sa ukazuje, že ľudia tam idú s určitými očakávaniami - ideálmi o druhoch - a o samotné zvieratá ako osoby im určite nejde. chcú si len sebecky saturovať nejaké svoje vnútorné dutiny, je to také hľadanie strateného raja v súčasnej arche. pričom sa im to ale nikdy nemôže celkom tak podariť, pretože tie zvieratá tam, ako píšeš, nemôžu žiť "plnohodnotne". preto tvrdím(e), že ide skôr o vec zneužívania pre ľudské potreby a spektakulárnosti.

s tými domestifikovanými zvieratami a ich potrebami súhlasím. a?
na tomto svete sú ľudia, ktorí k nim pristupujú zodpovedne a potom takí, ktorí sa k nim správajú ako k čomusi s jedine inštrumentálnou hodnotou, nie k osobám.
-zvrátené voči čomu? voči dobrým mravom? voči možnosti byť menej krutí, než väčšina?
myslím, že každý by v tomto mal jednať podľa svojich možností a možností svojich mimoľudských spoločníkov. možnosť (otestovaných) rastlinne-syntetických krmív a režimov stravy jestvuje - minimálne čo sa psov týka, je to dnes jednoduchšie, než kedykoľvek predtým.
nie je to pre každého. v prípade, že by to nešlo, no hard feelings.
vegán-nevegán, niektoré veci sa nedajú hrotiť.
144 
 fotka
thrwtchr  15. 12. 2014 22:21
@enkidu vysoké percento vegániek a vegánov, predpokladám.
145 
 fotka
otvoreneokno  15. 12. 2014 22:23
načo sa pýtaš, keď nechceš počuť odpoveď? toto nepochopím, keď už raz kladiem otázku, tak asi chcem počuť odpoveď, ale tak chápem, vy výnimoční jedinci ste iní .
146 
 fotka
enkidu  15. 12. 2014 22:24
@thrwtchr Jasné, v tom kontexte ako to napísala, to bude asi ono. Ale prvé mi aj tak napadli kóšér porážky, ktoré tuším nejaké štáty v Európe aj zakázali/chceli zakázať?
147 
 fotka
mygate  16. 12. 2014 11:14
ja sa jednoducho nenajem. neviem ci mam pravo konzumovat maso, ci niekto ho nema..

aj som skusal nejest zivocisne druhy a ich exkrementy.. ale to sa nedalo. sice prve dva tyzdne ako tak pohode, aj chutne to bolo. len potom som zacal byt hladny asi dalsie2-3tyzdne. takze dokopy cca5. a fakt, to som chrumal asi kazdu hodinu nieco+normalna strava. ranajky obed vecera. nepomohlo. vecer som zaspaval s pocitom ze treba jest

no tak som to vzdal. potrebujem prosto vyvazenu stravu co sa tyka vsetkeho a to dosiahnem zial najlahsie tym, ze ostanem vsezravec. nie masozravec.

skor by som sa zastaval toho, aby teda tieto zvieratka boli dostojne chovane. podporu lokalnych farmiciek, miesto velkochovu.

a v celej tejto debate nepadol ani jeden normalny argument, ktory by niekto niekoho o niecom presvedcil. a hlavne uz ich vsetky poznam. davno.
148 
 fotka
hellgirl  17. 12. 2014 09:10
@enkidu » www.vegan-fighter.com/novinky/obrovsk...
» soucitne.cz/veganska-revolu...
@antifunebracka myslím, že kvôli textu v tom prvom odkaze ma napadol trochu ten holocaust
@mygate dokonca tu sú argumenty zhrnuté všetky pokope aha : » soucitne.cz/ukazkovy-rozhov... BTW hladný si nebol na 100% kvôli tomu, že si nejedol mäso, nemám pocit, žeby rastlinožravci trpeli večným hladom. Mäso nejem už 10 rokov a nejaké zmeny som nepostrehla ani prvé týždne, ani teraz, a to som predtým jedla najradšej mäso, ideálne bez všetkých príloh a voilá aj tak ma nechytil žiaden vlčí hlad.
149 
 fotka
tommyhot  17. 12. 2014 09:23
Tato debata stratila zmysel po @3 komente. Klobuk dole, ja nemam taku trpezlivost vysvetlovat ignorantom, preco je absolutne hlupe nas porovnavat so zvieratami, ked sa jedna o jedenie masa.

Kazdopadne ked niekomu chuti do seba tlacit antibiotika z ktorych sa mu zahlienuje cele telo a potom vznikaju rozne alergie a ine vcelku vazne choroby, prosim, je to jeho vec.

Ja okrem obcasneho jedenia ryb a seafoodu (aj toho sa chcem casom zbavit, ale zatial to na mna nema az take negativne ucinky ako ine druhy masa) uz nejem maso a vacsinu casu ani nic zivocisne a moje zdravie sa vyrazne zlepsilo. Zhodil som vacsinu speku bez toho aby som musel vyvijat nejaku fyzicku aktivitu navyse a hlavne ked sa najem, tak si nepotrebujem dat "slofika" lebo moj zaludok si nevie poradit s nejakou hnijucou mrtvolkou. Teraz sa prezerem zeliny a ovocia a mozem si ist za tym kludne aj zabehat, co bolo predtym nemyslitelne.

Ale hovorim @alpynus uz povedal vsetko podstatne.
150 
 fotka
candy36  17. 12. 2014 20:54
@antifunebracka to by ale nemohli jesť prakticky žiadnu zeleninu, to nie je "odrastená" časť, to je živý organizmus, nehovorím, keby sa živili len ovocím ktoré samo opadne zo stromu (ale v tom prípade nevidím dôvod nejesť vajcia, o čo je lepšie zjesť slepačiu menštruáciu než mŕtvu maternicu nejakého iného organizmu??)
151 
 fotka
hellgirl  29. 12. 2014 14:38
@antifunebracka musím s tebou súhlasiť s tým holokaustom som sa unáhlila, naozaj to nie je rovnaké ako židovský holokaust. Je to bohužiaľ omnoho horšie. Ten židovský skončil, nacistov sme zavreli do basy alebo postrieľali, tento zvierací trvá. Dokonca je považovaný za normálny. Dokonca to vštepujú deckám do hláv ich rodičia, že je to normálne, vymýšľajú si rôzne eufemizmy, aby zabarvili skutočnosť doružova. Najsmutnejšie však na tom je, že ľudia po zhliadnutí tohto faktu, že mäso je svalovina patriaca niekomu, že ako to celé vo veľkochovoch funguje a o celej nadradenosti ľuďí nad inými druhmi obývajúcimi túto planétu s nami, stále tvrdia ako ich život je dôležitejší ako život nejakého iného tvora. Preboha prečo? Práveže naopak, keby sme so Zeme odstránili ľudí, všetko by bez nich bolo krajšie, skús odstrániť mravce, včely, alebo iné organizmy vyskytujúce sa na Zemi, TO by znamenalo koniec. Takže by som sa moc nepovyšovala nad ostatné žijúce organizmy, bez človeka by sa na tejto Zemi všetkému darilo lepšie, takže trošku pokory "pánovia vesmíru".
A to ti garantujem, že za tvoju smrť by poďakovalo viac žijúcich foriem ako za smrť niekoho, kto sa aspoň snaží žiť eticky.
152 
 fotka
antifunebracka  2. 1. 2015 08:27
povedz mi prosim ta, cim sa akekolvek zviera zasluzilo o to, aby som ho bral rovnomerne s clovekom a jeho intelektualnymi a fyzickymi zrucnostami. ved nedokaze ani vypocitat naj1duchsi priklad, nevie napisat ani 1 vetu... kks nedokazu ani hajzel splachnut. nulove zasluhy
153 
 fotka
hellgirl  7. 1. 2015 20:16
@antifunebracka pretože je oveľa hodnotnejšie pre fungovanie ekosystému než hocijaký človek. Človek je ten, čo tu zavadzá a škodí a myslí si o sebe, že má právo rozhodovať úplne o všetkom. Holt, asi sa mýli, lebo táto planétka je na ceste do horúcich pekiel.
Nesúdiš snáď hodnotu života podľa inteligencie? To potom môžeme pozabíjať mentálne retardovaných, ktorí nie sú chytrejší ani ako bežné prasa vo veľkochove (tie sú tak na úrovni 3ročného decka). Isto lepšie by bolo mať prirodzený ekosystém ako "pestovať" hospodárske zvieratá.
To nie je o tom, kto je najchytrejší, ale o tom, aby sme prežili, potom môžeme byť super chytrí, keď sa vykašleme na zbytočné násilie, vojny atď. Najprv by bolo fajn porozmýšľať nad tým, či naše ego nezatienilo náš mozog.
154 
 fotka
carpathian  7. 1. 2015 20:22
@hellgirl podla mna @antifunebracka hlavne trosku "trolluje" respektive, snazi sa odsledovat reakcie.
155 
 fotka
hellgirl  7. 1. 2015 20:27
@carpathian Hmmm, som si myslela, že trolling nechávame na fejsbúčikoch a tuto sa s tým neserkáme ale asi som sa zmýlila, čo je také ľudské.
156 
 fotka
carpathian  7. 1. 2015 21:00
to asi nechodis moc casto na birdz
157 
 fotka
antifunebracka  10. 1. 2015 17:27
je to klasicky pripad zle nasmerovaneho sucitu - k bytostiam, ktore ta on neziadaju ani ti zan nepodakuju, ani sa on nijako nepricinuju. neni to to iste ako podcenovat mentalne retardovanych ludi - ti su totiz naprieqsetkemu stale ludia, nie zvierata. rovnako ako psy nie su svine a hrusky nie su jablka. cize neporovnavajme neporovnatelne. z toho, co pises, by ti teda pokojne vyhovoval aj kanibalizmus
@Carpathian ja netrollujem, normalne sa pytam. pre mna je nemyslitelne povazovat zvierata za rovne cloveku rovnako ako pre vas je zjavne nemyslitelny opak abo ako je pre krestana nemyslitelna neexistencia boha
158 
 fotka
carpathian  10. 1. 2015 17:33
@antifunebracka asi to tak bude ja to zas vidim tak, ze clovek narozdiel od zvierat, skodi prirode, skodi svojmu okoliu a ma vyrazny negativny vplyv na celu planetu. Takze z mojho pohladu, si clovek nezasluzi byt na nejakom piedestale a rozhodovat o zivote inych tvorov.
159 
 fotka
antifunebracka  11. 1. 2015 00:06
@Carpathian prilisna generalizacia, vela ludi zasvacuje svoje zivoty starostlivosti o faunu i floru ale suhlasim, dojebali sme tuto planetu moc, z casti pre pokrok, na ktory sme potrebovali prirodne zdroje, scasti z nevedomosti, kedze este 100 rokov dozadu sa o prirodu ludia moc nezaujimali a ano, scasti pre vlastnu obmedzenost. ale stale sme aj jediny zivocisny druh, ktory to vsetko moze ako-tak napravit, cize ja v zivocisnej risi rozhodne vidim nase dominatne postavenie
160 
 fotka
carpathian  11. 1. 2015 02:55
@antifunebracka no v tom suhlasim. Ale silny by mal podla mna chranit slabsich, a nie zneuzivat svoju nadradenost zabijanim a vykoristovanim vsetkeho, co sa nema sancu branit.

Ale tak, ja ti nebudem pchat svoje nazory. Okrem toho, ze to neznasam, tak mne ich tiez nikto necpal, ja som k tomu dospel sam premyslanim nad tymito vecami a pokusmi s jedalnickom a varenim. Poviem ti preco to tak beriem ja, ak ta to teda zaujima vobec. Nikdy by som nedokazal zabit zviera, pokial by som vyslovne nebol ja v ohrozeni zivota/zdravia a aj vtedy by som s tym mal zrejme problem. Bol som na zabijackach, bol som na bitunku a som proste proti tomu utrpeniu, je mi to rovnako neprijemne, ako ked vidim trpiet cloveka. Neviem ci to vyslovne znamena, ze staviam cloveka a zviera na ten isty level - skor by som povedal, ze v urcitych veciach.
161 
 fotka
lyra  11. 1. 2015 03:09
@88 what he said
162 
 fotka
waagbistritz69  11. 1. 2015 04:22
@161 dat symbolism..
163 
 fotka
antifunebracka  11. 1. 2015 17:31
@Carpathian sak ja ta chapem aj rozumiem, preco mate vsezravcov za pokrytcov - ze jedia zvierata, aj ked by ich povacsinou nedokazali zabit. ja to skratka berem tak, ze ani PC by som nedokazal zostrojit ale aj tak ho pouzivam. o tom by sa dalo diskutovat vela, ale zbytocne, pretoze mne neprakaza tvoja filozofia, ale aj tak ju nezacnem vyznavat, bo sa nezhoduje zas s tou mojou
164 
 fotka
hellgirl  12. 1. 2015 22:41
@antifunebracka tvoja filozofia teda je, že človek má právo zotročovať ,zabíjať iné nižšie postavené jedince ak mu to prinesie úžitok?
165 
 fotka
antifunebracka  13. 1. 2015 21:52
zotrocovanie v zmysle ze cely den jedia a vecer idu spat do tepla, sucha a bezpecia pred predatormi? ano
166 
 fotka
hellgirl  13. 1. 2015 22:28
@antifunebracka keď tvoj koment není zase trolling, tak si to s nimi vymeň potom. Tie zvieratká sa tam majú jak v pekle a nie ako v nebíčku.
167 
 fotka
antifunebracka  13. 1. 2015 22:31
negeneralizuj. je kopec fariem, kde sa maju zvieratka skutocne ako v nebicku. skor mam pocit, ze take len nechces vidiet
168 
 fotka
hellgirl  13. 1. 2015 22:59
@antifunebracka takých je minimum a aj tak sa na jatkách všetky zvieratká, či už z ekofarmy alebo veľkochovu stretnú v rovnakých podmienkach, bohužiaľ.
169 
 fotka
antifunebracka  13. 1. 2015 23:01
na kolkych jatkach a farmach si uz bola inak?
170 
 fotka
hellgirl  13. 1. 2015 23:07
stáž na jatkách ma čaká budúci semester, bola som v 3 prasečákoch a v 5tich kravínoch (mliečny skot) skúsila som si tam aj bežnú veterinárnu prax ako rektálky, diagnostiky březosti, inseminácie, synchronizace říje atd. po pravde by som radšej makala ako čínske decko vo fabrike na adidas ako byť kravou na družstve
171 
 fotka
hellgirl  13. 1. 2015 23:08
@antifunebracka som ťa neoznačila v príspevku, takže dodatočne. Mrkni o koment vyššie
172 
 fotka
amikadze  13. 1. 2015 23:10
Preco vlastne studujes veterinu? Ak sa mozem spytat.
173 
 fotka
antifunebracka  13. 1. 2015 23:12
a prejavovali tie kravy aj nejaku nevolu ked si tie veci robila?
174 
 fotka
alpynus  13. 1. 2015 23:12
@hellgirl @168 Takých je podľa mňa presne nula. Tvrdiť, že sú farmy, kde sa majú zvieratá dobre, je tak isto prehnané ako tvrdiť, že napríklad sú otrokárske fabriky, kde sa majú otroci dobre. Keď niekto žije v zajatí, v obkľúčení, keď je potravinovo závislý na niekom inom, keď je občas "humánne" znásilnený a keď má istú smrť, ktorá nie je zapríčinená starobou, ale ideálnou váhou, tak sa proste nikdy nemôže mať dobre.
175 
 fotka
carpathian  13. 1. 2015 23:14
Nechcel som sa vracat k tejto diskusii, ale YOLO

@antifunebracka
» www.csfd.cz/film/37945-kuku...
176 
 fotka
carpathian  13. 1. 2015 23:15
@antifunebracka kokotinu som linkol to malo ist niekomu inemu.

Toto som chcel:

Screenshot
177 
 fotka
antifunebracka  13. 1. 2015 23:20
@Carpathian sokujuce!
178 
 fotka
hellgirl  13. 1. 2015 23:27
@amikadze lebo mám aktívny záujem tým zvieratám naozaj raz pomáhať
@Carpathian nechápem, ako sem zapadá toto video?
@alpynus úplny súhlas s tým čo si napísal. Chcela som len pritakať antifunebracke k tomu, že áno sú aj farmy kde je welfare na vyššej úrovni a áno vidím ich. Samozrejme ani trošku sa mi nepáči ich činnosť.
179 
 fotka
carpathian  13. 1. 2015 23:30
@antifunebracka tak toto je taky slabsi odvar, lebo to je len komentar a fotky, existuju normalne videa toho procesu, ale nechcelo sa mi to hladat. Moj point bol, ze ako si sa pytal, ci zvierata pri tych procesoch prejavuju nevolu. Premyslam, ci exituje nejaky tvor, ktoremu by nebolo proti voli, ked mu urezavas gule, chvost, usi.
180 
 fotka
antifunebracka  13. 1. 2015 23:33
@Carpathian ja som sa pytal len na procesy ako inseminacia, rektalky, skusanie plodnosti abo rovno aj samotne dojenie. isteze pri zabijani su nervozne, no povinnostou kazdeho jatkara je ich pred ich koncom co najviac upokojit. ked sa bavime o usmrcovani, tu by ma zas zabijalo, ci nejako prejavuju nevolu ostatne zvierata, abo sa len pokojne prizeraju a pri tom papaju
181 
 fotka
hellgirl  13. 1. 2015 23:44
@antifunebracka majú mozog vidia, čo sa okolo nich deje, sú vydesené o tom hovorí hladina kortizolu v ich krvi, keď už ti sú tie vydesené pohľady, únikové reakcie, krik a prehnané obranné reakcie málo. Čo sa týka rektálneho vyšetrenia je im maximálne nepríjemné, keď vidia na vozíku sono, tak je celkom problém ich napchať tam, kde sa bežne vyšetruje, lebo vedia, čo sa bude diať. Pri inseminácii prasničiek je ťažko posúdiť, čo si o tom myslia, keď sú zavreté v takej kleci, kde jediné, čo môžu urobiť je vstať a ľahnúť (nemajú šancu sa ani otočiť a nieto niekam zdrhať)
182 
 fotka
dumbledore  13. 1. 2015 23:47
BTW mám problém zvieratká ošetrovať, operovať, pitvať atď, ale nie jesť. Zakáž mi.
183 
 fotka
carpathian  13. 1. 2015 23:47
@antifunebracka som nepisal ani slovo o zabijani. Toto je proces, ktory sa robi so vsetkymi malymi prasatami pri narodeni. A aj s inymi zvieracimi druhmi, ale toto som uviedol ako jeden z prikladov.

Zabijanie je kapitala sama o sebe. To som videl milionkrat nazivo, takze viem ako to prebieha, ale toto som nevedel, ze ako funguje s tymi malymi prasatami.
184 
 fotka
antifunebracka  13. 1. 2015 23:49
to je ale velmi zvlastne, pretoze ked na safari napr. zabije lev clena stada, vsetci ostatni sa zastavia a dalej sa pasu... nemam pocit, ze by nejako vnimali cely ten koncept smrti
185 
 fotka
antifunebracka  13. 1. 2015 23:49
@Carpathian je to rozhodne smutne a neverim, ze je to v EU legalne
186 
 fotka
alpynus  13. 1. 2015 23:52
@hellgirl @181 Ešte by som k tomu doplnil, že nie je korektné robiť nejaké zvlášť smerodatné úsudky z pozorovania tých zvierat, ktoré nikdy nežili normálny slobodný život vo voľnej prírode a pre ktoré je každodenný teror, bolesť a násilie dennou rutinou. Tak, ako človek napríklad v koncentračnom tábore časom znecitlivie voči ukrutnostiam, ktoré sa tam dejú, tak aj akákoľvek iná osoba asi časom znecitlivie voči násilným praktikám, keď sa okolo neho (a na ňom) dennodenne dejú.

Občas som sa zvykol začudovať pri sledovaní niektorých tajných videí z fariem, že niektoré zvieratá sú až príliš ľahostajné, keď napríklad pár metrov ďalej popravujú alebo bijú ich kolegov, no potom mi doplo, že ak by som také scény na ich mieste videl deň čo deň niekoľko rokov, asi by som z toho nebol zakaždým vyjavený.
187 
 fotka
hellgirl  14. 1. 2015 00:06
@Dumbledore rob podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia
@alpynus presne
@antifunebracka čomu konkrétne neveríš, či je legálne?
188 
 fotka
dumbledore  14. 1. 2015 00:07
@hellgirl veď to napísal ... si prečítaj poriadne komenty.
190 
 fotka
antifunebracka  14. 1. 2015 00:11
191 
 fotka
nausea  14. 1. 2015 00:34
Uf prečítať to tu bolo fakt namáhavé niektoré komentáre ma pobavili nad inými som sa pozastavil.Málokto je schopný nevzrušene a nahlas prejaviť názor, ktorý je v protiklade s predsudkami ostatných: väčšina ľudí sa k takémuto názoru ani nedopracuje. Nie je zlé prejaviť svoj názor no je rozdiel povedať fakt niečo múdre alebo hneď niekoho zhejtovať a honiť si ego na tom ako ma taguje v komentároch a je zo mňa zúfalý alebo sa tváriť že som pojedol všetku múdrosť sveta. Ach tá naša povaha slovenská).Tu sa nedá priradiť k žiadnej strane lebo každý má svojim spôsobom pravdu.Aj keď na @hellgirl niečo bude. Napríklad ja som sa stal vegetarianom pred pol rokom je mi fajn ale nikoho to nezaujíma čo si dám do ust tak isto nezaujíma ani mňa čo vy. Som za práva zvierat v akej takej miere keď sa jedná len o šport, zábavu, peniaze, pytliactvo pravdaže mi je to proti srsti komu nie druhá vec sú rôzne poľnohospodárstva kde tie ich sliepky alebo iná zver žije v klietkach alebo niekde na lúke a či ich zabijú humánnejším spôsobom alebo nie. To je asi tak všetko čo by som k tomu povedal. Žite v mieri howg.
192 
 fotka
hellgirl  14. 1. 2015 00:34
@dumbledore kto čo a kde?
193 
 fotka
dumbledore  14. 1. 2015 00:41
194 
 fotka
hellgirl  14. 1. 2015 00:47
@dumbledore napísala som niekde, že zakazujem ti jesť zvieratá? Ak áno tak prosím napíš číslo komentu kapišto? Smajlík mi nič nepovie.
@nausea
195 
 fotka
dumbledore  14. 1. 2015 00:48
@hellgirl nekapim to
196 
 fotka
hellgirl  14. 1. 2015 00:49
@nausea mier s tebou inak super článok pre každú dobrú vegánsku/vegetariánsku dušičku, odporúčam prečítať a nepodliehať depresiám. » www.seberizeni.cz/nestastny-vegan...
Napíš svoj komentár