Na začiatok by som chcel povedať, že som nikdy nič podobné na internete nenapísal. Neviem, či sa táto téma sem hodí, ale keďže je tu veľa mladých ľudí, tak možno sa to aj niekoho týka... Prečo si na blog tohto typu nevyberiem napr. sme/pravda/etrend/hnonline.sk? Preto. Lebo som znechutený z tých diskusií k tým článkom, každá z nich obsahuje otrepané hlášky v podobe nadávania na systém, štát, politiku a pod. A okrem toho sú za tým aj iné dôvody, ale tak nejaký som musel uviesť... Neuvádzam žiadne linky, odkazy a odvolávky, keď niekto bude chcieť tak napr. na sme/pravde/etrende si nájde, alebo existuje google. Ale k veci.

V súčasnosti veľa absolventov zápasí s tým, že dokončili školu a nedokážu sa zamestnať. Posielajú životopisy, chodia po pohovoroch, tí iniciatívnejší, ako napr. ja, si rozširujú vedomosti. Prečo je to tak? Pozrime sa na to zo strany firiem.

Vo všeobecnosti, firmy by boli najradšej, keby ich zamestnanec bol vo veku 25-30 rokov, mal za sebou 10 rokov praxe v obore, vysokú školu a ovládal aspoň 3 cudzie jazyky. To všetko samozrejme za čo najnižší plat. Ja osobne som dávno zistil, že všade chcú prax. Á, parádna ponuka, to chcem robiť, to ma bude baviť a drb - prax v obore aspoň 3 roky. Stretol som sa viacerými výhovorkami a argumentmi, ktorými sa zamestnávatelia oháňajú:

"Absolventi nemajú žiadnu prax."
Ja sa pýtam - a prečo by mali mať prax? Povinnosťou študenta je chodiť do školy, nie do roboty. To že má niekto brigádu, prípadne niečo popri škole, to je len pre dobro študenta, to mu dá výhodu oproti ostatným, ale aby to firmy požadovali od absolventov, tak to je choré. Okrem toho, vždy je zamestnanec zaškolený, keď ho prijímu do práce, pokiaľ sa človek nehlási na vysoko odborné, alebo vedúce pozície (alebo možno aj nejaké iné), tak prax nepotrebuje, náplň bežnej pozície sa dokáže naučiť väčšinou každý. Áno, tradičný argument - "ale zaškolenie nového zamestnanca je nákladné" - a na zaškolenie šloveka s praxou nie??? Či absolventa budem zaúčať rok a toho s praxou len 3 mesiace? Nezmysel... Podľa mňa je pre firmu výhodné si vychovať svojho zamestnanca, ale len málo firiem u nás to takto berie...

"Absolventi nemajú žiadne skúsenosti a návyky."
Úplne trápna výhovorka. Ako je možné, že študent, ktorý pravidelne musí vstávať do školy, pravidelne sa pripravovať, nemá návyky? A keby aj nemal, veď predsa si ho naučím, on sa predsa rýchlo oťuká...

"Vedomosti nadobudnuté v škole nie sú v súlade s požiadavkami na vedomosti zo strany zamestnávateľa."
To je z polovice (možno aj viac) pravda. Ale koho je to vina? Absolventa? Asi ťažko... Total klišé veta "V SR nespolupracuje prax a školstvo" je už otrepaná, ale pravdivá. Ale zase na druhej strane, pozície, na ktoré sa hlásim vyžadujú presne to, čo sme sa v škole učili. Akurát že v tých našich školách sa ide málo do hĺbky, ja osobne som si musel pomerne veľa vecí sám doštudovať. Raz mi dokonca pako na pohovore povedal, že to, čo sa učíme v škole, v praxi funguje úplne inak... Takže buď chcel byť akože múdry, alebo len rýpal... Lebo pokiaľ to tak nefunguje, ako nás učili v škole, tak potom je tento argument opodstatnený, ale konkrétne v mojom prípade absolútne neplatný, lebo pako nevedel, že okrem školy som sa tomu venoval aj inak.

"Absolventi majú prehnané platové nároky"
Áno aj nie. Ale dnešný svet je drahý a keď absolvent vidí, ako sa majú v iných krajinách, tak je nenažraný. samozrejme sú takí, napr. môj spolužiak povedal, že "pod 1 000 € nejdem". Samozrejme teraz robí za skoro o 200 € menej. Ale koľko je pre absolventa málo a koľko veľa? Celkom ťažká a diskutabilná otázka, lebo podľa mňa sa to odvíja od:
- odvetvia, kde firma pôsobí
- dosiahnuté vzdelanie
- dosiahnutá prax
- jazykové znalosti, či iné požiadavky na znalosti
- atď.
A ešte sú tu aspekty, ako vlastné sebaohodnotenie, filozofia "zoberieme toho, kto si vypýta najmenej", známosti, šťastie... Okrem toho firmy sa vôbec neunúvajú zverejniť ponúkaný plat. Potom existuje riziko uvedenej filozofie. To je podľa mňa absolútne nefér, veď povedzte, koľko mi dáte a ja vám poviem, či beriem, alebo neberiem. Pritom oni veľmi dobre vedia, koľko dajú, majú strop...

Problém je sa už len dostať na pohovor. Fakt nechápem, že podľa čoho vyberajú, či väčšina pozícií nie je už vopred niekomu daná po známosti s tým, že pohovory sú už len formalitou. Alebo načo ma debil dusí hodinu a pol v miestnosti a pýta sa ma kadejaké sprosté otázky, ja mu odpovedám tak, aby mala moja odpoveď úroveň a aj tak ma nakoniec nevyberie... Veď to, či toho-ktorého človeka zoberiem, viem prakticky hneď ako ho zbadám, eventuálne môže zmeniť môj názor, ak mu dám šancu a potom priznám, že som sa mýlil. Ale vraj ten prvý dojem, ktorý na nás ten človek, alebo vec urobí, je ten správny... A nehovorím o tom, že aj zo strany uchádzača je prvý dojem podstatný.

 Blog
Komentuj
 fotka
ohavnost  4. 2. 2012 13:22
boli sme zo školy v jednej firme na exkurzii

vysokopostavená manažérka, ktorá má tú istú školu vyštudovanú ako my sa vyjadrila, že absolventov vôbec neberú, berú len vysokokvalifikovaných odborníkov s praxou...

a presne táto vysokopostavená manažérka každú chvíľu vyvoláva našej docentke, keď sa im niečo pokazí, že prečo to tak je, že oni nevedia a čo sa mohlo stať a prečo...

takže asi tak k tej odbornosti
 fotka
dawnisuponus  4. 2. 2012 13:54
Kto chce, hlada sposoby, kto nechce hlada dovody.



Si zamestatnany absolvent? V akom odvetvi?



Tliachas tu strasne blbosti. Firme nejde o to vypracovat si cloveka - ide o potencial cloveka, pretoze firma da prostriedky, lenze ked je dany clovek neschopny, tak su to vyhodene prostriedky. Toto je hlavny dovod preco sa tazko zamestnavaju absolventi - minimalna prax, tazke teoreticke znalosti, ktore z 80% nepouzijes. A to ze mas pred menom nejaky titul, fakt nikoho neohuri...
 fotka
hasselskog  4. 2. 2012 14:18
dawnisuponus:



1. O co si lepsi, ked take blbosti citas?

2. "Firme nejde o to vypracovat si cloveka - ide o potencial cloveka, pretoze firma da prostriedky, lenze ked je dany clovek neschopny, tak su to vyhodene prostriedky." Tak toto je absolutna blbost. Firma ti akurat tak nasere na potencial, jediny potencial, ktory berie do uvahy, je potencial, ci jej svojou cinnostou dokazes prispiet k zisku. Clanok je o tom, s cim sa zhruba stretavaju absolventi po ukonceni skoly a o vyhovorkach firiem. Zbytok tvojho prispevku je irelevantny.

3. Ty si jeden z tych najmudrejsich kecalov, vsetky tvoje nazory su spravne, ty sam si ostrielany a vsetci ostatni su na hovno.
 fotka
dawnisuponus  4. 2. 2012 14:28
@hasselskog

ja len implikujem ze pravdepodobne pises o niecom co nevies ako chodi. A ten potencial je velmi dolezity. Ako mi inak vysvetlis, ze netitulovany clovek ziska pracu, na ktoru sa hlasi niekolko uchadzacov s Eng. titulmi??

Samozrejme to si povedal ty, ze som najmudrejsi, ale hej dakujem za kompliment.

A este raz, kto chce najde si prax, a je viac menej po skole zahojeny.

A nemusime sa tu teraz osocovat a nadavat, ubera ti to na urovni.
 fotka
profesor  4. 2. 2012 14:32
ked sa firme prihlasi na jedno miesto 50-100 ludi , nemaju najmensi dovod prijmat absolventa
 fotka
hasselskog  4. 2. 2012 15:00
dawnisuponus:



Ja nikoho neosocujem, ale tvoja reakcia vyzerala skor ako utok a nie nazor...



Kto chce, si najde prax, ale nie je povinny, mam na mysli absolventov v pravom slova zmysle, teda ludi, ktori skoncili skolu a su bez praxe. Kto chce hlada sposoby, kto nechce hlada dovody, ale zohnat prax, este k tomu obore, je bohuzial problem a navyse vela potencialnych zamestnavatelov to ani neberie do uvahy, ze uchadzac aj nieco robil popri skole. Okrem toho, studentov, ktori myslia na buducnost v takej rovine, ze "najdem si prax a budem po skole zahojeny" je absolutne minimum, skor sa to pohybuje na takej urovni "potrebujem brigadu (hocijaku), aby som mal peniaze, po skole nejak bolo, nejak bude".



To, ze ziska niekto bez titulu skor pracu, ako niekto s titulom, nemusi ist o len nejaky potencial, tam hra ulohu x inych faktorov, napr. ako som spominal prehnane platove poziadavky VS ludi, prax, presnejsie lepsi clovek s praxou a SS, ako s VS a bez praxe, atd. Potencial ako-taky je skor dobry pre teba, si si vedomy ze ho mas a mas aj volu ho vyuzit.



Okrem toho, odpovedi na otazku "preco firma nezamestna absolventa" je strasne vela a kopa z nich je aj pravda.



profesor:



Prave preto sa kazdorocne riesi v kadejakych clankoch a diskusiach, ze preco je tolko nezamestnanych absolventov. A to je samozrejme len jeden z dovodov...
 fotka
transplantovana  5. 2. 2012 02:45
mala som trojročnú prax, ale nedokončenú školu a to, že som pred menom nemala dve posraté písmenká, zo mňa prestalo robiť odborníka..

zbaliť kufre a vypadnúť odtiaľ, kým je ešte čas.
 fotka
acvd43xa7w  5. 2. 2012 23:45
skoda, ze ludia nevedia o vsetkych svojich moznostiach
 fotka
interrupcio  29. 5. 2012 21:52
ja sa tym firmam niekedy cudujem... chcu cloveka s 10 rocnou praxou v danom odbore...

prax je dolezita, to je pravda, ale clovek s praxou ma len tuto jednu vyhodu oproti absolventovi. Absolvent ma daleko viac vyhod. Clovek s praxou robi obrazne povedane desat rokov tri ukony dokopy stale dookola, skostnatie... Zoberme si priklad niekto robi logistiku pre potravinarsku produkciu, potom pojde robit logistiku do slovnaftu. Sice ma prax v odbore, ale v petrochemii je to o nicom inom. zato absolvent je flexibilny, zamestnavatel si ho moze vytvarovat, jak bude chciet. Dalsia vec, cerstvy absolvent ma vacsie skusenosti s najnovsimi technologiami... mladi su skor nadseni, ambiciozni, inovativni a teraz to najdolezitejsie: mlady, aby si spravil meno, musi vynakladat ovela vacsie usilie, musi sa snazit, nerobit chyby a byt vykonnejsi, aby sa ukazal.... ja mat firmu (a planujem, ze ju budem mat), tak budem preferovat absolventov, samozrejme pokial sa mi neprihlasi nejaky najvacsi odbornik na danu oblast (ale ten by to samozrejme nespravil, ten sa tym zivi sukromne)
10 
 fotka
hajzelodkosti  19. 5. 2014 23:44
Absolvent

je lacny, lahko formovatelny, ovladatelny, mlady, schopny makat aj dlhsie, bez rodiny, bez potencialu mat v blizkej dobe rodinu, pracu len tak neopusti a x dalsich veci preco firmy chcu absolventa. Zvacsa ide o pracu, kde moc toho vediet netreba. Nasere, ked prijmaju na pozicie, kde ludia s ako takymi vedomostami treba aj ludi bez nich (vlastne skusenosti).

Odbornik je drahy, neformovatelny, neovladatelny, vysoke ego, naroky, platove poziadavky, moze kedykolvek zduchnut (je predsa odbornik), lahsie si najde pracu, uvedomuje si svoju hodnotu. Nebude robit hocico, preto sa jeho potrebnost a zastupitelnost posuva od odboru k odboru.

V dnesnej dobe je vela mladych ludi co su uz odbornici a uvedomuju si svoju hodnotu (alebo maju len stastie). Ale kazdy dako zacina. 80% VŠ aj tak nerobi co vystudovali, zial. Zial studuju absolutne nepotrebne odbory, ktorymi je trh presyteny, ich hlupost.

Vela ludi vsak robi to co ich bavi, neriesia prachy a tí sa casto maju lepsie. Su bez stresu, bez picovin okolo, sice menej penazi, ale vsak to nie je o tom. O tom by sa dalo pisat hodiny.

Z casti s tebou suhlasim, z casti nie.
Napíš svoj komentár