Poznáte ten pocit, keď sa ráno zobudíte a všetko je zrazu dobré? Ten pocit, keď sa usmejete že vyšlo slnko, keď sa nadýchnete čerstvého vzduchu, pocit, ktorý vám vynesie srdce do výšin? 

   Potom však príde trest. Príde ten veľký zlom a vy sa opäť ocitáte v depresii. Bez nálady a začínate si uvedomovať veci, ktoré sa okolo vás dejú. Všímate si, že nemáte priateľov, že aj keby ste chceli niekam ísť, niekam kde by vám bolo lepšie nemôžete lebo vám chýbajú peniaze. Že nenazbierate toľko odvahy aby ste mohli žiť inak. 

   Veľa krát som počúvala o tom ako je všetko moja chyba. O tom ako si za všetko môžem sama a že tie nepekné veci ktoré sa v mojom živote dejú si priťahujem sama. 

   Ja však šťastie neberiem ako stav mysle. Beriem to ako niečo čo od života môžeme dostať. Ale šťastie je ako guličky na detskom počítadle. Niekde je veľmi veľké počítadlo ku ktorému ľudia prichádzali a brali si svoju guličku, svoj úsmev, svoje šťastie. Ale guličky sa míňajú a raz prišiel deň a už zostali len holé palice. Bez guličiek. Pre niektorých ľudí jednoducho šťastie nezostalo. 

   Ako sa z tohto stavu ale dostať? Vyrábajú sa aj nové guličky? Je možné aby nešťastný človek bol opäť šťastný? 

   Vraj áno. Ale je to dlhá cesta podobná lezeniu na skalu. Dôležité je aby ste na tejto ceste mali človeka, ktorý vám bude držať lano a istiť vás. Hmm... Pekná predstava, ale čo keď človek ktorý vám bude rozumieť neexistuje? Čo ak ho nedokážete nájsť? 

   Napokon aj tak zomierame opustení. Bez priateľov, bez partnera. Len my a naša duša ktorá odchádza z tela a nikdy sa nevráti. 

 Úvaha
Komentuj
 fotka
vreskot000  6. 5. 2019 16:51
Posledna veta je (v principe) pravda. Moj starky ale nezomrel sam. Bol som pri nom a zomrel mi na rukach. Odisiel do vecnosti. Naplneny krestanskou nadejou nesmutim vobec. Vsetci sa raz ocitneme vo večnosti pred tvar Toho, ktory nas raz povola. Toto je najväčšie šťastie.
 fotka
majmarad  6. 5. 2019 18:40
Toto mi napísal môj prvý ,,učiteľ,,, keď som sa ho spýtal na to, čo vlastne šťastie je.

Ale keď už tak veľa veľkých písmen, tak ti skúsim odpovedať na tvoju otázku, čo je šťastie a kde ho máš hľadať. :o)

Musíš si ale najskôr vydefinovať, že šťastie čoho a koho hľadáš. Preto potom aj dostávaš rôzne odpovede, adekvátne tomu, kto odpovedá.

Prvou úrovňou je úroveň fyzická a to je samozrejme telo. Čiže, ak hľadáš šťastie pre telo, je to skryté vo veľmi jednoduchej výpovedi. Telo chce byť sýte, zdravé, plné brucho, prázdne vajcia, ak sa jedná o telo mužské, nejaké to lehno, chľast. Celé. Čiže, staň sa gurmánom, venuj sa zdravej strave, cvič, nabúš si svaly, nájdi si ženu, ktora bude preborníčkou v sexe, postav si úžasný dom. A si šťastný. :o)

Druhou úrovňou je úroveň duševná..nálady, emócie, vášne, city, afekty.Na toto už potrebuješ uspokojovať a rozkmitávať svoju dušičku..to znamená, hudba, filmy, stretávanie sa s druhými..vášnivé diskusie, plač a smiech, podľa možnosti naraz...chemické opojenie *láskou*..už nielen jebačka, ale opakované milovanie, hľadanie súzvuku...prechádzky lesom a omdlievanie nad krásami prírody, sledovanie športových zápasov, radosť v hrudi, že Slovenskoooooooooo, ideeeeš. :o)

Tretia úroveň..mentálna..tvoje myšlienky, predstavy, spomienky, ktoré vytváraš..tvoj vnútorný svet. Tam už sa blížiš k tomu, čo sa veľmi úzko spája s tým, čo ľudia nazývajú zmysel života.Napĺňanie toho, čo život je. :o) Čistota myšlienok..myšlienky zdraviu a radosti a sile podporné..nie spochybňujúce, neprajné, nenávistné...tie dávajú silu realizovať tvoje plány, tvoje sny. :o)

A povestný vrchol pyramídy, úroveň duchovná, reprezentuje ju myseľ. Tá, ktorá pomocou myšlienok tvorí predstavy zo spomienok, kombinuje ich, spája a myslením vytvorí pochopenie a raz navždy ho uloží. Aby, keď sa ocitneš v akejkoľvek odpornej, radostnej, vášnivej, smutnej, depresívnej situácii, ti okamžite poskytla riešenie danej situácie. Pochopenie nie je vášeň, nemá farbu, nie je to šťastie. Je hĺbkou. :o)

Tak malý návod na *šťastie*. Na základe hlbokého pochopenia tvor podporné myšlienky, ktoré v duši vyvolajú radosť a v tele zdravie. ;o) Praj druhým v každej sekunde to, čo praješ sebe. Radosť, šťastie, zdravie. To sa potom svetom šíriť bude a to sa spätne k tebe vráti
 fotka
genenica  6. 5. 2019 19:51
@vreskot000 Bol tvoj starký, to znamená že nebol sám ani v živote a preto nemal dôvod byť sám ani v poslednej chvíli.
 fotka
genenica  6. 5. 2019 19:56
@majmarad Dva odstavce boli o tom, že potrebuješ niekoho k sebe. Keďže s tebou nikto nechce byť máš jednoducho smolu. Tretia úroveň, myšlienky.. pokiaľ je tvojím plánom cieľom a snom byť s niekým , máš smolu keďže nikoho nemáš. A posledná úroveň, pokiaľ si nedokážeš spomenúť na nič čo by ti vyčarilo úsmev na tvári, pokiaľ nemáš spomienku, ktorá by ti dávala radosť je koniec.

Takže, pokiaľ v tvojom živote nie je nikto s tebou si na nič? Máš zomrieť? Máš odísť?
 fotka
majmarad  6. 5. 2019 20:03
Tiež som sa díval takto na toto, ale všetko je to o pochopení Polož si základné otázky:

1. Prečo nie je nikto s tebou? ( pretože nechce? - definuj, pretože nechceš ty? definuj)

2. Naozaj nemáš jednu peknú spomienku? (Prečo ju nemáš? definuj
 fotka
genenica  6. 5. 2019 20:08
@majmarad Nemám ti čo definovať. Nepoznám odpovede na tvoje otázky.
 fotka
majmarad  6. 5. 2019 20:14
Tak skús popremýšľať
 fotka
genenica  6. 5. 2019 20:15
@majmarad Už som premýšľala. Hovoríš mi to isté čo mi hovoril aj lekár .
10 
 fotka
majmarad  6. 5. 2019 20:16
@genenica mal som ja ísť na medicínu Ale najskôr niečo na tom bude nemyslíš?
11 
 fotka
genenica  6. 5. 2019 20:18
@majmarad Nič na tom nie je .. Jendoducho niektorí ľudia nedokážu nájsť odpovede na isté otázky.. Lebo tie odpovede neexistujú.
12 
 fotka
majmarad  6. 5. 2019 20:21
@genenica existujú, len je to všetko o pochopení. Hlavne pochopení seba a je to podľa mňa zmyslom života, pretože ak pochopíš seba a to, čo sa vôkol teba deje, pochopíš aj systém, akým tento svet funguje a naučíš sa to všetko ovplyvniť v tvoj prospech. Samozrejme pri troche šťastia
13 
 fotka
genenica  6. 5. 2019 20:22
@majmarad samozrejme
14 
 fotka
majmarad  6. 5. 2019 20:24
A samozrejme záleží aj od toho, či niečo zmeniť chceš Šťastie ako vieš je v každom z nás a podľa toho na toto nazeraj. Guľôčky si môžeš vytvoriť sama a veľa ľuďom vytvoriť obrovské počítadlo
Napíš svoj komentár