Jasne ze za. Ak clovek spravi zlocin, za ktory je trest smrti, a on o tom vie, tak je to jednoducho sebevrazda. A aspon stat nebude davat prachy na krmenie nejakeho hovada, nebude riziko ohorzenia normalnych ludi. A neviem co tu riesite s tym ze nikto nema pravo zobrat druhemu cloveku zivot, je nas jak sraciek, tak +-par kusov je jedno...
Ja len tak ze aby trpel? Nejake psychicke poruchy ahodou nemate? Tyrat ludi je uz dost silne kafe a robia to len ludia co maju ehm hlavu trochu inak postavenu.
A som za tret smrti v urcitch pripadoch - viacnasobna vrazda, masovy vrahovoia, obzvlast brutalne vrazdy. A tiez som za poriadne sprisnenie vaznic - ziadna telka, ziadna posilka, nech idu makat do kamenolomov a podobne, ziaden luxus a dovi dopo. Vazanie je trest a nie dovolenka na ukor slusnych ludi.
rozhodne za! napr., úposledný popravený "človek" -cigáň bol popravený na slovensku niekedy v osemdesiatych rokoch. a to len z takého úbohého dôvodu, že len rozsekal sekerou svoje dve decká, manťželku, rozrezal ich, niekoľkokrát si na topm vymastil vtáka, manželke potom z brucha vyrezal ešte nenarodené decko, proste doslova a do písmena ich vykuchal. proste jatka sú menej krvavé. a potom nejaký blázoni ho chudáčika, ten boží dar nechali obesiť! takto mrhať tým najvyšším darom od boha! narážam na minorin koment. a z časti aj na johnyhosheeka
ja by som vsetkych vrahov atd dala do uranovych bani...
ked niekto vyvrazdi celu rodinu preco by mal iba "zomriet" ?? smrt je pre nich vykupenim.. jednoducho dala by som im robit najhnusnejsie a zivotu nebezpecne prace, na nasledky ktorych by potom zomreli...
som zasadne proti. ked clovek spacha nejaky brutalny cin, tak by bola smrt pre neho len vykupenim...mal by si to pekne odsediet do konca zivota, ale nie v takych podmienkach ako su v dnesnych väzenaich, ale v takych aby trpel a kazdy den si uvedomoval, co spachal...
ináč, celkom ma pobasvilo, ako vyriešil návratnosť väzňov do svojho väzenia jeden texaský sherif. on totiž zrušil väzenie ako také, ale väzni bývajú v stanoch (samozrejme c stráženom areáli), posilovňu nemajú, nemajú dovolený myslím že žiaden šport, za deň môžu telku pozerať maximálne hodinu a aj to len správy o počasí a rozprávky a keby im bolo pri práci, alebo pri vylihovaní si v "cele" moc teplo, môžu si dať dole väzenské oblečenie, takže tam môžu pobehovať v spodkoch, ale spodky sú výhradne len ružové že vráti sa mu do toho väzenia už len 3% väzňov
tak keď nie trest smrti, tak čo zavedieme? stredoveký žalár (doba prežitia maximálne 2 týždne a to musí byť človek v sakra dobrej kondícií pred nástupom do vykonania trestu), alebo gulagy (viac ako dva roky prežije len štvrtina väzňov), alebo to texzaské väzenie?
@17 nechcem kazit iluzie, napad je to pekny ale o vaznov sa musis starat ajpo zdravotnej stranke ergo ked budu makat v uranovej bani skor alebo neskor sa u nich choroby prajavia a to sa potom nedoplatime...
@21 presne o tom vazeni som cital a take zaviest na slovensku (Aspon podobne) a bude to parada. A najviac ma pobavili vyroky vaznov ze to je neludske a to nemoze tak byt a sherif na to ze sak oni su va vazeni a maju si odpykat trest nie vegetit Uplna parada.
dnes som videla jedno tak neskutočne nechutné video ako ludia týrali zvieratá,sťahovali zaživa z kože,rezali a ďalšie nechutnosti...proste humus...ja by som radšej miesto trestu smrti vymyslela nejaký spôsob mučenia...nejakú popravu má človek rýchlo za sebou,mučenie je účinnejšie pre takých debilov
"to je muceni na trestne koze pouzivane v stredoveku je to silena bolest"
"ta hej to je zena co ju mucia strasne to boli tak seden na tom spicatom dreve vola sa to dreveny osol teba by som na to posadil na hodinku a zblaznis sa od bolesti ani bycovat ta netreba"
"zavidite co lebo nedokazete taky spagat mozte baby zavidet len to je baba"
"hehehh zabulka mnam spapam ta ako zakusok sak nesom stari preco si ohybna spagat dokazes"
"co ta natahli na skripec v muciarni ze mas taku vysku"
tyrat a neviem co vsetko robit.. pisete tu ako keby sme boli vsetci dokonali a boli viac ako oni..
nikto z nas nema pravo sudit druheho cloveka. nevieme ake pohnutky ho ku tomu viedli a ked si i myslime ze vieme, iste to nie je nikdy..
nepoznam dovody roznych cinov ale smrt si nezasluzi nikto alebo vsetci..
clovek nema pravo brat zivot, i ked je to tu velakrat i pekne vysvetlene preco a kedy by bolo v poho "zabijat"
ale takisto ako pri eutanazii ci potratoch.. kazdy hladi na to z pohladu "ved toto je lepsie" no nikto nehladi na to z pohladu ochrany ludskeho zivota. to je to jedine a najhodnotnejsie co clovek ma a vymu to chcete brat..
nestaci ze straca slobodu chcete mu brat i zivot.. preco.. a akym pravom??
moralne pravo nemoze ma ten kto chce zabijat.. ani v mene vyssich cielov, lebo to iste moze tvrdit i ten vrah..
a kto by rozhodoval o treste smrti?? kto je neomylny?? kto za to bude zodpovedny ze sa rozhodol spravne??
kto nebude ovplyvneny verejnou mienkou??
Pozrite si ZELENU MILU.. tam mate jasny priklad toho kto vsetko je odsudeny na trest smrti.. ze okrem skutocneho zlocinca je tam i clovek, ktory sa vo vazeni zmeni a i ten co tam nema co robit.. a zabiju ich vsetkych..
viem ze toto je dalsia moja zbytocna reakcia, kde sa ostatni zacnu do mna navazat a vysvetlovat mi dovody.. nemusite..ale potreboval som sa vyjadrit..
@32 máš pravdu, niekto sa do teba začne hneď navážať a asi začnem ja. keby ti niekto vyzabíjal rodinu, bol by si mu to vôbec niekedy odpustil? oháňal by si sa tými kresťanskými drýstamy, ako miluj blížneho svojho?! je to úplná debilina! a zelená míľa je troškú iná v tom, že sa odohráva v tridsiatych rokoch v amerike, keď tam bol silný rasizmus a černoch pre nich nebol človek. a tie obľúbené žvásty, ako eutanázia a ptraty, kebyže mám povedať necezurovanú verziu, čo si myslím o tých, čo sú proti tomu a o ich názoroch, tak by mi asi na dobro zablokovali vstup an tento portál z mojej IP. to je myslíš že dôstojné a príjemné pre človeka, čo pomaly umiera v bolestiach, serie si do plienky, a prebaľujú ho ostatný? to je dôjstojný odchod zo sveta? alebo je dobré, keď nejaká mladá bab porodí decko a to decko bude akurát vyrastať v domove a nikdy z neho nebude nič iné, ako iba nejaký ďaľší feťák, alebo povalač? no to je ozaj úžasné. niektoré tieto názory sú ozaj strašne romantické. len prosím nenapíš, že kresťanská viera aj s jej názormy je tu už 2000 rokov, bo to ťa asi roztrhám
aha supa mne sa paci ked baba ma dlhe chodidla a dlhe prsty na nohach aku mas cislo nohy v stredoveku babu prikovali k tramu nahu a polozili jej 80kil tazku zeleznu tyc na prsty na nohy na celi den tak trpela supa ne to ako musi bolet ty by si to vydrzala musela by si ne ked si prikovana
a potom nejake uchylnosti, ze by ma prikoval a podobne....a stale o dlhych prstoch a peknych nohach a ako by ma tyral a co by mi daval na nohy a podobne..
som zaa.......ked niekto niekoho zabije zamerne tak si nic ine nezasluzi....len smrt...hned by si vrahovia rozmysleli svoje skutky....aj henten geno co zabil tu Majku ci ako sa vola
@38 ty kokso, že ten je iný ako na ženské nohy som aj ja brutálne zaťažený, ale rozhodne nemám nutkanie hádzať nejakej babe po nohách 80 KG vážiace tyče, alebo bičovať ich!
podla mna je vacsi trest odsediet si dozivotie ako smrt....ved to ta vlastne "oslobodia"od trestu..aj ked je to smrt ale lepsie ako hnit v base..moj nazor
osobne som proti....a vacsina dovodov tu bola napisana....a ked to neberiem z krestanskeho hladiska....tak je to ta korupcia......ak by boli povolene....stavte sa, ze mnoho ludi co maju money by mali o pracu menej a by nemuseli davat zakopavat neprijemnych ludi......jednoduch by sa zlegalizovala vrazda.....
2. jeho "odstrašujúci potenciál" neexistuje. Nie je dokázané zníženie kriminality po zavedení trestu smrti.
3. justičný omyl
4. etické hladisko
a ešte by sa toho našlo vela. "oko za oko, zub za zub" je trest patriaci do nevyspelej spoločnosti, nakolko jeho vykonávanie nemá koniec.
Zároven dať štátnej moci legitimitu pre zabíjanie je tiež problematické. Môže sa to ohraničiť zákonmi, ale práve tá moc tie zákony vytvára, a ak sa jej dá legitimita pre zabíjanie, bojím sa toho kam to môže viesť.
A mučenie? ste vôbec ludia ked to niekomu chcete dopriať? o čo ste potom lepší než samotní zločinci. Tích čo sú za trest smrti ešte dokážem pochopiť, lebo je to ich predstava o spravodlivom treste, ale z vás sa mi dvíha žalúdok.
Jednoznačne ale tresty sú nízke, a mali by byť sprísnené. Rovnako režim vo väzniach sa mi zdá neprimeraný. Trestanec odtial výde ešte silnejší a s dalšími kontaktmi na podobných ludí než ako tam prišiel.
Som za trest smrti, ale tu niekedy dochádza k justičným omylom a keď raz človeka popravíš tak sa to nedá vziať späť. Lepšie by bolo mučenie, ale nie fyzické, skôr psychické. Napr. zavrieť do kobky 1x1 meter, kvapkajúca voda, zvukotesná miestnosť atď.
ako povedali smrt nie je prenho trest ale vykupenie...na trest smrti posielaju iba najhorsich zlocincov, ktory urobili nieoc hrozne...ano prvou reakciou je zabime ho, no ja by som ho nechala hnit nejakej cele ziaden tv, vychadzky, posilovna nviem co...jedlo mu dat hnusne, ze by si zivot zobral sam...ale to vsak v pripade fakt tych najvacsich monstier...je to diskutabilne, pretoze ak ho nechate zit bude sice celozivotn hnit v base, no budeme mu na to platit my a ked ho zabijeme napriklad injekciou nevytrpi si naozaj nic...
Trest smrti nie je trest? Sa zamyslite asi ako sa citi ten dotycny ked vie ze kraca poslednych par metrov, uz nikdy neuvidi nic, nenaplni svoje tuzby pretoze vsetko konci. Je faktom, ze velka cast obvinenych sa pocas tejto cesty vyprazdni a to mimovolne. Takze trest je to dostatocny. Nehovoriac o tom, ze takto uplne zamedzi stat riziko ze sa nieco podobne zopakuje v jeho rezii.
Justycny omyl? Kedze trest smrti je za zavazne zlociny - masove vrazdy atd tak tu je riziko justicneho omylu minimalne a takmer uplne eliminovane.
Btw odstraujuci efekt to ma, nepamtam si stat ale po zavedeni trestu smrti tam kiminalita klesla o tusim 20%.
Moralne hladisko? A je moralne aby stat dovolil, aby clovek co zabije niekolko ludi sa mohol dostat na slobodu? Aky trest je sediet v base, mat tam posilovnu, mobil, drogy, jedlo, telku? To nie je ziaden trest. A kludne by som dokazal zit s tym, ze tento stat by usmrtil pre spolocnost nebezpecneho cloveka. Ved predsa stat ma povinnost starat sa o svojich obcanov - ved preto ho vsetci platime a neberieme to do vlastnych ruk. Keby nie je stat a niekto vam zabije kamarata, priatelku, rodica, surodenca co spravite? Zabijete vy jeho.
@64 suhlasim, myslim si, ze trest smrti je potrebny, aj ked sa moze stat, co som uz pisala, ze sa neskor objavi nieco, co dosvedci nevinu uz odsudeneho, ale take monstra, ktore pachaju vrazdy, si nezasluzia "uzivat" si mozno aj 50rokov vo vazeni, no nemyslim, ze sa niekedy trest smrti u nas znova povoli, kvoli omylom sudov...vsetko ma svoje pre a proti
@65 u nas sa trest smrti nepovili pretoze sme v EU a EU su ohladom tohto trtkovia, strasni liberali a poserovia pretoze amnesty international a pod by strasne pichovali keby to spravili
no ako komu, vrahom, ktori vsetko pachaju umyselne by som urcite trest smrti dala, preco by oni mohli brat ludom zivoty a im by spravodlivost zivot nemohla?
ale to len v tom pripade, ze je 100% iste, ze to urobil prave ten clovek.Lebo bolo tolko pripadov, ze boli na trest smrti odsudenych ludi, ktori boli po znovuotvoreni pripadu nevinni.
@chavez paci sa mi jedna veta, ktoru si tam napisal.. a viac nemam co povedat
"A KLUDNE BY SOM DOKAZAL ZIT S TYM, ZE TENTO STAT BY USMRTIL PRE SPOLOCNOST NEBEZPECNEHO CLOVEKA."
vedz ze TY nie si tento stat a je tu aka taka demokracia.. a stale su tu ludia, ktori by s tym zit NEDOKAZALI a myslim, ze nezalezi len na TVOJOM nazore ale i na ich..
teda tak..
a medzi nami.. ak ma niekto sancu, ze sa dostane na slobodu, moze sa chciet zmenit.. a ked sa zmeni 1z 100 je to uspech..
no ak vie, ze ho caka SMRT.. bude zabijat a robit ine zlociny uplne v pohode, lebo nic horsie mu i tak nehrozi..
@68 vies johnny ja som pisal MOJ nazor preto som napisal ze by som s tym dokazal zit JA a ako si spravne povedal je tu demokracia a ked bude vacsina ludi ako ja, potom sa ta mensina co s tym zit nedokaze bude musiet prisposobit. Btw ja som tento stat respektive jeho cast podobne ako dalsich cca 5,5 miliona ludi.
Moze sa chciet zmenit, ale nehovorime o treste smrti za to, ze niekto niekoho zabil z nedbalosti, popripade ukradol cukrik z obchodu. Hovorime o treste smrti v pripade masovych vrahov alebo obzvlast brutalnych vrazd (vid vyvrazdenie vlastnej rodiny, jej vypitvanie atd). Chces mi nahovorit ze taky clovek sa zmeni??? To sotva. Zabijal nie raz a/alebo obzvlast kruto taky clovek nema co v normalnej spolocnosti robit. Ked je psychicky naruseny, tak ma ostat pod sedativami dozivotne na psychiatrii, ale dobre vieme ze ani tie bohuzial na SR nefunguju tak ako maju vid nedavne pripady kedy psychicky chorych prepustili, lebo boli "zdravi" a odniesli si to bud nevinni alebo policajti.
Mimochodom tymto si chcel povedat co? "a medzi nami.. ak ma niekto sancu, ze sa dostane na slobodu, moze sa chciet zmenit.. a ked sa zmeni 1z 100 je to uspech..
no ak vie, ze ho caka SMRT.. bude zabijat a robit ine zlociny uplne v pohode, lebo nic horsie mu i tak nehrozi.. " Normalny clovek sa nema coho bat, pretoze by cin za ktory by dostal trest srti nespachal a hovadu ktore nad tym uvazuje nepomoze ani svatena voda a je mu fuk ci pojde do basy na dozivotie alebo mu to niekto urychli. Nehovoriac o tom, ze ked dostane dozivotie aky je rozdiel medzi tym a smrtou? Pri dozivoti bude sediet v cele 2x2 metre, sem tam sa poprachadza ale mury vaznice neopusti = ziadny zivot, ziadne tuzby, nic. Trest smrti = ziadny zivot, ziadne tuzby, nic. Vysledok tychto trestov je ten isty, len jeden to spravi rychlejsie.
@chavez to ze sa mi dvaja nikdy nezhodneme, som pochopil uz davno
to ze ja ta nepresvedcim o niecom a ty mna tiez, viem tiez davno..
lebo nikdy nepochopim ludi ktori si nevazia ludsky zivot..
zakony nie su spravne alebo nespravne, teda zabijat ich pravom je kravina..
>ty si povies, ze ten clovek nema pravo zit, lebo zabil tych ludi
!!akym pravom?!?! chces ty ukazovat na toho, koho zabit.. budes taky isty ako ON
ludsky zivot je prilis cenny na to, aby bol tak lahkovazne..a ano je to lahkovazne i ked bude dlhy a podorbny sud!!
nemozes zovseobecnovat.. to ze ty si myslis, ze ludia nie su schopni zmeny neznamena ze naozaj nie su..
to ze ty si nic take nepripustis neznamena, ze niekto iny hoc i 100nasobny vrah sa nemoze zmenit a kajat.. no ak mu tu moznost zoberies co si za cloveka??
vlastne si nevazis druhych.. vazis si teda seba??
nepoznas pohnutky nepoznas nic.. a chces ho sudit.. a pohnutky a tieto veci nezisti sud.. lebo clovek je prilis nedokonaly
a inak velka moc = velka zodpovednost, neverim, ze by si chcel mat zodpovednost za zivoty ludi..
a ak ano, tak vedz ze si prave ten, kto si ju vobec nezasluzi a mat by ju nemal
som za vo výnimočných prípadoch. masové vraždy, rituálne vraždy, skrátka jasne dokázateľné zverstvá páchané na ľuďoch.
zaslúži si snáď komfort našich väzníc nejaká sviňa čo usmrtí ženu a predtým ju ešte brutálne znásilní? resp. ak tak vykoná na viacerých? zaslúži si to nejaké zviera čo sa vyvršuje na deťoch? niekto kto zabije viac ľudí naraz pre svoje potešenie? nepoviem keby sme mali basy jak v južnej amerike alebo východnej ázii, to by som veril, že sa z tých pár (na slovensku je to naozaj vždy len za ,,pár" rôčkov) rokov bez slobody v maximálnom nepohodlí poučia.
ono je síce krásne byť liberálny a tváriť sa ako si každý zaslúži druhú šancu, či právo na život, no chcel by som vás odporcov tvrdšieho trestu za neodpustiteľné zločiny vidieť, keby sa obeťou takéhoto sociálneho pošmyknutia spoločnosti (rozumej masového vraha) stala vaša matka, sestra, brat, otec, priateľ, priateľka, životná láska, SYN, DCÉRA... a potom skúste nájsť v sebe odpustenie
Akym pravom? Taky je zakon a zakon stoji NAD ludmi. Takze ak je taky zakon tak potom na neho ukazem pretoze to je ZAKON a ako taky plati pre kazdeho bez vynimky.
Suhlasim s tym, ze ludsky zivot je cenny ale nie je potom lahkovazne cloveka co bez problemov ludsky zivot vzal pustit zas medzi ludi a dat mu prilezitost spravit to znova?
Ja som nepovedal ze ludia nie su schopni zmenit sa, ale clvoek co zabijal sa uz nezmeni a rozhodne sa nezmeni tym, ze si posedi v base s dalsim odpadom ako je on. Inak povedane ked medzi blaznov das dalsie blazna, bude o 10 rokov z toho blazna normalny clovek? Odpoved je jasna.
Vazim si druhych, ale nevidim dovod preco by som si mal vazit vraha. Nepoznam pohnutky? Chces tym hadam povedat, ze brutalna vrazda je ospravedlnitelna? Jedine co moze ako tak ospravedlnit vrazdu je amok alebo to ze vrah bol obetou psychicky tyrani vid pripady kedy syn zabil vlastneho otca pretoze dlhodobo bil mamu a aj jeho ale to je uplne iny pripad pretoze tu nastala zmena a z lovca sa stala korist (basnicky povedane). Teda ten syn by nikdy otca nezabil keby ho k tomu otec nedonutil psychickym/fyzickym tyranim. Ale ked sa ten syn zrazu rozhodne ze zabije otca len tak, je to iny pripad a nevidim dovod toho syna lutovat a treba ho poslat tam kam patri. Btw pohnutky sud zisti, pretoze to prave mozu byt polahcujuce okolnosti.
To znie ako zo spidermana... a kto hovori ze tu moc budem mat ja? Tu moc bude mat lud aby sa mohol chranit pred nebezpecnymi jedincami.
ZAKON!! to znamena, ze vrazdenie zidov pocas druhej svetovej bolo v pohode.. ved to bol zakon. Nahodou robim skusku z filozofie, kde sa vravi o rozdiele pozitivnehoprava /zakon/ a prirodzeneho /moralka/ kde sa hadaju co je viac.. no ja si myslim, ze ludsky zivot stoji NAD AKYMKOLVEK ZAKONOM VYTVORENYM CLOVEKOM
-nedal si zivot, tak ho ani neber!!
Ospravedlnitelne to nie je, ale ODPUSTITELNE ano.. a chyba nie je v tom, ze ten clovek sa nechce zmenit, ale spolocnost mu tu moznost nedava. a radsej ZMENIT VAZENIE ako VRAZDIT!!
-pohnutky sud zisti, len tie ktore mu predostreju, ale pravy zmysel veru nie.. nie vo vsetkych pripadoch.. a niekedy, pri stratenych existenciach sa clovek prizna i k tomu co nespachal.. a ak ich zacnu vydierat.. ublizenim rodine, ze nech na seba zoberie vrazdy niekoho ineho ved i tak zomrie!!
A moc mat budes i ty, ved si sucastou ludu..ci sa chces zbavit zodpovednosti??
Iste nieco nie je zrovna moralne ale podla zakona pripustne. Trocha iny priklad ako vrazdy. Ked ja ako majitel firmy zruinujem konkurenciu pretoze na mna nebudu mat (je jedno ci nebudu vediet vyrabat lacnejsie alebo v takej miere alebo...) a polozi ich no na lopatky a zbankrotuju. MAjitel tej firmy ako aj zamestnanci pridu o pracu, majitel sa mozno zadlzi, bude mat rodinu ale nebude ju mat proiadne z coho zivit. Je to moralne? Ani velmi nie. Je to legalne? Ano je. Cize vrazda za vrazdu? Moralna velmi nie je za to legalna byt moze. A nesuhlasim s tym, ze ludsky zivot stoji nad zakonom.
Nuz nedal, ale vziat ho mozem - vo vojne, pri ochrane svojho zivota atd to su veci z ktorymi dokazem zit. Pretoze radsej byt sudeny jednym ako neseny styrmi...
Chces mi povedat ze by si niekomu odpustil keby ti zabije rodicov, priatelku alebo tak? Ja teda nikdy a bol by som rad, keby taky bastard skapal.
Niekedy niekedy niekedy... uz davno nezijeme v komunizme kde boli vykonstruovane procesy pravidlom, zijes v demokracii a ked si vrazdu nespachal ani sa neocitnes pred sudom. Pred sudom sa ocitnes az ked budu dokazy toho ze si tam bol a/alebo spravil to a to uz povacsinou velmi cisty nebudes. Odporucam pozerat menej CSI tam je to pritiahnute za vlasy.
mne zvyknu hovorit ze som idealista, ale tvrdit ze ak nieco nespacham tak v demokracii nepojdem pred sud by som si nedovolil
co sa tyka vyvrazdenia vsetkych mne blizkych mas pravdu, mal by som problem s tym sa zmierit a bol by som zufaly, ale cestne ti mozem prehlasit, a viem, ze toto nezmeni nic, ze by som netuzil potom aby som ho zabil.. mozno v hneve ci amoku na zaciatku a v tej zurivosti.. no tak sa to neriesi, akobahle by som sa vsak upokojil, tak by som sa snazil upokojit.. to ze ho zabijem mi ich i tak nevrati, tak naco si s nim spinit ruky..
a co sa csi a podobnych tyka, tak menej ako ja sa to pozerat uz neda, kedze tv pozeram raz za mesiac a i to len futbal ;o) cca 2 hodiny
trest smrti by som dala len tym co spachali obzvlast zavazne trestne ciny a inac jasne ze dozivotie, ved len si predstavit, ze do konca zivota medzi styrmi stenami byt....hruuuuza
@77 no viac menej nemas sancu sa tam objavit respektive tazko to na teba niekto nasije ked si sedel doma bolo to myslene v tomto style. Ale tiez tak ze tazko na teba niekto nasije niekolko vrazd.
Nikdo nemá právo zobrat niekomu život. A to nie este zákon, alebo sudca. Ale sú zase aj dost krute tresty. Aj ekd niejake dievca znasilni nejaky uchilak a dostane 5 rokov iba?? potom s toho je iba podmienka?? Kde tento svet speje???? ved aku traumuu má s toho to dievca na cely zivot??????? Niesom za trest smrti ale pri najmensom aspon 30 rokov
no ani nevim asi proti ale take dozivotie by mohli castejsie davat
tie zakony su uplne smiesne mas pri sebe trochu travy alebo ukradnes 5 korun a ides na 5 rokov do lochu zabijes nekoho a ides na 7 fak smutne to tu je tie zakony
proti, je a naveki to zial aj bude jedna z mnoha smutnich etap evolucie ludstva na ceste hladania.., seba, boha, pravdi, spravodlivosti ci odpoved na matku otazok; nahoda/umisel resp. preco!?, tato cesta po ktorej kracame, ktoru si ludstvo pre svoj "rozvoj-vivoj" dobrovolne zvolilo je nielenze nedostatocne humannou, paradoxne ma tendenciu rozvoj skor brzdit ako pomahat ho rozbehnut (kedze napr. ludski zivot sa v tejto spolocnosti, r.p.2008 da stale financne vicislit!), co ja osobne pokladam prinajmensom za isti moralni bod mrazu!, nehovoriac ze to samozrejme moze viest az ku totalnej destrukcii podmienok pre existenciu zivota a ..., hanba nam, ludom!, za to ze sme dopustili abi akakolvek bezducha hmota mala, ma a verme ze uz dlho mat nebude tu moc, obmedzovat nas, ovplivnovat nase rozhodnutia, mislienki,tuzbi, pravo na spravodlivost a slobodu, ci niekedi dokonca aj samotnu ludsku existenciu ..! a teda osud ludstva! Verim vsak ze pride cas ked zdravi ludski rozum zvitazi, ze pri rozhodovani nas bududu ovplinovat len a len tie najuslachtilejsie cnosti a tuzbi priblizit sa co najviac k dokonale spravodlivemu rozhodnutiu s co najvedsim dopadom pre blaho a pokojni rozvoj, zdravej a stasnej spolocnosti kde loz a nasilie nema sancu ziskat akikolvek priestor a moznost sa tak opet adaptovat do ludskej povahi a celu ju ovplivnovat, postupne nutit k vrazde a napokon i sebevrazde! /cesta majetku, hmotneho statku-kapitalu, cesta kde mnozstvo kapitalu-financn. prostriedkov urcuje, kdo ma/nema a do akej mieri ma v tejto spolocnosti moc,najvedsie pravo a teda "pravdu"!, samzrejme bez ohladu na vek,povahu charakter, inteligenciu, vzdelanie, nehovoriac o skusenostiach ci vztahu ku nekompromisnemu hladaniu a sireniu nezistnej spravodlivosti a laski k nej, s ktorej nepochibne prameni pocit bespecia, pokoja a stastia,teda i zdrava spolocnoct v ktorej je pojem; nespravodlivost len omil, nahoda ci akimsi sinonimom pre nedorozumenie... Nezabudnime na tieto temne casi co sa urovne socialno-spolocenskej, medziludskich vstahov a ludskom rebricku hodnot dnes tika, v ktorom prvenstvo este prinalezalo hmote jej mnozstvu a nie ludstvu, ci cloveku, o jeho slobodnej voli, zivote a prava nan nehovoriac. Nech sa uz nasi potomkovia nedopustaju chib v podobe rozhodovania sa o niecijom treste smrti, cudzom osude cloveka ktori v zivote pochibil, ale pochopil ze je mnoho inich moznosti napravi a hlavne ze "vedomi vreskot ludskeho svedomia v nas" sposobeni chibnim rozhodnutim, ziadni zakon napisani na papieri nikdi neutisi! /slovosled,gramatika a ine = nedostatocna, ospravedlnte to prosim, pripadne nezrovnalosti potrebne k pochopeniu obsahu tejto skromnej no zato uprinej pripomienki som ochotni kedikolvek visvetlit ci prediskutovat/, tak zatim..
Predstavte si,že jeden človek dokázal vyzabíjať Vašu rodinu a vy by ste ho zabili. Som zásadne proti trestu smrti - je to veľmi malý trest zato čo ten človek spôsobil. On dokázal spôsobiť bolesť desiatkam, či stovkám ľudí a má zomrieť v priebehu sekundy, bez toho aby stihol trpieť. Som zato, aby takýchto ľudí mučili... aby celé hodiny cítili bolesť zato, čo spôsobili iným, aby celý svoj ďalší život trpeli výčitkami svedomia a už nikdy sa nestali slobodnými.
jak niektorí píšete že keď neviem koľko ľudí pozabíjal a znásilnil daný človek... myslíte že je väčší trest smrť ako doživotie v nejakej hnusnej väznici ?? určite je horší trest ked zhnije v lapáku ako by ho zabili to by mal moc jednoduché...to neni trest ale milosť pre takého človeka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
91 komentov
trest smrti .. resp smrt nie je trest.. smrt je eliminacia nepohodlneho cloveka.
a nikto nema pravo rozhodovat o zivote druheho, ani v pripade ze vyvrazdil desiatky ludi.
nikto nema pravo brat zivot ak hosam nedal.. a clovek zivot dat nemoze..
predstav si, že by niekto zabil, alebo predtým znásilnil týral a zmasakroval člena tvojej rodiny. priala by si potom tomu vrahovi život?
A k téme, ja som zrejme za...človek, ktorý zabije iného človeka alebo dokonca viacerých ľudí, si nezaslúži nič iné ako smrť.
Aspoň sa nestane to, čo nedávno, keď po určitej dobe pustili chlapa, ktorý vraždil a hneď ako vyšiel z väzenia, zabíjal znovu.
+ niekto tu vyssie mal pravdu, ze to nie je trest.
A som za tret smrti v urcitch pripadoch - viacnasobna vrazda, masovy vrahovoia, obzvlast brutalne vrazdy. A tiez som za poriadne sprisnenie vaznic - ziadna telka, ziadna posilka, nech idu makat do kamenolomov a podobne, ziaden luxus a dovi dopo. Vazanie je trest a nie dovolenka na ukor slusnych ludi.
lepsie ako hnit v base dokial neumres ... ja by som si ho asi vybral
si to vystihol
ked niekto vyvrazdi celu rodinu preco by mal iba "zomriet" ?? smrt je pre nich vykupenim.. jednoducho dala by som im robit najhnusnejsie a zivotu nebezpecne prace, na nasledky ktorych by potom zomreli...
moj nazor
no nie, ziadne mucidla lebo sa prida milovnik mucenia harcarik1 a hodim tycku :-!
@21 presne o tom vazeni som cital a take zaviest na slovensku (Aspon podobne) a bude to parada. A najviac ma pobavili vyroky vaznov ze to je neludske a to nemoze tak byt a sherif na to ze sak oni su va vazeni a maju si odpykat trest nie vegetit Uplna parada.
@24 ale ono to svojim spôsobom je neľudské ale tak im treba
"to je muceni na trestne koze pouzivane v stredoveku je to silena bolest"
"ta hej to je zena co ju mucia strasne to boli tak seden na tom spicatom dreve vola sa to dreveny osol teba by som na to posadil na hodinku a zblaznis sa od bolesti ani bycovat ta netreba"
"zavidite co lebo nedokazete taky spagat mozte baby zavidet len to je baba"
"hehehh zabulka mnam spapam ta ako zakusok sak nesom stari preco si ohybna spagat dokazes"
"co ta natahli na skripec v muciarni ze mas taku vysku"
tyrat a neviem co vsetko robit.. pisete tu ako keby sme boli vsetci dokonali a boli viac ako oni..
nikto z nas nema pravo sudit druheho cloveka. nevieme ake pohnutky ho ku tomu viedli a ked si i myslime ze vieme, iste to nie je nikdy..
nepoznam dovody roznych cinov ale smrt si nezasluzi nikto alebo vsetci..
clovek nema pravo brat zivot, i ked je to tu velakrat i pekne vysvetlene preco a kedy by bolo v poho "zabijat"
ale takisto ako pri eutanazii ci potratoch.. kazdy hladi na to z pohladu "ved toto je lepsie" no nikto nehladi na to z pohladu ochrany ludskeho zivota. to je to jedine a najhodnotnejsie co clovek ma a vymu to chcete brat..
nestaci ze straca slobodu chcete mu brat i zivot.. preco.. a akym pravom??
moralne pravo nemoze ma ten kto chce zabijat.. ani v mene vyssich cielov, lebo to iste moze tvrdit i ten vrah..
a kto by rozhodoval o treste smrti?? kto je neomylny?? kto za to bude zodpovedny ze sa rozhodol spravne??
kto nebude ovplyvneny verejnou mienkou??
Pozrite si ZELENU MILU.. tam mate jasny priklad toho kto vsetko je odsudeny na trest smrti.. ze okrem skutocneho zlocinca je tam i clovek, ktory sa vo vazeni zmeni a i ten co tam nema co robit.. a zabiju ich vsetkych..
viem ze toto je dalsia moja zbytocna reakcia, kde sa ostatni zacnu do mna navazat a vysvetlovat mi dovody.. nemusite..ale potreboval som sa vyjadrit..
" a sak setci sme ludia a chybime..poj brasko na pivo"
prepac, hoci ocenujem tvoju ludskost, toto je az moc
@32 máš pravdu, niekto sa do teba začne hneď navážať a asi začnem ja. keby ti niekto vyzabíjal rodinu, bol by si mu to vôbec niekedy odpustil? oháňal by si sa tými kresťanskými drýstamy, ako miluj blížneho svojho?! je to úplná debilina! a zelená míľa je troškú iná v tom, že sa odohráva v tridsiatych rokoch v amerike, keď tam bol silný rasizmus a černoch pre nich nebol človek. a tie obľúbené žvásty, ako eutanázia a ptraty, kebyže mám povedať necezurovanú verziu, čo si myslím o tých, čo sú proti tomu a o ich názoroch, tak by mi asi na dobro zablokovali vstup an tento portál z mojej IP. to je myslíš že dôstojné a príjemné pre človeka, čo pomaly umiera v bolestiach, serie si do plienky, a prebaľujú ho ostatný? to je dôjstojný odchod zo sveta? alebo je dobré, keď nejaká mladá bab porodí decko a to decko bude akurát vyrastať v domove a nikdy z neho nebude nič iné, ako iba nejaký ďaľší feťák, alebo povalač? no to je ozaj úžasné. niektoré tieto názory sú ozaj strašne romantické. len prosím nenapíš, že kresťanská viera aj s jej názormy je tu už 2000 rokov, bo to ťa asi roztrhám
aha supa mne sa paci ked baba ma dlhe chodidla a dlhe prsty na nohach aku mas cislo nohy v stredoveku babu prikovali k tramu nahu a polozili jej 80kil tazku zeleznu tyc na prsty na nohy na celi den tak trpela supa ne to ako musi bolet ty by si to vydrzala musela by si ne ked si prikovana
a potom nejake uchylnosti, ze by ma prikoval a podobne....a stale o dlhych prstoch a peknych nohach a ako by ma tyral a co by mi daval na nohy a podobne..
...som za tie nutene prace.....
1.trest smrti nie je trest
2. jeho "odstrašujúci potenciál" neexistuje. Nie je dokázané zníženie kriminality po zavedení trestu smrti.
3. justičný omyl
4. etické hladisko
a ešte by sa toho našlo vela. "oko za oko, zub za zub" je trest patriaci do nevyspelej spoločnosti, nakolko jeho vykonávanie nemá koniec.
Zároven dať štátnej moci legitimitu pre zabíjanie je tiež problematické. Môže sa to ohraničiť zákonmi, ale práve tá moc tie zákony vytvára, a ak sa jej dá legitimita pre zabíjanie, bojím sa toho kam to môže viesť.
A mučenie? ste vôbec ludia ked to niekomu chcete dopriať? o čo ste potom lepší než samotní zločinci. Tích čo sú za trest smrti ešte dokážem pochopiť, lebo je to ich predstava o spravodlivom treste, ale z vás sa mi dvíha žalúdok.
Jednoznačne ale tresty sú nízke, a mali by byť sprísnené. Rovnako režim vo väzniach sa mi zdá neprimeraný. Trestanec odtial výde ešte silnejší a s dalšími kontaktmi na podobných ludí než ako tam prišiel.
Justycny omyl? Kedze trest smrti je za zavazne zlociny - masove vrazdy atd tak tu je riziko justicneho omylu minimalne a takmer uplne eliminovane.
Btw odstraujuci efekt to ma, nepamtam si stat ale po zavedeni trestu smrti tam kiminalita klesla o tusim 20%.
Moralne hladisko? A je moralne aby stat dovolil, aby clovek co zabije niekolko ludi sa mohol dostat na slobodu? Aky trest je sediet v base, mat tam posilovnu, mobil, drogy, jedlo, telku? To nie je ziaden trest. A kludne by som dokazal zit s tym, ze tento stat by usmrtil pre spolocnost nebezpecneho cloveka. Ved predsa stat ma povinnost starat sa o svojich obcanov - ved preto ho vsetci platime a neberieme to do vlastnych ruk. Keby nie je stat a niekto vam zabije kamarata, priatelku, rodica, surodenca co spravite? Zabijete vy jeho.
ale to len v tom pripade, ze je 100% iste, ze to urobil prave ten clovek.Lebo bolo tolko pripadov, ze boli na trest smrti odsudenych ludi, ktori boli po znovuotvoreni pripadu nevinni.
"A KLUDNE BY SOM DOKAZAL ZIT S TYM, ZE TENTO STAT BY USMRTIL PRE SPOLOCNOST NEBEZPECNEHO CLOVEKA."
vedz ze TY nie si tento stat a je tu aka taka demokracia.. a stale su tu ludia, ktori by s tym zit NEDOKAZALI a myslim, ze nezalezi len na TVOJOM nazore ale i na ich..
teda tak..
a medzi nami.. ak ma niekto sancu, ze sa dostane na slobodu, moze sa chciet zmenit.. a ked sa zmeni 1z 100 je to uspech..
no ak vie, ze ho caka SMRT.. bude zabijat a robit ine zlociny uplne v pohode, lebo nic horsie mu i tak nehrozi..
Smrt je prilis jednoducha,tych ludi co stvaraju tie spinavosti treba nechat zhnit v base.
Moze sa chciet zmenit, ale nehovorime o treste smrti za to, ze niekto niekoho zabil z nedbalosti, popripade ukradol cukrik z obchodu. Hovorime o treste smrti v pripade masovych vrahov alebo obzvlast brutalnych vrazd (vid vyvrazdenie vlastnej rodiny, jej vypitvanie atd). Chces mi nahovorit ze taky clovek sa zmeni??? To sotva. Zabijal nie raz a/alebo obzvlast kruto taky clovek nema co v normalnej spolocnosti robit. Ked je psychicky naruseny, tak ma ostat pod sedativami dozivotne na psychiatrii, ale dobre vieme ze ani tie bohuzial na SR nefunguju tak ako maju vid nedavne pripady kedy psychicky chorych prepustili, lebo boli "zdravi" a odniesli si to bud nevinni alebo policajti.
Mimochodom tymto si chcel povedat co? "a medzi nami.. ak ma niekto sancu, ze sa dostane na slobodu, moze sa chciet zmenit.. a ked sa zmeni 1z 100 je to uspech..
no ak vie, ze ho caka SMRT.. bude zabijat a robit ine zlociny uplne v pohode, lebo nic horsie mu i tak nehrozi.. " Normalny clovek sa nema coho bat, pretoze by cin za ktory by dostal trest srti nespachal a hovadu ktore nad tym uvazuje nepomoze ani svatena voda a je mu fuk ci pojde do basy na dozivotie alebo mu to niekto urychli. Nehovoriac o tom, ze ked dostane dozivotie aky je rozdiel medzi tym a smrtou? Pri dozivoti bude sediet v cele 2x2 metre, sem tam sa poprachadza ale mury vaznice neopusti = ziadny zivot, ziadne tuzby, nic. Trest smrti = ziadny zivot, ziadne tuzby, nic. Vysledok tychto trestov je ten isty, len jeden to spravi rychlejsie.
to ze ja ta nepresvedcim o niecom a ty mna tiez, viem tiez davno..
lebo nikdy nepochopim ludi ktori si nevazia ludsky zivot..
zakony nie su spravne alebo nespravne, teda zabijat ich pravom je kravina..
>ty si povies, ze ten clovek nema pravo zit, lebo zabil tych ludi
!!akym pravom?!?! chces ty ukazovat na toho, koho zabit.. budes taky isty ako ON
ludsky zivot je prilis cenny na to, aby bol tak lahkovazne..a ano je to lahkovazne i ked bude dlhy a podorbny sud!!
nemozes zovseobecnovat.. to ze ty si myslis, ze ludia nie su schopni zmeny neznamena ze naozaj nie su..
to ze ty si nic take nepripustis neznamena, ze niekto iny hoc i 100nasobny vrah sa nemoze zmenit a kajat.. no ak mu tu moznost zoberies co si za cloveka??
vlastne si nevazis druhych.. vazis si teda seba??
nepoznas pohnutky nepoznas nic.. a chces ho sudit.. a pohnutky a tieto veci nezisti sud.. lebo clovek je prilis nedokonaly
a inak velka moc = velka zodpovednost, neverim, ze by si chcel mat zodpovednost za zivoty ludi..
a ak ano, tak vedz ze si prave ten, kto si ju vobec nezasluzi a mat by ju nemal
@Prepac_ze_som_to_chavez_pisal_ako_adresovane_tebe_no_myslel_som_to_NA_VSETKYCH !!!
zaslúži si snáď komfort našich väzníc nejaká sviňa čo usmrtí ženu a predtým ju ešte brutálne znásilní? resp. ak tak vykoná na viacerých? zaslúži si to nejaké zviera čo sa vyvršuje na deťoch? niekto kto zabije viac ľudí naraz pre svoje potešenie? nepoviem keby sme mali basy jak v južnej amerike alebo východnej ázii, to by som veril, že sa z tých pár (na slovensku je to naozaj vždy len za ,,pár" rôčkov) rokov bez slobody v maximálnom nepohodlí poučia.
ono je síce krásne byť liberálny a tváriť sa ako si každý zaslúži druhú šancu, či právo na život, no chcel by som vás odporcov tvrdšieho trestu za neodpustiteľné zločiny vidieť, keby sa obeťou takéhoto sociálneho pošmyknutia spoločnosti (rozumej masového vraha) stala vaša matka, sestra, brat, otec, priateľ, priateľka, životná láska, SYN, DCÉRA... a potom skúste nájsť v sebe odpustenie
Suhlasim s tym, ze ludsky zivot je cenny ale nie je potom lahkovazne cloveka co bez problemov ludsky zivot vzal pustit zas medzi ludi a dat mu prilezitost spravit to znova?
Ja som nepovedal ze ludia nie su schopni zmenit sa, ale clvoek co zabijal sa uz nezmeni a rozhodne sa nezmeni tym, ze si posedi v base s dalsim odpadom ako je on. Inak povedane ked medzi blaznov das dalsie blazna, bude o 10 rokov z toho blazna normalny clovek? Odpoved je jasna.
Vazim si druhych, ale nevidim dovod preco by som si mal vazit vraha. Nepoznam pohnutky? Chces tym hadam povedat, ze brutalna vrazda je ospravedlnitelna? Jedine co moze ako tak ospravedlnit vrazdu je amok alebo to ze vrah bol obetou psychicky tyrani vid pripady kedy syn zabil vlastneho otca pretoze dlhodobo bil mamu a aj jeho ale to je uplne iny pripad pretoze tu nastala zmena a z lovca sa stala korist (basnicky povedane). Teda ten syn by nikdy otca nezabil keby ho k tomu otec nedonutil psychickym/fyzickym tyranim. Ale ked sa ten syn zrazu rozhodne ze zabije otca len tak, je to iny pripad a nevidim dovod toho syna lutovat a treba ho poslat tam kam patri. Btw pohnutky sud zisti, pretoze to prave mozu byt polahcujuce okolnosti.
To znie ako zo spidermana... a kto hovori ze tu moc budem mat ja? Tu moc bude mat lud aby sa mohol chranit pred nebezpecnymi jedincami.
ZAKON!! to znamena, ze vrazdenie zidov pocas druhej svetovej bolo v pohode.. ved to bol zakon. Nahodou robim skusku z filozofie, kde sa vravi o rozdiele pozitivnehoprava /zakon/ a prirodzeneho /moralka/ kde sa hadaju co je viac.. no ja si myslim, ze ludsky zivot stoji NAD AKYMKOLVEK ZAKONOM VYTVORENYM CLOVEKOM
-nedal si zivot, tak ho ani neber!!
Ospravedlnitelne to nie je, ale ODPUSTITELNE ano.. a chyba nie je v tom, ze ten clovek sa nechce zmenit, ale spolocnost mu tu moznost nedava. a radsej ZMENIT VAZENIE ako VRAZDIT!!
-pohnutky sud zisti, len tie ktore mu predostreju, ale pravy zmysel veru nie.. nie vo vsetkych pripadoch.. a niekedy, pri stratenych existenciach sa clovek prizna i k tomu co nespachal.. a ak ich zacnu vydierat.. ublizenim rodine, ze nech na seba zoberie vrazdy niekoho ineho ved i tak zomrie!!
A moc mat budes i ty, ved si sucastou ludu..ci sa chces zbavit zodpovednosti??
Nuz nedal, ale vziat ho mozem - vo vojne, pri ochrane svojho zivota atd to su veci z ktorymi dokazem zit. Pretoze radsej byt sudeny jednym ako neseny styrmi...
Chces mi povedat ze by si niekomu odpustil keby ti zabije rodicov, priatelku alebo tak? Ja teda nikdy a bol by som rad, keby taky bastard skapal.
Niekedy niekedy niekedy... uz davno nezijeme v komunizme kde boli vykonstruovane procesy pravidlom, zijes v demokracii a ked si vrazdu nespachal ani sa neocitnes pred sudom. Pred sudom sa ocitnes az ked budu dokazy toho ze si tam bol a/alebo spravil to a to uz povacsinou velmi cisty nebudes. Odporucam pozerat menej CSI tam je to pritiahnute za vlasy.
mne zvyknu hovorit ze som idealista, ale tvrdit ze ak nieco nespacham tak v demokracii nepojdem pred sud by som si nedovolil
co sa tyka vyvrazdenia vsetkych mne blizkych mas pravdu, mal by som problem s tym sa zmierit a bol by som zufaly, ale cestne ti mozem prehlasit, a viem, ze toto nezmeni nic, ze by som netuzil potom aby som ho zabil.. mozno v hneve ci amoku na zaciatku a v tej zurivosti.. no tak sa to neriesi, akobahle by som sa vsak upokojil, tak by som sa snazil upokojit.. to ze ho zabijem mi ich i tak nevrati, tak naco si s nim spinit ruky..
a co sa csi a podobnych tyka, tak menej ako ja sa to pozerat uz neda, kedze tv pozeram raz za mesiac a i to len futbal ;o) cca 2 hodiny
tie zakony su uplne smiesne mas pri sebe trochu travy alebo ukradnes 5 korun a ides na 5 rokov do lochu zabijes nekoho a ides na 7 fak smutne to tu je tie zakony
@85 bravo, takze proti trestu smrti ale bude ich mucit? Vyborne, inak sme uplne v poriadku?
Oko za oko, zub za zub