Finančná rezerva - koľko násobok mesačných výdavkov držíte na účte?
Finančná rezerva by podľa tabuliek mala byť na pokrytie 3-6 mesačných nevyhnutných výdavkov. Koľko ale reálne držíte bokom na účte, podúčte prípadne máte nejako konzervatívne zainvestované? Prosím poraďte, príde mi veľa držať cca 6 mes. výdavkov bokom
momentalne 0, ale to je vynimocny docasny stav. Standardne asi tie 3-4, zvysok mam zainvestovane (par desiatok tisic). 6 sa mi tiez zda byt brutal vela susit na stratovom ucte
To v pohode mám a aj na viac ako tie 2 roky, čo tu odznelo. A to ešte šporím ďalšie tisíce na ďalšom účte, kde sa mi to znovu vrátane toho prvého účtu zhodnocuje. To si iba nejaký debil tu myslí, že keď to mám po bankách sa mi to stráca na hodnote a že keď neinvestujem do bitcoinov robím zle. Ale nenechávam sa nikým vyciciavať, s takou osobou ani len nedokážem jestvovať, aj keď pre seba tie peniaze by som mal. Ja som ešte veľmi taký šetrný a šporonlivý, teraz keď sa mám lepšie si nekupujem značkové tovary potravín alebo niečo drahé a neekonomické. Veľmi prehodnocujem so zdravým rozumom, ale som skromný zhrnuté a podčiarknuté. A nemalá aj finančná úspora, že skoro všetko idem aj hneď opravovať, minimálne všetko rozoberám a zisťujem chybu.
@retromaniak@10 Richard, tak polopate, cisla si vymyslim, kedze sa mi to nechce kontrolovat. Ak mas vsetky peniaze na sporaku, kde sa ri to uroci 1% rocne napr., a inflacia bude 4%, tak prerabas a mozes byt sporonlivy ako chces
@thinkaboutjustice@12 Ja ale myslim, ze sa nejedna o sporak. Ale na to, aky je to financne gramotny grifmajster, mi stale nevedel uviest cisla alebo aky to vlastne vyuziva produkt.
@lostinthedark@14 nechcem mu krivdit, ale kludne by som uveril tomu, ze bude mat vsetko na sporaku, pre naprostu vacsinu ludi je to to najjednoduchsie (sam tam drzim niekolko mesacnu rezervu, ale zvysok mam ofc inde). Ale teraz ide primarne o logiku, ja som reagoval len preto, ze jeho odpoved bola v zmysle nic nekupujem=neprerabam
@thinkaboutjustice@15 Sorry, blbo som reagoval.
Len som sa chcel podelit s tym, ze som si myslel, ze konkretne Richard ma vsetko na sporaku, ale ma vraj nejaky iny bajny produkt. Tak snad sa on podeli.
@thinkaboutjustice@12 nie, ja mám v banke úročenie na termínovanom vklade úročenie 5% a pri sporiacom 3 alebo 4%. Však pozri Prima banku a ich produkty. To možno Slovenská sporiteľňa má také úročenie, ale od nej som už hneď ako sa mi dalo odišiel. Táto banka je dosť výhodná, odmeňujú za platbu kartou a cez mobil ešte viac a neplatím za vedenie účtu, lebo som sa dostal nad tú určitú čiastku, ktorú tam treba mať. Prečo by som mal prerábať?
@retromaniak@21 Úprimne, dúfal som, že na tom budeš lepšie. Kombinácia termínovaného a sporáku je síce lepšia ako nič, ale keď to očistíš o infláciu, tak si sotva zarobil. Nájdi si schválne aká bola inflácia na Slovensku posledné roky.
Len čo som sa narýchlo opýtal gpt, takže negarantujem že tie čísla sú správne:
Za „posledných 5 rokov“ (teda 2021-2025) vychádza na Slovensku priemerná ročná inflácia ~6,7 % p.a. (aritmetický priemer ročných mier CPI).
Ročné hodnoty (CPI, priemerná ročná inflácia):
2021: 3,2 22: 12,8 23: 10,5 24: 2,8 25: 4,0 %
Ak sú tieto čísla pravdivé (čo netvrdím, over si to sám), tak prejebávaš jak taký kokot.
Som na teba zlý iba preto, lebo sa vyťahuješ aký si v tomto smere schopný, pritom nevieš dokopy nič.
@lostinthedark@27 ja som ani nehovoril, že som nejaký milionár, ale aspoň sotva niečo na tom zarobím. Niekto len stráca bankami. A ani veď som nehovoril, že z toho tak výrazne profitujem na nejaké aspoň 4 ciferné sumy.
@lostinthedark@27 no tak a myslíš že ja si o tebe niečo takéto lepšie myslím ako kkt?! Chudák a idiot, obmedzenec čo sa tvári ako neviem aký uznávaný vedec z laboratória.
@retromaniak@33 vravel si, ze si financne gramotny chlapec s grifom, tak ti ukazujem, ze nie si. Navyse mna absolutne nezaujima s akymi ciframi operujes. Mna zaujima ako moc financne gramotny skutocne si a vidim, ze menej ako ja. A to je bieda.
Neviem dokopy nič a ty nevieš ani ako by si si takú jednoduchú vec ako výmenu defektu na aute vyriešil. Ja toto všetko poznám, kam len pozriem vôkol seba, na každú stranu by som vedel povedať kde všade siahala moja ruka.
@43 joj a este dan zo zisku plati poctivo, to som tiez zabudol. Sikovny grifmajster pozna casovy test a nezajebe si terminovanu kokotinu na ktorej prejebe
@abstraktdepres@48 boha ved vlastne ty a lejla ho mate za vacsieho kokota ako ja. Nesnazme sa mu nic vysvetlovat, ved on nema sancu nic pochopit. No tak. Je spravne mu aspon napisat, ze sa myli. Mam lepsie a hodnotnejsie veci na praci? No mam, ale co ma byt, proste to aspon skusim.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
50 komentov
Ake mas priemerne rocne zhodnotenie?
Len som sa chcel podelit s tym, ze som si myslel, ze konkretne Richard ma vsetko na sporaku, ale ma vraj nejaky iny bajny produkt. Tak snad sa on podeli.
A neposles ani mne ? Ja budem vdacny aj za euro
SK11 1100 0000 0029 3507 6552
Len čo som sa narýchlo opýtal gpt, takže negarantujem že tie čísla sú správne:
Za „posledných 5 rokov“ (teda 2021-2025) vychádza na Slovensku priemerná ročná inflácia ~6,7 % p.a. (aritmetický priemer ročných mier CPI).
Ročné hodnoty (CPI, priemerná ročná inflácia):
2021: 3,2 22: 12,8 23: 10,5 24: 2,8 25: 4,0 %
Ak sú tieto čísla pravdivé (čo netvrdím, over si to sám), tak prejebávaš jak taký kokot.
Som na teba zlý iba preto, lebo sa vyťahuješ aký si v tomto smere schopný, pritom nevieš dokopy nič.
Hromadne ?? Pytam od teba 1 euro a ty tu hovoris o "hromadne" ?
Vsak nebud taky lakomy 1 euro ta nezabije
pri ziadnej dlzke viazanosti neponukaju 5%. Tak to by ma zaujimalo co mas za produkt ked maximum su 3% aj ked zadam do kalkulacky 50 000 eur vkladu.
A fondy v banke si vyzaduju poplatky takze to co zarabas treba dat minus inflacia a poplatky za spravu. Ak mas stastie si na 0.