Jeseň už naisto prišla, chladná a vlhká, a ja sa v poslednom čase rada zababuším do šálu. Začína september. Ani neviem ako rýchlo prešiel ten čas. Len pred chvíľou som nastúpiula do štvrtého ročníka gymnázia, a čo nevidieť bude zo mňa plnohodnotná vysokoškoláčka.

Slovo ČAS. Je zložené len z troch písmen. Je to krátke jednoslabičné slovo. Ale skrýva veľa. Čas.....hmm. Bojujeme oň každý deň, mrháme ním, keď nič nerobíme, nechávame si ho, aby v nás dozreli naše rozhodnutia, ...stále hovoríme "Nemám čas."

Dá sa čas vôbec mať? Čas predsa plynie...dá sa mať niečo, čo plynie? Jeden antický filozof, Herakleitos z Efezu, povedal :"Pantha rei..." , čo znamená -všetko plynie. Mal teóriu, podľa ktorej sa všetko neustále mení. Zdroj tejto neustálej zmeny je vnútri jednotlivých vecí, v boji protikladov. Hovoril aj: "Dva krát nevstúpiš do tej istej rieky."

Podľa Parmenidesa je však pohyb len naše zdanie, v skutočnosti neexistuje. Dôkazom by mohli byť Zenónove apórie o pohybe. Jednou z nich je príbeh o Achillesovi a korytnačke. Achilles nikdy nedobehne korytnačku, ktorej dal náskok, pretože v okamihu, keď sa Achilles dostane do bodu, kde bola predtým korytnačka, ona je už o kúsok ďalej a tak bežia donekonečna a nikdy sa nestretnú v jednom bode.

Teórií je veľa, ale ako je to v praxi? Asi tak, že to čo chcem nestíham a to čo mám urobiť urobím rýchlo Niekedy si myslím, že voľakedy to mali ľudia ľahšie, pretože nemali toľko "požireračov času". Nazývame ich tiež výdobytky techniky. Mali by čas šetriť, ale robia to len vtedy, ak vieme ako ich rozumne používať. Sú to napríklad televízia, internet, počítač, mobil, ... Ja pri nich niekedy strávim príliš veľa času.Vy nie?

Biblia nám hovorí: "Vykupujte čas vediac, že dni sú zlé."(Ef 5:15) Iný preklad prezentuje tento verš takto: "Využite každú príležitosť, keď môžete niečo dobre vykonať. Časy sú veľmi vážne, .." Je naozaj dôležité ako svoj čas rozdelíme a investujeme. Naše každodenné rozhodnutia formujú náš život. Preto aj rozodnutie venovať niečomu svoj drahocenný čas, by nemalo byť nerozvážne a unáhlené. Je lepšie premyslieť si svoj krok, ako urobiť ho a vkročiť do niečoho nesprávneho. Ale nezabudnime vôbec vykročiť

Prajem krásny a múdro-časovo-strávený týždeň!

 Úvaha
Komentuj
Napíš svoj komentár