(Tí, čo máte radi Vianoce, nečítať.)
(Viem, že nie som jediná, čo Vianoce vidí takto, takže mi nemusíte pripomínať, že nepíšem nič nové. Je to proste len môj melancholický výlev..)

Vyrúbané "vianočné" stromčeky, ktoré o pár dní budú ležať pri kontajneroch.
Najprv stresované, potom zabíjané kapre, akože kvôli tradícii - v skutočnosti však kvôli obyčajnej nenažranosti, ľudskej lenivosti a nevšímavosti.
Baliace papiere, fólie, obaly so saloniek, všetko toto skončí v preplnených smetiakoch na ulici.
Týchto veci je mi najviac ľúto. Ako ľudia ničia prírodu a zabíjajú zvieratá kvôli jednému dňu v roku...
Všetko pod maskou sviatkov pokoja, radosti a rodinnej pohody. Pritom o tom tieto sviatky už dávno niesú . Možno vtedy keď sme boli deti..

Dnes je to všetko len o konzume a peniazoch. Obchodné domy, ktoré lákajú vianočnými ponukami už od septembra a ľudia poslušne ako bábky na špagáte sa hrnú na nákupy. Preplnené supermarkety aj tesne pred Štedrým dňom, hon za darčekmi, ktoré v súčasnej dobe sú dávané častokrát iba z povinnosti. Je málo ľudí, ktorí dajú blízkej osobe darček skutočne z lásky, pre potešenie alebo vyrobený darček. Ale aj tak, prečo chceme niekoho potešiť iba raz v roku, kedy takto urobíte radosť blízkym hocikedy cez rok, len tak nezištne ?
Dni plné hádok, pretvárky a faloše. Všetci sa tvária ako sa majú radi, pritom si to povedia raz za rok. Rodiny navštevujú príbuzných, tiež iba z povinnosti. Je to strašne pokrytecké raz za rok sa navštíviť a predstierať rodinnú idylku.

Keby sa tak ľudia nachvíľu zastavili. Keby si uvedomili, že to nieje o vianočnej vyzdobe, o tom, kto má krajší stromček, či je dokonale uprataný byt alebo o tom, kto dostal aký darček.
Keby si spolu proste sadli a rozprávali sa, išli sa von prejsť alebo si napríklad zahrali spoločenské hry. To je jedno, jednoducho boli spolu.
Hlavne keby nikto neriešil materiálne veci. Aspoň týchto pár dní v roku..

Sú to veľmi smutné dni v roku. A lepšie to už nebude.
Teším sa keď konečne tento ošiaľ pominie.

A tak zatiaľ len nostalgicky spomínam...

 Úvaha
Komentuj
 fotka
zajkousko  24. 12. 2013 15:12
sme krehkej podstaty, my ľudia tejto zeme, žijeme v hriechu a zabudli sme načo sme boli zrodení....
 fotka
luxie  24. 12. 2013 15:19
mám rada vianoce, prečítala som, s niektorými points súhlasím, hlavne kapre, stromčeky etc., to, že sa darčeky dávajú z povinnosti a hlavne dokonale uprataný byt!

dôležité je si ale myslím niektoré tieto veci tak nebrať a keď sa obklopíš fajn ľuďmi, tak sú vianočné sviatky super, ja som pred chvíľou odtrhla mamu od varenia, usadila som si ju v izbe a musela som sa s ňou podeliť o moje feels z akurát dočítanej knihy! jedine mi je ľúto, že nebudem s gukolom, tak sa uvidíme len na skype ale tak dali sme si navzájom darčeky, dnes ich rozbalíme, tak sa potešíme aspoň tak
mne tá povinnosť vadí hlavne v tom, že keď ti niekto dá darček a očakáva, že aj ty budeš mať niečo pre neho a ty nič nemáš! vtedy sa viem cítiť dosť trápne T_T

alebo nemám rada ešte keď mám pocit, že investoval viac úsilia ma potešiť ako ja vtedy sa cítim zle ˇ_ˇ"
 fotka
soltyky  24. 12. 2013 15:22
som rada, ze nie som sama.. neskutocne nenavidim vianoce
 fotka
barky  24. 12. 2013 15:22
ja mám Vianoce vlastne rád len preto že sa riadne nažerem..bohužial mňa najviac serú tie stromčeky.. a atd.. v mnohých veciach máš pravdu
 fotka
etelnair  24. 12. 2013 17:21
neviem co som cakal
ze sa vobec unuvate pisat to, kopirujte minulorocne vianocne blogy
 fotka
obliviate  24. 12. 2013 17:32
Tie stromčeky sú naschvál sadené preto aby sa vyrúbali čiže v tom nevidím žiaden problém. To neberú z lesov.
Tuto nedaleko od nás je jedno pole plné stromčekov
Tvrdiť že nikto nedáva darčeky z lásky je hlúpe. Ako to môžeš vedieť? možno že ty ich nedávaš ale iní áno.
A lutujem všetkých čo majú okolo seba len faloš a pretvárku.
 fotka
3mm  24. 12. 2013 17:41
@obliviate ďakujem toto isté som chcel napísať
 fotka
ericca  24. 12. 2013 18:36
@etelnair Minulé Vianoce som nič takéto nepísala..a v úvode blogu som písala, že viem, že nepíšem nič nové, že viacerí si toto všetko uvedomujú.. -.-
 fotka
ericca  24. 12. 2013 18:38
@obliviate Ale aj tak, aký to má zmysel ? Vysadíme stromy, kvoli jednému dňu v roku ich vyrúbeme a o pár dní budú ležať pri kontajneroch..
Netvrdím, že nikto. Ale uznaj, že častokrát je to tak..
Bohužiaľ, tá faloš a pretvárka je všade okolo nás..
10 
 fotka
dconan  24. 12. 2013 22:28
necital som lebo mam rad vianoce ale co vsetkym prasi? vsetci sa maju jak prasata v zite nevedia co od rozkose mozu spravit a kazdy sa stazuje jaky je chudak a ma sa zle a vsetko je nahovno. to je teda pekne dementny pristup ku zivotu.
11 
 fotka
ericca  25. 12. 2013 00:27
@dconan niekto nemá taký ľahký život ako ty,.
12 
 fotka
dconan  25. 12. 2013 09:30
@ericca kazdy ma svoje problemy. nic nieje take zle ked k tomu clovek normalne pristupi
13 
 fotka
sheily  25. 12. 2013 15:24
tak, my máme stromček živý s tým, že ho po vianociach vždy zasadíme so záhrady, a na rok vyberieme, je to člen rodiny
toho kapra berem, ale musím podotknúť, že nejem zvieratá, takže aj tomuto bodu sa vymykám
aj s tým baliacim papierom súhlasim, preto sme sa dohodli, že od budúceho roka budeme používať len tašky papierové,máme ich doma milión a dajú sa použiť znovu..
čo sa týka tých darčekov musím tiež podoknúť, že v našej rodine to nie je niečo z povinnosti alebo že "lebo Vianoce", proste si chceme niečo dať, všetky darčeky sú o radosti a o tom, že vymýšľame čo by toho druhého mohlo potešiť a nie o tom, že musíím niečo kúpiť..
a ľúbime sa celý rok, práveže cez vianoce je to niekedy také trochu vrelé u nás, lebo mamina varí pre osem ľudí a tak.. ale inak sme super furt
a najviac na Vianociach milujem, že sú u nás obidve babky s dedkovia za štedrovečerným stolom, a po 24. navštevujeme len tú rodinu, s ktorou sme v kontakte celý rok, nehráme to na nejakú pretvárku alebo čo..

neviem proste je to pekne napísané, možno to niekde tak naozaj funguje.. ale nie je všetko všade len čierne, alebo biele, u nás su tie vianočné dni krásne a som za ne vďačná aj preto, že sme rozbehaná rodina a málokedy sme takú dlhú dobu všetci doba naraz a tak.. ja ľúbim Vianoce strašne, každý ich má také, aké si ich spraví
14 
 fotka
ericca  25. 12. 2013 19:14
@sheily Tak to ti závidím...
A škoda, že takých ľudí nie je viac...páči sa mi hlavne ten nápad so stromčekom
Napíš svoj komentár