Vône. Všade okolo nás. Nie vždy sú to samozrejme vône. Niekedy pachy, puchy, smrady, alebo parfémy  .
Zmysel pach je často krát zabudnutý, alebo považovaný za menej potrebný. Bude to asi pravda, ale bol by to zvláštny život, ak by sme nemohli ovoňať ružu, nezistili by sme, že nám uniká plyn, ani by sme nerozpoznali guláš z druhého poschodia. Parfumérky by boli odpísané. Parfumérie by neboli. Film Parfum-príbeh vraha by nemal veľkú návštevnosť, vlastne pochybujem, že by ho niekto vymyslel.
Takže som nakoniec usúdila, že čuch je veľmi dôležitý, aj keď v niektorých situáciách, by sme ho radšej nemali.
Sú aj vône, ktoré pripomínajú isté udalosti, alebo úseky života. Vône, ktoré zvádzajú, rozčuľujú, upokojujú...

Niektoré moje:

Orgován
Taký bežný kvet. Jarný, rastie všade, ale je krásny a vonia výborne. Žiadne na záhrade nemáme, tak ich kradnem po ceste domov. No čo, orgovány patria všetkým!

Jedlo
Nie len milióny jedál, ktoré mám rada a ich vôňu tiež, ale taká žltá podivná pena, ešte zo škôlky. Nie je to vtáčie mlieko, a nik z môjho okolia mi nevie povedať, čo to je, ale ja si na tú vôňu sem tam spomeniem. Zvláštne, že máme pamäť aj na vône. Ak by sme podľa tej spomienky vedeli vyrobiť aj recept, to by sme boli už príliš geniálni.

Aknecolor
Nerob z toho horor, je tu aknecolor – toto heslo ma sprevádzalo prvý ročník na strednej, keď som mala pocit, že ho veľmi potrebujem. Ak niekde zacítim aknecolor, hneď mi to pripomenie prvý ročník, ako som si zvykala na „nový život“


Dym
Myslím ten opekačkový, letný. Alebo keď sa páli niečo biologické na záhrade, alebo ak sa robí guláš. Hlavne nech ma z neho neštípu oči, ináč je fajn.


Jar
Jar vonia geniálne (povedala alergička) , hlavne s nosnými kvapkami a zodacom.

Vanduš
Moja polročná neter. Vonia krásne. Sestra u nás zabudla jej podbradník, tak nerobím nič iné, len ho oňuchávam. Nepoužíva žiadnu voňavku, žiaden sprchový gél, nič. Tá vôňa, je jednoduchá, je obyčajná, je nevinná, je jej.

 Blog
Komentuj
 fotka
17shano  29. 3. 2010 20:48
Krásne Vône
 fotka
qirqi  29. 3. 2010 20:59
Namiešali múdre nosy, vône ževraj zázračné,

kopa ľudí ich už nosí a každý nosiť začne.



mi to pripomenulo.
 fotka
radulik7  29. 3. 2010 21:10
pekne vone zaujimalo by ma co je ta zlta pena =D
 fotka
whatsername8  29. 3. 2010 22:40
milujem vôňu aknekoloru!
 fotka
ratsanares  29. 3. 2010 23:05
vsetky tie deti vonali ako mlieko.. ako cerstve mlieko z velkeho prsnika, ktore im bolo svetom...

len to jedno, len to jedno nevonalo nijako... vsetky boli rovnake ale to jedno...
 fotka
skipi18  29. 3. 2010 23:20
zbožňujem, ked mi vôňa pripomína miesto, alebo časť života, napríklad jedna vôňa mi úplne pripomína život v škôlke, všetko čo sa jej týka, niektoré vône bývalé mamkine voňavky, s tým súvisia etapy jej aj môjho života...na zamyslenie
 fotka
radiophonic  29. 3. 2010 23:51
Orgován a bábätká, pulóvre a autá, dnešky a zabudnutia, všetko má svoje vône a je to dobré.
 fotka
whataboutsusan  30. 3. 2010 07:24
ten aknecolor je pre aj pre mňa jedna sezóna v živote

Ale inak ja som posadnutá vôňami ...nepamätám si mená ľudí ale ich vôňe. Vonné sviečky, tyčinky a olejčeky sú pre mňa zabijak najväčší, tfuj ... ale inak byť vôňoholik je skvelé
 fotka
titusik  31. 3. 2010 12:49
"zmysel pach"- prepáč, ja len ako slovenčinárka, toto mi nesadlo.



Inak, ako som si prečítala blog, až nechutne som zatúžila po orgováne Dnes som videla v obchodnom centre tu v NR také ozdobné gule, kt. viseli zo stropu z orgovánov, krásne to bolo
10 
 fotka
stage  28. 4. 2010 13:25
Milujem sobotný, podvečerný závan vône grilovania. Ako je možné, že sa to dokáže vzduchom niesť aj stovky metrov priamo ku mne? Je taká provokatívna! Ale odpustím jej aj to, že je poslom od suseda, ktorý mi ňou povýšenecky dáva najavo, že u nich bude o chvíľu hojná hostina a upozorňuje široké "ňuchajúce" okolie na blížiace sa bujaré veselie.
Napíš svoj komentár