Je Štedrý deň. Naša domácnosť je po dlhom čase opäť pokojná, sestra ako vymenená za dobrosrdečné dievča, otec zaujatý programom s tichým bdením ležiaci na gauči a mamka vysedáva pri telefóne očakávajúc telefonát od blízkych, ktorí trávia Vianoce v zahraničí. Všetci sme sa tak pekne zomkli v obývačke, a predsa už ani nehovoríme, veď tiché chvíľky niekedy kladú za nás viac slov než miliónové rady viet. Jediným zvukom v tejto chvíli je televízor a možno i moje ťukanie do klávesnice.

I keď nehľadím na telku dobre počujem tie zvuky. Práve hrá akási americká rozprávka, ktorá mi však pripomína skôr moderný rozprávkový film, kde sa tvorcovia snažia spraviť z Vianoc romantickú komédiu a zo Santa Clausa starého pána oddaného počítaču. Nechápem to... vždy som bola spokojná s klasickými rozprávkami o Vianociach a dobrými starými príbehmi, na akých vyrastali aj moji rodičia. Príde mi to tak klasicky vianočné...

Narozdiel od tejto ,,rozprávky“. Isto sú ľudia, ktorí to práve v tejto chvíli zaujato pozerajú. Mňa to však akosi stále nechytá za srdce. Zdá sa mi to také utiahnuté modernou dobou, že celý dej nemá hlavu ani pätu a i keď sa tvorcovia snažili zapojiť do filmu zábavné vety, tiež to vyznieva skôr ako z klasickej americkej komédie. Vari sa ani v tomto čase nedá nakrútiť nič vianočné? Boli ľudia takí talentovaní len v inom storočí?

Možno je to tým, že ľudí s mojím názorom nie je predsa veľmi veľa. Viacerí sa určite nezaujímajú televíznym programom ako skôr radšej kladú dôraz na príjemne vianočnú atmosféru doma. Veď ľudia sú rozdielni. Dnes sme s mojou sestrou hľadeli do televízneho programu a ja som sa až potešila, keď som videla tie klasické rozprávky ako Popoluška, Perinbaba, Mrázik... sestra pritom iba gúľala očami od hrôzy, čomu sa to teším. Naopak, keď mi Mišel ukázala niekoľko filmov na ktoré sa teší ona, venovala som jej len opovrhujúce fľochnutie. Viete, je to sestra... musíme do seba neustále dobiedzať. : )

Ale skutočne si radšej pozriem nevinnú Popolušku než Santa Clausa vyťukávajúceho do klávesnice zatiaľ čo sa jeho dcéra vylizuje v koči zapriahnutom sobmi s akými chlapíkom, ktorý úplne na začiatku filmu neznášal Vianoce. Asi je to vážne o rozdieloch v myslení, že? A trochu do toho zasahuje i tá doba, nemám pravdu? Možno áno, možno nie...toto je len moja divná filozofická chvíľa...želám vám príjemné vianočné sviatky!

 Úvaha
Komentuj
 fotka
zuzanne112  25. 12. 2007 16:13
ták aj ja si myslim co ty..tieto novodobe rozpravky o santa clausovi ma uz neberu..som taka typicka popoluska,mrazik a perinbaba..ja neviem, ale kebyze ich na vianoce nepustaju, ani by som si bez nich vianoce nevedela predstavit!
 fotka
the.wall  25. 12. 2007 17:24
no dokazem sa stotoznit z plno myslienkami tu obsiahnutmy...

ja ale osobne uz vianoce nejak ani nevnimam, znecitlivel som...
Napíš svoj komentár